Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 12-05-2015

Ședința Camerei Deputaților din 12 mai 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.51 Iulian Vladu - declarație politică intitulată "Cardul de sănătate sau cum să-ți bați joc de popor, instituționalizat!"

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Iulian Vladu:

"Cardurile de sănătate sau cum să-ți bați joc de popor, instituționalizat!"

Cu aroganța specifică PSD, ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și, firește, premierul Victor Ponta s-au uitat de sus la cele mai vulnerabile categorii sociale, cărora le-au mai dat o lovitură dură și nemeritată. Cardul de sănătate a devenit centrul unui scandal național, după ce pacienții grav bolnavi au fost trimiși acasă de către medicii curanți, care, în loc să se concentreze asupra problemelor de sănătate, au fost transformați într-un fel de conțopiști, gestionari ai cititoarelor de carduri și ai unui sistem nefuncțional, dar foarte costisitor.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu s-au îngrijit să realizeze nici măcar o campanie cumsecade de informare a medicilor și a populației în legătură cu acest card de sănătate, care - spun oficialitățile - va revoluționa și va stopa pierderile din sistem. Dimpotrivă, totul s-a făcut pe mutește, în batjocură și fără asigurarea mijloacelor tehnice necesare funcționării în condiții optime a proiectului.

Ideea unui card de sănătate pentru asigurați este una bună și necesară, cu atât mai mult cu cât s-a discutat în ultimii ani despre fraudarea bugetului de asigurări sociale în zeci de feluri. Cu toate acestea, introducerea lui trebuia să aibă în vedere, cu prioritate, respectarea drepturilor pacienților de a beneficia de servicii medicale. Este inuman, ilegal și imoral să trimiți acasă bolnavii de cancer și să le refuzi tratamentul, pe motiv că nu au card de sănătate asupra lor. Ministrul sănătății ar trebui să-și asume suferința pe care a produs-o miilor de asigurați batjocoriți, încă o dată, cu nesimțire și nepăsare.