Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 12-05-2015

Ședința Camerei Deputaților din 12 mai 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.17 Tamara-Dorina Ciofu - declarație politică cu tema: "România are nevoie de o legislație stabilă și predictibilă pentru a crește investițiile în economia locală";

Video in format Flash/IOS

Doamna Rodica Nassar:

Are cuvântul doamna deputat Tamara Ciofu. Urmează doamna deputat Carmen Hărău.

Video in format Flash/IOS

Doamna Tamara-Dorina Ciofu:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Stimate colege, stimați colegi,

Obiectul declarației mele de astăzi este "România are nevoie de o legislație stabilă și predictibilă pentru a crește investițiile în economia locală".

Prin adoptarea noului Cod fiscal și a celui de procedură fiscală, România va genera un mediu economic stabil și predictibil pentru următorii ani, ceea ce va conduce la creșterea investițiilor pe plan local. De aceea, consider că pe lângă adoptarea unei legislații care să definească un cadrul fiscal care să stimuleze investițiile și să accentueze disciplina fiscală trebuie să avem în vedere și implementarea unei strategii pe termen lung pentru toate sectoarele economice, însă numai pe baza consultărilor cu mediul de afaceri, cu sindicatele și cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale din toată țara.

Așadar, în perioada imediat următoare avem nevoie de promovarea unei legislații prin care să asigurăm predictibilitate și transparență. Niciun investitor nu poate lua decizii majore dacă nu există predictibilitate. Strategia pentru creșterea nivelului de investiții în țara noastră trebuie să prevadă un cadru legislativ de reglementare stabil și predictibil. Când vorbim de potențiali investitori, unul dintre cele mai importante elemente este încrederea pe care le-o putem oferi că ceea ce aud și văd se va întâmpla.

Astfel, reforma companiilor de stat, care sunt un factor important în sectorul energetic, trebuie să continue. În plus, managementul întregului sector politic și public trebuie să se realizeze pe principii comerciale, nu pe criterii administrative. La nivel legislativ trebuie să venim în sprijinul mediului economic local, astfel încât factorii de decizie să poată accelera procesul de investiții. E important să găsim un echilibru între ritmul de ratificare a proiectelor și nevoia de investiții. România are resurse abundente, dar trebuie să poată construi un cadru strategic pentru energie, cu o abordare holistică, ceea ce ar trebui să înceapă cât mai repede.

În acest moment, România se află într-o competiție globală pentru atragerea de investiții în sectorul de petrol și gaze. Investițiile de care are nevoie sectorul energetic local sunt deosebit de mari pe toate segmentele, de 3 - 4 miliarde de euro pe an în următorii 20 de ani. Anul trecut s-au investit în sectorul energetic sume cuprinse între 2 și 2,5 miliarde de euro. Creșterea în sectorul energetic se poate realiza prin eficiență energetică, prin reducerea risipei și prin capacitatea de creștere pe sectorul regenerabil.

Consider că România are șansa de a fi un pol regional pentru regiunea de sud-est a Europei în domeniul energetic. Putem să capitalizăm acest potențial și, printr-o politică regională susținută, putem fi o voce în regiune și în Europa. Investițiile de care vorbeam sunt bancabile, sunt finanțabile. Investitorii industriali au capacitatea să aducă companiile lor pe un alt grad de dezvoltare, dar nu e suficient.

Investițiile pot fi atrase printr-o strategie pe termen lung, transparentă, pe bază de consultări cu operatori de piață, care să dea o viziune pe termen lung pentru factorii de decizie. Din această cauză, avem nevoie de un cadru de reglementare stabil și predictibil. Odată ce avem o strategie clară, ne așteptăm la un cadru legislativ care să fie o bază pentru operatori astfel încât acele companii să se încadreze în direcțiile strategice și să poată face planuri pe termen lung.

Vă mulțumesc.

Tamara Ciofu, deputat Botoșani.

Video in format Flash/IOS

Doamna Rodica Nassar:

Vă mulțumim și noi.