Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 12-05-2015

Ședința Camerei Deputaților din 12 mai 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.9 Adriana-Doina Pană - declarație politică cu tema: "Pădurea, de interes național";

   

Doamna Rodica Nassar:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Doamna deputat Doina Pană, aveți cuvântul. Urmează doamna deputat Cristina Nichita.

Video in format Flash/IOS

Doamna Adriana-Doina Pană:

Mulțumesc.

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se intitulează: "Pădurea, de interes național".

Pe parcursul a 10 luni cât am fost ministru delegat pentru ape, păduri și piscicultură, cu sprijinul unui colectiv de specialiști, oameni integri din domeniu, m-am aplecat, în special, asupra pădurilor. Am gândit, împreună cu aceștia, doi piloni care să salveze pădurea, să termine defrișările ilegale, să termine mafia din domeniu, să promoveze o dezvoltare/exploatare durabilă a pădurii.

Primul pilon a fost Radarul pădurilor, care din 8 octombrie 2014 e în funcțiune și deja i se văd efectele: transportul de lemn tăiat ilegal a scăzut dramatic. Evident, el trebuie dezvoltat în continuare, pentru că ingeniozitatea celor care au masacrat pădurile zeci de ani nu doarme. Îi ustură prea tare Radarul!

Al doilea pilon, foarte important, care vine să completeze măsurile pentru stoparea masacrului din păduri, e nouă formă a Codului silvic, votată după "lupte" foarte lungi și foarte grele în Parlament și transmisă spre promulgare la Președinție. Dar, surpriză, președintele Iohannis retrimite legea înapoi la reexaminare, pe motive cel puțin ciudate.

În tot acest timp, când o mână de oameni luptam cu un colos mafiot, cu tentacule în cele mai neașteptate locuri, m-am întrebat unde-i societatea civilă, unde sunt cei care ar trebui să se lupte și ei pentru "aurul verde".

Astăzi simt o bucurie uriașă pentru că, în sfârșit, i-am văzut alături. Le mulțumesc tuturor celor care au protestat pașnic, pentru ca al doilea pilon, atât de important, să fie revotat în Parlament, în forma în care a fost trimis spre promulgare. Pădurea e de interes național și acest interes național se vede astăzi.

Sunt convinsă că șansele la vot ale Codului silvic au crescut substanțial, pentru că fiecare coleg deputat, indiferent de culoarea politică, indiferent de sugestia grupului politic din care face parte se va gândi de două ori înainte de a vota, neputând vota împotriva interesului național.

Vă mulțumesc.

Doina Pană, deputat de Bistrița.

Video in format Flash/IOS

Doamna Rodica Nassar:

Mulțumim și noi.