Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 12-05-2015

Ședința Camerei Deputaților din 12 mai 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.5 Vasile Gudu - declarație politică intitulată "Implementarea cardului de sănătate, un proiect marca PSD";

   

Doamna Rodica Nassar:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

În continuare, domnul deputat Gudu Vasile.

Video in format Flash/IOS

Domnul Vasile Gudu:

Bună dimineața!

Vă mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Declarația politică de astăzi am intitulat-o "Implementarea cardului de sănătate, un proiect marca PSD".

Expirarea termenului-limită pentru implementarea cardului unic de sănătate a creat un haos în sistemul public de sănătate, generând confuzie, iritare și nemulțumire în rândul pacienților din România. Cu toate că din data de 1 mai 2015 a devenit obligatorie folosirea cardului de sănătate, în acest moment sunt județe din țară în care nu au fost distribuite toate cardurile, la care se adaugă și numeroasele disfuncționalități de ordin tehnic ale sistemului integrat de informații, serverele blocându-se în momentul activării cardurilor de sănătate.

S-au înregistrat probleme legate de funcționarea cardului de sănătate în mai multe unități medicale, astfel încât cetățenii sunt puși în imposibilitatea de a beneficia de acest unic sistem de validare și decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Faptul că, din totalul de 14,3 milioane de carduri la nivel național, 840.000 nu ajunseseră la pacienți demonstrează lipsa de profesionalism a Guvernului Ponta și disprețul cu care îi tratează pe români. Pentru că au existat și 9.000 de încercări de activare pe secundă, sistemul a avut mari probleme în mai bine de jumătate de țară. Drept urmare, medicii de familie fie nu au putut valida serviciile oferite pacienților, fie nu au putut activa documentele electronice. Din acest motiv, multor bolnavi cronici nu li s-au putut elibera rețete compensate. După ce sistemul cardurilor de sănătate s-a blocat complet, Casa Națională de Sănătate a găsit imediat vinovații, în viziunea lor aceștia fiind furnizorii de servicii medicale.

În cazul județului Tulcea, a fost eliberat un număr de 158.037 de carduri de sănătate, din care au fost activate doar 39.000, disfuncționalități majore au fost constatate, în afară de cabinetele medicilor de familie din județ, și la Spitalul Județean de Urgență Tulcea.

Implementarea acestei măsuri a dus la o dezordine fără precedent în sistemul sanitar, generată de introducerea nepregătită corespunzător a cardurilor de sănătate, un sistem al cărui rol este acela de a vindeca boli, nu acela de a agrava boli, cum se întâmplă acum. Pacienții n-au intrat în posesia cardurilor, iar atunci când le dețin, acestea nu pot fi activate.

Toți factorii implicați în acest demers trebuiau să dea dovadă de responsabilitate și să informeze populația corect legat de tema deficiențelor în implementarea acestui proiect strategic pentru sistemul de sănătate, iar acolo unde este cazul să se aplice sancționarea factorilor decizionali care nu au semnalat la timp imposibilitatea implementării noului sistem începând cu data de 1 mai 2015. Toate aceste inadvertențe pot conduce, potrivit Societății Naționale de Medicină a Familiei, la externarea masivă a pacienților cu diverse afecțiuni și la neprimirea în spitale a celor care nu posedă carduri de sănătate.

Partidul Național Liberal a luat act cu îngrijorare de situația creată în țară în urma intrării în vigoare a cardului național de asigurări sociale de sănătate și solicită de îndată Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Sănătate să ia toate măsurile necesare pentru remedierea situației.

Cardul de sănătate este un lucru necesar, însă implementarea acestei măsuri este un proiect marca PSD, iar lipsa de competență a Guvernului, precum și a instituțiilor implicate a condus la rezultatul pe care o țară întreagă astăzi îl trăiește. Având în vedere situația gravă din sistemul sanitar, atât la nivel local, cât și la nivel național, consider absolut necesară reformarea profundă a sistemului sanitar românesc nu doar la nivel declarativ, organizarea și funcționarea unui sistem sanitar performant, cu programe naționale de sănătate eficiente, orientat spre pacient și spre nevoile acestuia.

Sănătatea ar trebui să fie prioritatea numărul unu a politicilor publice, mai ales a celor de protecție socială, cu atât mai mult cu cât PSD este un partid care se proclamă de orientare social-democrată. Realitatea ne-a demonstrat însă că e foarte ușor să promiți și mult mai greu să-ți respecți promisiunile atunci când ești complet neserios și te bazezi pe neprofesioniști.

Vasile Gudu, deputat PNL de Tulcea.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Doamna Rodica Nassar:

Vă mulțumim și noi.