Plen
Ședința Camerei Deputaților din 18 februarie 2015
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.19/27-02-2015
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 18-02-2015 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 18 februarie 2015

20. Dezbateri asupra Propunerii legislative pentru modificarea si completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc (Pl-x 204/2014).
 
consultă fișa PL nr. 204/2014

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

22. Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.

Are 57 de amendamente admise. Caracter organic.

Inițiatorul? Aveți cuvântul. Sunt 13 deputați și senatori UDMR.

Video in format Flash/IOS

Domnul Korodi Attila:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Cred că în fața noastră avem un proiect de lege care arată capacitatea noastră, câteodată insuficientă, de a avea o analiză corectă asupra proiectului inițiativei care este propusă.

Această inițiativă legislativă pe care o aveți dumneavoastră și votată în comisia de specialitate nu are nicio legătură cu inițiativa care se bazează pe dezbateri publice privind organizarea jocurilor de noroc, acele jocuri de noroc care sunt foarte accesibile persoanelor defavorizate, care se refugiază către un vis aproape imposibil de realizat, de a avea venituri mai mari.

Adică, prin Proiectul acesta de Lege nr. 204, noi propunem ca prin câteva articole să restrângem posibilitatea organizării jocurilor de noroc de tip slot-machine în toată țara, în toate buticurile, colțurile de stradă, baruri și așa mai departe.

Cu ce ne trezim după votul din comisia de specialitate? Cu un proiect de lege care întărește toată legislația, care dă toate instrumentele necesare ca să se organizeze și mai bine, și mai amplu, și mai larg această activitate. Cu ce argument? Cu argumentul că totul se poate duce către internet.

Doamnelor și domnilor,

Aceste jocuri de noroc de tip slot-machine acoperă, de obicei, și fraudă, evitarea plăților către bugetul de stat, nu este un argument din partea Ministerului de Finanțe că sunt 200 de milioane de lei venituri anuale din taxe, pentru că paralel cu aceste 200 de milioane de lei venituri anuale sunt o grămadă de încercări de suicid, sunt o grămadă de probleme de destrămări familie, din cauza unor oameni care ajung pradă viciilor, pentru că vorbim de viciu.

Dacă întrebăm societatea civilă, dacă întrebăm bisericile tradiționale din România, ceea ce era scris în acest proiect de lege era o cerință normală și trebuia să răspundem la această cerință.

Oricând mergeți și vorbiți cu cetățenii circumscripțiilor dumneavoastră, vă veți da seama că ceea ce noi am putea astăzi să legiferăm adoptând acest proiect de lege, care nu mai are nicio legătură cu inițiativa principală, va fi catalogat drept un abuz și cred că o aberație.

De aceea, domnule președinte, Grupul UDMR nu susține acest proiect de lege, chiar dacă suntem inițiatori și atragem atenția că această practică este total imorală din partea comisiei, pentru că s-a agățat de un proiect de lege cu bune intenții și a creat un mastodont și a creat o condiție legală pentru a prospera, în loc de a restrânge posibilitatea de a organiza astfel de jocuri de slot-machine în toată țara, la orice colț de stradă.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Din partea comisiei, doamna vicepreședinte. Raportul comisiei.

Video in format Flash/IOS

Doamna Maria-Andreea Paul:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Senatul a respins propunerea legislativă.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil.

Comisia juridică, de disciplină și imunități a dat aviz negativ, iar în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, din 29 septembrie 2014, din totalul de 35 de membri au fost prezenți la dezbateri 25 de deputați.

În urma examinării acestor propuneri legislative, cu unanimitatea deputaților prezenți la dezbateri, se propune un raport favorabil, cu amendamentele admise prezentate în anexă. Dar, repet, este poziția Comisiei pentru buget, nu a Grupului PNL.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Dezbateri generale?

Procedură, domnul deputat Márton Árpád.

Video in format Flash/IOS

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Noi am mai avut probleme destul de importante cu Curtea Constituțională, atunci când am modificat în esență anumite legi. În toate cazurile s-a constatat neconstituționalitatea.

Vă rog să observați că avem în față un proiect de lege, o inițiativă legislativă, din câteva articole, respinsă la Senat, căreia i se atașează un volum atât de mare de amendamente admise în comisie. Este neconstituțional!

Vă rog să retrimiteți la comisie proiectul de lege, că altfel orice contestare la Curtea Constituțională va avea câștig de cauză.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul deputat Neacșu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Neacșu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

În principiu ceea ce spune colegul meu antevorbitor este corect, numai în măsura în care Domnia Sa anticipează și rezultatul votului.

Dacă proiectul respectiv va fi respins, nu se mai pune problema.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Iar din punctul de vedere al controlului constituțional noi nu avem competențe, știți foarte bine. Iar ceea ce ați spus dumneavoastră, eu nu contest sub nicio formă, sunt decizii ale Curții care spun același lucru.

Dezbateri generale? Vă rog frumos.

Video in format Flash/IOS

Domnul Márton Árpád-Francisc (din sală):

Am solicitat retrimiterea la comisie.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Înainte de a da cuvântul domnului deputat trebuie să supun la vot ce a zis domnul Márton Árpád.

Grupul parlamentar UDMR vă cere să retrimiteți la comisie. Termen? Două săptămâni.

Retrimitere la comisie, termen două săptămâni.

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS

80 de voturi pentru, 92 împotrivă, o abținere. A picat retrimiterea la comisie.

Doamnă deputat, doriți să interveniți? Pe procedură, da?

Video in format Flash/IOS

Doamna Maria Grecea:

Nu procedură, dezbateri generale.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Păi trebuie să-i dau cuvântul președintelui comisiei. A vorbit doamna deputat? A, da, iertați-mă, așa e! Îmi cer scuze! E după-amiază.

Doamnă deputat, aveți cuvântul. A fost Sfântul Valentin, așa e!

Video in format Flash/IOS

Doamna Maria Grecea:

Stimați colegi,

Această propunere legislativă a fost transformată printr-un copy-paste într-o ordonanță de urgență în data de 29 decembrie 2014.

Ne întrebăm care a fost urgența și de ce acest domeniu este reglementat prin ordonanță de urgență, deoarece noi aveam pe ordinea de zi această propunere legislativă pentru plenul Camerei Deputaților, în calitate de Cameră decizională.

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al PNL va vota pentru respingerea acestei propuneri legislative care instituie măsuri neconstituționale, anticoncurențiale și vădit abuzive.

Prin această propunere se instituie modificări legislative cu un puternic impact negativ în sfera agenților economici, organizatori de jocuri de noroc, imposibilitatea transmiterii proprietății asupra echipamentului pentru jocuri de noroc, crearea unui cadru concurențial neloial între operatori, prin încadrarea în clase diferite a aparatelor și, cel mai grav aspect, taxarea diferențiată a unor echipamente care oferă aceeași interfață și același mod de interacționare pentru utilizator.

Această taxare discreționară a unor echipamente pe care inclusiv Consiliul Concurenței le consideră identice va duce la diminuarea semnificativă a veniturilor la bugetul de stat și la imposibilitatea agenților mici și mijlocii de a-și mai desfășura activitatea.

Menționăm că există numeroase adrese din partea Consiliului Concurenței, inclusiv către biroul Camerei, care arată că videoloteria este joc de noroc de tip slot-machine, care ar trebui taxat ca și aparatele de tip slot-machine, și nu scutit de taxe, așa cum se cere prin această propunere legislativă care în mod evident creează o discriminare și un tratament preferențial pentru Loteria Română, de natură să distorsioneze concurența.

Stimați colegi,

De câte ori nu vi s-au respins propuneri legislativă doar pentru că nu aveam finanțare? Mie mi s-au respins multe. Renunțăm la niște bani doar pentru că venim și spunem că protejăm consumatorii. Cum se face această renunțare? Pentru că anumite aparate de tip slot-machine sunt suprataxate, iar aceștia aproape că vor dispărea de pe piață, în timp ce alte aparate, care au aceeași interfață, sunt scutite de taxă. Acestea vor invada piața noastră.

Vă mulțumesc.

   

(În continuare, lucrările ședinței sunt conduse de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Domnul Ciuhodaru. Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Poate doamna deputat mă face și pe mine să înțeleg cum veți vota împotrivă, pentru că la comisie ați votat în unanimitate adoptarea acestui proiect de lege. V-ați răzgândit sau nu este unanimitate?

Proiectul de lege, în esență, nu spune lucruri rele. Într-adevăr, această dependență de jocurile de noroc este o problemă. Și am zeci de pacienți care au recurs la tentative de suicid după ce și-au pierdut tot la jocurile de noroc. Poate nu este cea mai fericită soluție și din acest punct de vedere o să susținem oricând un proiect legislativ mai bine documentat, dar nu pe acesta.

Dar, încă o dată, poate îmi explică și mie cineva cum votați în unanimitate împotrivă, după ce ați votat pentru?

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

La dezbateri generale dacă mai sunt alte luări de cuvânt? Dacă nu, propunerea merge la votul final.

Vă mulțumesc.

    ................................................
   

Domnul Florin Iordache:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Revenim la Pl-x 204...

Vă rog. Tot pe procedură? Pe procedură. Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ștefan Burlacu:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Grupul nostru parlamentar al PP-DD își schimbă denumirea din Grup parlamentar al PP-DD în Grup parlamentar Democrat și Popular.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Solicitarea dumneavoastră, domnule deputat, a fost discutată în Biroul permanent și a fost trimisă Comisiei juridice. Așteptăm raportul din partea Comisiei juridice și atunci discutăm.

Pentru a putea încheia ziua de astăzi, înainte de a începe moțiunea, la Pl-x 204 vă propunem calupuri de câte 10 amendamente, de la poziția 1 la poziția 50 și ...

De la poziția 1 la 10 aveți observații?

Procedură, vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Korodi Attila:

Domnule președinte,

Pentru că sunt un om al principiilor, aș dori să combat fiecare punct în parte, de aceea solicit ca să fie vot pe fiecare punct în parte și dacă doresc vin să obiectez față de amendamentele adoptate de comisie.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Supun votului dumneavoastră, pentru a discuta fiecare amendament în parte, de la poziția 1 la 57.

Vă rog, domnule Neacșu, procedură.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Neacșu:

Domnule președinte,

Având în vedere faptul că a fost depășit programul de lucru și nu s-a cerut prelungirea termenului de lucru, vă propun să sistăm dezbaterile pe acest proiect legislativ în acest punct, să intrăm în ordinea de zi, așa cum am programat-o, urmând ca la proiectul respectiv să fie reluate dezbaterile săptămâna viitoare, când are loc ședința de plen.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Supun la vot propunerea liderului PSD, domnul Neacșu, pentru a continua săptămâna viitoare.

Cine este pentru? Vă rog să votați.

Video in format Flash/IOS

Cu 138 de voturi pentru și 43 de voturi împotrivă propunerea liderului PSD a fost acceptată.

Sistăm ședința aici, pauză cinci minute, după care începem dezbaterea moțiunii.

Mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 10 aprilie 2020, 13:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro