Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 17-06-2014

Ședința Camerei Deputaților din 17 iunie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.67 Iulian Vladu - declarație politică intitulată "Jocul antidemocrație al PSD, pericolul real și palpabil pentru România!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Iulian Vladu:

"Jocul antidemocrație al PSD, pericolul real și palpabil pentru România!"

"PSD știe să țină puterea!", "PSD are structuri!", "PSD știe cum să obțină voturi!". Acestea sunt afirmațiile pe care analiștii scenei politice actuale le aduc în lungile dezbateri publice, fără însă să-și pună întrebarea: care sunt costurile? Ce plătim noi, toți românii, pentru excelenta abilitate a socialiștilor de a manevra mase, de a spăla creiere, de a crea fan-cluburi? Costul este însăși democrația. Acea democrație pe care o clamam în 1989, aceeași democrație în numele căreia s-a murit, s-a luptat, s-a ieșit în stradă. Nu mai vedem polemică, nu mai vedem principii, vedem goana disperată de a aduce voturi cu orice preț, călcând peste cadavre, inclusiv peste cadavrul unei societăți care reacționează tot mai greu, care s-a săturat, care nu mai crede decât în valoarea pomenii electorale oferită cu prea multă generozitate și cu prea puțin discernământ din avutul public.

Democrația, în România, moare în fiecare zi. Rămâne un spectacol grotesc dus pe televiziuni - kamikaze, rămâne o nesfârșită luptă la gioale. Unde este interesul național? Unde sunt proiectele de țară? Unde a rămas dezbaterea? Ce resurse morale și ce principii trebuie să găsească întreaga clasă politică să miște conștiințe, când contraofensiva se face cu cele mai josnice mijloace existente?

PSD știe, într-adevăr, să țină puterea. Știe, într-adevăr, să transforme oamenii liberi în oameni aserviți. PSD a învățat, de 20 de ani, ce înseamnă valoarea pachetului electoral în fața ideii. PSD și-a aservit atât de mult instituțiile de stat, încât le-a transformat în arme de luptă împotriva oricărui adversar și împotriva oricărui cetățean care îndrăznește să gândească cu mintea lui. PSD este astăzi, mai mult decât oricând, pericolul real și palpabil pentru democrația din România. Este o gașcă ce nu-și dorește reformă, nu-și dorește prosperitate, nu-și dorește bunăstare economică și performanță în instituții și în justiție, ci își dorește puterea. Setea nestăpânită pentru putere se traduce în dezastru, în neîncredere, în teamă.

Cetățenii români sunt sub jugul puterii, au uitat să mai pretindă, au uitat să mai critice, au uitat să mai fie vigilenți, dar simt că se afundă, în fiecare zi, în mocirlă. Nu este mocirla lor, este mocirla unor politicieni care nu știu și nu pot să trăiască în democrație. Prin urmare, PSD are structuri și știe să aducă voturi pentru că stăpânește aproape la perfecție arma presiunii. Oare până când?