Plen
Ședința Camerei Deputaților din 10 iunie 2014
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.69/17-06-2014
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
03-06-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 10-06-2014 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 10 iunie 2014

16. Prezentarea pe scurt de către deputați a interpelărilor adresate membrilor Guvernului.  

     

Domnul Miron Tudor Mitrea:

      ................................................
Video in format Flash/IOS  

Intrăm în partea a doua a ședinței, prezentarea interpelărilor. Am să citesc lista celor care au vrut să facă interpelări, cei care sunt prezenți și vor să facă o prezentare scurtă a interpelării, îi rog să mă întrerupă și am să-i invit la microfon.

Domnul Alexandru Nazare - 4 interpelări depuse în scris; Ion Cristinel Marian - o interpelare, nu este depusă în scris; Florin Gheorghe - 4 interpelări, sunt depuse; Elena Cătălina Ștefănescu - o interpelare; Cornel-Mircea Sămărtinean - 2 interpelări; Viorel Blăjuț - 4 interpelări; Aurelian Mihai - două interpelări; Roberta Alma Anastase - o interpelare; Florin Pâslaru - 2 interpelări; Tamara Ciofu - 2 interpelări; Dorin Petrea - 2 interpelări; Ioan Adam - o interpelare; Cristina Pocora - o interpelare; Octavian Marius Popa - două interpelări; Mihai-Bogdan Diaconu - o interpelare; Luminița-Pachel Adam- 4 interpelări; Liliana Mincă - o interpelare; Ștefan-Petru Dalca - o interpelare; Ștefan-Alexandru Băișanu - o interpelare; Tudor Ciuhodaru - o interpelare; Ion Marocico - 4 interpelări.

 
Video in format Flash/IOS Dan Coriolan Simedru

Dan Coriolan Simedru. Vreți să poftiți, domnule deputat, vă rog, aveți microfonul și vă mulțumesc că nu mă faceți să vorbesc chiar singur-singurel.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Dan Coriolan Simedru:

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor deputați,

Interpelarea pe care astăzi o depun în Parlamentul României se referă la niște clarificări privind sancțiunea cu demitere aplicată doamnei director a Grădiniței cu program prelungit nr.12 din Alba Iulia și este adresată domnului ministru Remus Pricopie, ministrul educației naționale.

Domnule ministru,

Vă adresez această interpelare de la tribuna Parlamentului, ca urmare a răspunsului pe care mi l-ați dat la întrebarea pe care v-am adresat-o în data de 26 februarie. Astfel, în urma intenției de demitere a doamnei Veronica Suciu din funcția de director al Grădiniței cu program prelungit nr.12 din Alba Iulia, inspectorul general școlar Dorin Sandea a încercat să dezinformeze atât ministerul, cât și pe mine personal și părinții acelor preșcolari din acea grădiniță.

V-am expus în textul interpelării pe larg toate argumentele care susțin că o astfel de decizie este eronată și că domnul inspector general școlar a acționat într-un mod arbitrar. De ce spun în mod arbitrar? Pentru că în raportul întocmit de către Inspectoratul Școlar al județului Alba, în urma inspecției realizate la grădinița cu program prelungit nu au fost semnalate nereguli cu privire la legalitatea strângerii de fonduri și a utilizării acestora.

Deși în acest raport scrie foarte clar că a fost respectată metodologia privind organizarea și funcționarea alternativei educaționale Step by Step în învățământul preșcolar, deși s-a constatat că au fost respectate prevederile legale de finanțare din alte surse, conform Legii educației naționale, deși a existat un acord de parteneriat între părinți și unitatea școlară pentru strângerea acestor sume și au fost încheiate 17 contracte de muncă conform legii, cu respectarea Capitolului IV - Resurse Umane din Regulamentul de organizare și funcționare a alternativei Step by Step, deși s-a stipulat în acest raport că demersul doamnei director se încadrează în condițiile legii și este legitim, respectând articolul 59 din Legea educației naționale, deși în evaluarea realizată de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, subordonată ministerului pe care îl conduceți, se atestă obținerea calificativului foarte bine la toți cei 24 de indicatori de performanță prevăzuți în Hotărârea Guvernului nr.1534/2008, în răspunsul dumneavoastră ați ignorat complet toate aceste puncte din evaluările unor instituții aflate în subordinea ministerului pe care-l conduceți și ați preferat să luați partea unui om care ocupă temporar interimar și neregulamentar funcția de inspector general școlar.

Ați ignorat totodată și rezultatul chestionarului, parte integrantă a raportului aplicat pentru o mai bună cunoaștere a gradului de mulțumire a părinților privind activitatea desfășurată în cadrul grădiniței, chestionar care demonstrează că acest sistem este unul foarte performant și foarte apreciat de către părinți, având efecte pozitive asupra dezvoltării copiilor. Astfel, 98,4% din părinții chestionați au declarat că sunt foarte mulțumiți de calitatea actului educațional și de managementul practicat de către doamna director.

Practic, dumneavoastră, în calitate de ministru al educației naționale, sancționați o persoană care face performanță în actul educațional românesc, pentru acest lucru fiind apreciată de către comunitate, în condițiile în care sistemul național de învățământ este subfinanțat și are nevoie de povești de succes.

Practic, dumneavoastră, în calitate de ministru, ați ignorat toate aceste elemente și ați făcut în așa fel încât un bun exemplu să fie aruncat la coșul de gunoi.

Cu toate acestea, domnule ministru, am constatat că analiza dumneavoastră a fost una partizană, nici măcar asumată prin semnătură pe răspunsul transmis, pentru că după un apostrof, în dreptul numelui dumneavoastră este o semnătură care nu vă aparține, dar concluzia că doamna director Veronica Suciu merită sancțiunea aplicată este clar dată de către inspectorul școlar Dorin Sandea.

Vă întreb, domnule ministru, vă asumați răspunsul la întrebarea pe care v-am adresat-o în 26 februarie a.c. și dacă da, vă rog să precizați în baza cărui articol din Legea educației naționale susțineți decizia inspectorului școlar județean, domnul Dorin Sandea de demitere a domnișoarei director Veronica Suciu.

Atașat vă trimit raportul prezentat inspectorului general școlar de către comisia care a fost la grădiniță și pe care inspectorul general școlar l-a prezentat în ședința cu părinții.

Vă mulțumesc și menționez că vă solicit un răspuns oral la această interpelare.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Aurelian Mihai

Domnul Aurel Mihai.

Domnule deputat Aurelian Mihai, aveți microfonul. Domnule deputat, scuze.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Aurelian Mihai:

Bună seara, domnule președinte.

Stimați colegi,

Am două întrebări în această seară pentru domnul ministru Titus Corlățean, ministrul afacerilor externe, și pentru domnul Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.

Prima întrebare: Colaborarea cu cetățenii români deveniți consilieri municipali în Italia.

Domnilor miniștri,

Având în vedere campania electorală pentru alegerile locale din Italia din luna mai a.c., precum și reușita câtorva cetățeni români care au câștigat alegerile locale în Italia, vă întreb dacă până în acest moment statul român, prin reprezentanții misiunilor diplomatice existente în Italia, puține la număr, evident, a reușit să aibă contacteze cu acești cetățeni și dacă și-a propus o colaborare cu dumnealor?

A doua întrebare este legată de nevoia de consulate românești în Italia, evident.

Domnilor miniștri,

Având în vedere existența unui număr considerabil de români în Italia și mai ales pentru românii din Salerno sau Potenza, cărora le este foarte greu să ajungă până la secția consulară din Roma pentru a obține documente românești, vă informez că acești cetățeni români au nevoie de o misiune diplomatică pentru sudul Italiei, situație valabilă și pentru românii din regiunea Bari, de altfel.

Ne puteți oferi un răspuns cu privire la o posibilă înființare a unei misiuni diplomatice în zona sudică a Italiei?

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Maria-Andreea Paul

Doamna deputat Andreea Maria Paul.

Aveți microfonul, doamna deputat.

Trei interpelări depuse. Eficientă.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Maria-Andreea Paul:

Una o citesc și pe celelalte două doar le depun.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Maria-Andreea Paul:

Adică vreți să le citesc toate trei?

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă dați seama că n-am nimic împotrivă.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Maria-Andreea Paul:

În regulă, bine.

Prima interpelare este adresată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnului ministru Daniel Constantin, și vizează problema Legii privind vânzarea terenurilor agricole.

Domnule ministru,

De la 1 ianuarie 2014, România este obligată să permită vânzarea de terenuri în extravilan către cetățenii celorlalte state ale Uniunii Europeane. Legea privind vânzarea terenurilor agricole, care a intrat în vigoare la începutul lunii aprilie 2014, nu protejează agricultorii români. Străinii au bani mulți și terenurile arabile românești sunt ieftine.

Prețurile scăzute ale terenurilor românești atrag, așadar, străinii. Terenurile agricole fertile românești ajung pe mâna străinilor pentru că avem printre cele mai scăzute prețuri din Europa, dar care sunt totuși prea ridicate pentru agricultorii români. Prețurile terenurilor românești se mențin de două, până la opt ori sub cele din majoritatea statelor europene.

Confruntându-se cu o problemă asemănătoare, țările care au aderat la Uniunea Europeană în anul 2004 au limitat cu argumente corecte accesul străinilor la terenurile lor și au pus condiții juste pentru a permite accesul străinilor la cumpărarea acestor terenuri. De pildă, în Bulgaria, cetățenii Uniunii Europene pot să cumpere teren agricol doar dacă sunt producători agricoli care desfășoară activități independente și doresc să se stabilească în Bulgaria. Străinii pot achiziționa teren în Cehia și Lituania numai dacă au locuit în țară și s-au ocupat de agricultură cel puțin trei ani sau dacă sunt căsătoriți cu un cetățean din statul respectiv. Ungaria are cele mai drastice restricții: achiziția de terenuri este limitată la un singur hectar pentru străini. Suprafețele de pământ mai mari de un hectar pot fi obținute doar de cei cu calificare profesională de fermier sau silvicultor, care au fost activi în sectorul agricol din Ungaria în ultimii trei ani sau care dețin un procent de 25% din acțiunile unei ferme înregistrată în Ungaria. Este interzisă achiziționarea de teren de către firme.

Așadar, în urma celor prezentate mai sus, vă adresez următoarele întrebări:

1. Câte terenuri au fost deținute și arendate de cetățenii și de firmele străine pe teritoriul țării noastre până la 1 ianuarie 2014? Câte terenuri au fost achiziționate din ianuarie 2014 și până la intrarea în vigoare a Legii privind vânzarea terenurilor, în aprilie 2014? Care este situația terenurilor la momentul actual?

2. De ce nu a aplicat și România soluțiile luate de Bulgaria, de Cehia, de Lituania sau Ungaria, ca să dau doar câteva exemple, în privința achiziționării terenurilor de către străini?

3. Considerați că este suficient dreptul de preempțiune pe îl au, prin lege, coproprietarii, arendașii, proprietarii vecini și statul român, în condițiile în care nu putem concura cu forța financiară a străinilor pentru cumpărarea terenurilor agricole?

Aștept răspunsul dumneavoastră în scris pentru problemele ridicate.

Vă mulțumesc.

A doua interpelare este adresată Ministerului Afacerilor Interne și vizează intabularea necorespunzătoare a 36 de hectare din proprietatea Primăriei Certeze, județul Satu-Mare.

Expun toată lista de argumente și cer efectuarea de demersuri pentru verificarea situației acestui teren și să se procedeze în concordanță cu soluționarea corectă a cazului.

A treia întrebare este adresată regimului aplicat investitorilor taiwanezi.

O problemă foarte delicată în România și care, din păcate, are un regim complet diferit de cel al celorlalte 27 de state membre ale Uniunii Europeane.

Și ridic o serie de patru întrebări legate de modul în care capitalul și investitorii taiwanezi ar putea să creeze locuri de muncă și în România, nu doar în statele europene.

Depun cele trei documente.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Domnul Răzvan Mironescu o interpelare, Mircea-Nicu Toader o interpelare, Simona Bucura-Oprescu două interpelări, Angel Tîlvăr o interpelare, Andrei Sava o interpelare, Andrei Dolineaschi o interpelare, Ileana Dumitrache o interpelare, Marian Neacșu o interpelare, Vasile Popeangă.

Vă rog, domnule deputat, aveți microfonul.

Vă rog să ni le lăsați după ce terminați.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Vasile Popeangă:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Interpelarea mea este adresată domnului Remus Pricopie, ministrul educației naționale, și obiectul acestei interpelări este - necesitatea elaborării de către Ministerul Educației Naționale și transmiterea către inspectoratele școlare din țară a Metodologiei de organizare a concursului, act normativ care să permită elaborarea procedurii de concurs și înființarea Serviciului de Orientare Școlară și Profesională în structura prevăzută de lege.

Menționez faptul că acest serviciu a fost înființat prin ordin al ministrului din 2011. Au fost prevăzute și posturile, însă, din lipsă de metodologie de organizare a concursului, nu au fost angajate persoanele conform statului de funcții.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Anton Doboș o interpelare, Ovidiu Dumitru o interpelare, Victor Paul Dobre o interpelare.

Vă mulțumesc.

Și închei ședința repede, să nu rămân singur în sală.

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 18,14.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 4 iunie 2020, 5:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro