Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 14-04-2014

Ședința Camerei Deputaților din 14 aprilie 2014

4. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea art.59 din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (PL-x 71/2014) (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 71/2014

   

Domnul Viorel Hrebenciuc:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

La punctul 6, deci la proiectul de lege pe care vi l-am menționat, dau cuvântul, din partea inițiatorului, domnului Drăghici.

Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mircea-Gheorghe Drăghici:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Dragi colegi,

Este vorba de Legea nr.448/2006, și anume art.59, care cauzează foarte mult persoanelor cu dizabilități, cu certificat permanent în grad de handicap și, prin interpretarea acestui articol, comisiile de evaluare județene readuc la evaluare persoanele cu dizabilități care au modificări structural-anatomice ireversibile.

Cu alte cuvinte, se produce un abuz și o umilință la adresa persoanelor care, și așa, sunt bătute de soartă, prin obligarea lor de reprezentare anuală spre "reevaluare". Ce reevaluare poate fi aia atunci când îți lipsește o mână sau un picior, nemaiputând urma tratamente sau recuperări de niciun fel, pentru că aceste membre nu mai pot crește la loc.

Tocmai pentru a îndrepta această umilință și acest abuz care se creează asupra acestor persoane, vă rog să fiți de acord mâine, mai ales că suntem și în postul Paștelui, să fim, înainte de a fi oameni politici, să dăm haina politică la o parte și să fim oameni cu sufletul și compasiune față de semenii noștri care trec prin momente grele. Am convenit și variantele cu Comisia pentru muncă și protecție socială și Comisia pentru sănătate și familie, și variantele în care, totuși, dacă se constată că este un diagnostic greșit pus, ele, dacă sunt sesizări în acest sens, persoanele cu dizabilități pot fi rechemate la evaluare, dar numai în aceste cazuri, dacă sunt sesizări sau dacă gradul de handicap a suferit modificări în sens negativ și persoanele cu dizabilități cer acest lucru.

Vă mulțumesc și aștept un vot favorabil mâine, din partea dumneavoastră, mai ales că este o lege organică.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Și eu vă mulțumesc. Ar fi culmea să ne certăm pe un asemenea subiect.

Da cuvântul domnului Florin Iordache, din partea Comisiei pentru muncă și protecție socială.

Vă rog, domnule președinte.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Obiectul de reglementare v-a fost prezentat de inițiator. În ședința comună a Comisiei pentru muncă și protecție socială și Comisiei pentru sănătate și familie, noi am ținut cont de avizul favorabil al Consiliului Legislativ, al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, al Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic și al Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați. Toate aceste avize au fost avize favorabile.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

Aveți raportul cu amendamentele admise.

Noi am apreciat că, într-adevăr, este un proiect foarte bun.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc.

Dacă din partea grupurilor parlamentare dorește cineva să ia cuvântul?

Vă rog, doamna deputat Liliana Mincă.

Video in format Flash/IOS

Doamna Liliana Mincă:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Parlamentarii PP-DD să știți că nu suferă de orgolii. Și pentru că proiectul colegului nostru, al domnului deputat Drăghici, a trecut și pe la comisia pe care o prezidez, Comisia pe egalitate de șanse pentru femei și bărbați, împreună cu colegul meu, deputatul de Arad, vicepreședinte la această comisie, Ștefan Petru Dalcă, noi am avizat favorabil acest proiect de lege. Considerăm că este o modificare pe care persoanele cu dizabilități o așteaptă. Este suficient cât am văzut pe toate posturile de televiziune cozi interminabile, oameni în scaune cu rotile, oameni cărora nu le mai cresc picioarele, nici mâinile, oameni care au fost umiliți suficient.

Eu voi vota pentru acest proiect de lege, împreună cu toți parlamentarii PP-DD.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc, doamna Mincă.

Dacă mai dorește cineva să ia cuvântul?

Vă mulțumesc.

Vă rog, domnule Dolha.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mircea Dolha:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Din păcate, în România, persoanele cu dizabilități sunt, în general, marginalizate, uitate sau invizibile; sunt oameni care se confruntă cu un risc crescut de sărăcie și de excluziune socială și care nu își pot desfășura activitățile zilnice în mod normal, așa cum noi, toți ceilalți, o putem face.

Din acest motiv, Grupul parlamentar al PNL susține orice inițiativă care vine în sprijinul asigurării unui trai decent pentru aceste persoane.

Să nu uităm că România, ca țară membră a Uniunii Europene, are obligativitatea de a se alinia țărilor membre în ceea ce privește asigurarea normalității și demnității persoanei cu handicap.

Inițiativa legislativă supusă dezbaterii vine pentru a îmbunătăți procedeele administrative de care aceste persoane se lovesc, vizând, mai exact, excluderea persoanelor pentru care deja s-a stabilit că sunt afectate de un handicap ireversibil, de exemplu, cei care au membre amputate, de la obligativitatea evaluărilor prevăzute și stipulate în actuala legislație.

Reglementarea legislativă reprezintă rezolvarea unei probleme pertinente a dificultăților cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și acest subiect a fost cuprins și în raportul special privind protecția persoanelor cu handicap și a fost dat publicității de către Avocatul Poporului.

Din aceste motive, PNL va vota acest text normativ, deoarece reprezintă, cum spuneam, un gest de normalitate și de respect față de oamenii care se confruntă cu o situație dificilă din punct de vedere medical.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc și eu.

Dacă mai dorește cineva? Nu.

Vă rog, doamna Nichita.

Video in format Flash/IOS

Doamna Cristina Nichita:

Bună ziua.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Așa cum au spus și antevorbitorii, este o măsură reparatorie, o măsură care face să se reglementeze acest aspect, pentru că un diagnostic, atât timp cât este pe viață... acești oameni sunt purtați pe drumuri și nu face altceva decât să redea respectul față de aceste persoane.

Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat va vota inițiativa colegului nostru.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc. Doamnă doctor, vă rog.

Video in format Flash/IOS

Doamna Camelia-Margareta Bogdănici:

Inițiativa colegului nostru ne arată, încă o dată, că medicina nu are culoare și că sănătatea nu are culoare.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Culoare politică.

Video in format Flash/IOS

Doamna Camelia-Margareta Bogdănici:

Culoare politică, bineînțeles.

Această reglementare nouă ajută, în primul rând, acești pacienți care foarte des sunt umiliți, dar, pe de altă parte, să știți că ajută foarte mult și personalul medical, pentru că, la un moment dat, se încărca cu consultații repetate, din 6 în 6 luni, din an în an, cu aceste consultații care, de unele case de asigurări nici măcar nu erau decontate.

Ca membru neafiliat, dar ca membru al Partidului Mișcarea Populară, împreună cu tot grupul, vom susține această inițiativă.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc.

Domnul Márton Árpád, din partea Grupului parlamentar al UDMR.

Video in format Flash/IOS

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor,

Cred că majoritatea parlamentarilor, care, într-adevăr, au birouri funcționale în teritoriu, s-au confruntat cu persoane care veneau cu reclamații în legătură cu această modalitate de a le verifica gradul de handicap, atunci când, într-adevăr, este vorba despre un handicap permanent, care nu are cum să revină, chiar fiind obligați, de multe ori, să punem întrebări ministrului, chiar în momentul respectiv, actual, în funcție, în minister, poate de foarte multe ori primind răspunsuri foarte interesante, dar fără nicio legătură cu cazul respectiv. Eu cred că această încercare de legiferare, măcar a acestor situații concrete, este bine-venită.

Grupul nostru parlamentar îl susține, dar cred că ministerul, împreună cu Ministerul Sănătății, mai are mult de lucru și la aplicarea acestei legi, a întregii legi, la modalitatea de reglementare a încadrării gradelor de handicap, care este una stufoasă și căreia îi scapă multe dintre situațiile concrete, dând de foarte multe ori încadrări inferioare aceleia care s-ar justifica în cazul concret respectiv.

Noi vom vota pentru această lege.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul Tinel. Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al PDL susține inițiativa. Dar asta nu înseamnă că ea, în momentul de față, nu este reglementată. Nu este reglementată printr-un act normativ cu caracter de lege. Ea este reglementată printr-un ordin de ministru. Faptul că cei din teritoriu nu și-au făcut treaba și că, prin abuz, au chemat, i-au chemat și pe cei cu handicap permanent în comisiile de evaluare tot abuz este, că era reglementată. Dar acum, dacă avem forța juridică a legii, să sperăm că nu vor mai apărea astfel de abuzuri în teritoriu, pe neinterpretarea sau pe necunoașterea reglementărilor legale în vigoare. Dar, ca forță juridică, e bună că ea capătă caracter de lege, modifică Legea nr.448/2006.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc.

Nu pot să dau cuvântul decât unei singure persoane din partea unui grup parlamentar.

A vorbit doamna Nichita, din partea Grupului parlamentar al PSD. Îmi pare rău. Este și din același județ cu dumneavoastră. Cred că nu aveți nimic împotrivă că am dat prioritate.

Vă mulțumesc.

Dacă la capitolul de amendamente admise aveți observații?

De la punctul 1 la punctul 4?

Nu sunt observații. Vă mulțumesc.

Proiectul de lege trece la votul final.