Plen
Ședința Camerei Deputaților din 2 septembrie 2013
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.97/06-09-2013
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
27-05-2020
20-05-2020 (comună)
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 02-09-2013 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 2 septembrie 2013

    Alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Camerei Deputaților.

Ședința a început la ora 17,14.

Lucrările au fost conduse de domnul deputat Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților, asistat de domnii deputați Niculae Mircovici și Cristian Buican, secretari ai Camerei Deputaților.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamnelor și domnilor deputați,

O să vă rog frumos să luați loc în bănci, pentru a deschide noua sesiune parlamentară.

Se intonează Imnul Național "Deșteaptă-te, române!".

Luați loc.

Doamnelor și domnilor deputați,

Declar deschisă prima ședință din cadrul celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2013 a Camerei Deputaților, convocată în temeiul art. 66 din Constituția României, republicată.

Din totalul celor 409 deputați, până în acest moment și-au înregistrat prezența la lucrări 281, 128 sunt absenți, 16 participă la alte acțiuni parlamentare. Știți foarte bine, cvorumul legal este de 205, este îndeplinit.

Ordinea de zi și programul de lucru pentru ședința de astăzi sunt întocmite de Biroul permanent al Camerei Deputaților și bineînțeles aprobate de Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, ele au fost distribuite tuturor deputaților.

Conform regulamentului, în prima zi a fiecărei sesiuni grupurile parlamentare își fac alegerile în cadrul grupului și conform ponderii stabilite de regulament anunță propunerile pentru fiecare membru al Biroului permanent. Vă reamintesc că aceasta se face conform art. 20 alin. (2) și art. 24 din regulament.

Biroul permanent are un președinte, patru vicepreședinți, patru secretari și patru chestori. Președintele este ales pe durata mandatului... Așa scrie... Eu spun că așa scrie, mai departe nu mai comentez, că în ultimii ani cu scrisul... E mai complicat... Ca la români! Bun. Suntem aleși la începutul fiecărei sesiuni parlamentare.

Doamnelor și domnilor colegi,

Ne confruntăm cu o situație nouă, în care Statutul deputaților și al senatorilor, având caracter de lege organică, a făcut modificări după ce a fost aprobat în 2007, multe din articolele pe care le avem în Regulamentul Camerei Deputaților și bineînțeles în Regulamentul Senatului fiind abrogate, conform acelei ultime fraze: toate cele care sunt împotrivă sunt anulate, contestate la Curtea Constituțională și bineînțeles dându-le câștig de cauză.

Știu că fiecare dintre colegii mei a primit un nou Statut al deputaților și al senatorilor și regulamentul, așa cum îl avem în acest moment.

Lucrările privind alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor vor avea următoarea desfășurare: aprobarea numărului de locuri în Biroul permanent care revine fiecărui grup parlamentar pentru funcțiile pe care le știți și dumneavoastră, potrivit negocierii între liderii grupurilor parlamentare; prezentarea de către liderii grupurilor parlamentare a eventualelor modificări sau completări în componența și conducerea acestora, a propunerilor nominale pentru funcția de vicepreședinte, secretar și chestor, precum și propunerea unui reprezentant din partea fiecărui grup parlamentar pentru Comisia de numărare și validare a voturilor.

După aprobarea componenței nominale a acestei comisii, va urma derularea votului secret cu bile asupra listei de candidați; vă reamintesc că lista este una comună, și la sfârșit constatarea și prezentarea rezultatului votului final.

Dați-mi voie să vă spun că, în conformitate cu Regulamentul Camerei Deputaților, pe care îl avem, art. 20 alin. (3), Biroul permanent al Camerei Deputaților este format în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectându-se configurația politică a Camerei, conform unei decizii a Curții Constituționale, la fiecare început de sesiune se discută această chestiune. Singura problemă pe care o avem, o să le dau cuvântul și colegilor care sunt deputați, conform statutului, neafiliați, conform interpretărilor pe care noi le avem în regulament, deputați considerați independenți. Vă reamintesc că sunt câteva alineate din câteva articole ale Regulamentului Camerei Deputaților care, în conformitate cu ultima frază pe care am completat-o la Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, modificată la sfârșitul sesiunii trecute, "la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziție contrară se abrogă", sunt câteva articole și alineate care vor trebui să fie reanalizate, ele pierzându-și valoarea o dată cu noul Statut al deputaților și al senatorilor.

Vicepreședinți, doamnelor și domnilor, Grupul parlamentar al PSD are două locuri, Grupul parlamentar național liberal, un loc, Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal, un loc.

Secretari: unul la Grupul parlamentar social-democrat, cel de-al doilea la Grupul parlamentar național liberal, cel de-al treilea la Grupul parlamentar al Partidului Poporului-Dan Diaconescu, cel de-al patrulea, Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Chestori: PSD un loc, colegii mei liberali un loc, colegii mei democrat liberali un loc și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România un loc.

Dacă dumneavoastră aveți comentarii la această repartiție? Liderii grupurilor? Este conform deciziilor, da? Mulțumesc.

Urmează votul asupra propunerilor de repartizare a locurilor în funcțiile de vicepreședinte, secretar și chestor în Biroul permanent.

Vă rog frumos să vă pregătiți cartelele. Nu putem decât dacă ați stricat aparatura... E o chestiune de principiu, dar așa se face. Prima dată aprobăm împărțeala și după aceea o să rog liderii grupurilor parlamentare...

Vă rog frumos să vă pregătiți cartelele. Să înceapă votul.

 
Video in format Flash/IOS   Funcționează! La cine nu vrea, nu funcționează, la cine vrea, funcționează! Avem cinci colegi care n-au votat. 208 pentru și două voturi împotrivă. Cineva nu este de acord cu această prevedere regulamentară.

A fost aprobată cu majoritatea voturilor, aproape unanimitate.

 
Video in format Flash/IOS Informare privind modificări în conducerea grupurilor parlamentare.

În continuarea lucrărilor o să-i rog pe liderii grupurilor parlamentare să informeze, așa cum spuneam, asupra eventualelor modificări intervenite în legătură cu denumirea, componența și conducerea grupurilor, să prezinte propunerile nominale pentru funcția de vicepreședinte, secretar și chestor, potrivit componenței numerice aprobate deja, să desemneze câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar pentru Comisia de numărare și validare a voturilor, conform art. 23 din regulament.

Liderul Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, domnule deputat Marian Neacșu, aveți cuvântul și felicitări pentru realegere.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Marian Neacșu:

Mulțumesc, domnule președinte, și pentru că mi-ați dat cuvântul și pentru felicitări, bineînțeles. Dacă îmi permiteți, o scurtă observație înainte: am să vă rog frumos să încercați să poziționați altcumva microfoanele de acolo, că vă urmărim cu foarte multă greutate, chiar eu de aici, din prima bancă, am auzit destul de greu ceea ce ne-ați spus, din fericire, cunoaștem procedura.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Staff-ul tehnic!

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Marian Neacșu:

Și am să vă rog frumos să aveți grijă de microfoane.

În al doilea rând, am să vă rog să îmi permiteți în foarte scurte cuvinte, înainte de începerea acestei sesiuni parlamentare, să le urez succes colegilor noștri, și din opoziție, și de la putere, să avem o sesiune bună, să vă urez succes și viitorului birou permanent care va fi ales.

În al treilea rând, am să vă rog să-mi permiteți să vă precizez care sunt modificările sau continuitatea colegilor noștri în cadrul propunerilor pentru Biroul permanent și pentru conducerea grupurilor parlamentare.

În conformitate cu art. 24 din Regulamentul Camerei Deputaților, Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat prezintă următoarele propuneri pentru componența Biroului permanent: vicepreședinți - domnul deputat Viorel Hrebenciuc și domnul deputat Miron Tudor Mitrea; secretar - domnul deputat Eugen Nicolicea; chestor - domnul deputat Mircea Drăghici.

Conducerea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat în această sesiune parlamentară va fi asigurată de următorii secretari: Chiriță Dumitru, Drăghici Sonia-Maria, Dobre Mircea-Titus și Nichita Cristina, de următorii vicelideri: domnii deputați Chirvăsuță, Grama Horia, Itu Cornel, Manda Iulian Claudiu, Moldovan Carmen Ileana, Pâslaru Florin, Popeangă Vasile, Stanciu Anghel, Stragea Sorin Constantin, Tudorie Violeta; lider de grup - subsemnatul, Marian Neacșu.

Și reprezentantul Grupului parlamentar al PSD pentru Comisia de numărare și validare a voturilor, același domn deputat, Adrian Solomon.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am înțeles. Folosiți Vasluiul la... Unde e domnul Solomon? Am înțeles.

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal.

Domnul deputat Dominic Gerea Andrei, felicitări pentru realegere.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Bună găsit tuturor!

Și eu vă doresc o sesiune cât mai rodnică.

Vă informăm și noi, la rândul nostru, cu privire la nominalizările făcute de Grupul Partidului Național Liberal pentru Biroul permanent și pentru conducerea grupului pentru sesiunea septembrie - decembrie 2013: domnul deputat Dan Motreanu pentru funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților, domnul deputat Cristian Buican pentru funcția de secretar al Camerei Deputaților; domnul deputat Ionel Palăr pentru funcția de chestor al Camerei Deputaților.

Pentru funcția de lider, cum ați spus și dumneavoastră foarte bine, Andrei Gerea.

Pentru funcțiile de vicelider al grupului: domnii deputați Victor Paul Dobre, Mugurel Cozmanciuc, Daniel Budurăscu, Mircea Roșca, Stelian Dolha, Ionuț Stroe, George Scutaru și nu în cele din urmă doamna deputat Raluca Surdu.

De asemenea, domnul deputat Răzvan Mironescu a fost și el ales pentru funcția de vicelider al grupului, funcțiile de secretari fiind deținute de domnii deputați Bogdan Țîmpău și Mircea Dolha.

De asemenea, pentru Comisia de numărare și validare îl propunem pe domnul deputat Bogdan Țîmpău.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Domnule deputat Mircea Toader, felicitări pentru realegere.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Mulțumesc, domnule președinte.

Și în numele grupului nostru dorim să avem o sesiune cât mai rodnică. Succesul pe care ni l-a urat Marian la toate grupurile, noi ne bucurăm dacă opoziția are succes, înseamnă că suntem în altă poziție, dar trecând peste glumă, sper să avem o sesiune cât mai rodnică și să fim cât mai înțelegători unii cu alții.

Referitor la modificările la nivelul conducerii grupului, conducerea grupului este formată din trei vicelideri, în persoana lui Gheorghe Tinel, a lui Cezar Preda și Claudia Boghicevici; secretar, Dan-Cristian Popescu; lider de grup, subsemnatul, Toader Mircea.

La nivelul Biroului permanent, propunerile noastre se referă la cei care au activat și în Biroul permanent trecut: domnul Ioan Oltean pentru funcția de vicepreședinte și domnul Ioan Balan pentru funcția de chestor.

Iar pentru Comisia de numărare, domnul deputat Secară Florin.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc.

Grupul parlamentar al Partidului Poporului.

Domnul deputat Fenechiu. Aveți cuvântul și felicitări pentru realegere.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

Domnule președinte,

Grupul parlamentar al PP-DD își menține nominalizarea pentru postul de secretar al Biroului permanent în persoana domnului Diaconu Adrian-Nicolae.

Pentru Comisia de numărare îl propunem pe domnul Deaconu Mihai, iar în ceea ce privește conducerea Grupului parlamentar, ea este aceeași: lider - Fenechiu Cătălin-Daniel; vicelideri - Adam Luminița, Chebac Eugen, Ciuhodaru Tudor și Codîrlă Liviu, iar secretar Liliana Mincă.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc și eu.

Grupul parlamentar al UDMR. Domnule deputat, felicitări pentru realegere. Mi-a fost teamă că cineva vrea să vă ia locul.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Máté András-Levente:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Doresc o sesiune ușoară și sper că vom lua decizii cumpătate și înțelepte în această sesiune.

Pentru funcția de chestor îl propunem pe domnul deputat Seres Dénes.

Conducerea grupului de la Camera Deputaților: în funcția de secretar domnul deputat Molnar Zsolt, funcția de vicelider domnii deputați Márton Árpád și Szabó Ödön, iar pentru funcția de lider a rămas subsemnatul, iar în Comisia de numărare a voturilor îl propunem pe domnul deputat Bónis István.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Grupul parlamentar al Partidului Conservator.

Domnule deputat Bogdan Ciucă, felicitări pentru realegere.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

În numele Grupului parlamentar al Partidului Conservator, vă dorim succes și o sesiune care să fie dominată de colaborare și eficiență.

Din punct de vedere al conducerii grupului: secretar Florea Damian; vicelider Moldovan Ioan; lider de grup subsemnatul.

Pentru Comisia de numărare a voturilor îl propunem pe domnul Tănăsescu Adrian.

Vă mulțumesc foarte mult.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și eu vă mulțumesc foarte mult. O să rog secretariatul tehnic să listeze propunerile pentru Biroul permanent, ca să le putem reciti.

Grupul minorităților naționale. Domnul deputat Pambuccian și felicitări pentru eterna realegere.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Varujan Pambuccian:

Mulțumesc, domnule președinte.

Păi atunci să încep cu Comisia de numărare a voturilor, unde avem o nouă eternitate, după plecarea domnului Radan, pe domnul Mircea Grosaru. Să continui prin a vă spune că propunerea Grupului parlamentar al minorităților naționale pentru funcția de secretar al Camerei Deputaților este tot una eternă, adică domnul Niculae Mircovici, și să vă spun că în structura și în conducerea grupului nostru parlamentar nu a intervenit nici o modificare, adică lider Varujan Pambuccian, vicelider Ovidiu Ganț, Adrian Merka, secretar Mircea Grosaru și Varol Amet.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc și eu, domnule Pambuccian.

Pe procedură? Vă rog frumos, aveți cuvântul.

Domnul deputat Șcheau.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Ion Șcheau:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Din partea Grupului parlamentar al independenților, constituit la data de 12 iunie 2013, anunț: lider Șcheau Ion, vicelider Blăjuț Viorel, Bucur Constantin-Alin, vicelider, și Marian Ion Cristinel, secretar.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat,

Dragi colegi,

I-am dat cuvântul și colegului nostru care este deputat, fost independent, actual neafiliat, conform Statutului deputaților și al senatorilor aprobat de dumneavoastră și publicat în Monitorul Oficial, și o să-mi permiteți să vă citesc art. 33 din legea organică referitoare la Statutul deputaților și al senatorilor din România: "Deputații sau senatorii care părăsesc grupul parlamentar din care fac parte, în conformitate cu alin. (1)", adică cei care au fost aleși pe listele unui partid politic sau au candidat pe listele unui partid politic, alianță politică sau alianță electorală, "devin deputați sau senatori neafiliați, dacă nu se afiliază unui alt grup parlamentar. Deputații și senatorii rămași neafiliați nu își pot constitui grupuri parlamentare".

Articolul IV de la finalul acestui statut are următoarea frază aprobată și publicată în Monitorul Oficial: "La data intrării în vigoare a prezentei legi orice dispoziție contrară se abrogă".

Pe cale de consecință, prevederile regulamentare legate de deputații independenți care se pot constitui în grupuri dispar.

Rugămintea mea la grupurile parlamentare este, așa cum ne-am angajat în acest an și am fost foarte serioși până acum, să facem și modificările și completările în Regulamentul Camerei Deputaților și să avem și acel cod de conduită pe care l-am propus.

Din acest punct de vedere, va trebui să găsim o soluție pentru deputații neafiliați, în acest moment nu există grup parlamentar pentru deputații independenți, așa cum era pe fostul Statut al deputaților și al senatorilor, pe fostul regulament, cu o decizie a Curții Constituționale.

Domnule deputat, nu aveți drept la replică la președintele Camerei Deputaților, aveți drept la replică la regulament, dacă puteți să aduceți... Eu v-am citit din statut. Aveți drept la replică la statut? Vă rog, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Ion Șcheau:

Domnule președinte,

Dumneavoastră invocați o modificare a statutului care a apărut după ce noi ne-am constituit ca și grup independent.

Vreau să vă reamintesc că noi ne-am constituit în data de 12 iunie 2013 ca și grup parlamentar independent, v-am adus la cunoștință această dorință a noastră în data de 11.06.2013.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu v-am explicat o jumătate de oră. Dacă n-ați vrut să mă înțelegeți.... Voința deputaților... au definit clar ce înseamnă deputatul care părăsește un grup parlamentar sau care își pierde calitatea de membru. Nu se mai poate interpreta că și el este deputat independent. Deputatul independent este definit în art. 33 alin. (2) din statut, care este lege organică, cel care a candidat ca independent și a fost ales...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Ion Șcheau:

Da, dumneavoastră...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu m-ați înțeles, că nu v-am dat cuvântul. Domnule deputat, vă rog frumos să luați loc, eu v-am informat pe dumneavoastră, acum sunteți toți colegii mei care sunteți deputați, sunteți deputați neafiliați, aveți aceleași drepturi, nu vă puteți constitui într-un grup parlamentar, nu veți beneficia de un post în cadrul Biroului permanent, liderii grupurilor parlamentare în noua modificare vă vor găsi acele instrumente prin care să beneficiați de anumite avantaje. Că până la urmă... aveți, în acest moment, un spațiu în care vă desfășurați activitatea.

Vă mulțumesc foarte mult.

 
Video in format Flash/IOS Alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Camerei Deputaților.

Liderii grupurilor parlamentare, o să vă rog frumos să citim încă o dată împreună propunerile dumneavoastră pentru membrii Biroului permanent, vicepreședinți: domnul Hrebenciuc, domnul Mitrea, domnul Motreanu, domnul Oltean; secretari: domnul Nicolicea, domnul Buican, domnul Diaconu și domnul Mircovici, și chestori: domnul Drăghici, domnul Palăr, domnul Bălan și domnul Dénes.

Liderii grupurilor parlamentare, conform ponderii, sunteți de acord, da? Mulțumesc foarte mult.

Comisia de numărare și validare a voturilor: domnul Adrian Solomon, domnul Bogdan Țîmpău, domnul Secară Florin, domnul Deaconu Mihai, domnul Bónis István, domnul Mircea Grosaru și domnul Claudiu-Andrei Tănăsescu.

Procedură, da? Vă rog frumos, aveți cuvântul. Domnul deputat Neacșu.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Marian Neacșu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Din nefericire, colegul nostru Adrian Solomon a pierdut prilejul de a deveni un nou domn Mihai Radan și nu se află în sală, motiv pentru care nominalizarea noastră pentru această comisie va fi domnul Cornel Itu.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Cornel Itu, da? Celebrul domnul Itu de la Cluj, da? De la Dej? Am vrut să văd dacă e în sală domnul Itu. Lângă domnul Grama din Harcov, de acolo de undeva, de la Covasna. Am înțeles.

Domnilor colegi, dați-mi voie în primul rând să vă supun la vot propunerile nominale pentru Comisia de numărare și validare. Dacă sunt obiecții la numărul de șapte membri pentru comisia de numărare? Nu sunt obiecții, da? Să înceapă votul.

 
Video in format Flash/IOS   Mulțumesc.

221, 0 cu 1.

Pentru componența nominală nu sunt obiecții din ce am înțeles.

Obiecții, comentarii la componența nominală a grupurilor politice? Nu. Mulțumesc foarte mult. Să înceapă votul.

 
Video in format Flash/IOS  

Mulțumesc.

228 de voturi pentru, un singur vot împotrivă, nicio abținere.

Înainte de a trece la exprimarea votului pentru alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor, vă reamintesc că potrivit prevederilor regulamentare încă în vigoare - din art. 23 - lista candidaților propuși se votează în întregime și se aprobă prin vot secret cu bile.

În conformitate cu prevederile art. 126 din regulament votul cu bile se desfășoară astfel: "Fiecare deputat va primi de la secretar câte două bile, una albă, una neagră, care vor fi introduse în cele două urne, pe care le avem în față. Bila albă introdusă în urna albă și bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot pentru lista de candidați. Bila neagră introdusă în urna albă și bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot contra listei. Ambele bile într-o singură urnă înseamnă vot nul". Înmânarea bilelor se face de către chestori pe baza apelului nominal al domnului secretar Mircovici.

Invit doi dintre chestori să ia locul în banca destinată.

 
Video in format Flash/IOS Prezentarea unor momente din istorie în care România a fost alături de Cehoslovacia.

Domnul deputat Merka pe procedură.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Adrian-Miroslav Merka:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimate colege și stimați colegi,

Dau o procedură mai puțin oficială, dar mă simt obligat și onorat să o anunț. Poate în istorie sunt foarte multe momente în care România, indiferent în ce an a fost, a fost un exemplu pentru toată Europa. Putem să spunem 1945, și aici vorbesc despre relația pe care am avut-o noi, România, cu Cehoslovacia, când 11.000 de cetățeni români au căzut pe meleagurile Cehoslovaciei, actualmente Slovacia și Cehia, pentru eliberarea Cehoslovaciei, iar în 21 august 1969, singurul stat care a protestat oficial a fost România. 1968, mă scuzați! Emoțiile de rigoare...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

1968!

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Adrian-Miroslav Merka:

În acest sens, în zilele anterioare au fost manifestări dedicate acestor evenimente în Cehia și în Slovacia, la care am participat și eu, ca și oficialitate, și în care m-am simțit onorat într-adevăr să fiu cetățean al României și reprezentant al Parlamentului României și să preiau și să transmit, bineînțeles, în camera inferioară a Parlamentului României, mulțumirile statului slovac și ceh pentru ceea ce au făcut cetățenii români pentru cele două state.

Aceasta a fost intervenția mea și vă rog să-mi permiteți, într-adevăr, să cred că nu doar aceste evenimente vor fi singurele în care noi, cetățenii români, vom fi mândri că suntem români.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc și eu. Domnul Vlase v-a ascultat cu foarte mare atenție, am observat.

Domnule Mircovici, numai o secundă. O să-l rog frumos și pe domnul Motreanu sau pe domnul Seres Dénes... Vă rog frumos să luați loc lângă colegul dumneavoastră de suferință, chestor, domnul Drăghici.

 
Video in format Flash/IOS Alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Camerei Deputaților.

Domnule Mircovici, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Niculae Mircovici:

Mulțumesc, domnule președinte.

Adam Ioan - prezent
Adam Luminița-Pachel - absentă
Adăscăliței Constantin - prezent
Alexe Costel - prezent
Alexe Florin-Alexandru - prezent
Almăjanu Marin - prezent
Amet Varol - prezent
Anastase Roberta Alma - absentă
Andea Petru - prezent
Andronache Gabriel - prezent
Anghel Gabriela-Lola - prezentă
Pană Adriana-Doina - prezentă, doamna ministru

Revin:

Anghel Gabriela-Lola - prezentă
Antal István - prezent
Anton Marin - prezent, domnul ministru
Anușca Roxana-Florentina - absentă
Ardeleanu Sanda-Maria - prezentă
Arsene Ionel - prezent
Avram Constantin - prezent
Avram Marian - prezent
Axente Ioan - prezent
Babuș Radu - prezent
Balan Ioan - prezent
Baltă Mihai - prezent
Băișanu Ștefan-Alexandru - absent
Bălan Ion - prezent
Bănicioiu Nicolae - absent
Bărbulescu Daniel-Ionuț - prezent
Bejinariu Eugen - prezent
Benga Ioan - prezent
Berci Vasile - prezent
Birchall Ana - prezentă
Blăjuț Viorel-Ionel - absent
Blănariu Valentin - prezent
Bleotu Vasile - prezent
Boboc Valentin Gabriel - prezent
Bode Lucian Nicolae - prezent
Bogdan Gheorghe-Dănuț - prezent
Bogdănici Camelia-Margareta - prezentă
Boghicevici Claudia - prezentă
Bónis István - prezent
Borbély László - prezent
Bordeianu Dan - prezent
Bot Octavian - absent
Bucur Constantin-Alin - absent
Bucura-Oprescu Simona - prezentă
Budurescu Daniel-Stamate - prezent
Buican Cristian - prezent
Buicu Corneliu-Florin - prezent
Burlacu Ștefan - absent
Calimente Mihăiță - absent
Caloianu Mario-Ernest - absent
Calotă Florică Ică - prezent
Canacheu Costică - absent
Cazan Mircea-Vasile - absent
Călin Ion - prezent
Căprar Dorel-Gheorghe - prezent
Cătăniciu Steluța-Gustica - prezentă
Cernea Remus-Florinel - absent
Chebac Eugen - prezent
Cherecheș Florica - prezentă
Chiriță Dumitru - prezent
Chirteș Ioan-Cristian - prezent
Chirvăsuță Laurențiu - prezent
Chițoiu Daniel - absent
Cioată Cezar - prezent
Ciobanu Gheorghe - prezent
Ciobanu Liliana - prezentă
Ciocan Dan - prezent
Ciofu Tamara-Dorina - prezentă
Ciolacu Ion-Marcel - prezent
Ciubotaru Lucian-Manuel - prezent
Ciucă Liviu-Bogdan - prezent
Ciuhodaru Tudor - absent
Ciurariu Florin - prezent
Cocei Erland - prezent
Codîrlă Liviu - absent
Coman Gheorghe - absent
Comșa Cornel-George - prezent
Condurățeanu Răzvan-Andrei - prezent
Constantin Daniel - absent
Cosma Vlad-Alexandru - absent
Costin Gheorghe - prezent
Covaci Dorel - prezent
Cozmanciuc Corneliu-Mugurel - prezent
Crăciunescu Grigore - prezent
Cristea Aurelia - prezentă
Cristea Victor - prezent
Cristian Horia - prezent
Cseke Attila-Zoltán - absent
Culețu Dănuț - prezent
Cupă Ion - prezent
Cupșa Ioan - absent
Daea Petre - prezent
Dalca Ștefan-Petru - prezent
Dascălu Constantin - prezent
Deaconu Mihai - prezent
Delureanu Virgil - prezent
Diaconu Adrian-Nicolae - prezent
Diaconu Mihai-Bogdan - prezent
Dima Toader - prezent
Diniță Ion - prezent
Dîrzu Ioan - prezent
Doboș Anton - prezent
Dobre Mircea-Titus - prezent
Dobre Victor Paul - prezent
Dobrinescu Traian - prezent
Dolha Mircea - prezent
Dolha Nechita-Stelian - prezent
Dolineaschi Andrei - prezent
Donțu Mihai-Aurel - prezent
Dragnea Nicolae-Liviu - absent
Dragomir Gheorghe - prezent
Dragomir Maria - prezentă
Dragomir Viorel Marian - prezent
Drăghici Mircea-Gheorghe - prezent
Drăghici Sonia-Maria - prezentă
Drăgușanu Vasile-Cătălin - prezent
Dumbrăvanu Paul - prezent
Dumitrache Ileana Cristina - prezentă
Dumitru Georgică - prezent
Dumitru Ioana-Jenica - prezentă
Dumitru Ovidiu-Ioan - absent
Dușa Mircea - absent
Emacu Gheorghe - prezent
Enache Marian - prezent
Enea Constantin-Cosmin - absent
Eparu Ion - prezent
Erdei Dóloczki István - prezent
Fejér László-Ődőn - prezent
Fenechiu Cătălin-Daniel - prezent
Fenechiu Relu - absent
Firczak Gheorghe - prezent
Florea Damian - absent
Florea Daniel - prezent

Îmi cer scuze, numai puțin dacă vă dați deoparte, domnule Ciobanu. Numai un pic dați-vă deoparte, vă rog, ca să văd PP-DD-ul.

Fonta Nuțu - absent
Frăticiu Gheorghe - prezent
Galan Constantin - prezent
Ganț Ovidiu Victor - prezent
Gavrilescu Grațiela Leocadia - prezentă
Găină Mihăiță - prezent
Geantă Florian Daniel - prezent
Gerea Andrei Dominic - prezent
Gheorghe Florin - prezent
Gheorghe Tinel - prezent
Ghera Giureci-Slobodan - prezent
Ghiță Sebastian-Aurelian - absent
Ghiveciu Marian - prezent
Gireadă Dumitru-Verginel - prezent
Giurescu Dinu - absent
Gliga Vasile-Ghiorghe - prezent
Gorghiu Alina-Ștefania - prezentă
Grama Horia - prezent
Grapini Maria - absentă
Grecea Maria - prezentă
Grindeanu Sorin Mihai - prezent
Grosaru Mircea - prezent
Gudu Vasile - prezent
Gunia Dragoș-Ionel - prezent
Guran Virgil - prezent
Gurzău Adrian - absent
Gust Băloșin Florentin - absent
Gvozdenovici Slavomir - prezent
Harbuz Liviu - prezent
Hărău Eleonora-Carmen - prezentă
Hellvig Eduard Raul - prezent
Holban Titi - prezent
Horga Vasile - prezent
Hrebenciuc Viorel - prezent
Hulea Ioan - prezent
Iacoban Sorin-Avram - prezent
Iacob Ridzi Monica Maria - absentă
Ialomițianu Gheorghe - prezent
Iancu Iulian - prezent
Iane Daniel - absent
Iane Ovidiu-Cristian - prezent
Ibram Iusein - prezent
Ignat Miron - prezent
Iliuță Vasile - absent
Intotero Natalia-Elena - prezentă
Ionescu Aurelian - prezent
Ionescu George - absent
Iordache Florin - prezent
Irimie Vicențiu-Mircea - absent
Iriza Scarlat - prezent
Ispir Raluca-Cristina - prezentă
Itu Cornel - prezent
Kelemen Atilla-Béla-László - absent
Kelemen Hunor - absent
Kerekes Károly - prezent
Kereskényi Gábor - prezent
Khraibani Camelia - absentă
Korodi Attila - prezent
Laza-Matiuța Liviu - prezent
Longher Ghervazen - absent
Lubanovici Mircea - absent
Lupu Mihai - prezent
Man Mircea - prezent
Manda Iulian Claudiu - prezent
Manea Victor-Gheorghe - prezent
Manolache Marius - prezent
Manolescu Oana - prezentă
Marcoci Vlad - prezent
Marcu Nicu - prezent
Marcu Viorica - prezentă
Marian Ion Cristinel - absent
Marin Gheorghe - prezent
Markó Attila-Gabor - prezent
Marocico Ion - prezent
Martin Eduard-Stelian - prezent
Márton Árpád-Francisc - prezent
Máté András-Levente - prezent
Matei Călin-Vasile-Andrei - prezent
Mazilu Constantin - absent
Măduța Flavius-Luigi - absent
Melinte Ion - absent
Merka Adrian-Miroslav - prezent
Mihai Aurelian - absent
Mihăilă Ioan - absent
Mihăilescu Ion-Bogdan - prezent
Militaru Lucian - absent
Mincă Liliana - prezentă
Mircovici Niculae - prezent
Mironescu Răzvan Horia - prezent
Mitrea Manuela - prezentă
Mitrea Miron Tudor - prezent
Mîrza Gavril - prezent
Mocanu Adrian - prezent
Mocanu Vasile - prezent
Mocioalcă Ion - prezent
Mocioi Niculina - prezentă
Moisii Constantin - prezent
Moldovan Carmen Ileana - prezentă
Moldovan Ioan - absent
Moldovan Iosif - prezent
Molnar Zsolt - prezent
Motreanu Dan-Ștefan - prezent
Moț Constantin-Stelian-Emil - prezent
Movilă Petru - prezent
Muntean Mircia - prezent
Munteanu Ioan - prezent
Murgu Neagu - absent
Nassar Rodica - prezentă
Nazare Alexandru - absent
Neacșu Marian - prezent
Necula Cosmin - prezent
Negruț Clement - prezent
Negruț Cornelia - absentă
Nețoiu Gheorghe - absent
Nica Dan - absent
Nica Nicolae-Ciprian - prezent
Nichita Cristina - prezentă
Nicoară Romeo Florin - absent
Nicolae Alexandri - prezent
Nicolae Florian - prezent
Nicolăescu Gheorghe-Eugen - absent
Nicolescu Theodor-Cătălin - prezent
Nicolicea Eugen - prezent
Niculae Aurel - prezent
Niculescu Dumitru - prezent
Niculescu Duvăz Bogdan Nicolae - absent
Niculescu-Mizil Ștefănescu Tohme Oana - absentă
Nistor Gheorghe-Vlad - absent
Nistor Laurențiu - prezent
Nistor Marioara - prezentă
Niță Constantin - absent
Niță Emil - prezent
Nosa Iuliu - prezent
Oajdea Vasile Daniel - absent
Ochi Ion - prezent
Oltean Ioan - prezent
Orban Ludovic - absent
Oros Nechita-Adrian - absent
Palașcă Viorel - prezent
Palăr Ionel - prezent
Paleologu Theodor - absent
Pambuccian Varujan - prezent
Pană Adriana-Doina - prezentă
Pardău Dumitru - prezent
Paul Maria-Andreea - prezentă
Păun Nicolae - prezent
Pârgaru Ion - prezent
Pâslaru Florin-Costin - absent
Peia Ninel - prezent
Petrache Adrian-Alin - absent
Petrea Dorin Silviu - prezent
Petrescu Petre - prezent
Petric Octavian - prezent
Pistru-Popa Eusebiu-Manea - absent
Plumb Rovana - absentă
Pocora Cristina-Ancuța - prezentă
Podașcă Gabriela-Maria - prezentă
Ponta Victor-Viorel - absent
Pop Georgian - absent
Popa Octavian Marius - prezent
Popa Radu Mihai - absent
Popeangă Vasile - prezent
Popescu Dan-Cristian - prezent
Popescu Dumitru-Iulian - absent
Popescu Florin Aurelian - absent
Popoviciu Alin-Augustin-Florin - absent
Potor Călin - prezent
Preda Cezar-Florin - prezent
Pușcaș Iacob - absent
Raețchi Ovidiu Alexandru - absent
Răducanu Ion - prezent
Rădulescu Cătălin-Marian - prezent
Rădulescu Constantin - prezent
Rădulescu Romeo - prezent
Rățoi Neculai - prezent
Resmeriță Cornel-Cristian - prezent
Rizea Cristian - absent
Roman Cristian-Constantin - prezent
Roman Gheorghe - absent
Roman Ioan-Sorin - prezent
Roman Petre - prezent
Roman Victor - absent
Roșca Lucreția - absentă
Roșca Mircea - prezent
Rotaru Răzvan - prezent
Rusu Valentin - absent
Sava Andrei-Valentin - prezent
Sămărtinean Cornel-Mircea - prezent
Săpunaru Nini - prezent
Săvoiu Ionuț-Cristian - prezent
Scarlat George - prezent
Schelean Valeria-Diana - prezentă
Scutaru Adrian George - prezent
Secară Florin Mihail - prezent
Sefer Cristian-George - prezent
Seres Dénes - prezent
Silaghi Ovidiu Ioan - prezent
Simedru Dan Coriolan - prezent
Simionescu Adrian Constantin - prezent
Smarandache Miron Alexandru - prezent
Solomon Adrian - absent
Stan Ioan - prezent
Stan Ion - absent
Stanciu Anghel - absent
Stanciu Zisu - prezent
Stancu Ionel - prezent
Stativă Irinel Ioan - absent
Stănescu Alexandru - prezent
Stănișoară Mihai - absent
Steriu Valeriu-Andrei - absent
Stoica Mihaela - absentă
Stoica Ștefan-Bucur - prezent
Stragea Sorin Constantin - prezent
Stroe Ionuț-Marian - prezent
Stroe Radu - absent
Sturzu Mihai-Răzvan - prezent
Suciu Vasile-Daniel - prezent
Surdu Raluca - prezentă
Surugiu Iulian-Radu - prezent
Szabó Ödön - prezent
Șcheau Ion - absent
Șimon Gheorghe - prezent
Șoptică Costel - prezent
Șova Lucian - prezent
Ștefan Viorel - prezent
Ștefănescu Elena Cătălina - prezentă
Știrbu Gigel-Sorinel - prezent
Tabugan Ion - absent
Taloș Gheorghe-Mirel - prezent
Tararache Mihai - absent
Tămâian Ioan - prezent
Tănase Răzvan-Ionuț - absent
Tănăsescu Claudiu-Andrei - prezent
Tătaru Florin-Cristian - prezent
Teju Sorin - prezent
Teodorescu Cătălin-Florin - prezent
Teodorescu Ioan Viorel - prezent
Thuma Hubert Petru Ștefan - prezent
Tiuch Cătălin - prezent
Tîlvăr Angel - prezent
Toader Mircea-Nicu - prezent
Tocuț Dan-Laurențiu - prezent
Tomac Eugen - absent
Traicu Rodin - prezent
Tudorache Daniel - prezent
Tudorie Violeta - prezentă
Tudose Mihai - prezent
Turcan Raluca - prezentă
Tușa Adriana Diana - absentă
Țigăeru Roșca Laurențiu - prezent
Țîmpău Radu Bogdan - prezent
Udrea Elena Gabriela - absentă
Udriște Gheorghe - prezent
Uioreanu Elena-Ramona - absentă
Urcan Ionaș-Florin - absent
Uricec Eugen Constantin - prezent
Ursărescu Dorinel - prezent
Vainer Aurel - prezent
Varga Lucia-Ana - absentă
Varga Vasile - prezent
Vasilescu Nicolae - absent
Vasilică Radu Costin - prezent
Vizitiu Sergiu-Constantin - absent
Vlase Petru Gabriel - prezent
Vlădoiu Aurel - prezent
Voicu Mădălin-Ștefan - prezent
Voicu Mihai Alexandru - prezent
Vreme Valerian - absent
Vulpescu Ioan - prezent
Weber Mihai - prezent
Zaharcu Neviser - absentă
Zamfir Daniel-Cătălin - prezent
Zgonea Valeriu Ștefan - prezent
Zisopol Dragoș Gabriel - prezent
Zlati Radu - prezent

Dacă mai este... numai o secundă.

Vasilescu Nicolae - prezent

Dacă mai este cineva care a venit după ce am făcut apelul?

Cernea Remus-Florinel - prezent

Mai e cineva? Nu.

Domnule președinte, am terminat apelul.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Comisia, la numărare și o să-l rog și eu frumos pe domnul Dénes să-mi dea și mie cele două minute să votez și eu.

 
     

După pauză

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Bónis István:

Mulțumesc frumos.

Proces-verbal referitor la rezultatul votului cu privire la alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Camerei Deputaților.

Procedând la verificarea și numărarea voturilor exprimate de către deputați, prin vot secret cu bile, asupra listei candidaților pentru alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Camerei Deputaților, pentru cea de-a doua sesiune ordinară a Camerei Deputaților din anul 2013, Comisia de numărare și validare a voturilor a constatat următoarele: numărul total al deputaților - 409, numărul deputaților prezenți - 304, numărul total de voturi exprimate - 304, numărul total de voturi anulate - 0, numărul de voturi valabil exprimate - 304. Din care: voturi pentru listă - 301, voturi contra listei - 3.

Ca urmare a faptului că din totalul de 409 deputați au fost prezenți 304, din care și-au exprimat votul 304, iar din acest număr 301 au votat pentru lista candidaților propuși, Comisia pentru numărarea și validarea voturilor a constatat că este întrunită majoritatea voturilor necesară aprobării listei candidaților pentru alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Camerei Deputaților astfel:

- vicepreședinți: Viorel Hrebenciuc - Grupul parlamentar al PSD, Miron Tudor Mitrea - Grupul parlamentar al PSD, Dan-Ștefan Motreanu - Grupul parlamentar al PNL, Ioan Oltean - Grupul parlamentar al PDL;

- secretari: Eugen Nicolicea - Grupul parlamentar al PSD, Cristian Buican - Grupul parlamentar al PNL, Adrian-Nicolae Diaconu - Grupul parlamentar al PP-DD, Niculae Mircovici - Grupul parlamentar al minorităților naționale;

- chestori: Mircea-Gheorghe Drăghici - Grupul parlamentar al PSD, Ionel Palăr - Grupul parlamentar al PNL, Ioan Balan - Grupul parlamentar al PDL, Seres Dénes - Grupul parlamentar al UDMR;

Încheiat astăzi, 2 septembrie 2013.

Comisia de numărare și validare a voturilor: Itu Cornel - Grupul parlamentar al PSD, Țîmpău Bogdan - Grupul parlamentar al PNL, Secară Florin - Grupul parlamentar al PDL, Deaconu Mihai - Grupul parlamentar al PP-DD, Bónis István - Grupul parlamentar al UDMR, Mircea Grosaru - Grupul parlamentar al minorităților naționale, Tănăsescu Claudiu-Andrei - Grupul parlamentar al Partidului Conservator.

Secretari de ședință, Niculae Mircovici și Cristian Buican.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, vă mulțumesc foarte mult.

Doamnelor și domnilor colegi, ordinea de zi fiind epuizată, declar închisă ședința Camerei Deputaților de astăzi.

Invit membrii Biroului permanent la ședința de Birou permanent. Ne vedem mâine dimineață la sesiunea de declarații politice.

O zi frumoasă!

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 18,30.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 28 mai 2020, 16:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro