Valeriu-Andrei Steriu
Valeriu-Andrei Steriu
Ședința Camerei Deputaților din 5 martie 2013
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.26/15-03-2013
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
12-08-2020 (comună)
12-08-2020
28-07-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 05-03-2013 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 5 martie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.73 Valeriu-Andrei Steriu - declarație politică "În apărarea producătorilor români de carne, după scandalul cărnii de cal. Dreptatea înseamnă și compensații financiare de la UE";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

   

Domnul Valeriu-Andrei Steriu:

"În apărarea producătorilor români de carne, după scandalul cărnii de cal. Dreptatea înseamnă și compensații financiare de la UE"

Vreau să atrag atenția, de la înalta tribună a Camerei Deputaților, asupra unui risc major atât pentru agricultura românească, cât și pentru economia românească. Acest risc ține de adoptarea unei atitudini prea docile și prea conciliante în ceea ce este cel mai important scandal care a afectat industria alimentară românească în ultimii 10 ani: scandalul cărnii de cal.

România nu este, nu a fost și cel mai probabil că nu va fi singura țară europeană a cărei reputație în industria alimentară a fost afectată pe nedrept. Dar asta nu înseamnă în niciun fel că trebuie să fie singura țară europeană care acceptă această terfelire a reputației producătorilor săi stând cu mâinile în sân, uitând și, mai ales, iertând.

Guvernul României a făcut bine atunci când a reacționat prompt și hotărât, încă de la începutul scandalului, arătând că nu producătorii români de carne sunt vinovați și că nu spre țara noastră trebuie să se îndrepte degetele acuzatorilor. Însă trebuie să facem acum următorul pas, trebuie să obținem reparații pentru producătorii care au avut de suferit și trebuie să cerem cu voce fermă și cu pumnul strâns compensații, pentru că renumele producătorilor români a fost afectat.

Trebuie să luăm măsuri acum, în special și cu precădere prin obținerea de compensații pentru producătorii români, pentru a stinge acest foc înainte ca el să apuce să scape de sub control. Pentru că trebuie spus cât se poate de clar: acest scandal lovește exportul român tocmai acum, când exportul de produse agricole aproape egalase importul de produse agricole, ceea ce pentru România, ca țară, însemna un avantaj competitiv important, mai ales în actualul context economic european.

Precedente există și ele s-au arătat eficiente. În urmă cu aproximativ doi ani de zile, un număr de cetățeni germani mureau în urma unei infecții cu bacteria E.coli, infecție care a fost pusă la început pe seama castraveților spanioli. Deși ulterior, exact ca și în cazul scandalului cărnii de cal, s-a dovedit că acuzațiile inițiale au fost nefondate și că, în acest caz, nu castraveții spanioli au fost sursa de E.coli, pentru industria de specialitate din Spania a fost prea târziu. Spaniolii au înregistrat pierderi de 200 de milioane de euro pe săptămână, exporturile de castraveți și chiar și de fructe au fost înghețate și peste 550 de locuri de muncă au fost pierdute la câteva luni de la izbucnirea scandalului.

"Trebuie să găsim o soluție europeană la o problemă europeană!", spunea, în 2011, Rosa Aguilar, ministrul spaniol al agriculturii, citată de Agenția "France Pressse". Iar soluția europeană pe care au găsit-o spaniolii a fost solicitarea de la Uniunea Europeană a unor compensații în valoare de 80 de milioane de euro, sumă din care au primit 71 de milioane de euro. În tot acest context, la un moment dat Uniunea Europeană a luat în calcul mărirea fondului de compensare pentru scandalul castraveților, urmând să se ajungă la 227 de milioane de euro, pentru ca toate țările care au cerut compensare să fie despăgubite la 100% din valoarea solicitată.

Acesta este un exemplu prefect despre ce înseamnă să îți iei în serios rolul de stat membru al Uniunii Europene. Atunci când se comite o nedreptate împotriva producătorilor dintr-un stat membru, este obligația, nu doar datoria, reprezentanților acelui stat să solicite nu doar repararea reputației afectate, dar și daune pentru prejudiciile aduse.

Ținând cont de faptul că România are un ministru al agriculturii tânăr și bine informat atât cu practicile europene, cât și cu mecanismele europene, și ținând mai ales cont de faptul că România este statul care a oferit comisarul european al agriculturii în această Comisie Europeană, cred că trebuie de urgență demararea procedurilor necesare pentru oferirea de compensații pentru producătorii români de carne care au avut de suferit în urma acestui scandal.

Procedura pentru alocarea acestor despăgubiri nu este extrem de complicată, pentru că fondurile sunt administrate de Direcția Generală AGRI, ceea ce înseamnă că soarta producătorilor români de carne stă în mâinile comisarului Cioloș și, firește, a ministrului agriculturii, care este cel care trebuie să demareze acest proces.

Producătorii români de carne au investit în tehnologii noi, tocmai pentru a deveni competitivi pe o piață comună, unde multe state vestice au deja o poziție consolidată pe piață.

Producătorii români de carne sunt responsabili de cea mai importantă contribuție la sectorul alimentației publice, în valoare de peste 1,3 miliarde de euro, în condițiile în care întreg sectorul alimentației publice produce 9 miliarde de euro. Primii 10 jucători din acest sector sunt responsabili pentru peste 13.000 de locuri de muncă directe și multe alte locuri de muncă indirecte, venite pe orizontala economiei.

Și ca și cum aceste lucruri nu ar fi suficiente, producătorii români se confruntă cu probleme și pe piața internă, în condițiile în care, potrivit spuselor reprezentanților lor, cea mai mare parte din carnea care ajunge în România prin import intră fără TVA.

În aceste condiții dificile pe piața internă, într-un climat economic care până acum le-a fost profund ostil, confruntați cu politici economice dezastruoase pentru acest sector, precum majorarea TVA și tăierea salariilor, producătorii români de carne sunt acum vânați în Europa și arătați cu degetul în spațiul european pentru o vină care nu este a lor, așa cum și în țară, atunci când sunt probleme cu carnea, de cele mai multe ori este vina comercianților, care nu păstrează și nu vând carnea în condiții corecte, și nu a producătorilor, a căror treabă s-a terminat atunci când camionul părăsește poarta fabricii.

Cunosc prea bine toate aceste aspecte ale industriei alimentare ca să nu mă gândesc însă că tot acest scandal a fost, totuși, de folos. Însă el a fost de folos tocmai celor care, presați la rândul lor de criza financiară, caută să pună mâna pe cât mai mult din piața europeană, fiind perfect dispuși ca în această bătălie să calce în picioare producătorii români de carne. Mass-media românească relatează deja faptul că în anumite părți ale Europei se caută o concentrare a pieței cărnii, ceea ce contravine în mod evident principiului pieței unice.

Pentru că, vedeți dumneavoastră, până nu cu mulți ani în urmă, România exporta doar animale vii, iar abatorizarea, producția și întregul lanț de procese de prelucrare se făcea direct în străinătate. Profitabil pentru ei, că puteau să cumpere animale nu foarte scumpe dintr-o țară care fusese ferită de scandalul "vacii nebune" și care nu avusese nicio problemă majoră, mai puțin profitabil însă pentru fermierii români, care nu prea aveau de ales, și erau obligați să-și vândă cirezile sau turmele la prețuri mult mai mici, în raport cu cele vestice. Acum, că România începe să trimită în Europa produsele abatorizate, atacul vine exact de acolo de unde începusem să avem competitivitate și valoare adăugată, în urma investițiilor și anilor de pregătire ai producătorilor români, care au cheltuit timp, energie bani așteptând să intre pe piața europeană unică.

În tot acest context, producătorii români au nevoie ca de partea lor să fie tot lobbyul românesc care-i poate susține, de la ministerul agriculturii până la comisarul european pentru agricultură. În lipsa acestui lobby, în lipsa acestei susțineri, în lipsa acestui sprijin legal și legitim, nu ne putem aștepta decât la dezintegrarea, încet, dar sigur, a acestui sector al industriei alimentare. Cel mai grav însă este că acest lucru se va întâmpla fără nicio vină a vreunui producător român, însă sub privirile pasive ale tuturor decidenților români.

Este adevărat, acest scandal s-a referit în principal la carnea de cal, și poate se vor găsi unii care să spună că poate nu exportăm atât de multă de carne de cal, deci impactul nu e atât de mare, și cei ca mine, care trag aceste semnal de alarmă, fac o furtună într-un pahar cu apă. Acestora și tuturor celor care împărtășesc această gândire le spun că nu doar producătorii de carne de cal sunt afectați. Vor suferi, prin decredibilizare, și producătorii de carne de porc și producătorii de carne de păsare. Producătorii de carne de vită sunt deja afectați de acest scandal și încă nu știm pe deplin care este amploarea pagubei lor.

Este cât se poate de clar și este cât se poate de important ca de această dată, în acest pseudoscandal în care românii nu sunt decât victime și vinovații de serviciu, să mergem pe urmele ministrului spaniol al agriculturii: "Avem nevoie de o soluție europeană la o problemă europeană!"

Această soluție constă în despăgubiri serioase, de ordinul zecilor de milioane de euro, pentru industria alimentară românească!

Am încredere în faptul că atât ministrul Daniel Constantin, cât și comisarul Dacian Cioloș, doi profesioniști români pe care îi cunosc bine și pe care-i apreciez atât pentru cunoștințele lor, dar mai ales pentru profesionalismul lor și pentru că sunt convins că înțeleg că rolul lor este să sprijine și să apere și agricultura românească, am încredere, deci, că acești doi înalți demnitari vor fi receptivi la apelul meu și vor demara pașii necesari pentru ca aceste compensații să se transforme în realitate.

Iar datoria noastră, ca parlamentari aleși în Parlamentul României, este să veghem ca acest lucru să se întâmple, pentru ca românii care ne-au votat și ne-au acordat încredere să vadă că demnitarii români se luptă pentru binele unor producători români care creează locuri de muncă, aici, în țară.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 13 august 2020, 8:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro