Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 08-11-2011

Ședința Camerei Deputaților din 8 noiembrie 2011

9. Supunerea la votul final:
  9.8 Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii Arhivelor Naționale nr.16/1996 (PL-x 459/2010). (adoptat)
 
consultă fișa PL nr. 459/2010

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

  ................................................

8. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii Arhivelor Naționale nr.16/1996.

Legea are caracter ordinar.

Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă propune adoptarea.

Inițiator este Guvernul.

Votul este deschis. Vă rog să votați.

Votul s-a încheiat: 127 voturi pentru, 117 împotrivă și 4 abțineri.

Vă rog, domnule Dușa.

Domnul Mircea Dușa:

Doamna președinte,

Degeaba zâmbesc colegii dumneavoastră, că și la precedentul proiect de lege ați votat tot împotriva românilor. Era vorba de tăierea salariilor și a drepturilor românilor pe 2012.

Și vom contesta la Curtea Constituțională și acel proiect de lege.

Iar legat de Proiectul de Lege privind Arhivele, pe argumentele pe care le prezentam anticipat - dumneavoastră nu prea aveți elementele plenului, de asta râdeți - v-am atenționat înainte de lege, să nu votați, mai ales ardelenii, această lege, că votați împotriva poporului român. Dar, nu v-ați prins, râdeți!, că asta știți să faceți, și votați doar împotriva statului român și a poporului român.

V-am atenționat, înainte de a vota: ardeleni, nu votați, că votați împotriva dumneavoastră. Și ați râs!

Dacă așa tratați dumneavoastră unitatea poporului și a statului român, asta este ceea ce puteți dumneavoastră!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mulțumesc.

Domnul Oajdea.

Urmează apoi domnul Bode, că este mai aproape de microfon.

Haideți să-l ascultăm pe domnul deputat.

Domnul Daniel Vasile Oajdea:

Vreau să ridic o problemă de procedură. Am solicitat de mai multe ori de la această tribună ca ordinea de zi la care avem noi acces și după care votăm să corespundă realității.

Dacă aveți curiozitatea să vă uitați pe ceea ce au parlamentarii în sală, mai puțin poate liderii de grup, dacă ne uităm pe ceea ce este pe internet la vot final, la punctul 8, este cu totul alt punct; și nu numai la punctul 8.

Mi se pare o lipsă de respect față de procesul legislativ, a avea o ordine de zi care să nu corespundă realității.

De aceea, solicit conducerii Camerei Deputaților ca pe viitor să se hotărască, și în afară de cazurile, efectiv, care necesită introducerea urgentă pe ordinea de zi, să nu se mai introducă tot felul de proiecte. Eu vreau să știu ce votez, vreau ca toți colegii mei să știe ce votează, și să nu votăm în orb, aici, în Parlament.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul Bode. Vă rog să vă încadrați în timp.

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Vă mulțumesc, doamna președintă.

Stimați colegi,

Mă adresez dumneavoastră în calitate de inițiator a mai multor amendamente depuse la Legea nr.16/1996 - Legea Arhivelor Naționale - și susținută de dumneavoastră.

Vreau să vă mulțumesc, stimați colegi, pentru faptul că, prin votul dumneavoastră, ați dat posibilitatea sutelor de mii de români, foști angajați ai unor societăți falimentare începând cu anul 1990, să li se stabilească drepturile de pensie, drepturi cuvenite, drepturi garantate de stat, prin autorizarea unor societăți care vor putea gestiona fonduri arhivistice. Spre exemplu, numai la nivelul județului Sălaj, sunt 8.963 de societăți de acest tip, iar foștilor salariați nu li se poate stabili dreptul de pensie.

De asemenea, astăzi am eliminat o incompatibilitate în care se aflau casele teritoriale de pensii deținătoare de fond arhivistic. Acestea sunt în imposibilitatea eliberării documentelor necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie, rolul acestor instituții fiind acela de a stabili drepturi de pensie, și nu acela de a produce documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie.

Totodată, am stabilit azi care sunt documentele care stau la baza stabilirii drepturilor de pensie. Foarte bine, vă mulțumesc pentru aplauze, și vă mulțumesc în numele celor peste 700 - 800.000 de români, beneficiari ai acestei legi.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și noi, vă mulțumim mult.

Intrăm în legi ordinare cu propunere de respingere.

Pe procedură, doamna deputat Aura Vasile, vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, doamna președinte.

Doamna președinte,

Așa cum am spus în prima intervenție, atunci când am solicitat procedură, acest proiect de lege adună două proiecte de lege: 459, despre care s-a făcut vorbire, și 27.

Și Grupul parlamentar al PSD, în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială a votat acest lucru. De aceea, am solicitat retrimiterea la comisie, pentru a putea să susținem ceea ce colegul a prezentat aici. În momentul în care, în această lege care, într-adevăr, își găsea utilitatea, sunt introduse amendamente care nu au nicio legătură cu proiectul de lege, ci numai o îndreptare sau o dorință a unora, iar ca justificare, cât de ilegală este, am să vă prezint punctul 7, care nu a mai fost dezbătut la momentul respectiv, care spune așa: "Retrocedarea în natură a fondurilor arhivistice preluate în mod abuziv de la cultele religioase se realizează numai după executarea unui microfilm pentru fiecare document ce urmează a fi predat, care va rămâne în administrarea Arhivelor Naționale."

Stimați colegi, toată lumea știe că un microfilm nu poate să fie o dovadă sau...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamnă Vasile, cred că ați avut șansa să aveți aceste intervenții. Este o intervenție pe procedură. Explicarea votului o puteți face la sfârșitul sesiunii. Cred că este un plen întreg care așteaptă să-și dea votul. Vă rog, frumos, haideți, din respect pentru colegi, vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Deci, 10 secunde.

Spuneam că nu am votat proiectul de lege, cu toate că prima parte a proiectului am susținut-o, pentru că niciodată un microfilm sau un înlocuitor, la o instituție ca Arhivele Naționale, nu poate să fie o dovadă juridică sau un lucru care să poată să reîntregească. Nu înțeleg de ce nu se dau microfilmele Cultelor, și să rămână Arhiva acolo unde-i este locul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc mult.

Intrăm în legi ordinare cu propuneri de respingere.