Plen
Ședința Camerei Deputaților din 6 septembrie 2011
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.93/16-09-2011

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 06-09-2011 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 6 septembrie 2011

3. Intervenții procedurale în legătură cu o propunere de modificare a ordinii de zi.

Domnul Gheorghe Zoicaș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte, am o rugăminte. În documentele pe care le-am primit la casetă, la poziția 34 ...

Domnul Ioan Oltean:

Numai puțin! Domnule deputat Rădulescu, vă anunț că interviurile în sala de ședință, în plen, sunt interzise. Vă rog să poftiți pe culoar și rog presa să respecte Regulamentul Camerei Deputaților.

Și vă rog și pe dumneavoastră, orice fel de declarație de presă o faceți în afara acestei săli.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Domnul Gheorghe Zoicaș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Deci, la poziția 34, la vot final, apare o inițiativă legislativă în ce privește redevența minieră.

Ținând cont de dezbaterile care au loc la această oră pe toate posturile de televiziune, în toate mediile referitor la proiectul Roșia Montană, acest proiect aș dori să fie scos de la vot final și această dezbatere să fie purtată pur tehnic de către cei care reprezintă Executivul, pentru că dorim să vedem poziția clară a Guvernului în ce privește exploatarea aurului și argintului. Nu putem să facem referire numai la Roșia Montană. Eu reprezint o zonă într-un bazin minier, Bazinul Maramureș, unde avem zăcăminte de aur cu concentrație la fel de bună, probabil mai mare, dar zăcămintele sunt mai mici, conținutul este probabil și mai mare. Deci, nu trebuie să ne grăbim, să-i lăsăm pe cei de specialitate ca să-și spună cuvântul.

noi ne găsim și într-o situație în care multe lucruri nu mai pot fi negociate, pentru că avem de-a face cu o licență emisă către o societate în care și statul român este acționar 19% și, pe de altă parte, statul român deține terenurile și activele respective. Deci, negocierile trebuie făcute cu calm de către Guvern, deci Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Ministerul Industriilor, Ministerul Finanțelor. Nu putem să vorbim despre o redevență într-un anumit procent, pentru că zăcămintele sunt, repet, cu un conținut mai mare, dar sunt mai mici zăcămintele și trebuie gândit, discutat chiar în CSAT, nu să ajungă în Parlament, nu decidem noi politic. Noi urmărim intenția Guvernului, dacă avem nevoie de aur sau nu. Vedeți că Banca Națională nu este implicată în acest proiect. sunt multe detalii pe care aș dori să le stabilească cei care sunt de profesie.

Eu vin dintr-o zonă minieră și eu sunt interesat ca în această zonă să se redeschidă activitatea minieră. Avem zăcăminte de aur și trebuie să tratăm această lege cu prudență.

Revin cu rugămintea de a scoate de la vot final și a intra în dezbatere, înapoi, în Comisia pentru industrii și servicii, dacă este cazul, să formați o subcomisie în cadrul acestei comisii, sau cum veți decide dumneavoastră.

Eu, ca independent, pot numai să vin cu rugămintea la dumneavoastră de a accepta acest lucru, pe care l-am făcut eu.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Doamna deputat Aura Vasile, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat. Mă bucur că sunteți plină de vervă din prima zi a acestei sesiuni.

Doamna deputat, îmi face plăcere să vă ofer cuvântul.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte de ședință, vă rog să nu mă provocați, că cine știe, așa, în prima zi, ce o să vă spun, domnule președinte.

Domnul Ioan Oltean:

Nu vreau să vă provoc, doamna deputat.

Doamna Aurelia Vasile:

Așa că să trecem la ordinea de zi și pe problema pe care a ridicat-o domnul deputat Zoicaș.

Stimați colegi,

Acest proiect de lege este o inițiativă a doi senatori - domnul Funar și un senator UDMR, care solicitau modificarea art.4 din Legea minelor.

La momentul respectiv, în analizele care au fost făcute în Comisia pentru industrii și servicii, s-a pus problema nu Roșiei Montane, ci, teoretic, industriei miniere din România. În acest moment, sunt și alte locuri unde teoretic sunt folosite cianurile în procesul minier, dar nu numai. Ele sunt folosite și în farmacie, în producția farmaceutică și alte industrii.

La momentul respectiv, așa cum domnul Zoicaș a solicitat, a fost făcută o comisie de raportori, unde au fost invitați cei din societatea civilă, sindicate, patronate, de asemenea reprezentanți ai ambasadelor care, la momentul respectiv, au solicitat să participe la dezbateri.

În condițiile în care specialiștii au venit și ne-au spus că în acest moment nu avem un altfel de proces a pune la loc, iar un proces care poate să înlocuiască în acest moment - nu vorbesc de Roșia Montană, ci de restul industriei, cum este Bazinul Hunedoara nu există, există un singur procedeu care funcționează în acest moment în Africa de Sud, în condițiile în care, el, fiind în premieră, costă foarte mult.

La momentul respectiv, nefiind în vogă, prin solicitarea președintelui Băsescu și a unei mari părți dintre membrii Partidului Democrat, partid de guvernământ, care se rebrenduiesc în verde, se rebrenduiesc în verde, ei spunând că sunt ecologiști, dar, în același timp, doresc să transforme Apusenii într-un mare lac de cianuri, deci, în acel moment, Comisia pentru industrii și servicii a solicitat ca amendament pe proiectul respectiv trecerea în lege, în proiectul de lege, a Directivei Uniunii Europene și a Comisiei Europene privind folosirea cianurilor până în 2025.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna deputat!

Doamna Aurelia Vasile:

30 de secunde și finalizez, domnule președinte!

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog foarte mult!

Doamna Aurelia Vasile:

Sper că nu v-a supărat faptul că v-am spus că vă rebrenduiți în verde.

Domnul Ioan Oltean:

Nu, nu, nu. Îmi place culoarea verde. Numai puțin! Numai puțin!

Doamna Aurelia Vasile:

Atunci, înseamnă că mă lăsați printr-o frază să închei.

Domnul Ioan Oltean:

Vă las, dar vă rog să aveți puțintică răbdare.

Doamna Aurelia Vasile:

10 secunde, să închei.

Domnul Ioan Oltean:

Am să vă rog să încheiați.

Doamna Aurelia Vasile:

Pentru noua situație creată în România de partidul de guvernământ, prin solicitarea președintelui României de a transforma România într-un deșert, și grupul meu solicită ca acest proiect de lege să fie retrimis la Comisia pentru industrii și servicii, în condițiile în care în acest moment mai sunt vreo 4-5 proiecte de lege de modificare a Legii minelor, iar toate la un loc să facă parte dintr-un singur proiect de lege, în condițiile în care și pe alte proiecte de lege sunt foarte, foarte multe aberații.

Deci, și noi solicităm scoaterea de pe ordinea de zi, retrimiterea la Comisia pentru industrii și servicii și realizarea unui singur raport, cu toate proiectele de lege care în acest moment solicită, mascat sau mai puțin mascat, modificări într-o zonă atât de sensibilă care, până la urmă, trebuie să rămână o avere pe care noi o lăsăm generației viitoare din România.

Domnul Ioan Oltean:

Stimați colegi, vreau să vă informez că nu avem înscris pe ordinea de zi un asemenea subiect. I-am dat cuvântul domnului deputat Zoicaș, pentru că mi-a spus că are de făcut o declarație. V-aș ruga să ne oprim aici. Nu avem pe ordinea de zi înscris un asemenea subiect. În consecință, cred că... domnule deputat Nicolăescu, v-aș ruga să fiți foarte scurt. Și domnul Nicolăescu este ultimul vorbitor pe această temă.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule deputat Ioan Oltean, președinte de ședință,

cred că totuși este bine să discutăm despre ceea ce interesează pe foarte multă lume.

Aș spune, în primul rând, că avem o ordine de zi, în care la vot final este acest proiect de lege. În consecință, discutăm despre ordinea de zi. Și, procedural, putem să spunem dacă ordinea de zi este în regulă sau are nevoie de anumite modificări.

Mergem în continuare...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, dați-mi voie să vă reamintesc că nu discutăm despre ordinea de zi, domnule deputat. Înseamnă că nu ați fost în sala de ședință atunci când am deschis ședința. Vă rog să fiți atent ce discutăm și să vă referiți exact la punctele care sunt înscrise pe ordinea de zi.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte, nu vreau, din prima zi de plen, să intru în conflict cu dumneavoastră sau să intrăm în discuții contradictorii. Suntem în prima ședință de plen din această sesiune. Și cu asta cred că lucrurile sunt clare, chiar dacă unii le văd altfel.

Doi. Este clar că Legea minelor are nevoie de anumite modificări, dar ele nu trebuie făcute pe picior, ele nu trebuie făcute într-un mod în care să fie avantajate anumite entități. Sunt foarte multe organizații neguvernamentale care sesizează intenția de a legifera infracțiunea, la ceea ce noi ar trebui să fim, evident, foarte atenți. Sunt semnale care vin către Parlament, iar Parlamentul nu poate să ignore opinia publică.

Este ciudat cum se poate accepta ca o entitate privată să ia atribuțiile statului de expropriere. Este ciudat că Parlamentul poate fi de acord cu asemenea aberație. În consecință, eu cred că și dumneavoastră și grupurile majorității parlamentare trebuie să țină cont de tot ceea ce este legislație în România, pe de o parte, și de ceea ce opinia publică ne atenționează.

Ca să dovedim că avem bună-credință și că lucrăm pentru binele acestei țări, lucrul cel mai simplu care poate fi făcut este retrimiterea la comisie, care trebuie să organizeze dezbateri publice serioase, în care să se confrunte toate părerile care se află astăzi în societate și mai ales să se respecte Constituția.

În consecință, și Grupul parlamentar al PNL vă propune să supuneți plenului la vot eliminarea de pe ordinea de zi de la vot final și retrimiterea la comisie a acestui proiect de lege.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

mulțumesc. Domnule Fenechiu, din partea grupului parlamentar am avut un vorbitor. Dar, vă rog să fiți foarte scurt.

Domnul Relu Fenechiu:

Domnule Oltean, vă mulțumesc.

De mult nu v-am mai deranjat și nici n-am de gând să vă deranjez. Vreau doar, în baza regulamentului, având în vedere că acesta prevede că la începutul ședinței pot fi abordate subiecte de interes major, să vă propun să considerați de interes major subiectul Roșia Montană.

Guvernul României, Președinția României au anunțat, în ultima perioadă ....

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Fenechiu, numai puțin!

Domnul Relu Fenechiu:

Am acest drept, domnule Oltean. Vă rog, dați-mi voie ...

Domnul Ioan Oltean:

Eu conduc ședința. Vă rog să mă ascultați.

Domnul Relu Fenechiu:

Nu fac declarații politice. ( vociferări)

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să aveți răbdare, domnule deputat.

Domnilor colegi ..., domnule deputat ...

Domnul Ioan Oltean:

Eu vă rog să aveți un pic de răbdare.

Domnul Ioan Oltean:

Dumneavoastră ați propus ca acest subiect să fie considerat un subiect major și să fie înscris pe ordinea de zi. (Rumoare, vociferări)

Păi, dați-mi voie, deocamdată, să vedem dacă plenul ia în considerare această propunere și pe urmă să dezvoltăm subiectul. Este o propunere.

Domnul Relu Fenechiu:

Eu nu vreau să-l dezvolt. Vreau doar să vă fac o propunere și atât.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog.

Domnul Relu Fenechiu:

Da. Deci, având în vedere faptul că atât Guvernul României, cât și Președinția au recunoscut că contractul pentru exploatarea zăcămintelor aurifere de la Roșia Montană este un contract care nu este benefic pentru statul român și trebuie renegociat, vă atrag atenția că atât la punctul 32, cât și la punctul 34, la amendamente respinse, există modificări în Legea minelor care fac referire la acest subiect. Este motivul pentru care mă alătur și eu colegilor mei și vreau să vă propun întoarcerea la comisie a celor două legi, tocmai pentru a găsi o rezolvare a problemelor la care se chinuiesc astăzi Guvernul și Președinția să găsească o rezolvare. Una dintre marile probleme ale exploatării miniere este aceea că din această exploatare statul român și românii nu ar câștiga mai nimic.

Într-una dintre propunerile legislative, noi propunem ca exploatările aurifere să nu poată fi făcute decât de companii la care acționar majoritar să fie statul român. Este o dezbatere pe care trebuie să o avem și vă propun insistent să întoarcem această lege la comisie și să o discutăm serios.

Vă mulțumesc. (Vociferări.)

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc și eu.

Domnilor colegi, proiectul de lege respectiv este înscris pe lista de acte normative supuse votului final. Noi suntem la începutul ședinței, când dezbatem proiectele înscrise pe ordinea de zi. V-aș ruga să fiți absolut de acord că la ședința de vot final, atunci când va avea loc, solicitarea pe care au făcut-o grupurile parlamentare să fie supusă atenției plenului Camerei Deputaților.

Da. Pe procedură. Vă rog. Doamna Aura Vasile, pe procedură.

Doamna Aurelia Vasile:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Nu mă așteptam ca din prima zi a noii sesiuni să inventați noi articole sau alineate în regulamentul de funcționare al Camerei. Poate vă doriți ceea ce ați spus, dar în acest moment nu așa spune în regulament. Noi, în momentul în care aprobăm ordinea de zi, lucru pe care dumneavoastră îl veți supune plenului, aprobăm și ordinea de zi a votului final. Vă aduc aminte că, înaintea ședinței de vot final, nu supuneți la vot ordinea de zi pentru vot final, domnule președinte.

Ca atare, solicitarea noastră, a Grupului parlamentar al PSD, a domnului deputat Zoicaș și a Grupului parlamentar al PNL este justificată.

Supuneți, vă rog, votului scoaterea de pe ordinea de zi și retrimiterea la comisie a acestui proiect de lege de la poziția 34 de pe lista votului final.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna Aura Vasile, mă bucură creativitatea dumneavoastră, dar vă amintesc că astăzi nu există ședință de vot final. Este ordinea de zi pentru dezbatere, și nu pentru vot final, iar, din câte îmi amintesc eu, doamnelor și domnilor, niciodată lista de vot final nu a fost supusă votului. Ea a urmat desfășurătorul pregătit de către secretariatul general, iar, atunci când ajungeam la vot, la un anumit act normativ, se intervenea și se făceau propuneri.

În consecință, v-aș ruga să aveți în vedere aceste prevederi regulamentare și să le respectați.

Doamna Aura Vasile. Dar, vă rog pe procedură din regulament, și nu pe procedură pe care dumneavoastră o inventați.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte, totdeauna pe procedură. Partidul Democrat este pe alături de fiecare dată, dar noi suntem pe procedură.

Domnule președinte, am primit, la intrarea în sala de plen, această ordine de zi care spune: aprobată în 05.09.2011, pentru ședința din ziua de marți, 6 septembrie. Nu există două ordini de zi - o ordine de zi pentru dezbateri generale și o ordine de zi pentru votul final. Avem acest lucru, asta votăm.

Deci, vă rog să supuneți la vot solicitarea a două grupuri parlamentare și a domnului deputat Zoicaș. Vă rugăm să supuneți la vot. Regulamentul vă obligă.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, doamna deputat.

Stimați colegi, ședința de vot final pentru astăzi nu a fost aprobată în ședința de ieri.

Supun votului dumneavoastră ordinea de zi pentru ședința de dezbateri. Vă rog să votați.

Da, mulțumesc. 41 de voturi pentru, 36 împotrivă, nicio abținere. Propunerea a fost adoptată.

Intrăm în ordinea de zi. Sigur că nu trebuia, dar am făcut pe plac.

Intrăm în ordinea de zi propriu-zisă.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 septembrie 2020, 16:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro