Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 06-09-2011

Ședința Camerei Deputaților din 6 septembrie 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.17 Valeriu Ștefan Zgonea - declarație politică având subiectul "Guvernul lasă în frig milioane de oameni";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

"Guvernul lasă în frig milioane de români"

Sărăciți de guvernarea portocalie, după doi ani de tăieri și măsuri iresponsabile, românii trebuie să îndure o altă decizie aberantă a Guvernului Boc: eliminarea subvenției pentru căldură. Pentru cetățenii din zona urbană, aceasta înseamnă că prețul la încălzire se va dubla în iarna care vine.

Sunt absolut convins că Băsescu & Boc nu s-au gândit la cei mai mulți dintre români. Oamenii vor fi nevoiți să taie din banii pentru medicamente, pentru hrană, pentru copii, astfel încât să poată plăti facturile la întreținere! Sau să trăiască în frig și să se spele o dată pe săptămână.

La nivel național, diferența dintre costul de producție al gigacaloriei și costul facturat către populație ajunge până la 150%. Noile costuri vor fi greu de suportat chiar și de către persoanele cu venituri mai mari, dar ce vor face pensionarii? Sunt în jur de un milion de pensionari care au pensii de peste 786 de lei. Cei mai mulți dintre ei au venituri modeste, însă nu vor mai beneficia de ajutoare la încălzire. Ce vor face familiile tinere? Cum se vor descurca oamenii care nu au un loc de muncă? După cum știți, aproape 740.000 de locuri de muncă s-au pierdut din 2009 și până azi. 740.000 de oameni nu au un venit. 740.000 de familii sunt afectate de măsurile acestor guvernanți incapabili să găsească o soluție prin care viața românilor să se schimbe în bine, nu în rău.

Acum Guvernul se spală pe mâini și lasă primăriile și cetățenii să suporte costurile. Primăriile vor acorda ajutoare celor cu venituri foarte mici. Banii pentru ajutoare nu acoperă subvenția, iar costurile vor crește pentru toți românii, indiferent de veniturile pe care le au. Desigur, primarii noștri nu vor primi niciun leu în plus, așa cum nu au primit niciun leu în ultimii doi ani de la acest guvern incompetent. Actuala guvernare nu i-a tratat niciodată egal pe toți cetățenii României, iar această măsură este un atac direct la populația care nu a votat până acum PDL. Eliminarea subvenției reprezintă un instrument de presiune în mâna PDL pentru viitoarele alegeri. Românii din localitățile conduse de primari ai opoziției vor fi cei mai crunt loviți de această măsură.

În plus, și modalitatea de acordare a ajutoarelor, în funcție de bunurile mobile sau imobile deținute, este o aberație. În acest moment, primăriile nu pot calcula nici cuantumul, nici numărul celor care urmează să primească ajutoare de la autoritățile locale, până când Guvernul nu publică normele metodologice ale deciziei adoptate. E posibil ca mâine să ne anunțe Guvernul că mașina de spălat este un semn de bunăstare, prin urmare, toți deținătorii de mașini de spălat sau de frigidere sunt tăiați de la ajutoare.

Sunt de acord cu ideea că ajutoarele la încălzire nu trebuie să ajungă la cetățenii care au venituri suficiente pentru a-și plăti facturile, însă trebuie să știți faptul că cei care au bani și-au putut permite o centrală proprie. Prin urmare, cei ce depind de sistemul de încălzire centralizat sunt, în marea lor majoritate, oameni care au nevoie într-adevăr de ajutoare la încălzire. Oricum, anunțul oficial al Guvernului vine târziu pentru oamenii care vor dori să se debranșeze, mai ales că în anumite localități acest proces este extrem de anevoios. În aceste condiții, mulți cetățeni vor fi obligați să rămână racordați la sistemul centralizat de încălzire, chiar dacă doresc să se debranșeze.

Subliniez încă o dată că eliminarea subvenției la întreținere este o măsură antisocială, luată fără o analiză serioasă, fără a se ține cont de realitate. Guvernul Boc își bate joc de poporul român care a fost sărăcit, înfometat și adus în sapă de lemn de o gașcă de indivizi fără scrupule, care nu face decât calcule electorale meschine. Nu vedem nicio soluție de creștere economică, nicio investiție notabilă sau vreun progres în absorbția de fonduri europene. Obsesia amputării veniturilor populației este singura strategie a Guvernului Boc.

Măsura noastră, a USL, este să luptăm pentru drepturile românilor. Dacă Guvernul Boc îi desconsideră pe cetățenii acestei țări și bagă mâna în buzunarul oamenilor, noi suntem datori să-i blocăm. De aceea vom iniția o moțiune simplă pe tema eliminării subvenției la căldură în săptămânile următoare. Dacă nu vom avea sorți de izbândă, echipa USL va depune în Parlament un proiect de lege pentru reducerea la 9% a TVA-ului aferent gigacaloriei, astfel încât cetățenii din zona urbană să suporte mai ușor această creștere aberantă a prețului la căldură.