Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 06-09-2011

Ședința Camerei Deputaților din 6 septembrie 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.11 Gheorghe Ciobanu - "Trei priorități pentru actuala sesiune parlamentară: modificarea Constituției, legea electorală și reîmpărțirea administrativ-teritorială";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Gheorghe Ciobanu:

"Trei priorități pentru actuala sesiune parlamentară: modificarea Constituției, legea electorală și reîmpărțirea administrativ-teritorială"

Mai este doar un an până la momentul alegerilor parlamentare. Ne aflăm, practic, în ultima parte a mandatului nostru și cred că trebuie să ne punem problema în ce măsură actualul Legislativ a avut o activitate eficientă. Cu sinceritate, afirm că în acest ciclu s-a derulat unul dintre cele mai importante procese de reformă a statului, de după 1990. Legea salarizării unitare, Legea pensiilor, Codul muncii, codurile de procedură, Legea educației - toate au obținut votul Parlamentului într-o perioadă relativ scurtă de timp. Mai mult, a trebuit gestionată situația acordului cu Fondul Monetar Internațional și aprobate legi specifice pentru îmbunătățirea situației economice a țării.

S-au făcut foarte multe, dar nu s-a atins unul dintre obiectivele majore, trasate chiar de electorat. În 22 noiembrie 2009, românii au votat pentru un Parlament unicameral și maximum 300 de deputați. Eu cred că nu putem încheia acest ciclu legislativ fără să punem în aplicare voința cetățenilor. Pentru aceasta avem nevoie de modificarea Constituției și modificarea Legii electorale. Iată două obiective extrem de importante spre care trebuie să tindem în această sesiune parlamentară. Un proces atât de meticulos precum revizuirea Constituției are nevoie de timp, și plasarea acestei responsabilități într-un an electoral, cum va fi 2012, va face mult mai greu compromisul politic. De aceea, mi-aș dori ca deopotrivă puterea și opoziția să înceapă să lucreze asupra noii formule constituționale.

Revizuirea nu este doar un demers simbolic, ci unul de natură să stimuleze progresul în societatea și economia românească. Dacă la asta adăugăm extrem de probabila cerință a Comisiei Europene ca statele membre ale UE să introducă în Constituțiile proprii limitarea deficitului bugetar, ca măsură de prevenție în fața unei posibile crize a datoriilor suverane, vom vedea un tablou mult mai concret al necesității modificării Legii fundamentale.

Limitarea numărului de parlamentari la 300 este măsura deopotrivă a neîncrederii românilor în clasa politică, cât și a dorinței acestora de a avea un stat mai suplu și mai eficient. De-a lungul ultimilor ani, s-au purtat extrem de multe războaie politice în care cetățenii au fost mai degrabă elemente exterioare. Lungul șir de campanii electorale pornit în 2007 i-a îndepărtat pe aceștia de urne, iar rezultatele prezenței la vot sunt cât se poate de îngrijorătoare pentru democrația noastră. Iată de ce cred că odată cu modificarea Legii electorale trebuie să ne gândim foarte serios și la ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale. Cu siguranță, dacă oamenii ar fi chemați o singură dată la urne anul viitor, să voteze și pentru parlamentari, dar și pentru aleșii locali, prezența la urne ar fi mai mare și reprezentativitatea aleșilor va fi la fel.

În acest context general al discuțiilor legate de revizuirea Constituției și modificarea Legii electorale, e momentul cel mai potrivit să reluăm și dezbaterea privind reorganizarea administrativ-teritorială. Aceasta nu s-a împotmolit din cauza elementelor de natură utilitară, ci din considerente politice, mulți fiind îngrijorați de efectele pe care le-ar putea avea asupra vieții politice românești. Cum Constituția și Legea electorală nu pot fi adoptate decât în urma unui compromis politic, ar fi extrem de bine dacă în acest pachet ar fi inclusă și reîmpărțirea administrativă a României, pentru că este evident că doar acum se poate realiza. Dacă am amâna acest proces, în momentul în care s-ar reveni la el, ar trebui să vorbim din nou despre modificarea Constituției și a Legii electorale.

Acestea sunt cele mai importante trei priorități pe care clasa politică românească ar trebui să și le stabilească pentru actuala sesiune parlamentară. Sunt teme politice care pot genera efecte administrative majore. Dezbaterea lor nu trebuie grăbită. În măsura în care vom reuși să adoptăm toate aceste proiecte cred că, parlamentari ai puterii și opoziției, vom putea merge anul viitor în campania electorală, să le spunem românilor câte lucruri bune am făcut în acest ciclu legislativ.