Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 21-06-2011

Ședința Camerei Deputaților din 21 iunie 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.76 Sonia-Maria Drăghici - declarație politică: - "Despre reorganizarea administrativ-teritorială";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Doamna Sonia-Maria Drăghici:

"Despre reorganizarea administrativ-teritorială a României"

După 20 de ani de la Revoluția din Decembrie constatăm încă o dată că oamenii politici care conduc țara nu se pot ridica la înălțimea idealurilor celor care s-au sacrificat pentru ea.

Dacă am parcurs toate etapele capitalismului primitiv și sălbatic, am trecut la înțelegerea democrației ca instituire a legii bunului-plac, iar lupta politică sacrifică orice și pe oricine, chiar stabilitatea țării și buna ei guvernare.

Ar fi fost de dorit ca reorganizarea teritorială să se fi făcut într-o perioadă mai prosperă și mai stabilă economic și politic, pentru că ea implică modificări legislative importante.

De ce în țara noastră totul trebuie să se facă în pripă și fără o pregătire serioasă prealabilă? Propunerea de reorganizare administrativ-teritorială a României nu respectă istoria și realitățile de azi. Ardelenii de pe Someș, de exemplu, nu o să accepte o etichetă falsă, că trăiesc pe Crișuri.

Trecerea bruscă la un număr atât de redus de unități administrative conduce în fond la centralizare și la dificultăți în plus pentru cetățeni, în absența unor structuri subsidiare. Ca întotdeauna, implementăm ceva original!

Decizia semnată de Victor Ponta și Crin Antonescu pentru inițierea demersurilor de consultare publică asupra eventualei desființări a actualelor județe cuprinde și o recomandare de întrebare pentru referendumuri. Suntem cu toții de acord că numai referendumul poate lua pulsul națiunii.

O dată pentru totdeauna, voi, cei care guvernați, aplecați-vă măcar în ultimul ceas către oameni! Dacă nu, răsplata va veni după cum o meritați!