Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 21-06-2011

Ședința Camerei Deputaților din 21 iunie 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.70 Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - "Regionalizarea teritorială, o altă aberație a președintelui";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Regionalizarea teritorială, o altă aberație a președintelui"

Ideea că poți da peste cap o țară și schimba zeci de legi și norme de funcționare doar din motive electorale e curat iresponsabilă.

Propunerea de reorganizare teritorială e doar ultima dintr-o serie de aberații, care arată în ce grad de iraționalizare a ajuns procesul formulării politicii publice sub Guvernul Boc. Avem legi care prevăd că nu se pot face propuneri fără consultări publice, că nu se pot propune legi fără implicații bugetare stabilite în fișa fiscală însoțitoare, că unitățile de politici publice din ministere sunt cele care concep, consultă și cooperează pe orizontală pentru a produce o analiză - și propunerile vin tot din laboratoare electorale secrete, pe bază de sondaje care au un singur scop, urmăresc profitul electoral al cuiva, cu o totală lipsă de transparență față de cadrul legislativ construit atâția ani.

E comică ideea că oamenii și firmele își vor păstra actele vechi, deci măcar pe ei nu îi costă nimic - asta doar dacă se schimbă legile actuale, pe care premierul nu le cunoaște. Altfel, orice polițist te poate amenda că nu ai adresa corespunzătoare pe permis.

Oricât de apetisantă ar fi suma de 10 miliarde de euro care ar putea intra în vistieria statului, dacă nu este substanțial îmbunătățit, proiectul de adoptare a regiunilor riscă să devină un factor de subdezvoltare - așa cum s-a mai întâmplat, de altfel, în perioada stalinistă, când acest model de organizare a teritoriului a provocat uriașe decalaje de dezvoltare în interiorul fiecărei regiuni.

La acel moment, foarte multe personalități științifice, culturale și chiar politice ori numeroase publicații din țară, au luat poziție împotriva acelei "parascovenii administrative", cum se întâmplă și acum, întrucât nu avea - și nu poate avea - nimic comun cu modernizarea statului și binele cetățeanului, indiferent de naționalitate.