Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 21-06-2011

Ședința Camerei Deputaților din 21 iunie 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.68 Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - "Revizuirea Constituției";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Revizuirea Constituției"

"Ce valoare are validitatea unui referendum (adică faptul că s-a desfășurat conform procedurii legale), dacă a fost la origini parțial ilegal? Atunci când electoratul este consultat cu privire, de exemplu, la decizii de politică externă, cum ar fi intrarea într-o alianță, denunțarea unui tratat, participarea la o operațiune într-un teatru de război atunci când o astfel de participare nu este consecința unui angajament internațional, el își exprimă prin referendum opinia. Pentru că referendumul este consultativ. El nu obligă pe nimeni, nici măcar pe promotorul referendumului.

De pildă, dacă Parlamentul ar fi considerat că trebuie redus numărul de parlamentari, ar fi putut adopta prompt o lege în acest sens, ceea ce ar fi făcut consultarea inutilă.

În schimb, referendumul privind desființarea celei de-a doua Camere a Parlamentului și trecerea de la Parlamentul bicameral la Parlamentul monocameral este un referendum pentru revizuirea Constituției. Prin declanșarea sa, președintele și-a depășit competența atribuită de Constituție în materia referendumului. A fost un referendum neconstituțional, adică, în sens larg, un referendum ilegal.

Nu există nicio îndoială că revizuirea Constituției este o problemă de interes național. Totuși, această problemă de interes național nu poate fi inclusă, în niciun caz, în câmpul referendumului consultativ. În materia revizuirii Constituției, poporul poate iniția revizuirea și își exprimă voința, la finalul procedurii, printr-un referendum obligatoriu. Dacă poporul ar declanșa revizuirea Constituției prin referendum consultativ, referendumul obligatoriu devine inutil.

Pe de altă parte, ca exercițiu de suveranitate sau ca "exercițiu democratic al puterii", acest referendum este neconstituțional, deoarece interferează inadmisibil procedura constituțională de revizuire.

Neconforme cu legea fundamentală au fost declarate prevederile referitoare la eliminarea prezumției caracterului licit al averii, imunitatea parlamentară și ministerială și componența Consiliului Superior al Magistraturii.