Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 21-06-2011

Ședința Camerei Deputaților din 21 iunie 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.67 Virgil Pop - declarație politică cu tema: "Țara arde și babele se piaptănă";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Virgil Pop:

"Țara arde și babele se piaptănă"

Expresia aceasta este perfect valabilă pentru ceea ce se întâmplă acum în România, pentru că în timp ce multe perspective sumbre se deschid pentru oamenii simpli, temele de pe agenda lui Traian Băsescu - cum ar fi schimbarea Constituției, reorganizarea teritorială - riscă să devină principalele preocupări publice, când, de fapt, acestea sunt doar minicrize sintetice menite să deturneze atenția și să sporească puterile președintelui și ale partidului-stat.

Specialiștii în economie s-au pus de acord: ne așteaptă încă un val de criză - cu toate că România nu a reușit nici până în ziua de astăzi să își restabilizeze economia după momentele grele din 2009. Acest nou val al crizei îi va găsi pe români total nepregătiți și sărăciți. Chiar și fără aceste perspective negative din partea economiștilor europeni, românii se așteaptă oricum la noi scumpiri din toamna acestui an, și asta în condițiile în care nu s-au restabilit drepturile salariale luate cu japca de către Traian Băsescu și ai săi în 2009. În ciuda acestor "economii bugetare" sectorul financiar nu s-a redresat, dimpotrivă. Tot mai multe domenii economice, cum ar fi cel agricol sau cel al micilor întreprinzători, dau semnale care indică un colaps iminent. Nu există soluții sau programe pentru acești oameni. Nimic din economie nu mai merge, exceptând, firește, partea care se referă la afacerile cu statul, care, din 2009 până acum, a înregistrat creșteri și profituri spectaculoase.

În tot acest timp, despre ce vorbim noi? Despre Constituție, despre reorganizare teritorială, despre județe, despre tensiuni etnice, despre șantaj în coaliție și despre teme naționaliste inflamate.

Temele sunt, desigur, artificiale și neavenite, iar proiectele despre care se face discuție în interiorul acestor dezbateri sunt, oricum, neaplicabile. Despre reorganizarea teritorială sunt deja discuții contradictorii în coaliție. Unii membri ai acesteia au recunoscut că o astfel de manevră monumentală ar arunca deficitul bugetar în aer cu 3-4 procente. Discuțiile din coaliție se mai referă și la unele teme absurde, naționaliste, care riscă să cauzeze turbulențe semnificative în societatea civilă românească, iar dacă acest lucru se va întâmpla, vina va aparține exclusiv președintelui Traian Băsescu și PD-ului.

Iar dacă aceasta este modalitatea prin care cei aflați la putere decid să se comporte cu partenerii lor, adică prin șantaj, certuri și impunerea unor teme false de discuție, noi refuzăm să luăm parte la un astfel de circ. USL își va vedea, în continuare, de treabă. Vom continua, la fel ca până acum, să construim o alternativă viabilă la actuala guvernare, iar acest lucru înseamnă pregătirea și prezentarea programelor noastre pentru toate sectoarele guvernării. România are nevoie de acest lucru și, din câte se pare, preluarea puterii este iminentă, pentru că actuala coaliție, prinsă în lupta pentru putere și pentru o poziționare cât mai favorabilă a alegerilor din 2012, se autodistruge complet.