You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2011 > 21-06-2011

Sittings of the Chamber of Deputies of June 21, 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.62 Ioan Țintean - declarație politică referitoare la aplicarea cotei de contribuții de asigurări sociale de sănătate;

 

Domnul Ioan Țintean:

Folosesc această declarație politică pentru a supune atenției publice cazul domnului Meșter Marin Aurel, reprezentant al Întreprinderii Familiale Meșter Marin Aurel, cu sediul în municipiul Bistrița, referitor la aplicarea cotei de contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile realizate din activități independente aferente anului 2009.

Așa cum reiese din memoriul primit la cabinetul meu parlamentar de la domnul Meșter, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud calculează contribuția de asigurări sociale de sănătate la veniturile realizate în anul 2009, aplicând procentul de 6,5%, și nu de 5,5%, cum ar fi normal și legal, potrivit art. 257 alin. (1) și alin.(2), precum și potrivit OUG nr.226/2008 art.1 alin. (1).

Ca atare, nu știm care este motivația și temeiul legal în baza cărora Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud a aplicat procentul de 6,5% pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate. Cert este că, pentru actualii guvernanți, diferența dintre fapte și vorbe rămâne mare, în ciuda promisiunilor privind sprijinirea micilor întreprinzători și reducerea fiscalității, mai ales pe timp de criză economică.

Este motivul pentru care am adresat o întrebare primului-ministru Emil Boc pentru a lămuri situația domnului Meșter și pentru a afla care este cota de contribuții de asigurări sociale de sănătate pe care trebuie să o plătească o persoană care a realizat venituri din activități independente la nivelul anului 2009.

Nu în ultimul rând, dar cel mai important, vreau să aflu de la însuși șeful Guvernului care lege se aplică în țara asta, cea scrisă în textele de lege sau cea interpretată după bunul-plac și arbitrar, așa cum se întâmplă cu subordonații domnului Boc de la Bistrița-Năsăud, angajații Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud.

Iar în cazul în care domnul Meșter are dreptate, aștept și măsuri disciplinare.