Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 21-06-2011

Ședința Camerei Deputaților din 21 iunie 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.52 Vasile-Silviu Prigoană - intervenție cu tema "20 iunie - Ziua Mondială a Refugiatului";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Vasile-Silviu Prigoană:

"20 iunie - Ziua Mondială a Refugiatului"

În fiecare an, la 20 iunie ne amintim de cei care sunt obligați să-și părăsească căminele, nu de puține ori pentru a supraviețui, refugiații. Ziua a fost aleasă odată cu adoptarea de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite a Rezoluției 55/76, în cadrul celei de-a 81-a sesiuni, pe data de 4 decembrie 2000.

Scopul marcării acestei zile este reflectarea realității în care trăiesc milioane de persoane dezrădăcinate, care așteaptă o soluție și duc lipsă uneori de elemente esențiale vieții: apă potabilă, mâncare, condiții sanitare, adăpost, îngrijiri medicale și protecție împotriva violenței și a abuzurilor. Totodată, este o zi de comemorare a curajului și a puterii refugiaților.

Refugiații, victime colaterale ale atacurilor sau conflictelor armate din țara natală, sunt persoane care necesită ajutor real din partea autorităților adoptante. Sunt persoane speriate și care au ales să își părăsească locul în care au trăit, în care s-au născut, pentru a-și salva viața și familia. Multe dintre aceste persoane au luptat pentru țara lor, dar au fost alungate, li s-au refuzat drepturi fundamentale iar ultima șansă de supraviețuire a fost refugiul într-o țară străină.

Conform datelor furnizate de Agenția ONU pentru Refugiați, anul trecut, în România au fost depuse 1.038 de solicitări de azil, majoritatea venind din Afganistan (134), Moldova (124), China (85) și Turcia (78). Dintre solicitanții de azil, 123 au primit o formă de protecție (statut de refugiat sau protecție subsidiară), cei mai mulți din Myanmar și Afganistan. Din 1991 până în ianuarie 2011, aproape 20.000 de solicitanți de azil au fost înregistrați în România, dintre care aproximativ 3.200 au primit o formă de protecție.

În încercarea de a aplana conflictele acești oameni sunt uitați, sunt marginalizați și de cele mai multe ori trăiesc la limita subzistenței. Ziua Mondială a Refugiaților se concentrează asupra nevoilor refugiaților de pretutindeni. Cea mai urgentă nevoie a refugiaților din Europa Centrală este aceea de a găsi protecția pe care nu o pot primi în țara lor de origine.

Solidaritatea umană este valoarea fundamentală de care vă rog să ne aducem astăzi aminte. Să nu considerăm cei 20.000 de oameni o povară, ci un prilej de a arăta că ospitalitatea poporului român nu este doar o vorbă-n vânt.