You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2011 > 21-06-2011

Sittings of the Chamber of Deputies of June 21, 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.21 Cosmin Mihai Popescu - declarație politică intitulată: "Unde sunt 12 procente din economie?";

 

Domnul Cosmin Mihai Popescu:

"Unde sunt 12 procente din economie?"

An de an, guvernul, care își asumă coordonarea politicilor economice din România, este pus în fața unei puternice provocări, și anume de a bugeta, proiecta și moderniza o țară cu venituri bugetare care nu au depășit niciodată 32% din produsul intern brut.

Prima reacția a oricărui cetățean sau om politic ar fi aceea de a considera că numărul și ponderea taxelor și impozitelor este mult prea mică în România, față de celelalte state membre ale Uniunii Europene. Tragedia este că în România taxele și impozitele nu sunt nici puține și nici mici.

Firesc că automat se generează concluzia potrivit căreia nu dimensiunea taxelor este cauza și nici numărul lor, ci numărul celor care le plătesc. Din nefericire, în România sunt mult prea puțini aceia care le plătesc și mult prea multe excepții permise de către Legea fiscală.

Un Cod fiscal modern nu ar trebui să depășească 3 pagini de text și 30 de articole. Claritatea, precizia și sancțiunile aplicabile celor care nu vor să-l respecte trebuie să transpară. Din nefericire, în România, sute de articole ale Codului fiscal au fost modificate de zeci de ori în nu mai puțin de 8 ani de zile, iar numărul excepțiilor din acesta este fără comparație, nu numai în Uniunea Europeană, ci chiar pe glob.

Milioane de hectare de terenuri agricole sau intravilane nu sunt fiscalizate pentru că aparțin nu știu cui. Zeci de activități economice sunt exceptate de la plata obligațiilor fiscale pentru nu știu ce motiv. Zeci și sute de milioane de euro sunt astfel canalizați indirect către firme și agenți atipici, determinând o povară fiscală mai mare pentru cei care nu se ascund sub hibele legii.

Această structură stufoasă, greoaie a legii fiscale din România, făcută parcă cu dedicație pentru unii mari proprietari imobiliari sau pseudoagenți de utilitate publică, compromite speranța oricărui guvern la o bună colectare a veniturilor.

O lege simplă și fără excepții, dar cu sancțiuni reale aplicabile celor care nu se conformează, trebuie să devină prioritatea sesiunii de toamnă a Parlamentului României. Gândiți-vă ce ar fi însemnat în România o medie a colectării veniturilor de 44%, atât cât este la nivelul Uniunii Europene. Vă spun eu. Nu ar fi însemnat reduceri temporare de salarii, nu ar fi însemnat contracte de finanțare externă și deficite bugetare uriașe. Nu ar fi însemnat golirea de lichidități a pieței interne și compromiterea relansării creditului nonguvernamental.

Avem nevoie de o lege fiscală simplă, aplicabilă, fără niciun fel de excepții, indiferent de agentul economic, instituția care produce venituri în România. Numai așa putem să ne permitem o reducere globală a poverii fiscale.