Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 21-06-2011

Ședința Camerei Deputaților din 21 iunie 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.10 Cătălin Ovidiu Buhăianu-Obuf - despre "Importanța strategică a infrastructurii din zonele de graniță";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Cătălin Ovidiu Buhăianu-Obuf:

"Importanța strategică a infrastructurii din zonele de graniță"

Doresc să aduc în atenția dumneavoastră un aspect care ține mai mult de prioritizarea strategiilor de dezvoltare a României. Se știe de mult timp că zona Moldovei, dar mai ales anumite județe cum ar fi Botoșani, prezintă un ritm de dezvoltare mai lent decât alte județe din celelalte regiuni ale României. Parțial, acest fapt este cauzat probabil și de poziționarea teritorială a județului pe care îl reprezint. Botoșani este amplasat cam "unde bați harta în cui", oarecum departe de principalele zone turistice, dar și de principalele rute comerciale.

În ultimii ani, totuși, datorită primarului PDL din municipiul Botoșani, orașul a reușit să atragă investiții din fonduri europene la un nivel foarte ridicat. S-au reabilitat obiective cultural-istorice din patrimoniul UNESCO, cum ar fi Centrul Vechi și se construiesc noi puncte de atracție și dezvoltare în oraș.

Totuși, Botoșani rămâne o destinație izolată de restul țării din doar două simple cauze: căile rutiere de legătură cu două centre urbane extrem de importante - Suceava și Iași. Botoșani are posibilitatea să se dezvolte mult mai mult dacă ar avea infrastructura necesară pentru a se putea conecta la rutele comerciale importante care trec fie prin Suceava (oraș aflat la 40 km), fie spre Iași (via Târgu Frumos - 70 km). Practic, este vorba de doar 120 km de drum național care rupe Botoșani de posibilitățile lui de dezvoltare.

Vă reamintesc faptul că Botoșani este singurul județ al României care are granița și cu Republica Moldova și cu Ucraina, iar în acest context este inutil să vă mai descriu enormele posibilități de proiecte economice transfrontaliere. De altfel, aș putea apela la istorie, fiindcă Botoșani a fost de-a lungul veacurilor locul de origine a unora dintre cele mai mari personalități ale culturii române: Eminescu, Luchian, Enescu, Băncilă și mulți alții. Chiar și acum doi botoșăneni au ajuns în finala celebrului concurs "Românii au talent".

Doresc să atrag atenția dumneavoastră asupra acestui efort minim care poate fi făcut pentru a da posibilitatea unui județ extrem de important al României de a avea șanse reale de a se dezvolta economic.