Plen
Ședința Camerei Deputaților din 22 martie 2011
Sumarul ședinței
Stenograma completă

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
19-03-2020 (comună)
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 22-03-2011 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 22 martie 2011

3. Discuții procedurale în legătură cu ordinea de zi.

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Da. Domnul lider Mircea Dușa.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Mircea Dușa:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Ieri am stabilit că astăzi la ora 10,00 vom lua în dezbatere generală Proiectul de Hotărâre privind declarația Camerei Deputaților, legat de afirmația unor lideri maghiari făcută săptămâna trecută. Acest proiect de hotărâre ar urma să fie analizat de către Comisia pentru politică externă și să fie trimis spre plen până la ora 12,00... până la ora 10,00 pentru ca la ora 12,30 să putem da și votul final.

Ca președinte de ședință, vă rog să faceți toate diligențele necesare ca raportul comisiei să ajungă la plen. Dacă nu, vă propunem ca spre final, la ora 12,00, înainte de a acorda pauza pentru vot final, să trecem la dezbaterea proiectului de hotărâre, fără raportul comisiei, așa cum prevede regulamentul.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule lider, țin să vă reamintesc că, în urma votului Biroului permanent exprimat în ședința de ieri, s-a stabilit ca termen maxim de depunere a raportului până mâine și... vă rog să urmăriți și să vă reamintiți...

 

Doamna Aurelia Vasile:

Nu, domnule președinte, astăzi...

Domnul Ioan Oltean:

Și, că dacă cumva comisia îl va termina înainte de data de miercuri, adică mâine, îl vom înscrie pe ordinea de zi.

Dacă acest raport va fi finalizat de către comisie până la sfârșitul dezbaterilor noastre, cu siguranță, putem să-l punem în dezbaterea plenului Camerei Deputaților.

Domnul Mircea Dușa:

Domnule președinte, la plen s-a stabilit că astăzi la ora 10,00 se pune pe ordinea de zi dezbaterea generală și votul final astăzi. Nu găsiți tot felul de tertipuri pentru a amâna această discuție. Eu știu că e o problemă la Comisia pentru politică externă, care nici n-a fost convocată pe acest subiect, dar vă rog pe dumneavoastră, ca președinte de ședință, să faceți diligențele necesare ca să se întrunească Comisia pentru politică externă.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule lider.

Domnul Mircea Toader, un alt mare lider de la Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Mulțumesc, domnule președinte.

Un metru și 86 am, e adevărat.

Referitor la disputa cu declarația, știți foarte bine, în Biroul permanent, prin vot, s-a stabilit că termenul de depunere este miercuri. (Vociferări în Grupul parlamentar al PNL și în Grupul parlamentar al PSD.)

Îmi pare rău, uitați-vă în stenogramă. Au fost două propuneri: marți până în ora 10,00 să existe raportul Comisiei pentru politică externă sau miercuri. S-a supus la vot cu 7 și 3 abțineri, 7 pentru și 3 abțineri sau 4 abțineri au fost pentru miercuri, să finalizeze acel raport. Este problema Comisiei pentru politică externă, știți foarte bine regulamentul. Președintele comisiei convoacă, nu ne-am opus, sub nicio formă, dar miercuri, dacă există raportul, săptămâna viitoare îl vom discuta.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule lider, pentru clarificări.

Domnul lider mai mare.

Domnul Mircea Dușa:

Eu înțeleg că dumneavoastră vreți să amânați această discuție, de aceea, vă solicit o pauză de 15 minute pentru a consulta liderii, pentru a trece pe ordinea de zi acest proiect de hotărâre.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc. Pentru adevăr și numai pentru adevăr, domnule lider, ieri s-a votat exact așa cum v-am spus eu și domnul Mircea Toader, stenograma ședinței Biroului permanent poate fi consultată. S-a votat ca mâine să fie ultima zi de depunere a raportului. Și vă rog foarte mult să nu încercați să distorsionați adevărul.

Domnul Mircea Dușa:

Domnule președinte, eu v-am solicitat o pauză de consultări și nu uitați că ne-ați învățat un an întreg de zile că plenul este suveran, și nu Biroul permanent, care ia hotărâri fără cvorum.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să nu țipați, domnule Dușa, că sunteți un om prea cumsecade ca să țipați.

Domnul Mircea Dușa:

Nu țip, dar este un subiect foarte important, domnule președinte, și vă rog să nu-l ocoliți.

Domnul Ioan Oltean:

Sunt absolut de acord. Nu-l ocolesc.

Domnul Mircea Dușa:

V-am solicitat o pauză de consultări și sunteți obligat s-o acordați.

Domnul Ioan Oltean:

Dumneavoastră sunteți prietenul meu și nu pot să vă refuz,

Pauză de consultări 10 minute, stimați colegi.

  ................................................
 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Stimați colegi,

Înainte de a da pauză acum zece minute, de la microfonul Camerei, s-a încercat să se sugereze că ieri, în ședința de plen, aș fi precizat că astăzi, la ora 10, va avea loc dezbaterea declarației privind declarațiile făcute de către unii demnitari maghiari.

Am în față stenograma ședinței de ieri, domnilor colegi, vă rog întotdeauna să vă documentați, domnule lider PSD, Mircea Dușa, și domnule Marian Neacșu, vicelider, pentru a fi exprimat adevărul. Ieri, n-am dezbătut și n-am făcut nici cea mai mică afirmație legată de acest lucru. În consecință, v-aș ruga altă dată să nu dezinformați plenul Camerei și opinia publică, domnule profesor.

Mulțumesc foarte mult pentru înțelegere și pentru bunăvoința dumneavoastră.

Continuăm dezbaterea, pe poziția 7 avem Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.106/2010 pentru modificarea Anexei nr.4 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr.107/2002 privind înființarea Administrației Naționale "Apele Române".

Domnul deputat Mocanu, procedură.

Domnul Vasile Mocanu:

Zis procedură.

Domnule președinte,

Este așa cum ați spus dumneavoastră, ieri n-am discutat. Dar mi-aduc aminte că în ședința comună unde s-a dezbătut moțiunea parcă am avut o discuție foarte clară și la obiect că după ce se votează moțiunea rămânem în sală și votăm ceea ce trebuia să votăm referitor la ceea ce știm că s-a discutat, da? N-ați făcut. V-ați luat sarsanalele ușor, așa, și ați plecat, ați lăsat băncile goale, PDL-ul și cu toată coaliția.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Procedură, doamna Aura Vasile. Vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte,

Legat de ultimul comentariu pe care dumneavoastră l-ați făcut în fața Camerei Deputaților. Încerc să vă aduc aminte că la ședința Biroului de ieri Grupurile PSD și PNL au solicitat modificarea ordinii de zi și completarea cu solicitarea făcută, privind această declarație față de evenimentele care au avut loc în data de 15 martie. De bună-credință, noi, cei din opoziție, v-am crezut în momentul în care ați spus că va fi trimisă la Comisia pentru politică externă, că ei vor lucra când vor avea timp și că o considerăm trecută pe ordinea de zi. Nu estre trecută pe ordinea de zi, domnule președinte de ședință. Dar ieri încă credeam, la începutul ședinței, în buna înțelegere sau cel puțin că de data asta arcul guvernamental se va ține de cuvânt.

Ieri, aseară, ieri după-amiază, în momentul în care grupul meu a solicitat și v-a făcut solicitarea pentru a completa proiectul audiovizualului și pe fond cu Comisia juridică, dumneavoastră nu ați supus la vot această propunere.

În momentul în care noi vă cerem completarea ordinii de zi sau dezbateri care nu sunt private, ci, pur și simplu, așa cum vă explica poate mai devreme Ștefan Viorel și cu domnul deputat Lakatos, că încercăm să vă dăm o mână de ajutor de cele mai multe ori și a corecta prostiile care sunt în diverse proiecte, domnule președinte, vă rog încă o dată, și de data aceasta chiar nu glumesc, respectați vă rog regulamentul acesta unde spune că în momentul în care și noi, cei din opoziție, solicităm sau facem o propunere Camerei, dumneavoastră, regulamentul acesta spune, trebuie să supuneți plenului. Că sunteți mai mulți sau nu sunteți mai mulți, că pierdem la vot sau nu pierdem la vot.

Legat de subiectul în temă, dumneavoastră ne-ați învățat și mai ales colegul meu, domnul deputat Toader, plenul este suveran. Vreau să vă întreb: când e suveran? Atunci când credeți că sunt rezolvate o serie din interesele dumneavoastră care nu sunt și interesele țării, care nu sunt interesele acestor cetățeni?

Domnule președinte de ședință,

Vă rog și vă rog să mă credeți că v-o spun cu bună-credință și cu multă prietenie, respectați acest regulament și faceți-vă vă rog că sunteți democrat, vă rog prefaceți-vă și spuneți: "Uite, opoziția a făcut următoarea propunere. O supun votului." Și atunci, nu o să am niciodată ce să vă reproșez. Și spun încă o dată că și pe această treabă nu faceți decât să întindeți și să diluați această problemă, problemele care s-au întâmplat în data de 15 martie pe teritoriul României și lucruri pe care le-am făcut demnitari ai alte țări, care nu aveau dreptul să se exprime sau să facă trimitere la astfel de lucruri, ele fiind coroborate cu altele, care sunt în protocolul secret între dumneavoastră și un alt grup parlamentar.

Și, atunci, domnule președinte, vă promitem, Grupul meu, că n-o să lăsăm nicio secundă să treacă sau să se învechească sau să se pună praf pe această problemă și vă vom aduce permanent aminte că sunteți român, că dumneavoastră sunteți din Ardeal, domnule președinte, și vreau să vă spun că nu este normal să se răsucească morții noștri în pământul Transilvaniei pentru că dumneavoastră aveți alte interese.

Domnul Ioan Oltean:

Pe procedură, doamna deputat.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte,

O spun cu toată credința.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Dați-mi voie să-mi exprim eu câteva considerente. (Coboară la tribună.)

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor colegi,

Am, așa, un gust amar. Un gust amar când văd pe colegi că vin cu regulamentul în mână și-mi fac mie sau altor colegi de-ai mei observații privind încălcarea acestora, când dânșii fac, de câte ori au ocazia, același lucru.

Doamna deputat, ieri, în ședința Biroului permanent, s-a hotărât prin vot majoritar ca această chestiune să fie discutată între liderii grupurilor parlamentare și pe urmă să abilităm Comisia pentru politică externă să redacteze o declarație respectând adevărul și numai adevărul, care, pe urmă, să fie adusă spre dezbatere în plenul Camerei Deputaților. S-a votat acest lucru și s-a spus că dacă raportul comisiei sau declarația comisiei va fi finalizată până astăzi o putem înscrie pe ordinea de zi, doamna deputat. Dar termenul pentru redactarea raportului a fost stabilit până mâine, miercuri, 23 martie. În momentul acesta nu suntem în posesia unui raport al comisiei sesizate pentru a putea angaja dezbateri pe marginea acestei declarații.

Ieri, când am aprobat ordinea de zi și programul de lucru, nimeni, dar absolut nimeni din această sală nu s-a ridicat să ridice obiecțiuni sau să facă o altă propunere care să vizeze completarea ordinii de zi.

De declarații demagogice, de intervenții care au doar darul de a obstrucționa dezbaterile normale avem parte în fiecare zi; de dezinformare, de distorsionarea adevărului avem parte în fiecare zi. De la acest microfon s-a încercat să se inducă ideea că eu, ieri, aș fi propus acest lucru. Am stenograma ședinței în față și vă spun că nu există acest lucru.

Doamnelor și domnilor din opoziție.

Adevărul nu este numai de partea dumneavoastră, v-aș ruga foarte mult, cu maximă atenție, atunci când ne trageți de urechi să vă uitați și la urechile dumneavoastră.

Vă mulțumesc foarte mult. (Își reia locul la prezidiu.)

Domnul Mircea Toader, liderul Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

S-a cerut pauza de consultări tocmai cu acest obiectiv de a discuta și între noi, liderii, ce avem de făcut. Am stabilit în Biroul permanent de ieri că Comisia pentru politică externă va întocmi printr-un raport un proiect de hotărâre sau o declarație pe care o vom supune dezbaterii și o vom vota. Termenul pentru depunerea acestui raport s-a stabilit în Biroul permanent să fie miercuri. N-am auzit o altă modalitate de modificarea ordinii de zi pentru a dezbate, ce? Că n-avem nimic în față.

Pe de altă parte, declarația discutată sau susținută de senatorul Hașotti, repet, senatorul Puiu Hașotti, care știu că nu este membru al Camerei Deputaților, a citit o declarație în fața plenurilor reunite. Nu putea să fie preluată această declarație prin vot fiindcă nici nu era într-o procedură. Și atunci, am susținut că era trebuie să meargă în Comisia pentru politică externă, la fiecare Cameră separat, și apoi să existe un proiect de hotărâre sau o declarație care să fie supusă dezbaterii și în ultimă instanță votată.

Cred că pentru a menține situația caldă sau fierbinte, cum spune colega mea, nu e nevoie de o declarație în plenul Camerelor reunite sau în plenul Camerei Deputaților, ci este suficient ca Comisia pentru politică externă să întocmească acel raport, sigur, la rece, cu o gândire politică adecvată, cu prezentarea poziției Guvernului, nu suntem de acord cu declarațiile făcute și ce am înțeles eu după aceea, că soția...

 

Doamna Aurelia Vasile:

E și mai rău!

Domnul Mircea-Nicu Toader:

...nu contează. Eu vă spun că n-avea efecte juridice, dar cred că a depăși acest moment și a face o dezbatere între noi, n-are nici un fel de rost. Să lăsăm Comisia pentru politică externă să ne prezinte, să vedem ce scrie în acea declarație sau acel proiect de hotărâre și apoi să avem o discuție și o dezbatere prin vot.

Deci, domnule președinte de ședință, eu zic să continuăm cu ordinea de zi, cu dezbaterea proiectelor de lege și apoi să intrăm în ordinea de zi firească.

Domnul Ioan Oltean:

Da. Mulțumesc, domnule deputat, domnule lider.

Doamna Aura Vasile și pe urmă cred că putem să oprim dezbaterea și să trecem mai departe la dezbaterea proiectelor de pe ordinea de zi.

Doamna deputat, aveți cuvântul.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte de ședință,

În primul rând vă rog să îmi permiteți să vă mulțumesc pentru sinceritate și că față de tot ce s-a spus, ați venit și ați reprodus aproape exact ce a fost ieri în ședința Biroului permanent, în condițiile în care ați spus că s-a hotărât ca pe cât posibil astăzi Comisia pentru politică externă să realizeze acest material pentru a intra în dezbatere și că teoretic s-a pus totuși termenul pentru mâine.

Vreau să vă aduc aminte că la un moment dat, fără microfon, și erați mulți colegi acolo, eu am discutat și știți ce am spus, în condițiile în care am spus că de bună-credință aceste lucruri se vor rezolva astăzi. În condițiile în care... de aceea nu apar lucrurile acestea în stenogramă, știți foarte bine că au fost comentarii între mine, Roberta, dumneavoastră și alți colegi, și vă rog să mă credeți că am crezut că și după intervenția domnului deputat Tăriceanu, liderul Grupului PNL, în care s-a făcut corecția lângă PNL + PSD pe acea treabă, pe acea solicitare, și după ce s-a terminat Biroul, vorbind cu domnul secretar adjunct Enache și cu personalul tehnic, n-am crezut nicio secundă că nu vă veți ține de cuvânt și nu va fi pe ordinea de zi.

Iar legat de ce a spus domnul Toader, domnule Toader, în mapa dumneavoastră de Birou permanent de ieri aveați un material semnat de viceliderul Grupului PNL, care se numește Eugen Nicolăescu, și care nu este senator, și care, acel material, a fost trimis Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților. Dacă amestecați merele cu perele, treaba dumneavoastră! Este clar că nu doriți să lămurim această problemă și nu doriți să aveți demnitatea românului care își apără dacă vreți familia. România este o familie și așa cum încercați să vă apărați familia de acasă, trebuie să apărați și această familie numită România. Dumneavoastră sunteți aici pentru a reprezenta poporul, și nu Partidul Democrat.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna deputat, nu suntem la declarații politice. Vă rog eu foarte mult, haideți să ne respectăm unii pe alții.

Doamna Aurelia Vasile:

Nu fac declarații politice, domnule președinte, dar v-am spus încă o dată că dumneavoastră ați spus adevărul și dacă doreați să fie tot adevărul nu aduceați aminte de acea stenogramă, pentru că știți ce a fost în Biroul permanent, vorbind fără microfon, da?

Domnul Ioan Oltean:

Doamna deputat,

Am adus stenograma ședinței de ieri. Vă rog să rețineți ceea ce spus eu întotdeauna. Am adus stenograma ședinței plenului pentru că acolo... s-au făcut referiri la ședința în plen, și nu la ședința Biroului permanent.

Vorbim de lucruri diferite. Vă rog să ocupați loc în sala de ședință și să continuăm dezbaterea pe marginea proiectelor înscrise pe ordinea de zi.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 30 martie 2020, 11:23
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro