Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 22-03-2011

Ședința Camerei Deputaților din 22 martie 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.24 Viorel-Vasile Buda - declarație politică cu titlul: "Incalificabil: acțiune caritabilă a MAE taxată la suprapreț!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Viorel-Vasile Buda:

"Incalificabil: acțiune caritabilă a MAE taxată la suprapreț!"

Abordez astăzi o temă care nu-mi face deloc plăcere: România nu are în acest moment un ministru de externe. În documente este menționată persoana cetățeanului Teodor Baconschi ca ocupând această funcție. Nu am să mă refer - sunt convins că sunt multe declarații politice pe aceste subiecte - la absența oricărei reacții a persoanei care în acte este numit ministru de externe față de mesajele antiromânești de săptămâna trecută ale unor oficialități maghiare sau la lipsa vreunei poziții oficiale (aici o vină uriașă o poartă și președintele Traian Băsescu) a României față de deciziile partenerilor noștri externi în cazul evenimentelor din Libia. Am să mă refer la atitudinea incalificabilă față de o categorie de cetățeni români, și anume față de cei care au avut de suferit în urma cataclismelor din Japonia.

Ieri am aflat - din reportajele tv prezentate de la sosirea pe aeroportul Henri Coandă a unui număr de 30 de repatriați din Japonia - că așa-zisa acțiune umanitară care îi viza pe cetățenii români din Japonia s-a făcut pe cheltuiala celor în cauză. La prima vedere am avut o reacție de indignare. Mai grav însă mi se par celelalte informații legate de această repatriere. Nu numai că s-a perceput o sumă de bani pentru repatriere - 1.000 de euro pentru un adult și 500 de euro pentru un copil -, dar acest aspect nu a fost anunțat inițial celor în cauză. Doar înainte de îmbarcarea în aeronavă cetățenii români din Japonia au aflat că trebuie să semneze un angajament de plată. Din această cauză, unii dintre cei care au vrut să se întoarcă în țară au fost nevoiți să renunțe la acest demers. Mai mult, din declarațiile celor care au venit în țară a reieșit că prețul solicitat de către promotorii așa-zisei acțiuni umanitare a fost de fapt mai mare decât costul obișnuit al unei curse de linie.

Nu a fost însă acesta singurul aspect legat de repatrierea cetățenilor români din Japonia.

Luni, după audierea lui Teodor Baconschi la Camera Deputaților, acesta a avut o serie de referiri incalificabile la adresa cetățenilor români repatriați sau nerepatriați din Japonia.

Citez: "în primul rând, românii din Japonia au un nivel de trai destul de bun, vă pot asigura. În al doilea rând, am putut să le oferim un bilet subvenționat, deci cu un tarif absolut rezonabil. Există însă și variante, alte curse de linie care pot să coste de trei, patru ori mai scump". Deci aceasta este aprecierea față de cetățenii români din diaspora a persoanei care conform fișei postului trebuie să se ocupe, printre altele, și de protejarea acestora.

De unde știe Teodor Baconschi că toți românii din Japonia au un nivel de trai destul de bun? Are domnia sa informații că românii din Japonia sunt toți milionari sau dețin funcții foarte bine plătite? Și chiar dacă lucrurile stau așa cum susține Teodor Baconschi, nu se puteau înregistra situații în care și români de acolo să fi avut de suferit în urma cataclismelor naturale? Sau crede Teodor Baconschi că doar case aparținând cetățenilor japonezi s-au dărâmat, că doar cetățenii japonezi au rămas fără loc de muncă etc.?

Și pentru ca tacâmul să fie complet, a mai ieșit și premierul (tot din acte) Emil Boc, care precizat că repatriații au fost nevoiți să suporte cheltuiala unui bilet de avion pe ruta Japonia-România din cauză că, citez, "Trebuie să existe un echilibru în cheltuirea banului public". Da, trebuie să existe un echilibru în cheltuirea banului public cu repatrierea a maximum 250-300 de cetățeni români, cât încap într-o aeronavă, dar în același timp nu se pune problema unui echilibru al banului public când se cheltuiesc milioane de euro pentru construirea unei telegondole pentru o stațiune de schi care nu există, pentru kilometru de autostradă la prețuri unice ca mărime în Europa etc.

PS: Îl somez pe Teodor Baconschi să prezinte opiniei publice bilete de avion pe ruta București-Tokyo și retur care să coste între 3 și 4.000 de euro. În caz contrar, să-și prezinte demisia.