Plen
Ședința Camerei Deputaților din 21 martie 2011
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.27/31-03-2011

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
04-12-2019
27-11-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 21-03-2011 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 21 martie 2011

5. Dezbateri asupra Proiectului de Hotărâre privind înființarea unei comisii de anchetă având drept scop verificarea respectării prevederilor contractului de privatizare al Societății Naționale a Petrolului "PETROM" - S.A. de grupul austriac OMV (PHCD 6/2011). (amânat)
 
consultă fișa PHC nr. 6/2011

Domnul Ioan Oltean:

Pe poziția nr.4 din ordinea de zi, Hotărâre privind înființarea unei Comisii de anchetă având drept scop verificarea respectării prevederilor contractului de privatizare a Societății Naționale a Petrolului "PETROM" S.A., de Grupul austriac OMV.

Rog liderul Grupului parlamentar al PDL să prezinte proiectul de hotărâre.

Pe procedură, da.

Numai puțin, domnule Toader.

Stimata și distinsa noastră colegă, Aura Vasile, pe procedură, vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte,

Înainte de a mă referi la punctul 4, nu pot, domnule președinte, să nu vă spun că din nou îmi demonstrați că poate să existe o dictatură, pe care o prezentați cu zâmbetul pe buze. Iar Roberta, pentru că este foarte tânără și cu mai puțină experiență decât dumneavoastră, trag concluzia că ea lucrează bine, și dumneavoastră o învățați prost.

Dar, să trecem și la punctul 4.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna Aura Vasile, numai cu zâmbetul pe buze, cu dumneavoastră, pot vorbi. Îmi pare foarte bine.

Vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte de ședință,

V-am spus să citiți art.131, pentru că nu-l citisem săptămâna trecută. Acum nu mai stau, că nu vreau să țin colegii, dar o să vă invit mâine și ce articol trebuie să mai învățați, la propunerea pe care v-o făcusem.

Punctul 4.

Domnul Ioan Oltean:

Am să dau cu plăcere curs invitației dumneavoastră.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte,

Dacă aveți ceva de spus, am să vă rog să coborâți la microfonul acesta.

Punctul 4 - privind Proiectul de Hotărâre pentru constituirea unei comisii de anchetă privind controlul prevederilor contractului de privatizare a Societății Naționale a Petrolului "PETROM" S.A., din Grupul austriac OMV.

Domnule președinte,

Am discutat cu colegii lideri de grup care reprezintă ... nu toți, este adevărat, și vă solicităm ca acest proiect să fie amânat cu o săptămână, timp în care liderii de grup să îl verifice și, teoretic, să ne punem de comun acord, pentru că mai avem de făcut câteva amendamente și, totodată, cred că unele texte trebuie scrise așa cum sunt, suntem de acord cu ceea ce este, dar în același timp dorim, foarte clar, să vedem ce s-a întâmplat cu prețul combustibilului, cel puțin în ultimii ani.

Vă rog să supuneți votului.

Domnul Ioan Oltean:

Cu deosebită plăcere, doamnă deputat.

Înainte însă am să-l rog pe domnul deputat Călin Popescu-Tăriceanu, care a cerut cuvântul.

Pe urmă, domnul lider Mircea Toader.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Doresc să vă anunț că Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal a hotărât, cu majoritate de voturi, să retragă semnăturile de pe proiectul de hotărâre la care ne referim.

Prin urmare, aveți un număr de semnături în minus, și vreau să și explic care este motivația acestei decizii.

Primul lucru pe care doresc să-l spun, și mă adresez aici inițiatorului acestui proiect de hotărâre de comisie de anchetă, este că, poate nu știați, privatizarea "PETROM" este una din puținele care a fost făcută în România prin lege.

Așadar, în ceea ce privește secretele - cu ghilimele - ale privatizării, puteți să căutați foarte bine în proiectul de lege.

În al doilea rând, cred că problemele referitoare la îndeplinirea obligațiilor din contractul de privatizare și legea de privatizare Guvernul le poate cunoaște foarte bine, pentru că are reprezentanți în Consiliul de Administrație al Societății "PETROM", unde statul român este în continuare coacționar. Nu cred că are nevoie să vină Parlamentul să facă cercetări asupra a ceea ce Guvernul deja știe.

În al treilea rând, în privința subiectului principal în jurul căruia această comisie de anchetă pare să încerce să acționeze și să facă lumină, este o chestiune care, sigur, pentru noi, ca liberali, dar pentru dumneavoastră, ca partid de dreapta, văd că merge, controlul prețurilor pe piață.

Noi credem că prețurile se formează pe piață. Dumneavoastră vreți să le faceți din condei. Sau, în sfârșit, dacă vreți să le faceți, Guvernul este acționar, poate să le facă Guvernul dumneavoastră și cred că este o naivitate politică din partea inițiatorilor, prin acest demers în care pasează Parlamentului treaba care este a Guvernului. Deci formarea prețurilor, dacă vreți, e treaba Guvernului, controlul modului în care aceste prețuri s-au făcut. Vreți să vedeți dacă Consiliul concurenței a activat? Păi sigur, Consiliul Concurenței trebuie să-și spună punctul de vedere și toate celelalte instituții care cred că sunt abilitate în această situație, și nu Parlamentul să se ocupe de prețurile combustibililor.

Sigur că putem să fim preocupați și suntem și noi preocupați, dar ar mai trebui să mai spuneți un lucru oamenilor, cetățenilor din România, că atunci când am intrat în Uniunea Europeană trebuia să ne așteptăm că prețurile sunt liberalizate și prețurile vor fi aliniate la prețurile pieței.

Deci dacă vreți să mergeți pe o politică de subvenționare a prețurilor, care este contrară principiilor de funcționare a pieței libere în spațiul european, sigur că puteți să o faceți, dar o faceți dumneavoastră, de pe pozițiile pe care le reclamați, de partid de dreapta.

Vă urez succes!

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumim, domnule deputat.

Domnul Mircea Toader, liderul Partidului Democrat Liberal.

Aveți cuvântul, domnule coleg.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

În primul rând, să dau câteva răspunsuri domnului Tăriceanu. Eu cred că e necesară o astfel de comisie, mai ales că sunt o serie de puncte, nu se referă la cum este Legea de privatizare, ci dacă s-au respectat anumite condiții, dacă reprezentanții noștri, ai României, până la urmă nu știu dacă neapărat al Guvernului, în Consiliul de administrație, o să vedem dacă și-au făcut într-adevăr datoria, dacă într-adevăr au ridicat problemele care sunt cele specificate în acest proiect de hotărâre. Dar, pentru a elucida toate aceste lucruri și, pe de o parte, știind că în legislatura trecută a mai fost o comisie de anchetă pe această temă și cred că ar trebui să le punem cap la cap, în așa fel încât să nu avem întrebări la care s-au mai dat răspunsuri.

Și eu sunt de acord cu propunerea doamnei Aura Vasile să o amânăm cu o săptămână, să ne vedem împreună cu inițiatorii, colegii mei, și să găsim o soluție referitoare la un proiect de hotărâre și o comisie de anchetă, care să elucideze unele din întrebările pe care ni le-am pus toți, nu numai de prețul benzinei, ci asupra modului în care sunt utilizate resursele naționale.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Domnule Duvăz, vă rog. Și pe urmă domnul deputat Daniel Oajdea.

Domnul Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Motivul pentru care am cerut, într-adevăr, să ne punem de acord și să vedem ce vrem să obținem din această comisie de anchetă a fost evocat aici și vreau să-l subliniez în toate componentele sale. Pentru că Guvernul - și aici, domnule Toader, reprezentanții sunt ai Guvernului, nu ai României, în general, ai guvernelor în decursul timpului, asta este altceva -, dar reprezentanții de astăzi ai Guvernului de astăzi n-au absolut nicio opreliște să vă dea toate aceste informații dumneavoastră, majoritatea.

Dar dumneavoastră dacă vreți să chemați Guvernul în anchetă și la raport, o puteți face și suntem alături de dumneavoastră, vă promitem.

Vom cere cea mai drastică analiză a comportamentului prezenților membri în Consiliul de administrație, din partea Guvernului României, Guvernului Emil Boc.

De ce asta? Pentru a vedea cum s-au aplicat cu adevărat și cum s-au respectat condițiile de contract din toate punctele de vedere, pentru că acest contract, așa cum bine spuneți, a avut tot felul de evoluții, inclusiv a mai avut și parte de anchete, ca să zic așa.

În ceea ce privește evoluția prețului pe piață, dacă credeți că aceasta ar putea să acopere o evoluție nedorită de nimeni pe piață, cred că vă înșelați. Pentru că, din păcate, nu numai că aici nu e vorba de o opinie liberală sau mai puțin liberală, toți care acceptăm și toți acceptăm din această sală, după câte știu eu, faptul că piața liberă este soluția în sistemul economic liber, acolo sigur că după ce ne-am afiliat și după ce ne-am aliniat Uniunii Europene, prețurile evoluează în consecință.

Cu siguranță, Guvernul și aici avea pârghii în ceea ce privește acciza, dar și aici negocierea pe care o avea cu Uniunea Europeană trebuia pusă în discuție. Probabil că era inoportună acționarea pe creșterea accizei acum și, cu siguranță, mai avea și pârghia unui preț administrativ, dacă își dorea asta.

Deci nu prețul poate fi pus în discuție, cred eu, ci realmente cum partenerul majoritar în momentul acesta al "PETROM" a respectat condițiile contractate și cum partea română a încercat să oblige partenerul ca acesta să-și respecte... și cred că acestea sunt elementele cu care trebuie să ne punem de acord și să găsim o corectă formulare pentru această comisie.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, mulțumesc și eu.

Domnul deputat Daniel Oajdea și considerăm pe urmă subiectul închis.

Aveți cuvântul.

Domnul Daniel Vasile Oajdea:

Domnilor colegi, în calitate de inițiator vă spun că mă așteptam ca părerile să fie împărțite și mă așteptam ca unele voci să fie critice.

Am convingerea personală, deși nu am dovezi, că la privatizarea "PETROM" s-au luat șpăgi de sute de milioane de euro. Și am convingerea că, dat fiind aceste lucruri, mulți vor încerca să pună bețe în roate acestui demers.

Dar, pe de altă parte, consider că noi, ca Parlament, nu trebuie să stăm simpli spectatori și să observăm că prețul combustibilului crește anual și chiar lunar și nu după regulile pieței, că noi nu avem o piață concurențială, avem o piață de monopol. "PETROM"-ul nu a fost privatizat, el a fost dat prin lege aproape gratis. Și aceasta se poate vedea foarte ușor.

Pe de altă parte, sunt tot felul de scuze și le-am analizat pe ultimii zece ani. Se spune: "crește dolarul, crește petrolul!" E adevărat, a crescut și la noi prețul combustibilului la pompă. A scăzut dolarul, la noi prețul combustibilului la pompă a stagnat sau chiar a crescut. La fel, crește acciza, crește petrolul, crește prețul carburantului. Acciza stă, prețul crește în continuare! Nu se poate așa ceva!

Deci, noi, privatizând "PETROM"-ul, am dat resursele subsolului, am dat "PETROM"-ului să plătească o redevență celor care au luat, OMV-ul, îi plătește o redevență la jumătate din redevența europeană, lucru care este inadmisibil.

Sigur, da, Guvernul putea să ia măsuri, prin reprezentanții pe care îi are în Consiliul de administrație, Oficiul concurenței putea să ia măsuri. Nu a luat! Și ce? Noi, ca Parlament, cine ne oprește să luăm măsuri, cine ne oprește să facem această comisie și să vedem: 1. dacă contractul de privatizare a fost respectat; 2. dacă el conține anumite clauze contractuale care sunt contrare legislației europene și să vedem dacă putem să stabilim măsuri împotriva creșterii nejustificate a prețurilor.

La noi prețul crește tot timpul. Până unde vreți să crească? Dacă scumpim utilitățile, dacă scumpim carburanții, toate prețurile cresc în economie. De aceea, cred că avem responsabilitatea de a aproba această comisie și de a analiza nu prin prisma celor care au avut interese la privatizarea "Petrom", ci prin prisma poporului român.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc foarte mult.

Doamna deputat Aura Vasile din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință, din partea Partidului Democrat Liberal.

Domnule președinte, de multe ori am auzit că una zic și alta fac, dar mai grav este când una gândesc și alta scriu. Este corect ce a spus domnul deputat, că într-adevăr în ultimii ani prețul combustibilului a luat-o alandala și că teoretic nu este controlat. Da, domnule deputat, dar nu privatizarea "PETROM"-ului a condus la chestia aceasta, ci faptul că instituțiile Guvernului, ANAF-ul, Oficiul Concurenței, Ministerul Finanțelor și așa mai departe nu-și fac treaba, domnule deputat. Știți foarte bine, la fel ca și mine, că suntem singura țară care punem TVA la acciză. Deci, 70 și nu știu cât la sută din acest preț merge la bugetul statului, și nicidecum la cei care, să spunem, în momentul acesta ar putea să facă speculă. Am anunțat de la început că grupul pe care îl reprezint susține această comisie de anchetă, colegii mei nu și-au retras semnătura de pe această solicitare.

Dar, domnule deputat, ați auzit chestia că stăpânul face sluga hoață? Guvernul îi învață, domnule deputat, pe acești producători, distribuitori, transportatori de produse petroliere, să-i șmecherească, dacă vreți, pe cetățenii României, Ministerul de Finanțe și, la urma urmei, economia României.

Domnule deputat, faceți o mare confuzie. Vă aduc aminte, dacă nu știați, probabil că și în timpul desfășurării activităților comisiei de anchetă o să luați cunoaștere, că cel sau cei care au angajat "PETROM"-ul pentru privatizare, în 1998, se numește ministrul Berceanu, la momentul acela ministrul economiei, și cu actualul președinte al României, care răspundea față de Comisia Europeană de angajamentele pe care România trebuia să le ia, în vederea aderării... să fim primiți în Uniunea Europeană.

Domnule deputat, vă mai informez, dacă nu știați, că în acel moment, printr-un angajament prin care Guvernul României din acel moment, sub semnătura celor doi miniștri, Berceanu și Băsescu, a angajat România, ca obiective de privatizare, cu ALROM-ul, "PETROM"-ul și alte mari obiective ale României, care, așa cum este procedura, au fost aprobate de Comisia Europeană și au devenit lege pentru statul român și că pe baza acestor lucruri am putut să finalizăm toate condițiile privind aderarea României în Uniunea Europeană.

Vă aduc aminte, domnule deputat, că în anul 2000 Guvernul din acel moment, cu ministerul pe care partidul dumneavoastră îl conducea în acea bucățică de timp, a dorit să facă privatizarea, erau înainte de alegeri, iar condițiile erau așa de proaste, încât de frica sindicatelor și de frica poporului v-ați retras.

Ceea ce nu știți, domnule deputat, dar probabil prin audierile care vor avea loc în cadrul Comisiei de anchetă o să aflați, că toate studiile privind privatizarea au fost făcute de către case de avocatură și companii și asistența Băncii Mondiale, care au fost agreate de către Comisia Europeană, și nu de Guvernul României, iar felul războinic pe care îl prezentați în acest moment ar trebui să-l prezentați față de ANAF, față de președintele sau cum s-o numi el, președintele ANAF-ului, Blejnar, față de premierul României, care, în acest moment, spunând că luptă împotriva corupției, în loc să verifice un singur lucru, foile de parcurs ale cisternelor și foile de transport ale cisternelor pe liniile ferate cu ceea ce este accizat și de unde ar putea într-adevăr să apară marea contrabandă, domnule deputat, care se face în România. Marea contrabandă nu se face cu un portbagaj de țigări! Marea contrabandă se face cu vaporul, cu cisterna și cu trenul! Aceste lucruri, domnule deputat, doresc să fie prinse în acest proiect de hotărâre privind comisia de anchetă. Și dacă sunteți de bună-credință, pe mine o să mă aveți prima lângă dumneavoastră, să putem să facem împreună cu dumneavoastră și colegii care vor face parte din această comisie puțină dreptate acestor cetățeni, care sărăcesc pe fiecare zi, pentru că, știți foarte bine, combustibilul duce la scumpire începând cu pâine și așa mai departe.

Domnule deputat, dacă într-adevăr doriți să faceți să atingem ținta și să putem să-i pedepsim pe cei care au condus la astfel de lucruri, mă aveți aliat. Dacă doriți numai o chestie de fanfaronadă și să încercați să spuneți că combustibilul din pământul României și așa mai departe... este fals!

Vă aduc aminte că numai ultimul obiectiv care a fost îndeplinit de România pentru a fi acceptată în Uniunea Europeană a fost această privatizare. Numai după ce s-a semnat am primit economie funcțională de piață.

Câteodată, domnule deputat, când ești mai mic, îți lași și mâna strânsă la ușă, chiar dacă te doare, în condițiile în care de abia după ce pleacă ceilalți de lângă tine îți poți permite să spui "au"! Acum un popor întreg spune "au", pentru că instituțiile statului nu-și fac treaba și că ei sunt cei care sunt plătiți să facă ceea ce ar fi trebuit să facă, iar noi să facem comisia de anchetă și să-i lăudăm. Nu să facem noi comisie de anchetă, cum spuneți dumneavoastră, să facem ceea ce nu face Blejnar cu toți angajații lui, cu tot Ministerul de Finanțe, pentru care, domnule deputat, ei primesc salarii, ei primesc cazare și primesc multe alte drepturi din bugetul României, deci din bani publici.

Deci, încă o dată, sunt de acord, eu și grupul meu, și vă rog să nu ne acuzați de lucruri pe care nu le-am spus.

Domnul Ioan Oltean:

Domnul deputat Frunzulică. O să vă rog să vă concentrați un pic intervenția, ca să nu-i tulburăm prea mult pe colegii noștri din sală.

Domnul Doru-Claudian Frunzulică:

Se pare că eu trebuie să-mi concentrez intervenția. Îi mulțumesc mult domnului președinte. Am să încerc să fiu foarte scurt.

Domnule Oajdea, Comisie de anchetă, într-adevăr, privind prevederile privatizării "PETROM". Dumneavoastră însă vorbiți de politică de monopol și politică de cartel în România. Și aveți dreptate, domnule Oajdea, dar aceasta este altceva.

Uitați-vă ce se întâmplă la ora actuală cu prețurile combustibililor. Există clar o politică concentrată a firmelor respective, a companiilor petroliere, privind aceste produse. Uitați-vă ce se întâmplă la firmele care dețin aceste marketuri tip Mega Image, concentrarea fără precedent a asemenea societăți. Uitați-vă ce se întâmplă în materie de transporturi și mai ales în materie de taximetrie. Uitați-vă ce se întâmplă cu companiile de cablu TV, care dau populației semnal TV. Unde este Consiliul Concurenței, domnule Oajdea? Aici este marea problemă. Și omul de acolo este pus de dumneavoastră, de partidul de guvernământ!

Să facem o comisie de anchetă privind activitatea Consiliului Concurenței, care nu își face treaba la ora actuală în România. Avem o mare problemă, prin prețuri de monopol și de cartel, impuse efectiv prin asocierea acestor firme din România. Aici este marea problemă la ora actuală. Și vă propun, stimați colegi, într-adevăr, și voi iniția acest lucru împreună cu oricare dintre dumneavoastră, o comisie de anchetă privind activitatea Consiliului Concurenței din România, pe care eu o consider la ora actuală submediocră, ineficientă. Aici este marea problemă!

Constatăm că prețurile la orice furnizor sunt aproape aceleași, într-o multitudine de domenii economice. Aceasta este marea problemă! Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Stimați colegi... Domnul Mircea Toader. Ești nevorbit, Mircea, astăzi?!

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Nu sunt nevorbit, domnule președinte, dar vreau să vă propun, că au fost destule dezbateri să supuneți la vot prelungirea termenului cu o săptămână și vom discuta acolo. Așa, o să spunem fiecare tot ce vrem și ce nu vrem. Deci, aceasta vreau, supuneți la vot. Restul, cum e cu evaziunea și cu restul, e altă poveste.

Domnul Ioan Oltean:

În sfârșit, o propunere constructivă.

Domnule deputat Victor Socaciu, vă rog.

Domnul Victor Socaciu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Vroiam să atrag atenția domnului Oajdea că a spus un lucru extrem de periculos. Domnia Sa, în alocuțiunea Domniei Sale, spune cu tărie, cu convingere, că este absolut sigur că s-au luat șpăgi de sute de milioane.

Stimate domn, dacă sunteți atât de sigur că s-au luat sute de milioane șpagă la privatizarea "PETROM"-ului, înseamnă că aveți niște probe, iar dacă aveți niște probe, înseamnă că dumneavoastră, din 2003 încoace, știind că s-au luat asemenea șpăgi, ascundeți aceste probe. În acest moment dumneavoastră vă autoincriminați, stimabile!

De altfel, cu siguranță, domnule Oajdea, nu e prima oară și nu e primul test de demagogie pe care îl faceți și la acest microfon, și la alte microfoane ale televiziunilor, unde vă dați drept disident al PD-ului și, de fapt, sunteți un om care votează toate prostiile cu două mâini.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc. Drept la replică, domnul deputat Daniel Oajdea.

Domnul Daniel Vasile Oajdea:

Domnule coleg, păcat că vă lăsați folosit. Acesta este cel mai mare păcat pentru dumneavoastră. Iar... se pare că nu ați înțeles nimic. Eu am spus că am convingerea personală că s-au luat șpăgi de sute de milioane de euro și am spus și de ce. "PETROM"-ul, știm cu toții, a fost dat aproape pe gratis. Păi, ori cei care l-au dat erau proști, ori au fost motivați! Eu nu cred că au fost proști. Aceasta este deducția logică!

Pe de altă parte, dumneavoastră spuneți că noi, aici, în Parlament sau că eu am discurs dublu. Păi dumneavoastră, domnule, votați această comisie, care este singura speranță a oamenilor, susțineți-o, nu mai căutați să-i băgați bețe în roate, pentru că, dacă nu o veți susține și veți căuta să mai faceți ba o altă comisie sau o paracomisie, vom bloca activitățile acestei comisii și nu vom ajunge nicăieri.

Scopul meu și cred că al dumneavoastră este să facem ceva cu acești carburanți care se scumpesc nejustificat. Nu piața îi reglează! Care piață? Înțelegerea dintre trei companii. Păi dumneavoastră știați că prețul carburanților la stația OMV din Austria este mai mic decât prețul carburanților la stația OMV din România? Și Austria nu are zăcăminte de petrol. Dar noi ce facem? Le-am dat zăcămintele de petrol la jumătate de preț, la jumătate din redevența europeană și avem carburanți mai scumpi decât în Austria și dumneavoastră țineți partea. Da, e foarte bine! Am înțeles că e foarte bine! Vor mai apărea și alții dintre cei care au avut parte la bani sau care vor avea parte la bani de acum încolo și vor susține că e foarte bine ca românii să plătească mult pentru a avea o economie de piață extraordinară, nu?!

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Doamna vicelider Aura Vasile, vă rog.

Vă reamintesc că durata maximă...

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte de ședință, aș începe spunându-i colegului meu cu versurile pe care...

Domnul Ioan Oltean:

Dacă-mi permiteți? Vreau numai să vă reamintesc că durata unei intervenții este de maximum cinci minute. V-aș ruga să vă încadrați în acest termen.

Doamna Aurelia Vasile:

Vă rog să mă cronometrați.

Deci, domnule președinte de ședință, aș începe prin a-i spune colegului meu versurile pe care premierul Boc ni le-a spus nouă, că e ușor a spune multe, atunci când nu știi despre ce vorbești. Dar, e ușor să fii revoluționar, este ușor să vii să spui prostii. A luat cineva bani? Eu pot să spun că a luat Băsescu și Berceanu, atunci când au angajat prima oară România, în condițiile în care ei sunt primii care au spus că "PETROM"-ul trebuie privatizat. Și spun încă o dată: prima lege a Comisiei Europene pentru cum, și cât, și ce se privatizează a fost semnată atunci. Mai departe, nu s-a putut lua și pune în practică decât ceea ce era legiferat.

Domnule deputat, vă spun încă o dată: din prețul combustibilului astăzi 73% îl ia Boc și cu ministrul justiției, pe care îl faceți și în dați la primării. Ați dat 100 de milioane de euro acum să facă terenuri sportive și săli de sport, în condițiile în care ați desființat agențiile de sport județene. Pentru ce? În condițiile în care vă bateți joc, da, vă bateți joc, dar nu noi! Noi dorim să facem comisia de anchetă și să arătăm într-adevăr ceea ce trebuie arătat.

Domnul Ioan Oltean:

Unde dai și unde crapă?!

Doamna Aurelia Vasile:

Au trecut cinci minute, domnule președinte?

Domnul Ioan Oltean:

Mai aveți două minute și jumătate.

Stimați colegi,

Cred că s-au spus vrute și nevrute legat de această solicitare.

Supun votului dumneavoastră propunerea de amânare a acestui punct de pe ordinea de zi pentru săptămâna viitoare, în vederea unei discuții între liderii grupurilor parlamentare.

Vă rog să vă exprimați poziția prin vot.

Mulțumesc.

92 de voturi pentru, 13 împotrivă și 4 abțineri.

Propunerea s-a adoptat. Proiectul de hotărâre se amână pentru săptămâna ședința viitoare.

Rog liderii grupurilor parlamentare să se întâlnească și să se pună de acord, inclusiv cu nominalizarea persoanelor pe funcții.

Domnul deputat Ovidiu Ganț.

Vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Este a doua oară când se întâmplă să stau, ca lider de grup, cu mâna ridicată și să nu fiu observat de secretari. Am să propun să fie dotat prezidiul cu binocluri de teatru, poate că ajunge până la noi. Este absolut inadmisibil!

Dar, dincolo de acest lucru, vreau să vă spun că Parlamentul este suveran în dreptul său, de a constitui astfel de comisii de anchetă.

2. Grupul nostru parlamentar a decis, cu câtva timp în urmă, și vreau să vă spun astăzi din nou, că nu vom participa la acest gen de comisii de anchetă.

Și 3, că dezbaterile de astăzi și argumentația care ne-a fost servită ne-a convins că avem perfectă dreptate în această atitudine pe care ne-am asumat-o, de a nu participa.

Este incredibil să auzi astăzi la tribuna Parlamentului României că nu avem o economie de piață funcțională. Vreau să vă reamintesc că am intrat în Uniunea Europeană numai pentru că s-a constatat de către comisie și de către consiliu, ulterior, că avem o economie de piață funcțională.

Vreau să vă mai spun că nu este adevărat, în opinia mea, și este absolut inadmisibil să vii astăzi să spui în fața Parlamentului României că am intrat în Uniunea Europeană numai făcând concesii. Nu este adevărat! A fost o negociere a statului român cu această organizație internațională. Avem un tratat de aderare pe care l-am semnat și l-am ratificat de către Parlament, în unanimitate, doamnelor și domnilor colegi.

Și, în fine, nu poți să vii în fața Parlamentului României să afirmi că s-au comis infracțiuni grave, fără niciun suport când faci aceste afirmații.

Totuși, nu este nici televiziune și nici club de dezbatere. Este Parlamentul acestei țări! Dacă există suspiciuni în acest sens, nu au decât organele abilitate ale statului să se sesizeze și să-și facă datoria. Dacă există dubii asupra unor relații de monopol pe piață, avem Consiliul Concurenței, putem sesiza Comisia Europeană pentru a verifica dacă există într-adevăr această situație de monopol. Dar nu este posibil să argumentăm de asemenea manieră, în fața plenului Parlamentului României!

Vă mulțumesc frumos. (Aplauze.)

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Rog conducerea Camerei să rețină propunerea făcută și să doteze secretarii, dar și președinții de ședință cu binocluri, care să vadă chiar și dincolo de zidurile acestei încăperi.

Domnule deputat Bogdan Niculescu Duvăz, aveți cuvântul.

Domnul Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz:

Domnule președinte, util ar fi pentru unii dintre noi să vadă și dincolo de zidurile acestei încăperi.

Am asistat astăzi la o argumentație care nu face decât să adauge la imaginea României și la motivația menținerii mecanismului de verificare în ceea ce privește justiția în România, cu acuze de corupție, fără niciun fel de fundament, aruncate de la înalta tribună a Parlamentului.

Stimați colegi iresponsabili, cei care faceți asemenea afirmații, nu vă dați seama cât rău faceți României, cu atât mai mult cu cât faceți parte și din arcul guvernamental.

Nu vă dați seama că acest discurs nu este numai transmis la Pocreaca, de unde dumneavoastră v-ați ales, ci este înregistrat și publicat, inclusiv în Monitorul Oficial al României. Că acest discurs poate să facă într-o seară ocolul tuturor ambasadelor și unii, care chiar au interes, să se facă că ne cred că s-a vorbit aici de faptul că România nu are economie de piață, că în România nu funcționează concurența, că în România s-au luat șpăgi la nivelul guvernelor care au privatizat utilități. Asta o spunem noi despre noi, în Parlamentul României, crezând că rămâne în spațiul creat de acest perete circular, că era să spun între acești patru pereți. Ar trebui, stimați colegi, cei care nu înțelegeți pe ce lume ne aflăm, cel puțin să căutați să aveți informații și să renunțați la poziția de a face afirmații fără nicio acoperire, doar sub acoperirea, fără îndoială, constituțională, chipurile, că este doar un discurs politic.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Vreau să cred că fiecare deputat va manifesta maximă responsabilitate atunci când vine la microfon și când ne permitem să facem afirmații pe care nu le putem și dovedi cu maximă seriozitate.

Domnul deputat Păduraru. Vă rog, domnule coleg.

Domnul Nicușor Păduraru:

Am să fac referire la o atitudine pe care nu o consider acceptabilă.

Domnule deputat, cu tot respectul față de dumneavoastră, a fi deputat de Iași nu este un lucru jignitor. Ați făcut o referire de Pocreaca sau de ce ați vrut dumneavoastră să spuneți. Este, din punctul meu de vedere, un mesaj neplăcut pentru ieșeni, pentru că ieșenii sunt cei care ne trimit aici, așa cum am fost și eu, cum a fost și colegul meu și, indiferent că vă place sau nu o atitudine, o asemenea jignire la adresa electoratului dintr-un colegiu nu este admisibilă. Și, ca ieșean, îmi permit să spun că m-am simțit și eu lezat, chiar dacă am un alt colegiu, tot în municipiul Iași. Mă surprinde un singur lucru și o să termin aici. Toată lumea este de acord că sunt anumite lucruri care trebuie verificate, numai că la acest microfon preferăm să adresăm tot felul de alte cuvinte. Haideți, să avem răbdare. O săptămână de discuții între noi, pe marginea textului hotărârii, și, după aceea, vom putea trage și concluzii. Deocamdată, consider că nu este în regulă și am simțit nevoia să sancționez acest lucru, ca reprezentant al ieșenilor. Dacă dumneavoastră le spuneți Pocreaca, este problema dumneavoastră, dar nu este corect.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc.

Stimați colegi,

Este aproape ora 18,00; peste câteva secunde va fi chiar ora 18,00.

Mulțumesc domnilor secretari de stat pentru timpul plăcut petrecut cu noi în după-amiaza aceasta.

Vă mulțumesc dumneavoastră pentru efortul făcut de a face dezbaterile cât mai utile și costisitoare ca timp.

Închei aici ședința de astăzi consacrată dezbaterii punctelor înscrise pe ordinea de zi.

Ne revedem la ora 18,10, pentru ședința consacrată întrebărilor și răspunsurilor adresate Guvernului.

Tuturor, o după-masă plăcută, o seară plăcută și toate cele bune cu dumneavoastră!

Doamne ajută!

 

După pauză

 

În continuare, ședința Camerei Deputaților a fost condusă de domnul deputat Marian Sârbu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 6 decembrie 2019, 14:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro