Plen
Ședința Camerei Deputaților din 22 noiembrie 2010
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.175/02-12-2010

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
15-10-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 22-11-2010 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 22 noiembrie 2010

15. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea art.16 din Legea nr.282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice. (PL-x 507/2010) (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 507/2010

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Poziția 22, o poziție nouă în ordinea de zi, Proiectul de Lege pentru completarea art.16 din Legea nr.282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice.

Domnul secretar de stat Arafat, vă rugăm să ne exprimați și aici poziția interesantă a Guvernului față de acest proiect de lege.

Domnul Raed Arafat:

Domnilor deputați,

Având în vedere caracterul onorific al actului donării de sânge, prevederile art.4 lit.b) și c) din Legea nr.282/2005, în care se prevede că activitatea de transfuzie sanguină este de tip nonprofit, donarea de sânge și componente sanguine umane realizându-se doar în acest cadru, precum și faptul că donarea de sânge este un act voluntar, anonim și neremunerat;

Având în vedere necesitatea reducerii riscului potențial reprezentat de persoanele cu comportamente la risc, cum ar fi utilizatori de droguri injectabile, raportul sexuale neprotejate cu parteneri multipli și altele, care sunt atrase să doneze pentru obținerea unor beneficii materiale care se pot preschimba în droguri, bani și alte foloase;

Având în vedere necesitatea de a avea un sistem unitar de încurajare a donării pe tot cuprinsul țării, fără diferențieri zonale; având în vedere recomandările UNAIDS - Programul ONU pentru HIV/SIDA, bazate pe studii științifice la capitolele de prevenire a infecției cu HIV, respectiv la precauțiunile universale și siguranța sângelui, menționăm că o măsură eficientă, care continuă să necesite atenție, este implementarea în procent de 100% a donării voluntare de sânge, care s-a realizat numai în 40 de țări ale lumii până acum,

Considerăm că propunerea legislativă prin care consiliile locale și județene să poată acorda și alte facilități donatorilor de sânge care au domiciliul pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective nu este în concordanță cu eforturile Ministerului Sănătății, care se fac la recomandările Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, respectiv UNAIDS.

Astfel, Guvernul nu susține inițiativa legislativă prezentă.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule ministru.

Comisia sesizată în fond? Doamna președinte, Rodica Nassar, vă așteptăm cu același interes să ne prezentați raportul comisiei sesizate în fond.

Doamna Rodica Nassar:

Comisia pentru sănătate și familie a fost sesizată cu dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea art.16 din Legea nr.282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice, adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată și trimis comisiei pentru examinare în fond, Camera Deputaților fiind Cameră decizională.

În raport de obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare, în conformitate cu prevederile art.73 din Constituția României, republicată.

Inițiativa legislativă menționată creează condițiile îmbunătățirii donării de sânge prin descentralizarea acordării de facilități fiscale de către autoritățile administrației publice locale.

Comisia pentru sănătate și familie a dezbătut proiectul de lege menționat, raportul comisiei fiind adoptat cu majoritate de voturi.

În urma dezbaterilor, Comisia pentru sănătate și familie propune plenului Camerei Deputaților adoptarea Proiectului de Lege pentru completarea art.16 din Legea nr.282/2005, cu amendamentele prevăzute în anexă.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc.

Vă rog să observați că avem un raport favorabil și un punct de vedere al Guvernului negativ.

Dacă domnul Mircea Toader? Vreți să exprimați poziția partidului? Nu. Vă rog să ocupați loc în sala de ședință.

Doamna doctor, vă rog. Doamna deputat Cristina Dobre, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Doamna Cristina Elena Dobre:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Trebuie să ținem cont de faptul că donarea de sânge, mai departe de faptul că este un act benevol, nonprofit, nu este remunerat, constituie o responsabilitate civică.

Într-adevăr, colegii noștri care au avut această inițiativă legislativă au gândit bine. Trebuie încurajată donarea de sânge, pentru că este nevoie de sânge în toate spitalele din România, și asta v-o spun din proprie experiență.

Dar, pe de altă parte, aceste metode de încurajare nu trebuie să fie unele materiale, ci ar trebui să fie metode educaționale, ar trebui să avem contribuția unor ONG-uri cu care să lucrăm împreună pentru a stimula donarea de sânge.

Drept urmare, Grupului parlamentar al PDL-ului va respinge această propunere.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc foarte mult,

Vă rog, domnule coleg.

Domnul Horia Cristian, din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Domnul Horia Cristian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am auzit lucruri foarte frumoase aici despre caracterul voluntar, onorific, al donării de sânge.

Din păcate, în România, acest lucru nu există.

Din păcate, în România, cel care donează sânge primește un stimulent din partea Guvernului sub forma bonurilor de masă și din partea angajatorului - culmea! - o zi liberă, plătită.

Deci, practic, Guvernul se joacă cu banii angajatorului. Guvernul se joacă cu banii bugetului, stimulând donarea de sânge.

În România, donarea de sânge nu este gratuită. Există liste cu donatori din grupe rare, la fiecare centru de sânge, și cei care au pacienți în suferință pe patul de spital știu că există aceste liste și pot să meargă să obțină numerele de telefon ale donatorilor și, în schimbul unui stimulent, să obțină aceste donări de sânge. Aceste lucruri există.

S-a făcut vorbire despre utilizatorii de droguri și despre bolnavii de HIV/SIDA. Aceștia nu sunt în portretul robot al donatorului onorific de sânge, în niciun caz. Deci, ei nu reprezintă un pericol.

Pe de altă parte, proiectul de lege nu face vorbire de foloase materiale, ci de acordarea de alte facilități și, în acest sens, există foarte multe facilități pe care autoritățile locale pot să le acorde celor care donează sânge, bineînțeles în concordanță - cum spunea colega mea, Cristina Dobre - cu ONG-urile, care pot fi și ele implicate în această activitate.

Acest proiect de lege nu obligă pe nimeni la nimic, ci doar permite autorităților locale să acorde și alte facilități, dar, mai mult decât atât, permite ONG-urilor - la care făcea referire colega mea - și cetățenilor care donează sânge să poată să ceară consiliilor locale să le ofere alte facilități.

Ca atare, acest proiect de lege eu cred că este un proiect de lege bun și vă rog să-l susțineți și să-l votați.

Partidul Național Liberal va vota acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc foarte mult.

Domnul deputat Tudor Ciuhodaru, independent de independenți. Vă rog, domnule doctor, aveți cuvântul.

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Eu sunt uimit ce mai susține "Ministerul Nesănătății" în România.

Să nu uitați că sângele înseamnă viață și că toți aveți viața...

Voci din sală:

Nu se aude!

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să vă ridicați microfoanele, ca să vă auziți.

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Atunci pentru domnul Mocanu, care nu m-a auzit. Eu rămân în fiecare zi surprins de ce mai susține acest "minister al nesănătății" și vă rog să nu uitați că sângele înseamnă viață și cu toții avem viața în sânge.

Orice inițiativă legislativă menită a încuraja donarea acestui lucru atât de vital pentru fiecare dintre noi este o inițiativă bună.

Eu o să vă rog să votați această lege.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc. Aplauze pentru domnul doctor.

Doamna președinte Rodica Nassar, din parte Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat+Partidul Conservator.

Doamna Rodica Nassar:

Aș dori să fac și eu un apel către toți colegii mei parlamentari, indiferent de apartenența politică, să înțeleagă faptul că este o mare problemă în România aceea pe care, de foarte multe ori, și domnul subsecretar de stat Arafat cunoaște foarte bine, vedem situații la televizor, în care se fac apeluri disperate atunci când unitățile sanitar-medicale nu au cantitatea de sânge necesar pentru a asigura intervenții de urgență.

Această inițiativă legislativă nu obligă pe nimeni și poate nu s-a înțeles foarte bine: se referă la faptul că, acolo unde este nevoie și acolo unde se poate, consiliile locale, consiliile județene sau Consiliul General al municipiului București pot acorda și alte facilități donatorilor de sânge care au domiciliul în unitatea administrativ-teritorială respectivă - facilități care pot fi stabilite prin hotărâri ale consiliilor locale respective și care nu sunt neapărat de natură materială, adică mă refer la faptul că nu înseamnă neapărat bani, ci pot fi și alte facilități.

Aș face încă o dată un apel către toți colegii mei să înțeleagă faptul că oricare dintre noi, într-un anumit moment al vieții, putem să avem nevoie de așa ceva, noi sau cei care ne sunt apropiați, și atunci să înțelegem foarte bine necesitatea acestei inițiative legislative.

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumim și noi, doamna doctor.

Dacă mai dorește cineva să ia cuvântul? Nu mai dorește nimeni.

Trecem la dezbaterea raportului comisiei sesizate în fond.

Dacă la poziția 1 din raport, repet, la titlul legii, sunt observații? Nu avem.

Poziția 2? Așijderea.

Poziția 3? De asemenea, nu avem intervenții.

Proiectul de lege rămâne pentru votul final de mâine.

Mulțumesc, domnule doctor.

Vă dorim o seară frumoasă, domnule secretar de stat, o seară frumoasă acolo, la Ministerul Sănătății.

Stimați colegi,

Intrăm într-un capitol interesant. "Alte inițiative cu propunere de respingere".

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 17 octombrie 2019, 11:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro