Plen
Ședința Camerei Deputaților din 21 septembrie 2010
Sumarul ședinței
Stenograma completă

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
28-07-2020
27-07-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 21-09-2010 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 21 septembrie 2010

12. Supunerea la votul final: Propunerea Biroului permanent, ca urmare a contestațiilor grupurilor parlamentare ale PNL și PSD+PC, de reluare a votului final asupra Proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 323/2010) (Respinsă).  
 
consultă fișa PL nr. 323/2010

 

- după pauză -

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dragi colegi,

O să vă rog să luați loc în sală pentru a intra în sesiunea de vot final.

Vă rog să pregătiți cartelele de vot și să vă înregistrați prezența. Încă o dată vă rog să vă înregistrați prezența, cei care nu au făcut-o, vă rog.

Intrăm în primul punct al votului final, care vizează propunerea Biroului permanent, ca urmare a contestațiilor grupurilor parlamentare ale PNL și PSD+PC, de reluare a votului final asupra Proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice.

Intervenție, domnule Ludovic Orban, vă rog.

Domnul Ludovic Orban:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Permiteți-mi să vă expun punctul de vedere în baza căruia am votat în Biroul permanent ca vicepreședinte împotriva propunerii de reluare a votului.

Ne aflăm în fața următoarei situații: în ziua de 15 septembrie s-a dat un vot final cu mâna pe sus la Legea pensiilor. În sală, conform mărturiilor celor prezenți și conform înregistrărilor televizate nu se aflau mai mult de 95 de parlamentari. Chiar la numărătoarea noastră se aflau în sală 93 de parlamentari. A fost supusă la vot Legea pensiilor, iar această lege, conform Regulamentului Camerei, nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi adoptată, și anume majoritatea absolută a deputaților. Ca atare, nu avem ce vot să reluăm astăzi, noi trebuie să luăm act de faptul că Legea pensiilor nu a întrunit numărul de voturi necesar, respectiv majoritatea absolută, și să aplicăm art.132 din Regulament, care spune foarte clar că în situațiile în care Camera Deputaților este Cameră decizională, în cazul respingerii unui proiect de lege, proiectul de lege se reia în dezbatere în sesiunea următoare.

Așa că, stimați colegi, dacă vreți cu adevărat să fiți corecți și să vedeți ceea ce a văzut o țară întreagă la televizor, și anume că ați încercat prin fraudă să adoptați Legea pensiilor, vă propun să vă treziți și să acceptați acest unic punct de vedere care este regulamentar și conform cu realitatea desfășurării ședinței din 15 septembrie.

Ca atare, propunerea mea e foarte clară, reluarea dezbaterilor Legii pensiilor să fie făcută în sesiunea următoare.

Vă mulțumesc. (Aplauze).

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu și după aceea domnul Robert Negoiță.

Am o listă, v-ați înscris la secretar, am lista în față. O să urmărim această listă.

Vă rog.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Dezbaterea de astăzi din plen este urmare a deciziei pe care ieri Biroul permanent al Camerei a luat-o, și anume de a relua votul final la Proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice din România. Acest lucru se întâmplă ca urmare a unei solicitări făcute de Grupul parlamentar al PNL și de Grupul parlamentar al PSD, ținând cont de modul în care s-a votat săptămâna trecută și mai ales de structura votului, care nu corespundea în nici un fel cu rezultatul anunțat de la tribuna președintelui.

Ca atare, ieri am cerut nu numai reluarea votului, dar și o discuție foarte serioasă care să rezolve această problemă, să nu mai permită pe viitor ca o situație de acest gen să se repete. Am sugerat în mod elegant, aș spune, să discutăm inclusiv despre responsabilitățile fiecăruia în privința conducerii ședinței și să tragem consecințele care se impun. Cu alte cuvinte, ar fi nevoie de o sancționare a acestor greșeli. Ieri, în plenul Camerei, colegul meu Eugen Nicolăescu a solicitat explicit o sancționarea a președintelui de ședință și a secretarului care a făcut numărătoarea votului, nu s-a acceptat acest lucru, pentru că această sancțiune ar fi fost una, dacă vreți, mai degrabă simbolică, și anume retragerea de la conducerea lucrărilor Camerei până astăzi, și astăzi iată-ne reuniți în plen pentru a da votul final.

Doresc un singur lucru să mai adaug. Că această revenire asupra votului final dat săptămâna trecută este o recunoaștere explicită a fraudei care s-a produs în urmă cu o săptămână. Și care este, aș spune, o palmă pe obrazul nostru. Dacă Parlamentul își permite să se comporte în acest fel, această instituție nu mai poate să reclame celorlalte instituții din România un comportament exemplar în ceea ce privește respectul față de lege. Regulamentul de funcționare al Camerei este legea noastră, pe care trebuie s-o respectăm. Și fac un apel adresat în special majorității care a instituit o practică în ultima vreme de a adopta, fără să existe cvorumul necesar de aprobare sau de dezbatere, o seamă de proiecte legislative cu impact considerabil în plan social sau în plan economic sau în ale domenii.

Așadar, vreau să subliniez că nu facem astăzi decât să confirmăm că săptămâna trecută votul care a fost dat a fost prin fraudă, și probabil că numai datorită presiunii publice foarte mari, astăzi suntem în situația de a repeta votul nu pentru că ar exista acea dorită conștiință din partea celor care sunt aici chemați să-și asume prin ceea ce legiferează destinele unei națiuni.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mulțumesc și eu.

Domnul Robert Negoiță.

Domnul Robert Sorin Negoiță:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Weekend-ul trecut am văzut cu toții mai mult la televizor decât ne-am putut da seama personal în sală, faptul că în Parlamentul săptămâna trecută o lege foarte importantă a fost votată în mod fraudulos.

Atât ieri, cât și astăzi, am cerut cu toții, noi cei din Opoziție, ca ședințele în Parlament să fie, aici în Camera Deputaților, să fie conduse de către o altă persoană decât aceeași persoană care a condus și atunci ședința. Dat fiind faptul că ne-ați obișnuit, doamna președinte, ca atunci când sunt mobilizări de forțe, când avem Parlamentul plin și, după cum vedem, mai ales la putere, într-adevăr, s-a venit și s-a votat prezent, ca dumneavoastră să nu conduceți în astfel de situații ședința și să-l delegați pe domnul Oltean, colegul dumneavoastră, care nu neapărat că respectă regulamentele, dar măcar n-a făcut-o atât de fraudulos și măcar n-a făcut-o la voturi atât de importante cum este cel cu Legea pensiilor. Așa că v-am propune în mod prietenos și colegial, nu cred că e vreo problemă, nu cred că lezează pe cineva să propuneți un vicepreședinte să conducă ședința, așa cum ați mai făcut-o, chiar dacă erați în Parlament și ați venit și ați și votat chiar, să propuneți un vicepreședinte care să conducă ședința, nu de alta, dar într-o țară în care se fură ca niciodată, prima putere în stat nu ar trebui să dea un astfel de exemplu. Și eu cred că ar trebui să arătăm măcar că avem voința de a schimba ceva, iar simplul fapt că se dă, că se reia votul pe o lege votată fraudulos, din punctul meu de vedere, și nu numai al meu și, vă repet, se uită o țară întreagă la noi, și oricum Parlamentul are o reputație proastă, eu nu cred că trebuie să încurajăm astfel de practici sau, mă rog, să facem un obicei din chestiunea asta.

Deci, vă repet, eu cred că ar fi bine, ar fi moral și normal să desemnați o altă persoană, un vicepreședinte care să conducă ședința măcar până la clarificarea situației de data trecută, mai precis de miercuri.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Cezar Preda.

Domnul Cezar-Florin Preda:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Până la urmă, sper ca acum la prânz să aflăm și ce vrea Opoziția. Ieri ați spus în Biroul permanent și au și votat, așa cum este Regulamentul Camerei Deputaților, să se reia votul, dacă în plen, dacă trebuie să votăm din nou legea, așa cum e procedura. Acum spune altceva. Eu l-am înțeles pe colegul meu mai tânăr spunând că n-a putut să numere bine din sală cât a văzut la televizor, dar eu îi spun că nici nu era în sală, deci să vadă la... în sală, că nu era.

Și, dragii mei colegi, eu alături de voi am trăit și momente mai frumoase și mai puțin frumoase, dar n-am întâlnit până acum să vă ascundeți în spatele televizorului ca să vă promoveze un interes. Veniți aici, stați în teren, bateți-vă cu noi democratic, spuneți-vă punctul de vedere, stăm până la 2 dimineața, dar în nici un caz să fug ca un laș și vă întreb ceva. Indiferent de lege, unde ați văzut dumneavoastră că se rejoacă un meci după ce comentează unii la televizor că ar fi greșit arbitrul? Niciodată, în lumea asta! Jocul se face în teren și chiar vă rog frumos să veniți, să stați să demonstrăm că ne batem aici pentru drepturile pensionarilor. Și dacă erați mai mulți ca noi, scoteați legea cum o voiați, ce credeți că pensionarii României nu văd că voi ați fugit și că de fapt vă convine orice, numai să creșteți în sondaje. Credeți că această situație, de fapt, nu se va întoarce împotriva dumneavoastră? (Aplauze.)

Eu nu am venit nici să cert pe cineva, și nici să vă spun lucruri care să vă convină, că n-or să vă convină lucrurile astea. Dar, nu este corect, veniți aci, spuneți ce vreți o dată, dăm un vot acum, dacă intrăm sau nu pe alt vot pe această lege care a trecut, pentru că, dragii mei, și eu pot să vin și să spun, ca mai nou parlamentar decât mulți care stau aici din 1990 în Parlament, că am văzut la televizor și că atunci când s-a vândut petrolul României nu erau voturile care s-au ridicat mâna și cer reluarea votului acum în Parlament, să vedem, mai dăm petrolul României? (Aplauze.)

Eu vreau să vă spun că am avut trei arbitri aici, dintre care doi semnalizau offsaid-urile. Nu se vine după o săptămână cu ceea ce ne-au făcut arbitrii! Avem un regulament, nu s-a contestat atunci, eu personal vă spun că nu mă întorc niciodată la ce am votat. Asta am votat, asta merg! Dar dacă voi ați hotărât în Biroul permanent că trebuie să dăm vot astăzi, acum vom vedea care este majoritatea reală și ceea ce dorește majoritatea, pentru că așa e democrația.

Vă mulțumesc. (Aplauze din partea Grupului parlamentar al PDL.)

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Georgioan Pop.

Nu v-a fost invocat numele. (Către domnul Robert Sorin Negoiță.)

Domnul Orban este un alt coleg, haideți, dacă tot invocați Regulamentul, haideți să-l și respectăm.

Domnul Ludovic Orban:

Așa, țipați, tăiați-i microfonul, doamna Anastase.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, domnule Orban,

Domnul Ludovic Orban:

Domnul Cezar Preda poate n-a înțeles ce am spus.

În primul rând, nu aveți dreptul să-mi cenzurați dreptul la orice propunere.

În al doilea rând, eu v-am spus că aveți ocazia să vă reabilitați în fața opiniei publice și să recunoașteți că ați fraudat, cu intenție, votul la o lege fundamentală pentru România, afectând grav interesele a milioane de pensionari și a milioane de viitor pensionari. (Aplauze.)

De asemenea, vă repet, nimeni nu poate să-mi cenzureze dreptul la a formula propuneri, cu atât mai mult atunci când ele sunt conforme cu regulamentul și cu adevărul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

O să vedem exact, până la finalul dezbaterii, cine trebuie să se reabiliteze.

Domnul Cezar Preda.

Domnul Cezar-Florin Preda:

Am o mare rugăminte la dumneavoastră.

Am observat această chestiune. Vin la microfon, vorbesc, nu pronunț niciun nume și veniți câte 4-5 pe urmă care vă simțiți vizați. Nu-i corect și nu se face așa ceva!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Georgian Pop.

V-am dat eu cuvântul? Nu! (Către domnul Robert Sorin Negoiță.) Respectați-vă colegii și respectați plenul. Nu a invocat numele dumneavoastră.

Vă mulțumesc.

Deci, domnule Negoiță, vă rog frumos, haideți să nu fac... Deci, domnule Negoiță, mai cunoaștem spectacole pe care sunteți dispuși să le faceți, mai tăiați microfoane și așa mai departe. Deci, domnul Georgian Pop urmează la cuvânt. I-a fost invocat numele.

Domnul Georgian Pop:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Cred că ne aflăm într-o situație fără precedent. Nu mi se pare normal să punem capacul pe oală, peste o încălcare extrem de gravă a Regulamentul Camerei Deputaților și a legalității funcționării Camerei Deputaților. O să fac trimitere în continuare la mai multe articole din Regulament care, o să vedeți, printr-o demonstrație logică ne dau dreptate și dau dreptate demersului pe care noi îl susținem.

În primul rând, care este problema cu care ne confruntăm în momentul de față? Art.144 alin.(1) a fost încălcat în mod grav. Ce spune acest articol? "Camera Deputaților adoptă legi, hotărâri și moțiuni simple în prezența majorității deputaților." Adică trebuie să fie un cvorum de ședință. Cum ne-am dat seama că nu există cvorum de ședință? Păi, ne spune tot Regulamentul. Mergem la art.139 care ne spune așa: "Ședințele Camerei Deputaților sunt publice și se difuzează on line, în afara cazurilor în care la cererea președintelui sau a unui grup parlamentar, se hotărăște, cu votul majorității deputaților prezenți, că anumite ședințe să fie secrete". Eu nu cred că o lege a pensiilor trebuie să fie dezbătută în ședință secretă. Și această ședință nu a fost secretă.

Prin urmare, noi, cei care am părăsit sala, am avut acces la înregistrările on line, așa cum se spune în art.139 din Regulament. La aceste înregistrări au avut acces și reprezentanții mass-mediei cărora le mulțumesc public că au făcut demersuri serioase pentru aflarea adevărului care s-a petrecut în noaptea de 15 septembrie aici în Camera Deputaților.

Sigur, pe baza acestor înregistrări on line, repet, art.139 din Regulament, am putut constata cu toții, cvorumul a fost încălcat. Ce putem face în continuare? Vine tot Regulamentul să ne spună. Un prim pas de bun-simț și de normalitate ar fi să mergem la art.140 alin.(5) care ne spune următorul lucru: Președintele Camerei, la cererea unui deputat sau din proprie inițiativă, poate să facă declarații oficiale, în momentul în care se constată că imaginea Camerei Deputaților a fost afectată.

Vreau să vă spun că la imaginile prezentate de mass-media în acest weekend, imaginea Camerei Deputaților nu a fost doar afectată, a fost profund terfelită. În acest sens, dacă doamna președinte Roberta Anastase nu consideră din proprie inițiativă că trebuie să facă o declarație oficială, eu ca deputat, conform alin.(5) art.140, îi solicit acest lucru și-i solicit doamnei deputat să ne răspundă la două întrebări.

De ce, în primul rând, art.144 alin.(3) a fost încălcat în acea noapte, și anume, "Verificarea întrunirii cvorumului se dispune... la ședințele de vot final de către președinte, imediat înaintea votării, din proprie inițiativă ori la cererea liderului unui grup parlamentar". De ce nu și-a exercitat dreptul prevăzut aici de a cere verificarea cvorumului.

Și a doua încălcare de regulament, art.144 alin.(4): "În cazul în care cvorumul nu este întrunit, ședința se suspendă, iar președintele va comunica data și ora reluării lucrărilor".

Trebuie să știm, stimați colegi, că o lege importantă pentru societatea românească prin efectele profund negative, antisociale pe care le generează a fost și adoptată într-un mod ilegal, cu încălcarea expresă a articolelor 144 alin.(l), (3) și (4) din Regulamentul Camerei Deputaților. Deci, nu se poate să nenorocim 6 milioane de pensionari și printr-o manieră de vot neregulamentară.

De aceea, doamna deputat Roberta Anastase, cred că un prim pas spre normalitate și pentru rezolvarea acestei situații extrem de periculoase pentru credibilitatea și legalitatea funcționării Parlamentului României constă în faptul că dumneavoastră vă sugerez să respectați art.140 și prin declarație oficială să ne prezentați de ce nu ați respectat art.144 repet, alin.(l), (3) și (4).

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

O să fac precizările necesare la finalul intervențiilor dumneavoastră, pentru a avea șansa să vă explic tuturor ce s-a întâmplat.

Vă mulțumesc.

Are cuvântul domnul Eugen Nicolăescu.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamna deputat Anastase,

Stimați colegi,

Inițial, credeam că cei de la Putere își vor asuma eroarea pe care au făcut-o și că astăzi vom putea să discutăm normal. Credeam că au înțeles că principiul conform căruia hoțul neprins e negustor cinstit, nu se aplică și în această situație. Sunt surprins de-a dreptul de poziția domnului deputat Cezar Preda. Dânsul încearcă să ne comunice că deși s-a furat, că deși a fost un vot ilegal, că deși n-au fost prezenți în sală suficienți deputați, dacă nimeni n-ar contesta votul, el este valabil. Aceasta este logica domnului deputat. Cu o asemenea logică, mai bine n-ar mai fi în acest Parlament! Și, e păcat, dacă pune într-o altă lumină Parlamentul decât în lumina normală, favorabilă, poate, din partea cetățenilor.

Aș mai spune că aseară îl urmăream pe domnul Sever Voinescu la o emisiune la televiziune. Aceleași lucruri spunea. Deci eu înțeleg acum că la PDL s-a învățat o lecție. Fraților, nu ne-ați prins, noi suntem corecți, am furat cât am putut, dacă nu ne-ați arătat că am furat atunci, o să furăm în continuare și puțin ne pasă.

Eu cred că ar trebui să vă potoliți! Eu cred că ar trebui să încercați de acum încolo să înțelegeți că trebuie să dați și socoteală, că lucrurile nu pot să mai continue în acest fel. Vă bateți joc de democrație, vă bateți joc de cea mai importantă instituție a țării, fundamentală pentru democrație, vă bateți joc chiar de dumneavoastră, până la urmă, că sunteți cei care compun această instituție.

Doamna deputat Roberta Anastase, cred că ar trebui, așa cum tot mai multă lume vă cere, să vă asumați eroarea imensă pe care ați făcut-o, să recunoașteți în fața țării că ați greșit și că de acum încolo va trebui să respectăm Regulamentul, așa cum este el; că vă convine sau nu vă convine. Nu asta este important! Important este să dăm un semnal că această instituție intră pe făgașul de apărare a drepturilor cetățenilor. Acest lucru vi-l cer.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Era domnul Ioan Oltean.

Domnul Oltean, vă rog să mă scuzați, o să fac o precizare, pentru că poate, cine știe, după o lungă perioadă de timp mai încercăm să înțelegem și ce se întâmplă în acest plen.

Dau cuvântul prin rotație, grupurilor parlamentare. Deci nu vă mai enervați, am o listă, urmăresc de la fiecare grup parlamentar, dar pentru asta trebuie să știi cum e cu Regulamentul. (Vociferări.)

Domnul Ioan Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Doamnă președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Aveți un comportament care mă obligă, într-un fel sau altul, să vin la acest microfon și să spun ceea ce cred eu despre ceea ce se întâmplă în sală în acest moment.

L-am urmărit cu foarte multă atenție pe domnul secretar Pop, citind din Regulamentul Camerei Deputaților acele articole care pot fi invocate în favoarea dumneavoastră. Neglijând însă alte articole care în mod categoric, prin conținutul lor vă sunt defavorabile.

Am să vă citesc un singur articol, stimați colegi, care spune totul. Și dacă dumneavoastră l-ați fi cunoscut și ați fi ținut cont de el nu am fi ajuns în această situație.

Domnilor colegi,

Art.141 din Regulamentul Camerei Deputaților spune următorul lucru, domnule profesor, cu dedicație specială: "Deputații sunt obligați să fie prezenți la lucrările Camerei Deputaților". (Aplauze.)

Ați văzut cât e de simplu? Pe înțelesul elevilor de clasa a III-a din ciclul primar.

Domnilor colegi,

Am constatat nu o dată, de multe ori, atunci când în dezbaterea Camerei Deputaților, domnule profesor, nu cred că studenții dumneavoastră se comportă în felul acesta în amfiteatru.

Am constatat, stimați colegi, că atunci când în dezbaterea Camerei Deputaților există acte normative extrem de importante, iar dumneavoastră vă pierdeți sau nu vă mai găsiți argumente credibile, aveți două modalități de a acționa. Fie vă manifestați violent, și ne amenințați în tot felul, fie apelați la un alt comportament, tot violent, tăind microfoanele, luând microfoanele și fugind cu ele sau venind la acest microfon în mod abuziv sau, un al doilea comportament care este cel al lașității, să vă luați coada între picioare și să părăsiți sala de ședință. (Aplauze.)

Domnilor colegi,

Vă asigur că niciunul din aceste comportamente nu este unul în concordanță cu Regulamentul Camerei Deputaților, vă asigur că niciunul din aceste comportamente nu este pe placul celor care ne-au trimis în Parlamentul României. Dacă dumneavoastră ați fi rămas în sala de ședințe și săptămâna trecută și altă dată, și cu argumentele pe care le-ați fi avut, ați fi participat la dezbaterea actului normativ, probabil că evitam această situație în care suntem... la care suntem, într-un fel sau altul, complici cu toții.

Domnilor colegi, în art.123 alin.(3) se spune următorul lucru: dacă un lider de grup contestă corectitudinea numărării voturilor și dacă plenul Camerei Deputaților hotărăște reluarea votului, acesta se reia.

Dar pentru ca un lider să conteste votul, acel lider trebuie să fie în sală, să participe la dezbateri, nu să meargă la televiziuni sau în alte locuri de unde să urmărească modul în care se desfășoară lucrările.

De aceea, doamna președinte, Biroul permanent a hotărât să supuneți votului plenului Camerei, dacă se reia votul privind actul normativ ce intră în dezbaterea noastră. V-aș ruga să treceți de-îndată la această procedură, pentru a intra în deplină legalitate a Regulamentului Camerei Deputaților. Eu mă număr printre cei care sunt categoric împotriva activității parlamentare la Realitatea, la Antena 3 sau la altă televiziune, ci pentru o activitate parlamentară aici, cu argumente credibile și cu argumente care să fie pertinente.

Vă mulțumesc. (Aplauze).

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

Dragi colegi,

Mai sunt cinci colegi înscriși la cuvânt, după care o să vă propun să intrăm în votul final.

E o solicitare pentru drept la replică din partea domnului Georgian Pop. O să vă rog să avem aceste intervenții, cu permisiunea dumneavoastră și la solicitarea dumneavoastră o să am și eu o intervenție, după care să trecem la votul final.

Domnul Georgian Pop:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule vicepreședinte Oltean, cred că referindu-ne la art.141 pe care l-ați invocat dumneavoastră, ne aflăm - și vă spun cu respect - într-un viciu de logică. De ce spun lucrul ăsta? Articolul 141 invocat de dumneavoastră spune așa: "Deputații sunt obligați să fie prezenți la lucrările Camerei și să se înscrie pe lista de prezență."

Păi dacă s-ar aplica într-un mod ilogic acest articol din regulament, atunci, prin consecință, toate celelalte articole care se referă la cvorum ar trebui eliminate. Pentru că atunci deputații n-ar mai avea voie să se îmbolnăvească, să plece în delegații oficiale în străinătate, să absenteze motivat sau nemotivat. Toate lucrurile acestea le-ar fi interzise parlamentarilor.

De aceea, domnule vicepreședinte Oltean, vă spun că acest articol 141 nu-l putem folosi ca argument în speța de față, pentru că dacă ne uităm, conform art.139, la înregistrările on line vom constata că cvorum n-a fost, verificarea cvorumului nu s-a făcut, suspendarea ședinței nu s-a făcut. Deci, acea lege adoptată de Camera Deputaților a fost adoptată ilegal și va nenoroci 6 milioane de oameni. Cred că în aceste condiții nu mai trebuie să invocăm art.141 care, repet, scos din context nu explică absolut nimic.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Octavian Popa. Vă rog.

Domnul Octavian-Marius Popa:

Mulțumesc, doamna președinte.

Eu o să vă fac o propunere care e menită să ne scoată din această situație care aruncă o lumină de penibil asupra noastră, asupra tuturor. Înainte de asta, însă, totuși, trebuie să răspund la câteva așa-zise lecții de democrație și aș răspunde cu următoarele lucruri: un domn deputat, nu-i pronunț numele, pentru a nu-i da drept la replică, cita un articol și spunea că deputații sunt obligați să fie prezenți în sală. Pe cale de consecință, chiar dacă n-am fost prezenți, suntem considerați prezenți? Asta să fie continuarea logică?

Dincolo de aceste lucruri, vreau să vă spun că aritmetica nu se votează. Nu putem vota că 80 este egal cu 160. Și ca să mai citez dintr-un clasic în viață, este vorba de actualul prim-ministru al României, care le spunea românilor că abuzul de vot se pedepsește cu închisoarea. Eu cred că acest lucru poate fi valabil chiar și pentru un parlamentar, că tot cineva de la dumneavoastră ne ținea lecții și ne spunea că parlamentarii nu sunt deasupra legii și n-au un statut de supercetățean.

Dar, eu v-aș propune ceva care să ne scoată, așa cum spuneam, din această încurcătură. Să votăm că vom discuta, așa cum de fapt situația ne-o impune, acest proiect de lege în sesiunea următoare, punând în paranteze faptul că s-a votat nelegal, că a fost o încercare de fraudă, pentru că doar în acest fel putem dovedi opiniei publice că măcar există o dorință de îndreptare. Măcar atât! Există o dorință de îndreptare și vrem să punem capăt unei practici care n-a apărut acum. Nu este primul vot nelegal, nu este primul vot care s-a fraudat în Parlamentul României. Este primul vot în care opinia publică, prin mass-media, a intervenit în forță. Și datorită interesului pe care-l prezintă această lege, noi suntem nevoiți să luăm astăzi în discuție acest lucru.

Dar este ceva bun în acest lucru dacă prin această decizie de a discuta, așa cum legea ne-o impune, Legea pensiilor, în sesiunea următoare, recunoaștem într-un fel sau altul și ne manifestăm dorința de a ne schimba. De aceea, vă rog să lăsăm de-o parte patimile și să luați în considerație și doamna președinte să supuneți la vot așa cum am făcut propunerea, nu o recunoaștere a faptului că s-au fraudat alegerile, asta n-o s-o votați niciodată, ci...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc, domnule deputat. Am înțeles.

Domnul Octavian-Marius Popa:

...o recunoaștere indirectă și votarea într-o sesiune, amânarea pentru o sesiune ulterioară a proiectului de lege.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Întâi voi supune la vot, așa cum este și firesc, propunerea făcută de Biroul permanent.

Domnul deputat Oajdea.

Domnul Daniel Vasile Oajdea:

Domnilor colegi,

Mă bucur foarte mult că astăzi se pune foarte mult accent aici pe respectarea Regulamentului. Eu ceea ce vă cer și ce vă rog pe toți este să punem de fiecare dată același accent pe respectarea Regulamentului. Mi-ar plăcea ca de fiecare dată să protestăm la fel atunci când apar luni subiecte pe ordinea de zi și ele nu apar de miercuri, săptămâna anterioară, așa cum prevede Regulamentul. Mi-ar plăcea ca de fiecare dată să protestăm atunci când sunt mai multe voturi la votul electronic decât sunt prezenți oamenii în sală. Să știți că toate aceste lucruri țin doar de noi și nu e normal ca în acest for care ar trebui să fie forul suprem al democrației în România, să asistăm nici la numărarea greșită a voturilor și nici să se voteze când oamenii nu sunt în sală.

Știm că aceste lucruri s-au întâmplat și se întâmplă în continuare la votul legilor în toate partidele politice și, de aceea, propun să fim vigilenți de fiecare dată când se încalcă regulamentul, nu numai astăzi, pe această lege care știm cu toții că este intens mediatizată, ci pe fiecare proiect de lege în parte. Pentru a ne atinge scopul în primul rând noi trebuie să avem ordinea de zi cu cel puțin câteva zile înainte, pentru a vota în cunoștință de cauză. Este cel mai important lucru, în opinia mea.

Altfel, dacă nu avem aceste proiecte de lege pentru a le analiza, cu siguranță că vom fi o mașină de vot, câțiva vor ști ce votează, iar cei mai mulți vor vota așa cum liderul de grup ridică degetul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mulțumesc.

Domnul Mircea Dușa și, după aceea, domnul Mihăiță Calimente.

Domnul Pâslaru. Am văzut liderul de grup pe listă și de aceea am...

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Mulțumesc.

Stimată domnișoară președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Ne întreba un coleg de la Putere ce dorim noi să facem în Parlament, ce dorim astăzi. Dorim să respectăm Regulamentul de organizare și funcționare al Camerei Deputaților. Dorim să respectăm legislația. Dar pentru asta trebuie să cunoaștem Regulamentul.

Stimați colegi,

Se uită la această oră la noi peste cinci milioane de pensionari. La fel ca și mine, și dumneavoastră ați primit multe telefoane. Toată lumea ne întreabă ce avem de gând să facem cu ei.

Suntem trimiși, fiecare din colegiul nostru, de cei care ne-au votat și avem datoria ca aici, pe toată perioada mandatului, să respectăm ceea ce ne-au spus colegii noștri, ceea ce ne-au spus cei care ne-au trimis, mandatul cu care ne-au trimis în această sală. Nu ne gândim deloc la pensionari.

Vorbeam cu colegul meu Nicu Bănicioiu ce s-a întâmplat pe data de 15 septembrie. Vă întreb, doamna deputat, aveți dumneavoastră, stimată președinte, aveți dumneavoastră curajul să veniți la acest microfon și aveți puterea să recunoașteți că pe data de 15, în sală, erau 170 de colegi? Nu cred acest lucru.

Un distins coleg de la putere spunea "Domnule, nu ne aflăm pe stadion". Într-adevăr, nu ne aflăm pe stadion. Suntem, stimate doamne și stimați colegi deputați, suntem în Parlamentul României, iar aceste camere ne fac să fim văzuți de întreaga Românie. Ne fac să fim văzuți de peste 5 milioane de pensionari care așteaptă ca eu, colegii mei din Partidul Social Democrat, colegii din PNL, dar mai ales dumneavoastră, cei din Partidul Democrat Liberal, să reveniți asupra votului, să recunoașteți că s-a fraudat votul pe data de 15 septembrie și să dați pensionarilor acel punct de 45%, pentru că este dreptul lor, pentru că ei ne-au trimis în Parlament și ar trebui, celor care am votat împotrivă, să ne fie rușine de acest lucru.

Și revin la rugămintea, doamna președinte, să veniți la microfon și dacă aveți puterea să recunoașteți că ați fost pe data de 15 170 de parlamentari în această sală.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule deputat, am spus că la finalul intervențiilor, voi avea o intervenție. Nu vă faceți probleme. O să vedeți foarte multe informații pe care, în schimb, dumneavoastră le aveți, în timp ce restul colegilor nu le au.

Domnul Mihăiță Calimente.

Domnul Mihăiță Calimente:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Aș vrea să-i răspund domnului Ioan Oltean care ne-a citit acel articol cu prezența obligatorie, dar care vrea să inducă de fapt cetățenilor care probabil ne privesc, că această lipsă a Opoziției din sală ar fi dus la ceea ce au făcut domniile lor, și anume, o fraudă. Vreau să vă spun că pentru ca să vă treceți o lege pe care a propus-o Guvernul dumneavoastră, erați obligați să asigurați cvorumul și să aveți 167 de deputați în sală la momentul votului.

Faptul că Opoziția n-a fost în sală a fost o formă de protest, nu o formă de chiul, și dumneavoastră o știți foarte bine. Puteam să fim 166. Dacă aveați 167 de voturi, legea vă trecea în mod legal. Neavând 167, obligație pe care ați avut-o, și neputând să-i aduceți în sală, ați făcut o fraudă.

Și aș vrea să-i răspund și domnului Cezar Preda care a făcut un lucru deosebit: a ridicat golănia la rang de virtute și a adus-o în Parlament...

Doamna Roberta Alma Anastase:

O să vă rog să folosiți cuvinte respectuoase la adresa colegilor.

Domnul Mihăiță Calimente:

Și am să vă explic de ce am folosit aceste cuvinte, pentru că a făcut apel la fotbal și spunea domnia sa că fotbalul nu se analizează pe imaginile de la televizor. Vreau să vă spun că în Anglia, unde s-a născut acest sport, se spune că fotbalul este un sport de gentlemeni practicat de golani. Mai există un alt sport, care s-a născut tot în Anglia, se cheamă rugby. Ăla e un sport de golani practicat de gentlemeni. Acel sport este analizat fază cu fază la televizor. Și atunci se iau hotărârile. Hotărâți-vă, suntem golani sau suntem gentlemeni?

Vă mulțumesc. (Domnul deputat Nicolae Bănicioiu dorește să intervină.)

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Oltean, drept la replică.

Domnule Bănicioiu, dumneavoastră vă puteți regla cu colegul de partid...

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

E drept la replică, doamna președinte.

Doamna Roberta Alma Anastase:

...pentru că dumneavoastră invocați drept la replică în condițiile în care v-a fost invocat numele de către un coleg. (Vociferări din partea Grupului parlamentar al PSD+PC.)

Domnul Ioan Oltean, drept la replică.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Aveți darul de a ne provoca astăzi. Recunosc că în general mă abțin să răspund provocărilor, dar astăzi, când l-am auzit pe domnul Mihăiță Calimente că vorbește de comportament huliganic, zău că e prea mult!

Dragi colegi,

Îmi amintesc că eu conduceam ședința în plenul Camerei Deputaților tot într-un moment extrem de tensionat, când votam un judecător pentru Curtea Constituțională. Și când nervozitatea Opoziției atinsese un maxim, domnul Mihăiță Calimente, care astăzi ne dă lecții de comportament în Parlament, a venit la mine și mi-a spus următorul lucru: "Domnule, am să-ți dau o torpilă de am să te trec prin zidul acela!". (Aplauze.) E adevărat că acesta este un comportament de deputat cu o ținută morală desăvârșită, cu un comportament democratic cât se poate de acceptabil. Acest om care a amenințat - și totuși eu mi-am zis: "Iartă-l Doamne, că nu știe ce grăiește!" și n-am făcut plângere penală împotriva domniei sale - acest om vine astăzi și ne dă lecții de comportament. E mult prea mult, e mult prea mult să suportăm atâta și atâta demagogie!

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul Bănicioiu.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Mulțumesc.

Doamna președinte,

Stimați colegi de la PDL,

Stimați colegi din partidul meu și de la Partidul Național Liberal, poate și cei de la UNPR ne aud, și cei de la UDMR,

Vreau să încep prin a-i spune domnului Cezar Preda, prin a-i reaminti domnului Cezar Preda cum a fost cu petrolul. Da? Memorandumul, domnule Preda, știți foarte bine, ca și angajamentul de privatizare, l-a semnat domnul Băsescu, da? Păi l-ați fi votat cu două mâini, ceea ce ați făcut-o în 2005, când a trecut legea. Alianța DA, vă mai aduceți aminte de ea, da? Deci, domnule Preda, cu două mâini ați votat.

În altă ordine de idei, aș dori să-i reamintesc domnului Ioan Oltean pe care de 20 de ani îl vedem la televizor tot citând din Regulament și cred că nu l-a înțeles nici până azi. Art.144, domnule Oltean, alin.(3), care spune că doamna președinte ar fi trebuit... dânsa ar fi fost obligată să verifice cvorumul, ceea ce n-a făcut-o, domnule Oltean. A încălcat Regulamentul.

Doi la mână: dacă mai vreți drept la replică, nu, poate vreți drept la replică, înainte de a o saluta pe doamna Ridzi, pe care o salut și eu aici, poate o salută și DNA-ul, că văd că ați adus-o în sală. Vorbesc foarte serios, nu, nu, dar poate vine domnul Oltean și poate ne povestește și cum e cu afacerile cu energia, că dânsul înțeleg că se pricepe. Păi, nu, dar numai veniți la microfon și vorbiți aici. Ce vreți până la urmă să faceți? Vă războiți cu șase milioane de pensionari. Ce vreți să le mai luați? Le-ați luat totul. Ați terminat tinerii, ați terminat medicii, ați termina profesorii și acum terminați și pensionarii. Păi chiar așa? Ăsta este cinismul unui partid fără nicio idee de guvernare. Habar n-aveți! Ar trebui să vă fie rușine că sunteți în PDL.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc, domnule Bănicioiu.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Vreau să vă mai spun un lucru. Un lucru, doamna președinte, înainte să-mi luați dreptul la a vorbi...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu, tocmai vi l-am dat, domnule Bănicioiu, măcar nu mai mințiți la microfon. Haideți, vă rog frumos, că atâta demagogie... Mai ușor cu de-astea! (Vociferări.)

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Doamna președinte,

Am drept la replică și vreau să vă răspund, dacă-mi permiteți. Dacă dumneavoastră vorbiți de minciună o iau ca pe un compliment, doamna Anastase.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc, domnule Bănicioiu.

Vă rog să finalizați intervenția dumneavoastră.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Păi dumneavoastră faceți hoții, vorbiți de hoții, fraude și alte chestii și vorbiți de minciuni? Doamna Anastase, chiar aveți tupeu!

Deci, din punctul meu de vedere, avem două situații: ori a fost o eroare și atunci recunoaște domnul Voinescu că s-a înșelat și atunci suntem în situația în care legea a picat. Deci, nu mai avem nici o problemă. Sau atunci hoția a fost intenționată, a fost și cu premeditare, că au fost mai multe voturi, și atunci avem vinovați. Și poate ne spune doamna Anastase cum e cu vinovații dincolo de minciună.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Dragi colegi,

Până la urmă, toate intervențiile se repetă. Se spun aceleași lucruri.

Prin urmare, vă supun la vot sistarea discuției pe această temă. (Vociferări puternice din partea deputaților aflați în Opoziție.)

Dragi colegi, vă rog să pregătiți cartelele de vot.

Votul este deschis. Vă rog să votați.

127 voturi pentru, 31 voturi împotrivă și 2 abțineri.

Sistăm lucrările. (Domnul deputat Mircea Dușa solicită să ia cuvântul.)

Majoritatea a decis că se sistează lucrările. (Domnul deputat Mihăiță Calimente dorește drept la replică. Mai mulți deputați din Grupul parlamentar al PSD+PC și din Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal protestează la prezidiu, rugând-o pe doamna președinte să le dea cuvântul.)

Dragi colegi,

Există două variante în această situație. Mi s-a solicitat punctul de vedere. Îl pot da... o să verificăm imediat încă odată cartelele de vot.

 

Domnul Petre Petrescu:

Vă rugăm frumos să ne acordați cuvântul dacă vreți să... Nu este Parlamentul dumneavoastră!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Este problema dumneavoastră. Plenul decide. Nici al dumneavoastră.

Solicit chestorilor să intervină pentru a-l liniști pe domnul deputat.

Domnul Petre Petrescu:

Nu este Parlamentul dumneavoastră, să fie clar!

 

- după o mică pauză -

Doamna Roberta Alma Anastase:

Oricum plângerile penale vor fi făcute, dragi colegi, și din partea noastră. Nu faceți decât să mi le întemeiați!

Domnul Dușa.

Domnul Mircea Dușa:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

De o oră discutăm iar de respectarea Regulamentului și constatăm că în continuare, chiar în situația în care am ajuns să fim tensionați tot pe chestiuni de respectarea Regulamentului și că părerile rostite de la această tribună sunt împărțite și că și dumneavoastră începeți să vă enervați și să dialogați cu deputații de la tribuna de președinte a Parlamentului, pentru a detensiona totuși această situație, vă solicit, ca lider de grup, o pauză de 20 de minute.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Dușa, cinci minute și o să vă rog și pe dumneavoastră, ca lider de grup, să încercați totuși să aveți o discuție cu membrii grupului dumneavoastră pentru a avea un comportament regulamentar. Vă rog din suflet.

Zece minute, da? OK! (Vociferări puternice din partea Opoziției).

 

- după pauză -

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dragi colegi,

O să vă rog să scoateți cartelele și să le reintroduceți. Deci, vă rog să scoateți cartelele să le reintroduceți pentru a nu mai avea surprize că nu funcționează cartelele.

Și acum vă supun la vot propunerea Biroului permanent, ca urmare a contestațiilor grupurilor parlamentare ale PNL și PSD+PC, de reluare a votului final asupra Proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice.

Suntem în procedură de vot.

Votul este deschis. Vă rog să votați. (Vociferări puternice din partea Opoziției.)

33 voturi pentru, 158 împotrivă și 8 abțineri. (Aplauze din partea deputaților aflați la Putere.)

Practic, vorbim de 166 de voturi care sunt împotrivă. Propunerea a fost respinsă.

Trecem la următorul proiect de hotărâre.

Acum, drept la replică, domnul Calimente.

Domnul Mihăiță Calimente:

Doamna președinte,

Conform Regulamentului, ar fi trebuit să-mi dați dreptul la replică înainte de vot, pentru că asta prevede Regulamentul, iar dreptul la replică nu poate fi împiedicat de către nimeni, după cum este el stipulat în Regulament, chiar dacă după aia dumneavoastră hotărați sistarea discuțiilor.

Aș vrea să vă spun că episodul pe care l-a invocat domnul Ioan Oltean se petrecea tocmai în timpul unei alte acțiuni de fraudă a Partidului Democrat. De data aceea, la pupitru era domnul Ioan Oltean. Și vreau să vă aduc aminte că era în legătură cu alegerea judecătorilor de la Curtea Constituțională. Și parcă ajunsesem pe la 2 noaptea, așa, era foarte târziu, și domnul Oltean, în felul democratic în care a condus ședința, a reușit să perturbe și să ne aducă și într-o stare de oboseală, având în vedere că era ora două noaptea, și mi-aduc aminte că i-am spus ceva domnului Oltean, nu cred că vorbele erau chiar cele pe care și le aduce aminte domnul Oltean, erau în legătură cu ceva, că-l voi ajuta să înghită broasca pe care tot vroia s-o înghită de ceva vreme, o avea în gât și nu putea, probabil că domnia sa s-a gândit că poate că numai cu o torpilă, nu știu de unde a scos-o pe asta cu torpila.

Ca să nu vă mai spun că și domnul Buda era foarte supărat și cu ochii bulbucați îmi spunea ceva, părea amenințător, mai înainte chiar și n-am să-i reproșez nimic. După cum nu mi se pare normal ca domnilor colegi ai mei, Petrescu și Manda, să li se ia dreptul de a vorbi chiar înainte de a vorbi.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da. Era doamna Sonia Drăghici. Și după aceea domnul Eugen Nicolăescu, pe procedură.

Doamna Sonia-Maria Drăghici:

Mulțumesc, doamna președinte.

Vorbesc mai rar poate în probleme de natură, să zicem, regulamentară. Fac apel la toată capabilitatea dumneavoastră, doamna președinte a Camerei Deputaților, pe care de altfel vă admir pentru faptul că sunteți femeie și ați reușit să dețineți această înaltă poziție ca femeie, și vorbesc de fapt și în numele celor 38 de parlamentari femei. Reprezentăm cu ceva peste 10% din totalul parlamentarilor și ceea ce vreau să vă spun este că nu mi se pare corect și de pe poziția de unde vin, dintr-un domeniu profesionist, medical, ceea ce se întâmplă acum, aici, și ceea ce s-a întâmplat în toată această perioadă.

Nu-mi plac atitudinea și comportamentul colegilor noștri din Parlament, bărbați, pentru că ei au luat cuvântul până acum. Schimburile de replici sunt foarte dure, sunt foarte ne la obiect și nu au legătură cu partea practică a lucrurilor.

Mi-aș fi dorit pentru mine și pentru toate femeile din țara asta care peste 10, 15 sau 20 de ani se vor pensiona, să avem o dezbatere pe tema Legii pensiilor foarte punctuală și la care să ne putem exprima cuvântul, așa cum ele ne-au trimis mandatul pentru a veni aici. N-am apucat să discutăm cu toate femeile, deși mă cunosc cu multe dintre ele, cu doamna Carmen Axenie, cu doamna profesor de la Iași, cu doamnele cu care putem să avem o discuție pe probleme principiale. Am folosit ore de noapte și ore târzii la care nu avem randamentul intelectual și moral și randamentul fizic de a sta și de a participa la lucrări, lucru care nu mi se pare corect.

Vă dau un exemplu: un profesor de-al meu, iertați-mă, doamna președinte, mă lungesc puțin, pentru că este nevoie de medici, ca să tămăduiască puțin situația din Parlament. Un profesor de-al meu de la Universitatea "Iuliu Hațieganu" din Cluj împărțea studenții în două categorii: bufnițe și ciocârlii. Bufnițele sunt cei care lucrează noaptea târziu și dimineața nu se scoală și nu reușesc să facă față activităților.

N-aș vrea să ne transformăm în bufnițe, aș vrea să fim ciocârlii, adică să lucrăm dimineața și tot dimineața cu "Bună dimineața" să începem lucrările, nu să ne trezim că ne angrenăm în dispute neprincipiale seara. Noaptea și seara nasc femeile, noaptea se ascund oamenii de frică, se ascund animalele în viziuni, pentru că există un tonus nervos parasimpatic, impropriu luptei și impropriu de a face ceva pentru cei lângă care ești.

Dimineața avem cortizol, avem un hormon, care este hormonul vieții și cu care putem să ne angrenăm într-o bătălie, inclusiv pentru câștigarea drepturilor alegătorilor noștri. N-aș vrea să pledez pentru cele 3 milioane și jumătate de femei pensionare.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Doamna Sonia-Maria Drăghici:

Dar, să știți că 72 de ani este vârsta la care se moare, ca femeie. N-am ajuns la concluzia de ce s-a ajuns la 65 de ani vârsta de pensionare. 7 ani le mai rămân acestor femei ca să aibă grijă de viața lor de familie.

Deci, acest lucru mi se pare grav, că nu am reușit să avem o discuție elegantă, principială, așa cum ne stă bine nouă, femeilor.

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolăescu.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamna deputat Roberta Anastase,

Stimați colegi,

Procedura pe care o am în vedere se referă la două lucruri.

  1. Înainte de vot, așteptam declarația doamnei Roberta Anastase, așa cum s-a angajat că înainte de vot va veni să facă o serie de precizări în legătură cu modalitatea de adoptare a Legii pensiilor din seara, din noaptea, de fapt, zilei de 15 septembrie, lucru care nu s-a întâmplat.
  2. Este surprinzătoare situația în care ne aflăm. Dumneavoastră, majoritatea, ați votat pentru nereluarea votului. Asta înseamnă că dumneavoastră, majoritatea, ați considerat că este valabil furtul pe care l-ați efectuat în 15 septembrie. Dumneavoastră ați consfințit faptul că o lege a fost adoptată fraudulos.

Noi toți știm că acea lege nu a fost adoptată corect, iar dumneavoastră astăzi spuneți că nu mai reluăm votul la acea lege, indiferent cum a fost adoptată.

Vreau să vă întreb: este posibil să fie adoptată o lege organică cu 80 de voturi? Dacă dumneavoastră considerați că este posibil, atunci modificați Constituția și Regulamentul Camerei Deputaților. Dacă nu, votul pe care l-ați dat este inutil, pentru că el este împotriva Constituției și Regulamentului. Hotărâți-vă cum trebuie să faceți ca Regulamentul să fie respectat.

În acest moment, Regulamentul nu este respectat, doamnă Roberta Anastase, care sunteți și președinte al Camerei Deputaților.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mulțumesc, domnule Nicolăescu.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Încercați să spuneți cum trebuie să procedăm, pentru că așa cum suntem acum, este în afara Constituției și a Regulamentului.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc mult. (Coboară la tribună.)

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dragi colegi,

Eu vă propun să ne ascultăm și să lămurim lucrurile, să încercăm să punem cap la cap anumite informații pe care le avem. (Rumoare.)

Și cel mai bine ar fi să și înțelegem ce am votat, nu de alta, dar chiar liderii dumneavoastră de grup, ai Opoziției, au propus acest lucru, evident după ce le-am solicitat eu.

Deci, suntem în următoarea situație și am fost în următoarea situație: au existat la nivel public anumite interpretări cu privire la prezența în sală a unui număr mai mare sau mai mic de parlamentari.

Există două viziuni: o parte din colegi care au spus că a fost numărul necesar. Și o parte de colegi care au spus, noi nu credem că s-a întâmplat lucrul ăsta. (Vociferări.)

Las deoparte că, în mod normal, cei care au spus că nu s-a întâmplat și că nu erau oameni în sală, ar fi trebuit să fie prezenți în sală. Nu s-a întâmplat lucrul acesta, dar la solicitarea mea, la solicitarea mea, repet, au depus o contestație și au spus: Domnule, noi contestăm.

Este regulamentar acest lucru, dragi colegi. Scrie în Regulament că un vot exprimat în Parlament poate fi contestat. Este drept, Regulamentul nu precizează, dar logica spune că această contestare ar fi trebuit să intervină imediat, atunci, în timpul votului.

Nu s-a întâmplat acest lucru, dar eu, ca președinte al Camerei Deputaților, am dorit ca aceste lucruri să fie clarificate și să venim în fața plenului, care este suveran, și să dăm un vot.

Dar să revenim la ziua de 15 septembrie și la un moment extrem de important, la un punct nevralgic, i-aș spune eu, și aici ne referim la punctul de pensie.

Dragi colegi, toată această tevatură născută de cei din Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat se datorează unui lucru simplu: unei greșeli pe care dumnealor au făcut-o în plenul din 15 septembrie.

Dumnealor au susținut pe televiziuni că se bat pentru pensionari; au plâns, spunând că trăiesc greu, că ei se vor lupta pentru ca punctul de pensie să crească. Să crească, spuneau dânșii, o formulă e mai puțin relevantă.

În momentul în care acest vot s-a produs în plenul Parlamentului, dânșii au fugit de la vot. Deci, una au susținut pe ecran și alta au făcut în plen.

Noi, majoritatea parlamentară, am stat aici, am spus același lucru pe televizoare ".. (Rumoare, vociferări. Opoziția strigă "Hoții!")

Și același lucru l-am spus și în plen. Așa am și votat. Românii ne-au trimis aici să votăm. (Întreaga opoziție scandează " Demisia!")

Dragi colegi, haideți să ne ascultăm și o să aflați lucruri și mai interesante, pe care noi le știm și le putem proba. Dar ascultați-mă până la capăt și după aceea puteți să urlați până nu mai puteți.

Suntem în următoarea situație: în momentul în care noi am votat, așa cum am considerat noi că trebuie calculat punctul de pensie, în acel moment, noi am crezut și credem în continuare că România are și românii au nevoie, în primul rând, să aibă capacitatea bugetară pentru a plăti pensiile. Asta a fost viziunea noastră.

Era și dreptul dumneavoastră de a sta în plen și de a vota. Dar, dragi colegi, nu ați făcut lucrul acesta. Și, între timp, am aflat de ce nu ați făcut-o! (Huiduieli.)

Haideți să vă spun și de ce nu ați făcut. Nu, greșit. Haideți să le spunem celor care urmăresc de ce nu au făcut-o: pentru că ați cerut bani. Pentru că ați cerut bani ca să plecați din sală, pentru ca să-i trădați pe români, și trebuie să știe românii că v-ați dus și ați cerut PDL-ului bani. Pentru bani i-ați trădat! (Huiduieli.)

Haideți să discutăm cu cărțile pe față: 127 miliarde a costat votul, fuga PSD-ului pentru a nu vota punctul de pensie, dragi colegi. 127 de miliarde, spuneți pensionarilor de ce i-ați vândut. Erau 95 de parlamentari în Grupul parlamentar al PSD. Dacă noi eram 80 în sală, ați fi putut să ne înfrângeți la vot.

N-ați făcut-o, pentru că ați cerut bani pentru votul vostru. Despre asta vorbim. Întrebați-vă liderul de grup. Am lista pe care o voi pune la dispoziția presei. N-am acceptat acest șantaj ordinar și nu-l vom accepta niciodată!

Iar dumneavoastră trebuie să înțelegeți că în țara asta este nevoie, până la urmă, de democrație. (Se scandează "Demisia!")

Dacă este cineva să-și dea demisia, dumneavoastră sunteți în aceeași situație. Rușine să vă fie! (Aplauze din partea dreaptă a sălii, se scandează "Demisia!") (Revine la prezidiu).

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Victor Ponta, căruia îi urez bun venit în plen!

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Domnișoara Roberta Anastase,

Vă solicit să nu implicați alte partide în hoțiile și furăciunile dumneavoastră. (Aplauze.)

Sunt președintele acestui partid, nu am discutat cu dumneavoastră, nici cu altcineva de la PDL, am votat de fiecare dată împotrivă, v-am prins furând, oamenii v-au văzut furând, spectacolul jalnic, pe care pot să-l înțeleg gândindu-mă că sunteți domnișoara Roberta Anastase, este un spectacol sinistru pentru România și pentru oamenii care se uită la dumneavoastră cum îi furați zi de zi, cum vă bateți joc de ei, cum le râdeți în nas și cum le spuneți și găsiți justificări pentru hoțiile dumneavoastră.

Nu știu ce face Guvernul pe care dumneavoastră îl susțineți altceva decât ceea ce văd zi de zi: fură, distruge și minte. Dacă credeți, cumva, că puteți să dați vina pe alții pentru hoțiile dumneavoastră, vă înșelați amarnic.

Mă bucur, văzându-vă prestația jalnică de astăzi, că nu v-ați dat demisia din funcție. Ați fi dat dovadă că mai există o urmă de onoare și de rușine și i-ați fi păcălit încă o dată pe oameni.

Nu aveți nici onoare, nici rușine. Sunteți niște hoți care încercați să spuneți că și alții fură.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am să vă rog să vă controlați vocabularul și să folosiți la raliuri, domnule Ponta, un astfel de vocabular. Până una, alta, aici suntem în plenul Parlamentului, unde dumneavoastră treceți foarte rar.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Domnișoara Roberta Anastase,

Pentru mine sunteți un inculpat de astăzi și atunci când în România va exista justiție, veți plăti pentru ceea ce ați făcut. Dar oamenii trebuie să știe că în fața hoților mai există, de aici, din stânga, până în capăt, oameni care au curajul să lupte cu hoțiile și minciunile dumneavoastră.

Vă mulțumesc celor din stânga.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

127 de miliarde au fost banii ceruți de Grupul parlamentar al PSD pentru a vinde votul și pensiile pensionarilor. 127 de miliarde.

Domnule Bănicioiu, era înscris la cuvânt domnul Mircea Toader. Era domnul Mircea Toader înscris. (Domnul Nicolae Bănicioiu insistă să ia cuvântul.)

Nu, nu, nu, am spus, domnule Bănicioiu, era înscris domnul Mircea Toader.

Domnule Toader, vă rog.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

În primul rând, aș vrea să justific votul Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, și n-am făcut-o decât dintr-un singur motiv, al riscului major pe care putem să-l creăm dacă ne întoarcem și votăm înapoi o lege.

Știți foarte bine că am mai avut două situații de acest tip, cu Comisia "Sidex" și cu Legea Camerelor de Comerț, unde n-am acceptat să reluăm votul.

Este un precedent periculos. Putem să ne uităm cu 5, cu 10, cu 15 ani în urmă, ne uităm pe la vreun televizor și vedem că cineva n-a votat, să anulăm legea.

Pe de altă parte, aceste declarații, care până la urmă nu au niciun fel de legătură cu Parlamentul - și fac apel la domnul președinte Ponta - sigur, eu sunt inginer, dar știu că până la a fi inculpat, trebuie să fii învinuit. Nu am ajuns, încă, în situația asta.

În al doilea rând, ca să vorbești de hoție, să spui cuiva că este hoț și să nu fi în sală și să votezi, am listing-ul, ne priveați la televizor și votați. Cine este mai vinovat în fața lumii, noi sau dumneavoastră?

Deci, n-aș fi avut curajul să ies în fața plenului și să acuz pe cineva, care tot printr-un termen juridic înseamnă instigare la fals. Cred că cel care v-a votat și a votat în locul dumneavoastră, a avut acordul dumneavoastră. Dacă nu, spuneți, cine a făcut acest lucru? Cred că asemenea comportament trebuie să se încheie în Parlament.

Noi ne-am spus punctul de vedere. Este nevoie de această lege. Dacă dumneavoastră erați în Parlament, vă apărați punctul de vedere. Ați plecat!

Sigur, și ceea ce a spus doamna Roberta Anastase, o vedeți prin hotărâre de Guvern. Dar nu este numai acest lucru. Dacă voiați, într-adevăr, ca punctul de pensie să fie peste 45, dacă voiați să vă susțineți punctele vedere, trebuia să stați în sală; dacă voiați să vedeți cum este acel vot final, trebuia să stați în sală. Și noi am stat până la 12,00 noaptea, și noi avem aceleași probleme și noi aveam avioane, și noi aveam probleme în teritoriu.

Deci, doamna președinte, vă rog să luați act că modul de comportare a unor parlamentari trebuie să se încheie. Suntem, până la urmă, colegi, există vrând-nevrând o rotație, dar niciodată nu trebuie să păstrăm acest comportament.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Olosz Gergely, liderul Grupului parlamentar al UDMR.

Domnul Olosz Gergely:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Grupul nostru parlamentar cere o pauză de consultări de 10 minute.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Pauză de consultări 10 minute.

Înainte de asta, domnul Victor Ponta, cu un drept la replică.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Mulțumesc, domnișoara Anastase.

Aș vrea nu doar să îi replic domnului Toader, ci să-l învăț un pic de drept. În cazul doamnei Anastase și al dumneavoastră, calitatea corectă nu este nici de învinuit, nici de inculpat. Dumneavoastră sunteți deja condamnați.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Pauză de consultări.

La ora 14,30 avem ședință de Biroul permanent comun.

La ora 15,00 ne revedem în plen, plen comun, de data aceasta.

Domnul Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Stimați colegi,

Cel puțin Grupul parlamentar al PDL, vă rog să rămână cartelele pentru a fi verificate, așa cum am stabilit: să rămână pe masă și le adunăm noi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Încheiem astăzi dezbaterile.

Ne revedem la ora 15,00.

Ședința s-a încheiat la ora 14,18.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 5 august 2020, 17:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro