Plen
Ședința Camerei Deputaților din 17 martie 2010
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.34/26-03-2010

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
09-06-2021 (comună)
11-05-2021
Arhiva video:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 17-03-2010 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 17 martie 2010

5. Dezbaterea Proiectului de Lege privind transmiterea unor suprafețe de teren pentru realizarea proiectului "Dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Internațional Iași" și a Proiectului de Lege privind transmiterea unor suprafețe de teren pentru realizarea proiectului "Dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Internațional Iași" (rămase pentru votul final);
 
consultă fișa PL nr. 611/2009 621/2009

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

  ................................................

Drept pentru care intrăm în dezbaterea punctului 7, Proiectul de Lege privind transmiterea unor suprafețe de teren pentru realizarea proiectului "Dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Internațional Iași" și Proiectul de Lege privind transmiterea unor suprafețe de teren pentru realizarea proiectului "Dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Internațional Iași".

Dacă din partea inițiatorilor dorește să ia cuvântul cineva.

Domnul deputat Mocanu. Urmează domnul deputat Spînu.

Domnul Vasile Mocanu:

Mulțumesc, doamna președinte.

Stimați colegi,

Despre istoria Aeroportului de la Iași nu vreau să vă vorbesc nimic. Toți care sunteți mai vechi în acest Parlament al României, fie ca senatori, fie ca deputați, cunoașteți foarte bine această problemă a Iașiului, a capitalei Moldovei, o zonă care din punctul de vedere al sărăciei nu se prea prezintă bine la ora aceasta. Avem nevoie de dezvoltare economică.

M-am gândit, cu colegul de la Partidul Liberal, cu Relu Fenechiu, să trecem la a întocmi această propunere legislativă pentru a asigura ceea ce aeroportul până acum nu a avut, baza materială, și anume suprafața de teren necesară construirii pistei Aeroportului Internațional Iași. Domnul Boc se află la Iași acum și poate are posibilitatea să audă ce dezbatem noi în Camera Deputaților și poate chiar astăzi alocă și suma necesară pentru construirea acestei piste, sau o sumă oarecare pentru începerea lucrărilor de investiții.

Am procedat la preluarea suprafeței de teren de la Stațiunea de cercetare în domeniul creșterii bovinelor Dancu, care aparține de Academia de Științe Agricole și Silvice, și, în același timp, datorită faptului că eu am lucrat în agricultură și sunt în al zecelea an de când activez într-o comisie de agricultură, fie la Senat, fie la Camera Deputaților, am ținut cont că cercetarea nu trebuie văduvită de aceste suprafețe, de baza materială necesară cercetării. Fără cercetare în agricultură și în oricare domeniu nu se poate face nimic.

De aceea, această suprafață care a fost transferată în proprietatea privată a Consiliului județean Iași este compensată de la AEI Holboca, societatea comercială, cu un contract de concesiune cu ADS-ul, și această suprafață va fi trecută în administrarea acestei stațiuni pentru ca să poată asigura hrana creșterii bovinelor, unde are loc o cercetare foarte fructuoasă.

Eu vreau să mulțumesc tuturor celor care pe parcursul dezbaterii în Parlament, fie la Senat, fie în Camera Deputaților, au susținut acest proiect de lege, mulțumesc comisiilor care au dat un aviz favorabil, mulțumesc colegilor din Comisia pentru învățământ și din Comisia pentru agricultură, mulțumesc domnului Stanciu, colegul meu, care a avut puterea și și-a folosit toată priceperea profesională și parlamentară pentru a găsi modalitatea de a întocmi câteva amendamente bune, și pentru acest lucru îi mulțumesc foarte mult.

Eu vin cu rugămintea la dumneavoastră să credeți că este o necesitate extraordinar de mare pentru Iași, capitala Moldovei, acest important obiectiv: dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Iași. Vă cer votul, susținerea dumneavoastră pentru demersul nostru pe care vi l-am anunțat mai înainte.

Vă mulțumesc foarte mult.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul deputat Spînu.

Domnul Teodor-Marius Spînu:

Bună ziua, stimați colegi.

N-am să vă plictisesc cu foarte multe detalii. Știți foarte bine că acest proiect este pe locul întâi în județul Iași privind dezvoltarea infrastructurii ieșene. ne lovim de această problemă fiecare dată când aterizăm sau decolăm de pe acest aeroport. De opt ani de zile ne chinuim să găsim suprafața de pământ, să o trecem în mod legal în patrimoniul public, și nu privat, al județului Iași. Astăzi am reușit. Așa cum bine o să vedeți, ca să nu existe niciun fel de neconcordanțe, sunt două proiecte: un proiect depus de un grup de colegi deputați și un proiect al Guvernului. Cele două proiecte au diferențe foarte mici. Am reușit deoarece datorită traiectului politic mai mult, unul dintre proiecte a primit toate avizele, celălalt, deoarece susținea aceeași cauză prin efectul majorității parlamentare de la acel moment a fost respins, dar prin amendamentele aduse de colegul Stanciu, care este aici, și de restul colegilor din Comisia pentru învățământ, am reușit să aducem, să spunem, forma proiectului inițial cât mai aproape de o formă legislativă extrem de coerentă și care să nu dea loc interpretărilor.

Astăzi, așa cum bine știți, Guvernul României este la Iași. Este o onoare pentru capitala Moldovei, dar în același timp credem că este și un gest care este normal. Guvernul României a aterizat la Iași aseară și probabil că au simțit pe propria piele ce înseamnă pista aeroportului din Iași.

Este un început care nouă, ieșenilor, ne dă speranța că în acest mandat vom termina proiectul aeroportului, pentru că, din păcate, în decursul anilor s-au alocat sume însemnate pentru acest proiect. Din nefericire, au trebuit să fie returnate la bugetul de stat pentru că nu aveam unde construi. Jocul acesta politic trebuie să înceteze. Și vreau să vă spun că noi, parlamentarii PD-L, am dat, să spunem, aici, dovada faptului că interesul major al comunității nu trebuie să fie supus jocului politic. Chiar dacă am fi reușit cu actuala majoritate să aprobăm proiectul de inițiativă legislativă al Guvernului care, cu toate că era aproape identic cu proiectul propus, forma și tehnica legislativă erau mult mai coerente, acest lucru s-a făcut prin amendamente, astfel încât proiectul inițial a fost adus la, să spunem, o formă similară cu cea propusă de Guvern. Am spus că nu este cazul să facem jocuri de tip politicianist, să încercăm să nu realizăm un obiectiv doar pentru întâietatea unuia sau a altuia.

Și vă rog, stimați colegi liberali care în Guvernul domnului Tăriceanu ați alocat o sumă mare, prin domnul Varujan Vosganian, către acest aeroport, știind foarte bine că nu o vom putea utiliza și va trebui s-o returnăm la buget, fiind doar un joc politic, ca la viitoarele inițiative legislative pe care le are Guvernul sau le au colegii mei din Partidul Democrat Liberal, la fel cum îi invit și pe colegii mei din PSD, să lăsăm la o parte patima politică și să ne gândim într-adevăr la interesul major, care poate fi afectat prin neaprobarea unor inițiative legislative.

Vă mulțumesc încă o dată. Repet apelul colegilor mei dinainte să ne dați votul pentru proiectul de transmitere a unor suprafețe pentru Aeroportul Iași și vă garantez că veți fi foarte bine primiți la Iași când veți veni.

Vă mulțumesc încă o dată.

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Domnule deputat Stanciu, tot în calitate de inițiator doriți să interveniți? Nu. În momentul în care au loc dezbaterile generale... domnule Calimente, tot în cadrul inițiatorilor? Nu. La Grupurile parlamentare. E în regulă.

Atunci, dați-mi voie să-l invit la microfon pe președintele comisiei care a făcut raportul de fond. Domnul președinte Cristian Dumitrescu.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Mulțumesc, doamna președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Astăzi îmi place la Parlamentul României, în Camera Deputaților. îmi place pentru că, vedeți dumneavoastră, înainte să vă prezint raportul, vreau să menționez faptul că am avut două proiecte de lege, unul în Oltenia, cel legat de Ford, la Craiova, și acesta de la Iași, care dovedesc că atunci când există voință politică peste interesele de partid, peste interesele, să spunem, ale opoziției sau ale puterii, există un limbaj comun, iar aceste proiecte de lege pot fi... și iată că Parlamentul funcționează. Vedeți? Deci nu la Parlament e hiba. Dar nu vorbesc cu dumneavoastră că de fapt Guvernul am înțeles că e la Iași.

Raportul este un raport comun, este făcut împreună cu Comisia pentru agricultură. Raportul este în regulă. Au fost prezentate cele două proiecte. De asemenea, a fost adoptat și este susținut în forma pe care v-o prezentăm și vă solicităm să îl adoptați ca atare.

Încă o dată sunt bucuros astăzi, sunt de trei ori bucuros, deși sunt răcit, sunt bucuros pentru că, vedeți dumneavoastră, un principiu fundamental de drept și al parlamentarismului și cu acest prilej, sau cu acest prilej a fost respectat. Este vorba de concurența care a existat între un proiect de lege, inițiativă legislativă a unor domni deputați, și un act legislativ de delegare legislativă, o ordonanță de urgență. Totdeauna, și cred că aceasta este calea normală când există acest paralelism, trebuie noi, Parlamentul, să dăm prioritate inițiativei parlamentare. S-a procedat și de data aceasta în acest fel, cu înțelepciune, pentru că nu vreau să spun că era rea inițiativa Guvernului, dar cu înțelepciune am tratat lucrurile și am adoptat din cele două acte legislative cel care în opinia mea și în opinia noastră are supremația, și anume, inițiativa parlamentarilor.

Vă mulțumesc și vă solicit să adoptăm acest proiect de lege.

Mulțumesc, doamna președinte.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul președinte, vă rog un timp alocat pentru dezbaterea pe articole.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Pentru că sunt mulți... la dezbateri generale 5 minute, și pe articole, dacă sunt, 3 minute. Sunt mai generos pentru că o să fie mulți doritori să ia cuvântul, mai ales dintre deputații de Iași.

Mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Cu siguranță.

Vă mulțumesc mult.

O să vă rog să luați cuvântul în cadrul dezbaterilor generale. Primul înscris deja este domnul Anghel Stanciu. Vă rog. După care, domnul Calimente.

Domnul Anghel Stanciu:

Doamna președinte,

Onorat prezidiu,

Domnilor miniștri,

Stimate doamne și stimați domni deputați.

O veste bună: Guvernul a aterizat în bune condiții la Iași. O veste rea: la Timișoara s-au anunțat bombe. Nu știu dacă era bine să fie invers, cert este că astăzi, după 84 de ani, deoarece în 1926 a luat ființă Aeroportul Iași, iată că Parlamentul... și sunt convins că în mod unanim va decide ca după 86 de ani acest aeroport să facă primul pas spre lume, adică, atât spre lumea bună, în Vest, cât poate cât și spre lumea mai bună, în Est. căci, să nu uităm, toată zona Moldovei este vitregită de autostradă și dacă avem în vedere cei 42 km pe care domnul prim-ministru îi lăuda ieri, este clar că de acolo până la Iași va ajunge prin 3012. Și, ca atare, să încercăm să facem un aeroport și să legăm acest centru al Moldovei de lumea civilizată și, odată cu el, credem că se va dezvolta nu numai infrastructura, dar și partea economică, care este cumva în suferință, în această parte, chiar și datorită căilor de comunicații, care sunt și nu sunt în condiții bune. Cum spunea cineva ieri "Singurul drum fără gropi este Dunărea", la noi este Prutul. Așa că, cele 143 ha de care vorbea colegul Mocanu, sunt un început, dar nu consfințesc, am putea spune, decizia Guvernului de a aloca bani.

Cunoașteți cu toții că la buget s-au făcut amendamente, care se pare că au și trecut, dar nu s-au aprobat, și atunci este necesar ca actualului Guvern, care se găsește la Iași, să-i transmitem un mesaj, prin votul nostru unanim, și să-i dăm un imbold în a aloca banii necesari aeroportului.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Sper, stimați colegi, că acest pas mic pe care îl faceți pentru cei care v-au dat pe Creangă, vi l-au dat pe Sadoveanu, vi l-au dat pe Eminescu, și m-a dat și pe mine, cum spune Movilă.

Vă mulțumesc și la bună vedere pe Aeroportul Internațional din Iași.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul Calimente.

Dacă mai sunt și alte solicitări din partea grupurilor parlamentare?

Domnul Mihăiță Calimente:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

După cum știți, nu sunt nici moldovean, nici ieșean, dar Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal susține acest proiect de lege și îl susținem și în lumina a ceea ce spunea antevorbitorul meu, domnul Stanciu, care este și moldovean și ieșean, având în vedere că Moldova este una dintre zonele vitregite ale țării.

În schimb, aș vrea să spun câteva cuvinte despre o zonă a țării care nu este vitregită, și anume despre zona Arad-Timișoara, și tot în legătură cu situația aeroportuară. Asta, ca să dovedim că Parlamentul, în general, își face treaba, dar avem probleme cu Guvernul, în sensul în care chiar astăzi am avut un eveniment foarte neplăcut pe Aeroportul Timișoara, și asta datorită faptului că, întâmplător, managerul care a realizat ca Aeroportul Timișoara să aibă peste 1 milion de călători pe an, a adus companii numeroase la Timișoara, numai ce a fost schimbat cu un vajnic membru PD-L, care a făcut tot dezastrul de pe Aeroportul Timișoara, care s-a întâmplat în această dimineață. Ca să nu mai vorbim de Aeroportul de la Arad, unde un alt vajnic primar, tot PD-L, a adus autostrada peste aeroport, peste zona de balizaj și Aeroportul Arad este închis. Deci, foarte mare atenție, nu în ceea ce face Parlamentul, ci în ceea ce fac guvernanții.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Pe procedură, domnul Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna președinte,

Sigur, Aeroportul Iașiului este foarte important, sper să fie realizat, sper să aibă și avioane, dar haideți să nu divagăm, să facem declarații politice, să ajungem la Timișoara, la Arad, că mă văd și eu obligat să spun că la Galați, să-i spun unui distins coleg că sunt și gropi pe Dunăre: se numesc valuri.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Era domnul Aurel Vainer. Vă rog, aveți cuvântul.

După aceea, domnul Movilă.

Domnul Aurel Vainer:

Doamna președinte,

Stimate colege, stimați colegi,

Mă alătur din tot sufletul susținerii acestui proiect de lege privind extinderea Aeroportului Iași. Am mai multe rațiuni: sunt moldovean, sunt deputat și al Iașiului, prin natura alegerilor minorităților naționale, reprezentanților lor, și, apoi, iubesc foarte mult aceste meleaguri.

Am convingerea că extinderea Aeroportului din Iași va fi un factor de antrenare și multiplicare cu foarte multe implicații favorabile.

Nu uitați că avem exemple unde un aeroport internațional autentic ridică enorm zone adormite. Cred că, din păcate, este o zonă adormită nordul Moldovei. Și să nu uităm și perspectiva care există pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Oricum, sunt distanțe mai scurte între Iași și Bălți, decât dintre Chișinău și Bălți. De aceea, putem vedea o altă deschidere a acestui aeroport internațional.

În fine, cred că nu trebuie să ne bucure nicăieri existența unor bombe. Să nu fie bombe pe teritoriul românesc. Așadar, nu știu dacă este cazul să spunem că a fost acolo, și nu dincolo. Mai bine să nu fie nicăieri.

Vă mulțumesc foarte mult.

Colegii mei din Grupul parlamentar al minorităților sprijină votarea acestui proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Movilă, vă rog.

Domnul Petru Movilă:

Domnilor colegi,

Sigur că acest proiect este foarte important pentru Iași și pentru Moldova. Nu aș vrea să mai reiau argumentele prezentate aici, însă, acest pas, pe care îl face Parlamentul astăzi, este o parte din proiectul care înseamnă Aeroportul Iași. Avem multe de făcut, în continuare. Trebuie identificate sursele de finanțare sau forma în care acest aeroport va deveni cu adevărat un proiect final viabil și util pentru Iași și pentru zona Moldovei. Însă, nu pot să nu remarc aici faptul că Iașiul, aeroportul din Iași este în această situație și din cauza faptului că, ani la rând, administrația locală din județul Iași nu a fost capabilă să identifice soluții reale, concrete, pentru a realiza acest proiect, și că acest proiect a fost ținut de politicienii din Iași, de multe ori, ca să spunem, "un argument de campanie permanent", pentru că Aeroportul Iași este o problemă care există de cel puțin 10 ani, din 97/98, de când a fost declarat aeroport internațional. Și, dacă după ce Parlamentul va adopta acest proiect de lege, și-i felicit pe colegii mei care au făcut acest lucru, administrația locală de la Iași, împreună cu Guvernul, nu vor fi parteneri pe acest proiect, sunt convins că în mandatul următor ne vom reîntâlni în Camera Deputaților și vom avea pe agenda de lucru, din nou, Aeroportul Iași. Am spus acest lucru, pentru că nu este datoria Guvernului, nu este datoria Parlamentului să rezolve problema aeroportului din Iași. Este o datorie comună, pe care o avem împreună: administrație, parlamentari și membrii Executivului.

Grupul parlamentar al PD-L va vota acest proiect.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Dacă mai sunt intervenții din partea grupurilor?

Doamna deputat, vă rog, ultima intervenție.

Doamna Luminița Iordache:

Stimați colegi,

Iașiul trebuie să reprezinte un pol foarte important de dezvoltare economică pentru Moldova și fără dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea economică la Iași poate să fie zero: Autostrada, nu știu dacă se vede, undeva, la un orizont foarte îndepărtat, aproape deloc; drumurile naționale sunt varză, sunt la pământ, sunt aproape impracticabile; un drum de la Iași la București care durează extraordinar de mult.

Deci, foarte important este pentru Iași și pentru toată zona Moldovei dezvoltarea acestui aeroport.

Susțin inițiativa legislativă a colegilor mei și îl felicit, în special, pe domnul deputat Mocanu, pentru că s-a luptat în comisie ca acest proiect să devină viabil pentru Iași.

Sper că vor vota toți colegii noștri, în asentimentul nostru.

Mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

Vă supun la vot timpul alocat dezbaterii pe articole.

Voturi pentru? Cu vot deschis.

Voturi împotrivă? Nu sunt.

Abțineri? Bun.

Intrăm în dezbaterea pe articole.

Punctul 1, titlul legii: Lege privind transmiterea unor suprafețe de teren pentru realizarea proiectului "Dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Internațional Iași".

Observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 2, observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 3, observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 4, observații? Vă precizez că la pct.4 este și un amendament respins. Dacă dorește cineva să-l susțină?

Domnul Anghel Stanciu, vă rog.

Domnul Anghel Stanciu:

Doamna președinte,

Onorat prezidiu,

Domnilor miniștri,

Stimate doamne și stimați domni deputați,

Doamna președinte, cred că, după titlu, colegii noștri au aprobat punctul 2, punctul 3 în forma prevăzută de amendament. Dacă observați, sunt amendamente acceptate, care în fond sunt niște chestiuni de corelare sau de claritate a textului.

Sperând că s-a înțeles acest lucru, la poziția 4 mai am un amendament, și este de fapt singurul, pentru că, vă rog să-mi permiteți să spun că le susțin și pe celelalte, dar la poziția 4 fraza respectivă, care diferă față de articolul inițial, nu o mai susțin. Deci, la poziția 4, respectiv art.3, nu mai susțin acest amendament.

Le susțin pe celelalte, care decurg în continuare, v-am spus, pentru acuratețea textului de lege.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Nu ați susținut, domnule Stanciu, amendamentul respins. Nu. Bun, în regulă.

Sunt alte observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 5, dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctele 6, 7 și 8, care nu sunt modificate, dacă sunt amendamente? Nu.

Rămâne pentru votul final.

Sunt și două anexe.

Dacă la Anexa nr.1 sunt observații? Nu.

Anexa nr.2, observații? Nu sunt.

Acum am finalizat.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 19 ianuarie 2022, 17:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro