Plen
Ședința Camerei Deputaților din 8 martie 2010
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.28/18-03-2010

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
14-04-2021
13-04-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 08-03-2010 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 8 martie 2010

19. Prezentarea pe scurt a interpelărilor ce urmează a fi adresate membrilor Guvernului:  

   

Domnul Ioan Oltean:

    ................................................
Maria Eugenia Barna

Avem o listă foarte lungă de deputați înscriși pentru a prezenta interpelările pe scurt.

O rog pe doamna Maria Eugenia Barna să prezinte interpelarea pe scurt de la microfonul Camerei.

Doamna deputat, aveți cuvântul.

 

Doamna Maria Eugenia Barna:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea este adresată domnului Daniel Petru Funeriu, ministrul educației, și vizează plata burselor acordate elevilor.

Prezenta interpelare vizează o omisiune pe care credem că din eroare a fost trecută la Legea bugetului de stat pe 2010, și anume, la art.4, articol în care sunt prevăzute sumele defalcate din t.v.a. pentru diferite cheltuieli, precum: salariile, sporurile, indemnizațiile, drepturile salariale în bani stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente ale acestora, ale instituțiilor sau unităților de învățământ preuniversitar de stat, articol care până anul trecut prevedea și plata burselor.

De aceea, solicit Ministerului Educației și Cercetării să ia măsurile pentru asigurarea finanțării resurselor necesare plății burselor sociale, de studiu și de merit acordate elevilor din învățământul preuniversitar.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Operativă și la obiect. Mulțumesc tare mult.

 
Ștefan Sorin Zamfirescu

Au depus interpelări în scris următorii colegi: Adrian Mocanu, două interpelări; Marian Neacșu, nouă interpelări; Mugurel Surupăceanu, o interpelare; Carmen Moldovan, o interpelare; Laurențiu Nistor, două interpelări; Constantin Dascălu, o interpelare; Sorin Zamfirescu, o interpelare; Cătălin...

Doriți s-o prezentați, domnule deputat?

Vă rog.

Domnul deputat Sorin Zamfirescu dorește să prezinte de la microfonul Camerei interpelarea.

Domnule coleg, vă rog să prezentați interpelarea. Mulțumesc.

 

Domnul Ștefan Sorin Zamfirescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată domnului Daniel Petru Funeriu, ministrul educației și cercetării.

În orașul Băile Olănești există o singură grădiniță de copii cu program prelungit. Aceasta funcționează într-un imobil naționalizat în anul 1948, dar clădirea în care funcționează grădinița a fost retrocedată de către justiție foștilor proprietari. Noua conjunctură ne-a creat însă o situație extrem de dificilă, datorită termenului scurt și a iminenței evacuării: mai 2010.

Având în vedere că legea obligă Ministerul Educației Naționale să acorde finanțare pentru școli și grădinițe care au funcționat în case naționalizate, situație în care se află și grădinița Olănești, solicit repartizarea de fonduri pentru realizarea acestui obiectiv atât de necesar datorită retrocedării iminente a imobilului existent, a excluderii variantei de închiriere, a existenței unui mare număr de copii de vârstă preșcolară și a multor familii tinere care sunt în impas.

Solicit răspuns scris și oral.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc foarte mult.

 
Ileana Carmen Moldovan

O rog acum pe doamna deputat Carmen Moldovan să prezinte de la microfonul Camerei interpelarea.

 

Doamna Ileana Carmen Moldovan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea este adresată ministrului afacerilor externe, domnul Teodor Baconschi, obiectul interpelării fiind poziția ministerului și a partenerilor europeni în problema eventualei asocieri a României la Proiectul energetic South Stream.

Fapt acoperit mediatic, ultimele luni au consemnat mai multe runde de negocieri între, pe de o parte, reprezentanți ai Ministerului român al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri și ai companiilor subordonate, Transgaz și Romgaz, și, pe de altă parte, reprezentanți ai Gazprom.

Prin diverse declarații acordate mass-media, ministrul de resort, Adriean Videanu, a admis pe rând ca teme de negociere între cele două părți, construirea în parteneriat a unei facilități de stocare a gazelor naturale la Mărgineni, construirea unei noi unități la Centrala termoelectrică de la Iernut, și posibilitatea ca România să importe pe viitor gaze direct din Rusia, fără intermediere.

În sfârșit, ministrul Videanu a declarat recent că Gazprom a lansat României o invitație oficială de a participa la proiectul South Stream. Contradictoriu, Tudor Șerban, secretar de stat în Ministerul Economiei, a declarat vineri, 26 februarie a.c., că o asemenea invitație oficială nu a fost primită încă, iar răspunsul recent oferit mass-media de către un oficial Gazprom nu a făcut altceva decât să amplifice confuzia publică pe marginea subiectului.

Ba, mai mult, săptămâna trecută, în marja vizitei sale de stat în Kazahstan, Președintele Traian Băsescu a menționat că unul din obiectivele vizitei sale este atragerea Kazahstanului în Proiectul trilateral România-Azerbaidjan-Georgia, pentru tranzitul de gaze spre Europa.

Așadar, domnule ministru Teodor Baconschi, convinsă fiind că evaluați în profunzimea necesară implicațiile geostrategice ale Proiectelor energetice Nabucco, respectiv South Stream, pentru dinamica de securitate euro-asiatică, vă rog să precizați următoarele: unu, dacă în calitate de șef al diplomației unui stat membru UE și NATO ați discutat posibilitatea asocierii României la South Stream cu partenerii noștri europeni și euroatlantici Italia, Franța și Polonia, state cărora le suntem partener strategic, și dacă da, care este poziția lor în chestiune; doi, dacă la nivelul Ministerului Român al Afacerilor Externe se desfășoară o comunicare specifică în această privință cu omologii părții ruse; și trei, dacă subiectul în discuție a fost abordat în cadrul CSAT, și dacă da, care este concluzia adoptată de consiliu în urma eventualei armonizări a unor poziții instituționale divergente.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc și eu foarte mult pentru prezentarea făcută.

 
Ștefan Buciuta

Îl rog acum pe domnul deputat Ștefan Buciuta să poftească și să-și susțină și domnia sa interpelarea.

 

Domnul Ștefan Buciuta:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea se adresează domnului Daniel Petru Funeriu, ministrul educației, cercetării, tineretului și sportului, pentru următoarea problemă; obiectul interpelării, alocarea de fonduri suplimentare pentru comunitățile în care se studiază limba maternă ucraineană ca limbă de studiu, în vederea opririi dispariției acesteia din școli.

Stimate domnule ministru,

Prin prezenta, vă aduc la cunoștință că am primit mai multe sesizări din partea directorilor școlilor cu clasele I-VIII din județele Arad, Botoșani, Caraș-Severin, Maramureș, Satu-Mare, Suceava, Timiș și Tulcea care sunt nemulțumiți de modul cum a fost aplicată Hotărârea Guvernului nr.1618/2009 privind finanțarea cost pe elev, ceea ce a condus la diminuarea retribuției pentru profesorii care predau limba ucraineană sau chiar la desființarea posturilor, ambele acțiuni având ca efect imediat dispariția limbii materne din școlile cu populație majoritar ucraineană.

Spre exemplificare, vă prezint în anexă la prezenta sesizare, cazul domnului Oniujec Vasile, profesor și director la Școala cu clasele I-VIII din localitatea Valea Vișeului, județului Maramureș. De asemenea, am mai primit de la Școala de arte și meserii din comuna Dărmănești, județul Suceava, și de la Colegiul Național "Iulia Hașdeu" din Lugoj.

Acestea le pot preda secretariatului în plus.

Vă rog să-mi transmiteți în scris și oral punctul dumneavoastră de vedere cu privire la rezolvarea acestei probleme.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat Buciuta.

 
Mircia Giurgiu

Domnul deputat Mircia Giurgiu are pregătite zece interpelări. Îi dă citire doar uneia, o prezintă pe scurt.

Vă rog, domnule coleg.

 

Domnul Mircia Giurgiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

O să prezint o singură interpelare, cea adresată ministrului educației, cercetării și inovării, domnului Petru Funeriu. Obiectul interpelării îl reprezintă problema cu care se confruntă școlile populare de artă din întreaga țară, cu exemplificare, cea din județul Cluj.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
 

Nu mai avem niciun coleg care dorește să-și prezinte interpelările de la microfonul Camerei.

În această situație, îngăduiți-mi să dau curs, să dau citire acelor deputați care au depus în scris interpelările: domnul deputat Cătălin Cherecheș, opt interpelări; Vasile Filip Soporan, două interpelări; Petru Movilă, o interpelare; Iuliu Nosa, patru interpelări; Ciprian Florin Luca, o interpelare; Emil Radu Moldovan, două interpelări; Dorel Covaci, o interpelare; Ion Burnei, o interpelare; Ion Călin, o interpelare; Florin-Costin Pâslaru, nouă interpelări; Mugurel Surupăceanu, din nou aici, o altă interpelare depusă în scris; Gheorghe Ialomițianu, o interpelare; Ioan Holdiș, două interpelări; Aledin Amet, două interpelări; Ștefan Seremi, o interpelare; Daniel Oajdea, o interpelare; Alina Gorghiu, o interpelare; Vasile Popeangă, o interpelare; Ovidiu Ganț, o interpelare; Claudiu Țaga, o interprelare; Virgil Pop, o interpelare; Cristian Buican, șapte interpelări; George Dumitrică, o interpelare; Vasile Gliga, o interpelare; Maria Eugenia Barna și-a prezentat oral interpelarea; Culiță Tărâță, o interpelare; Mircia Giurgiu are zece interpelări, una a prezentat-o de la microfonul Camerei; Mihăiță Calimente, trei interpelări; Manuela Mitrea, două interpelări; Buciuta Ștefan, o interpelare; Florin Iordache, o interpelare, și Mircea Dușa, o interpelare.

Cu acestea, consider că putem închide lucrările consacrate răspunsurilor la întrebări și adresarea de interpelări membrilor Guvernului.

O după-amiază plăcută tuturor!

Ne revedem mâine dimineață, la ora 8,30, la ședința consacrată declarațiilor politice, unde cu siguranță domnul Mircea Giurgiu va fi din nou primul.

Mulțumesc frumos!

O seară bună tuturor!

 
 

Ședința s-a încheiat la ora 18,15.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 16 aprilie 2021, 13:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro