Plen
Ședința Camerei Deputaților din 23 februarie 2010
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.22/05-03-2010

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
15-10-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 23-02-2010 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 23 februarie 2010

6. Dezbaterea Proiectului de Lege privind unele măsuri în domeniul muncii și asigurărilor sociale (rămas pentru votul final).
 
consultă fișa PL nr. 563/2009

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

La Capitolul IV "Priorități legislative" unde Camera este Cameră decizională, avem la poziția 9 Proiectul de Lege privind unele măsuri în domeniul muncii și asigurărilor sociale.

Dacă din partea inițiatorilor dorește cineva să ia cuvântul. Da. Doamna Doina Pârcălabu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii.

Vă rog, doamna ministru, aveți cuvântul.

Doamna Domnica Doina Pârcălabu (secretar de stat, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale):

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor deputați,

Prezentul proiect de lege are ca obiect de reglementare termenul la care se depune cererea de pensionare. Astfel, se creează posibilitatea angajatorului de a lua măsurile legale în vederea încetării raportului de serviciu, respectiv a raportului de muncă, la data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.

În acest context, cererea pentru pensionare la limită de vârstă, împreună cu actele doveditoare, se depune de către solicitant sau de către angajator, cu cel puțin 30 de zile înainte de data îndeplinirii condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de lege, la casa teritorială de pensii de pe raza teritorială unde se află domiciliul asiguratului.

În acest context, susținem adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Comisia de muncă din Cameră.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna ministru, mulțumesc foarte mult.

Din partea comisiei sesizată în fond, domnul vicepreședinte, domnul deputat Cindrea.

Domnule vicepreședinte, vă rog să prezentați raportul.

Domnul Ioan Cindrea:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

În conformitate cu prevederile art.95 din Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia de muncă a fost sesizată cu PL-x nr.563, cu dezbateri pe fond, în procedură obișnuită, a proiectului de lege privind unele măsuri în domeniul muncii și asigurărilor sociale.

La întocmirea prezentului raport, s-au avut în vedere avizele favorabile ale Consiliului Legislativ, Consiliului Economic și Social, al Comisiei de buget, Comisiei juridice, Comisiei de egalitate de șanse.

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea unor măsuri în domeniul muncii și asigurărilor sociale, în special în domeniul pensiilor.

Comisia propune plenului Camerei adoptarea proiectului de lege cu amendamente pentru a crea posibilitatea angajatorului de a lua unele măsuri legale necesare în vederea încetării raporturilor de serviciu la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și stagiul minim de cotizare.

Proiectul face parte din categoria legilor organice.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Da. Mulțumesc, domnule vicepreședinte.

Din partea grupurilor parlamentare, domnul deputat Ioan-Nelu Botiș, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, și se pregătește doamna deputat, vicelider, Aura Vasile.

Domnul Ioan-Nelu Botiș:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați membri ai Guvernului,

În Comisia pentru muncă și protecție socială, proiectul de lege a întrunit unanimitate și cred că este un semnal bun pentru ceea ce dorim să transformăm în instituțiile statului.

Practic, prin această inițiativă, reducem timpul în care un pensionar poate beneficia de pensie. Dacă veți cumula perioadele, exprimate până acum în lege, veți observa că, de multe ori, un pensionar ajungea să primească pensia după 90 de zile. Or, acest proiect de lege ne pune în situația în care instituția trebuie să răspundă în maximum 45 de zile, dar, atenție! un lucru extrem de important: se poate depune dosarul înainte cu 30 de zile de îndeplinirea condițiilor de pensionare. În felul acesta se câștigă cel puțin o lună de zile și cred că acest proiect de lege este absolut necesar în vederea efectuării unui pas pe care instituțiile statului din domeniul social și al muncii trebuie să-l facă.

Aș aminti aici faptul că am cerut în intervențiile mele de multe ori să creăm acel cub informatic, astfel încât instituțiile subordonate Ministerului Muncii să poată să fie conectate informatic între ele și să aibă acces la baza de date unică.

cred că, prin această măsură, încercăm să supunem modernizării această instituție și, în completarea acestui proiect de lege, cred că ar fi binevenită o inițiativă legată de implementarea sistemului informatic unic în instituțiile Ministerului Muncii.

În consecință, Grupul PDL susține proiectul de lege și în aceeași idee v-aș ruga să susțineți în continuare asemenea inițiative ale Comisiei pentru muncă și protecție socială și ale Grupului PDL în scopul eficientizării muncii celor care lucrează în instituțiile subordonate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

O invit la microfon pe doamna deputat Aura Vasile, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat+Partidul Conservator.

Vă rog, doamna deputat.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Grupul meu parlamentar, pe care tocmai l-ați prezentat, vă solicită dumneavoastră și plenului Camerei Deputaților retrimiterea la comisie pentru o săptămână a proiectului de lege, deoarece cred eu că, pe lângă obligații din partea angajatorului, ale solicitantului, trebuie neapărat să existe asigurare și din partea legiuitorului.

De asemenea, nu estre bine foarte bine explicat ce se întâmplă în perioada celor 30 de zile, în condițiile în care termenele de vârstă, termenul de cotizare se realizează să spunem în a 30-a zi după ce s-a depus cererea, în condițiile în care legiuitorul nu are datele ultimelor 30 de zile.

vorbind de altfel și cu domnul președinte al Comisiei pentru muncă și cu domnul Cindrea, cred că este bine să lămurim aceste două probleme în condițiile în care să fie obligații și drepturi de ambele părți și, de asemenea, să se explice foarte bine și clar ceea ce eu v-am prezentat dumneavoastră.

Domnul Ioan Oltean:

Da. Mulțumesc, doamna deputat.

Dacă nu mai sunt alte intervenții, aș vrea să văd punctul de vedere al comisiei față de propunerea doamnei deputat.

Domnul Ioan Cindrea:

Doamna deputat spune că nu sunt prevăzute sancțiuni în cazul în care cererea depusă de angajator sau dosarul nu a fost înaintat la casa teritorială de pensii în termenul prevăzut de lege, de 30 de zile. Până acum, în Legea nr.19 nu erau prevăzute termene, acum se prevăd termene care sunt egale fie pentru viitorul beneficiar, dacă vine din afara muncii, deci este fără un loc de muncă, dar îndeplinește condițiile, fie de către angajator, cu 30 de zile înainte. Poate fi luată în considerare această poziție. În comisie nu am luat în considerare o sancțiune către angajator dacă nu depune dosarul în termen de 30 de zile, așa cum a propus doamna Aura Vasile.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc

Domnul deputat Botiș.

Domnul Ioan-Nelu Botiș:

Mulțumesc, domnule președinte.

Cred că exagerăm cu atâtea sancțiuni. Sunt prevăzute sancțiuni la capitolul final și cred că nu are rost să mai introducem alte sancțiuni pentru nedepunerea în termen. Până la urmă, e vorba de pensionare. De ce ar trebui sancționat un om care își cere drepturile.

Și în al doilea rând, chiar dacă vorbim de agentul economic, interesul este reciproc până la urmă ca acest dosar să fie depus. Și în al treilea rând, dacă luăm în calcul 30 de zile, este ultima lună lucrătoare. Or, termenul în care se dă un răspuns este de 45 de zile. Cumulați 30 de zile din ultima lună lucrătoare cu cele 15 zile în care se poate acorda decizia și în termen de 5 zile să trimită decizia celor care sunt în drept.

Deci, este o logică foarte clară. Poți, în momentul în care știi că ieși la pensie, înainte cu 30 de zile să-ți depui dosarul, în timpul acela se poate prelucra dosarul, se ia în considerare chiar și ultima lună, pentru că avem un termen de 45 de zile până la data la care trebuie să dăm răspunsul, și în termenul acela câștigăm încă cel puțin 30 de zile față de proiectul vechi, față de legea în vigoare. Deci, este un câștig de 30 de zile dacă le cumulăm toate, 30 de zile pe care le câștigă pensionarul.

Proiectul se adresează pensionarilor. Ieșim și spunem permanent la televiziune că nu acordăm aceste drepturi în termen, că sunt întârzieri și știți foarte bine, cei care ați primit prima pensie, că aceste întârzieri ajung de multe ori la trei luni. Or, în aceste condiții, reducem foarte clar termenul la care se acordă prima pensie, căci în acest fel câștigăm cel puțin o lună, dosarele sunt prelucrate și mai ales, la momentul actual, nu există un termen în care se depun, deci, cu data intrării în plată, este în actuala lege. Dar, dacă noi dăm un termen maximal în care să se depună dosarele, în felul acesta obligăm instituția să trimită un răspuns într-un termen de 45 de zile cu posibilitatea ca cel care intră în pensie să-și depună dosarul înainte cu 30 de zile de a intra în pensie.

este, din punctul meu de vedere, tehnic, o soluție extrem de viabilă și v-aș ruga respectuos să acceptați că atât Comisia de muncă, cât și Senatul au avut rațiuni considerabile pentru a promova acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Dacă inițiatorul are un punct de vedere comun cu al comisiei.

Doamna ministru?

Doamna Domnica Doina Pârcălabu:

Pensia este un drept care se acordă la cerere. În situația în care această cerere de pensionare și tot dosarul este înaintat către Casa teritorială de pensii de către angajator, o componentă obligatorie a dosarului o reprezintă cererea de pensionare pe care o întocmește și o semnează asiguratul.

Mai mult decât atât, dacă o persoană care îndeplinește condițiile de pensionare și dorește ca să intre în posesia pensiei la termenul la care îndeplinește condițiile legale, poate să facă în nume propriu acest lucru.

Având în vedere termenele care au fost explicate aici, cu o anticipație de 30 de zile de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, se asigură casei de pensii posibilitatea de a verifica dosarul, de a comunica cu asiguratul sau cu angajatorul în situația în care există elemente incomplete la dosar, permițând astfel ca în termenul de 15 zile, numărând de la 30 de zile depunerea cu anticipație, să poată să emită decizia de pensie cu luarea în calcul a ultimelor elemente în ceea ce privește ultima lună de contribuție.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna ministru, mulțumesc.

Doamna Aura Vasile, mai doriți, după atât de complexe și pertinente explicații, vă mai mențineți punctul de vedere?

Cred că domnul Botiș v-a convins.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte,

Bineînțeles că explicațiile au fost complete și cu o explicație foarte clară și laborioasă, dar în același timp dacă aceste explicații sau aceste cuvinte ar fi scrise în proiectul de lege, probabil că celor cinci cetățeni cărora le-am dat să citească acest proiect de lege din diverse structuri sociale, ar fi înțeles care le sunt drepturile.

În condițiile în care nu sunt explicate, și am să rog dacă este posibil să mă lăsați, sau toată lumea să citească, să vadă că este o înșiruire de cuvinte repetative pe care un cetățean, poate zugrav, tâmplar, să spunem, cu mai puțin de opt clase, care este în pragul pensionării, nu le-a înțeles. Am vrut să văd dacă acest proiect de lege este înțeles de cei cărora ne adresăm, așa cum colegul a spus că teoretic este în avantajul viitorului pensionar. Numai că viitorul pensionar atunci când citește acest proiect de lege trebuie să înțeleagă că este dreptul lui. Nu toată lumea înțelege.

Așa cum dumneavoastră ați explicat, este pe înțelesul tuturor, nu același lucru se citește din proiectul de lege. De aceea am solicitat să meargă încă o dată la comisie pentru a putea să scriem în el ceea ce dumneavoastră ați explicat. Poate cu mai multe cuvinte, poate cu o explicație mai laborioasă. În momentul în care-l citim noi, noi îl înțelegem. Dar nu este proiectul doar pentru noi, este proiectul pentru toți cetățenii care vor îndeplini într-un termen dat vârsta de pensionare și va trebui să înțeleagă că acest proiect de lege este un proiect de lege în avantajul lor. Numai că nu toată lumea va înțelege în felul în care este el redactat.

Domnul Ioan Oltean:

Da. Mulțumesc.

Având în vedere că e foarte important ca cei cărora ne adresăm să înțeleagă conținutul acestui act normativ... Am închis discuțiile. domnule Botiș, vă acord 30 de secunde.

Domnul Ioan-Nelu Botiș:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Doamna deputat Aura Vasile,

Legea se aplică de către funcționarii statului. Deci, legea este făcută pentru a fi pusă în aplicație de cei care știu și au competență de aplicare a legii. În proiect este foarte clar specificat că dosarul pentru pensionare se poate depune cu 30 de zile înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare, deci a certificării vârstei de pensionare. Este un proiect de lege exclusiv în ajutorul pensionarilor.

Dacă dumneavoastră veți transmite acest proiect înapoi la Comisia de muncă, vom fi nevoiți să venim cu aceeași formulare pentru că limba română are același înțeles și astăzi și peste două săptămâni.

Deci, e foarte clar că singura soluție, dacă doriți să o aveți, este de natură politică. Doriți să susțineți această variantă de pensionare sau vreți să mergem pe o variantă veche prin care se depășește foarte mult termenul în care pensionarii beneficiază de prima lor pensie.

Deci, încă o dată reafirm foarte clar: prima pensie nu va mai întârzia cu mai mult de 30 de zile în aceste condiții. Dacă lăsăm varianta veche, vor depăși trei luni, deci există o diferențiere foarte clară.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Doamna Aura Vasile, propun votului propunerea dumneavoastră. Vă mențineți propunerea de...? OK!

Ați văzut ce ați făcut, domnule Botiș?!

Doamna Aurelia Vasile:

Trebuie să-i explic colegului meu că la art.82 alin.(2), așa cum a fost propus amendamentul de către comisie, spune "cererea de pensionare împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege se depun de solicitant sau, după caz, de angajator."

Deci, sunt solicitanți care posibil ca astăzi să nu fie angajați și teoretic într-un anume mod au îndeplinit vârsta având deja partea de contribuție realizată. Și atunci el nu este apărat de angajator, ci este un solicitant. La lucrul acesta mă refeream.

Deci, susțin, în continuare, să retrimitem la comisie, în condițiile în care sunt de acord cu tot ce ați spus dumneavoastră, dar doresc ca ceea ce ați spus dumneavoastră să se găsească și în proiect.

Domnul Ioan Oltean:

Da. Mulțumesc, doamna deputat.

Eu cred că putem pune capăt aici discuțiilor contradictorii.

Supun votului dumneavoastră.

Doamna Aura Vasile vă rog să urmăriți, ca să ridicați mâna sau s-o lăsați jos.

Voturi pentru restituirea la comisie a acestei propuneri legislative. Cine este pentru? Vă rog să numărați, stimați colegi. 32 voturi pentru.

Împotrivă?

Domnule vicepreședinte, vă rog să nu inducem în eroare numărătorul.

O majoritate incontestabilă formată din 53 de deputați împotrivă.

Abțineri? Nu avem abțineri.

Propunerea a fost respinsă.

Trecem la dezbaterea proiectului de lege.

Vă rog să urmăriți amendamentele în raportul comisiei sesizate în fond.

Rog și pe domnul vicepreședinte, și pe membrii comisiei să urmărească îndeaproape mersul dezbaterilor.

Dacă la titlul legii sunt observații?

Nr.crt.1, nu avem.

nr.crt.2, nu sunt.

nr.crt.3, 4 - poziția 4 din raport.

poziția 5 din raport.

poziția 6 din raport, nu avem intervenții.

poziția 7.

poziția 8.

poziția 9.

poziția 10.

poziția 11.

poziția 12.

poziția 13 și 14, nu avem observații la raportul comisiei.

Proiectul de lege rămâne pentru votul final de la ora 12,30.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 17 octombrie 2019, 19:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro