Plen
Ședința Camerei Deputaților din 3 februarie 2009
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.3/13-02-2009

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 03-02-2009 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 3 februarie 2009

5. Proiectul de Lege pentru modificarea art.6 din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, cu modificările și completările ulterioare (retrimis comisiei).
 
consultă fișa PL nr. 61/2008

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

  ................................................

Vă propun să trecem deja la punctul 5 de pe ordinea de zi, Proiectul de Lege pentru modificarea art.6 din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, acest proiect de lege urmează a fi dezbătut în procedură de urgență.

Conform prevederilor regulamentare, urmează să trecem la dezbaterea proiectului de lege.

Are cuvântul reprezentantul inițiatorului; nu există.

Atunci am să dau cuvântul doamnei Sulfina Barbu, președinta Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic.

Doamna Sulfina Barbu:

Doamna președintă,

Stimate colege,

Stimați colegi,

Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic propune retrimiterea la comisie pentru analizare și, în primul rând, pentru consultarea structurilor asociative ale autorităților locale. Nu există punct de vedere al structurilor asociative la această inițiativă și lipsește și inițiatorul.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Vă supun aprobării propunerea doamnei... Aveți o intervenție? Vă rog.

Domnul Gheorghe Gabor:

Mulțumesc, doamnă președintă.

Doamnă președintă,

Stimați colegi,

Pentru că se cere în serie retrimiterea proiectelor legislative la comisie, eu vreau să vă fac o propunere: haideți să le trimitem pe toate odată, votăm o dată și am terminat povestea. Ce sens are s-o mai lungim?

Mulțumesc. (Aplauze din partea Grupului parlamentar al PNL.)

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog.

Domnul Mircea Dușa:

Doamnă președintă,

Stimați colegi,

Acest proiect de lege care se referă la modificarea Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică este un proiect de lege foarte important. Ordonanța respectivă deja produce efecte și ea se referă la procesul de urgentare a exproprierii mai ales în cazul drumurilor, fie ele de interes local sau de interes național.

Cred că este corect, nefiind aici nici inițiatorul, respectiv Guvernului, să o retrimitem la comisie. Ministerul Dezvoltării și Ministerul Transporturilor să ne expună punctele de vedere, poate vin chiar cu soluții de a accelera acest proces în ideea acestei legi, și nu cred că este o greșeală și nu cred că este rău intenționată, cred că toată lumea și toți colegii sunt de acord că Legea nr.33 este o lege adoptată de foarte mult timp și că ea îngreunează desfășurarea exproprierii pentru cauză de utilitate publică și ați văzut în ce situație sunt mai ales autostrăzile și drumurile naționale - sunt începute și încă exproprierile nu sunt făcute.

Nu cred că este o rea intenție cererea de a fi retrimisă la comisie, cred că este chiar o punere în temă a celor două ministere, care mai ales sunt interesate, și a autorităților publice locale, și chiar acest proiect de lege este așteptat atât de instituțiile centrale, cât și de autoritățile locale, referitor la expropriere.

Nu este o rea intenție și suntem de acord cu retrimiterea la comisie.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Retrimiterea la comisie nu numai motivată de un alt punct de vedere, punctul de vedere este clar că susține, ambele ministere susțin, dar vrem să extindem această expropriere și pentru alte posibilități de execuție a unor lucrări, a unor alte clădiri pentru utilitate publică, și atunci este necesar să intre în comisie, să avem amendamente și, în mod cert, va fi o lege mult mai utilă, în condițiile în care vrem să dezvoltăm și mai mult zona de investiții locale.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Fenechiu.

Domnul Relu Fenechiu:

Stimați colegi,

După ce am văzut că mașina de vot funcționează, hotărâsem să nu mai vin pe chestiuni de procedură aici, dar chiar mi se pare că suntem ca în filmele cu proști.

Nu vă supărați, doamnă președintă, în luna ianuarie, sub președinția dumneavoastră, ați cerut sesiune extraordinară la Comisia pentru administrație. În luna ianuarie, pe data de 29.01, așa cum scrie aici, ați discutat această lege și ați dat raport de adoptare. Prin ce lume trăim? Atunci de ce ați cerut această sesiune? Ca să luați bani?

Eu chiar cred că ați cerut această sesiune extraordinară pentru a grăbi dezbaterea unor legi importante.

În aceste condiții, dacă dumneavoastră, noua comisie, ați dat raport de adoptare pe data de 29.01, atunci de ce mai trebuie să o trimiteți încă o dată la comisie? Poate doar pentru că este inițiativa noastră, a liberalilor, și doriți să mai puneți o virgulă acolo, să spuneți că este meritul dumneavoastră.

Eu vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog

Domnul Antal István:

Vă mulțumesc, doamnă președintă.

Antal mă numesc, de la Grupul UDMR.

Doamnelor și domnilor colegi,

Aș dori să vă rog să-mi dați și mie o explicație, dacă se poate.

Mai înainte, s-a retrimis un proiect de lege la comisie, despre care un distins coleg de-al nostru a spus că amână crearea locurilor de muncă în municipiul Oradea. Și așa este. Pentru că un parc industrial știm cu toții ce reprezintă în contextul actual de criză în care ne găsim.

Eu aș spune că am retrimis o lege care, practic, prin retrimiterea la comisie și rediscutare nu amână, ci blochează crearea locurilor de muncă.

Acum, actualul Guvern are pe primul punct pentru actuala sesiune accelerarea dezvoltării infrastructurii.

Sunt nenumărate proiecte pregătite, și de mâine sau de poimâine am putea începe să creăm locuri de muncă, pentru că este singurul sector palpabil unde, într-adevăr, există și bani, există proiecte și există posibilitatea creării de locuri de muncă.

Acum retrimitem din nou acest proiect la comisie, într-o perioadă în care, timp de șase săptămâni, noul Guvern ar fi avut posibilitatea să vină cu o ordonanță de urgență astăzi, cu toate modificările făcute - pozitive - despre care a vorbit onoratul nostru coleg Toader, că se dorește îmbunătățirea modificării Legii nr.33.

Deci, eu respectuos v-aș ruga să dăm drumul să aprobăm legea și eventual dacă se dorește extinderea efectului legii, atunci într-o săptămână sau în două săptămâni să mai facă, să vină cu o ordonanță de urgență, cu orice, dar să nu retrimitem și să blocăm din nou posibilitatea demarării acelor lucrări care, prin efectul acestei legi, ar avea posibilitatea exproprierii mai rapide a terenurilor care sunt în cauză.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Am să fac o observație, ceea ce scrie și în ordinea de zi - este vorba de redistribuire, nu un raport nou, dar vreau să vă aduc la cunoștință, poate nu știți, că este o ordonanță dată pe 30 decembrie, cu exproprierea terenurilor, mult mai complexă decât aceasta și oricum va intra în dezbatere pentru aprobarea aceleia. Acesta este principalul motiv, la care putem să adăugăm și alte puncte de vedere.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Munteanu.

Domnul Ioan Munteanu:

Doamnă președintă,

Stimați colegi,

Art. 100, lăsând la o parte tot ceea ce s-a spus de aici: "Dezbaterea generală a proiectului de lege sau a propunerii legislative este precedată de prezentarea de către inițiator a motivelor care au condus etc. "

Nu se îndeplinește această condiție.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Vă supun la vot propunerea președintelui Comisiei pentru administrație, ca acest proiect de lege să fie retrimis la comisie.

Cine este pentru? 151 de voturi pentru.

Împotrivă? 76 de voturi împotrivă.

Abțineri? Două abțineri.

Proiectul de lege a fost retrimis comisiei.

Termenul, de asemenea, de două săptămâni.

Dacă sunteți de acord cu acest termen? Cine este pentru? Împotrivă? Abțineri?

La fel ca și la retrimitere, vă mulțumesc mult.

Domnul Fenechiu vrea să-și explice votul.

Domnul Relu Fenechiu:

Vă mulțumesc.

Doamnă președintă,

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al PNL a votat împotriva retrimiterii la comisie a acestui proiect de lege, din câteva motive.

În primul rând, Legea nr.33, Legea exproprierilor, este o lege care a blocat ani de zile marile proiecte de infrastructură și nu numai din România. Cu o largă majoritate, clasa politică a contestat această lege și a cerut modificări pentru ca infrastructura din România să se poată construi într-un ritm mai alert. Această lege ar permite acest lucru.

În altă ordine de idei, mi se pare foarte important și foarte periculos ceea ce a spus un coleg de-al nostru aici, și anume aceea că Guvernul a dat o ordonanță în acest sens. Dacă spunem că Parlamentul nu mai are niciun fel de atribut în legislativ și Guvernul este singurul care are acest atribut, atunci chiar că ar trebui să plecăm acasă, atunci chiar că domnul președinte Băsescu are dreptate și nu mai este nevoie de Parlament. Să lăsăm Guvernul să facă legi, să dea ordonanțe și noi degeaba înseamnă că mai luăm indemnizația.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 10 aprilie 2020, 13:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro