Plen
Ședința Camerei Deputaților din 3 februarie 2009
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.3/13-02-2009

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
19-03-2020 (comună)
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 03-02-2009 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 3 februarie 2009

4. Dezbateri asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.105/2008 privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului și din administrarea Agenției Domeniilor Statului și a Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Oradea în domeniul public al municipiului Oradea, județul Bihor, și în administrarea Consiliului local al municipiului Oradea (retrimis comisiei).
 
consultă fișa PL nr. 631/2008

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

  ................................................

Este vorba de Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.105/2008 privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului și din administrarea Agenției Domeniilor Statului și a Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Oradea în domeniul public al municipiului Oradea, județul Bihor, și în administrarea Consiliului local al municipiului Oradea.

Potrivit prevederilor art.115 din Regulamentul Camerei Deputaților, acest proiect de lege urmează să fie dezbătut în procedură de urgență.

Conform prevederilor din regulament, trecem la dezbaterea proiectului de lege.

Are cuvântul reprezentantul inițiatorului.

Domnul Marian Hoinaru (secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale):

Doamna președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Ordonanța de urgență a Guvernului privind trecerea imobilului din domeniul public al statului din administrarea ADS și a Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă Oradea în domeniul public al municipiului Oradea și în administrarea Consiliului local, motivul emiterii acestui act normativ pornește de la faptul că municipiul Oradea înregistrează un deficit major pe segmentul terenurilor destinate dezvoltării și implementării de proiecte economice.

Aceste proiecte, care sunt de interes public pentru Consiliul local al municipiului Oradea, privesc înființarea de noi structuri de afaceri în municipiul Oradea, în categoria acestora încadrându-se cu prioritate parcurile industriale.

Din acest punct de vedere, Ministerul Agriculturii, împreună cu Primăria municipiului Oradea, împreună cu Ministerul Internelor și Reformei în Administrație, cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Oradea, cu ADS și per ansamblu, cu Guvernul, s-au consultat și au stabilit, prin ordonanță, trecerea acestui teren în administrarea Consiliului local.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Din partea Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, doamna președinte Sulfina Barbu.

Doamna Sulfina Barbu:

Doamna președinte,

Stimate colege, stimați colegi,

Din partea Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, propunem retrimiterea acestui proiect de act normativ la comisie pentru clarificarea unor aspecte legate de destinația terenurilor.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Fenechiu. Vă rog.

Domnul Relu Fenechiu:

Vă mulțumesc.

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Pentru că este prima oară când iau cuvântul în această sesiune, vă urez tuturor să avem o sesiune plină de "succesuri". Dar, pentru a avea "succesurile" scontate, aș vrea să vă spun, în primul rând, că ar trebui să fim eficienți.

Am auzit conducerea, onor conducerea acestei țări, actuală, că se dorește eficientizarea în toate tipurile de activități.

Dacă vom retrimite la comisii toate proiectele care au fost votate, în unanimitate, aproape, în sesiunea trecută, nu vom face altceva decât să muncim în zadar.

Eu văd că se practică în această guvernare interimatele succesive la ministere, demisiile, dar eu consider că aici este o aberație să trimitem legi votate în unanimitate în comisiile de specialitate, doar pentru că s-a schimbat conducerea comisiei.

Așa încât, pentru eficiență, eu vă propun să trecem la dezbaterea acestui proiect de lege care este de o importanță foarte mare pentru Oradea și să lăsăm poveștile cu retrimiterea la comisie, pentru că eu chiar cred că avem altceva de făcut decât să mai muncim o dată, pentru că nu știu dacă nu luăm salariile, sau le luăm salariile celor care au muncit în sesiunea trecută. Nu înțeleg cine va suporta financiar această muncă în zadar.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Tabără.

Domnul Valeriu Tabără:

Stimate colege, stimați colegi,

Doamna președinte,

Și vă urez "La mulți ani!" și un an bun și eficient, în același timp, și cu capacitatea de a rezolva și de a repara multe dintre cele pe care le-am votat, cu o anumită majoritate, la sfârșitul anului trecut. Și cred că cel mai important lucru este ca toți cei care suntem aici atunci când votăm, să știm ce votăm.

De fapt, acest imobil nu se transmite primăriei, ci se transmite pentru o instituție de mare importanță. Dar, cum lucrurile respective au fost tratate, mai ales pe domeniul cercetării și al unităților de cercetare, în ultima sesiune și ultimele două-trei luni, și se știe că o intervenție făcută inclusiv la DNA a stopat acel tip de lichidare a unităților de cercetare din apropierea marilor orașe, pentru - și repet, ea este pentru o anumită instituție care trebuie să funcționeze foarte bine în România. Și eu cred că propunerea președintei Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic de a o revedea în actuala structură de majoritate și de parlamentari, este foarte bună și grupul nostru o susține. Și eu o susțin.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Mihai Voicu.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vă mulțumesc.

Doamna președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Intervenția anterioară arată substratul politic al acestei cereri de retrimitere la comisie. Și anume, faptul că municipiul Oradea este vinovat în ochii actualei majorități de a avea un primar PNL, ales din primul tur de scrutin, care dorește să facă ceva pentru municipiul care l-a ales primar, care dorește să dezvolte din punct de vedere economic municipiul care l-a ales primar.

Și, pentru aceasta, printre altele, are această solicitare; solicitare care a fost aprobată de Senat, solicitare care a fost aprobată aproape în unanimitate în sesiunea precedentă, în legislatura precedentă în Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic a Camerei Deputaților, unde, vă repet, PNL-ul era departe de a avea o majoritate. Și, cu toate acestea, în acest moment, se propune această retrimitere la comisie.

Fără îndoială că se va vota această retrimitere la comisie, însă noi dorim să subliniem faptul că această solicitare are, în realitate, substratul politic pe care l-am menționat.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Anghel Stanciu. Nu mai dorește să intervină.

Domnul Márton Árpad.

Domnul Márton Árpad-Francisc:

Doamna președinte,

Doamnelor și domnilor,

Grupul nostru parlamentar are, printre prioritățile sale, o descentralizare reală și mărirea puterii celor din consiliile locale, consiliile județene.

Pentru ca să mărim, trebuie să le dăm competență și trebuie să le dăm și surse. Deci, noi vom vota orice lege care intră pe acest făgaș, pentru că noi, într-adevăr, vrem o descentralizare reală în România. Această lege are acest caracter. Un raport votat cu o majoritate în care, împreună cu PNL, noi nu am fost majoritari, cred că ar trebui să fie votat așa cum a fost propus de comisie, pentru că partidele care l-au votat sunt prezente și acum în Parlament și este într-o direcție care se regăsește inclusiv în Programul de guvernare și în programul domnului Președinte Băsescu.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Mai există alte intervenții pe procedură?

Vă rog.

Doamna Lucia Ana Varga:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Sunt Lucia Varga, deputat ales pentru prima dată în Parlamentul României, ales uninominal. (Rumoare în sală.)

Vreau să vă atrag atenția asupra unui fapt. Gândiți-vă cum se vor duce deputații care au fost aleși de către cetățenii din Oradea în colegiile lor și vor spune că Parlamentul României a refuzat să transfere consiliului local un teren care va fi folosit pentru un parc industrial.

Există deja aprobarea din partea Ministerului de Interne pentru realizarea acestui parc industrial. Oradea are nevoie de dezvoltare, Oradea are nevoie de investiții și merită acest lucru.

Gândiți-vă că orădenii, cu toții, își pun speranța în relansarea industrială a orașului.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc mult de tot.

Domnul Valeriu Tabără, tot pe procedură.

Domnul Valeriu Tabără:

Stimați colegi,

În primul rând aș vrea să spun că și eu sunt în al patrulea mandat, dintre care ultimul este uninominal. Și, dacă e, dacă e s-o luăm așa, toți avem obligații.

Doi dintre antevorbitorii mei de aici au spus câteva lucruri, deși, de fapt, confirmă ceea ce se cerea aici de către președinta comisiei, de a se retrimite la comisie, pentru că nu se cunoaște conținutul. Și eu vă reamintesc că și la Oradea, și la Timiș și în toată țara, Agenția de Plăți este una dintre cele mai importante instituții pe care le avem la această dată. Și, dacă mai vreți, este una care totuși funcționează cât de cât în țara asta și duce și în Bihor la toți țăranii acasă, dacă documentele se fac, bani.

Problema stațiunii și a centrului, să nu intrăm în amănunte de alt tip. Dacă ea va rămâne la APIA, este bine luată, pentru că deservește un sistem de maximă importantă, care trebuie să înghită circa 13 miliarde în perioada imediat următoare.

Dacă o luăm pentru altceva, faceți, vă rog, o evaluare la Oradea și o să găsiți o grămadă de teren care a fost împărțit așa cum a fost împărțit, cum s-a împărțit în multe dintre zonele țării.

Și repet încă o dată: o analiză corectă a acestui proiect de lege, pentru că se ia un centru al unei stațiuni de mare importanță, care a fost la Oradea și pe zona de vest a țării, se transmite sau a fost la o agenție la fel de importantă și care este omologată de către Uniunea Europeană, este de analizat, și nu de reluat pentru alte scopuri care rămân relative la această dată, ca elemente de dezvoltare.

Și repet: toți servim colegiile, dar servim, în primul rând, și mari interese care sunt ale cetățenilor acestei țări în acest Parlament al țării. Și legile pe care le facem la facem pentru toată țara, nu numai pentru un singur colegiu.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc foarte mult.

Vă rog. Ultima intervenție.

Domnul Vasile Mocanu:

mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Nu voiam să iau cuvântul, dar am văzut că foarte mulți colegi de-ai noștri au venit aici ca să justifice diferite direcții de abordare. Eu vă pot spune în felul următor: că noi, în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, am hotărât ca toate transferurile de terenuri de patrimoniu să se facă după o documentare foarte corectă și să cunoaștem fiecare despre ce este vorba.

Este justificată cererea doamnei președinte pentru retrimiterea la comisie, pentru ca să ne documentăm asupra acestei situații.

Dacă este mai bine să o facem, să aducem în discuție ordonanța de urgență privind Consiliul județean Brașov, Consiliul județean Iași, care nu a primit nici la această oră 192 de hectare pentru lărgirea și reconstrucția Aeroportului de la Iași, înseamnă că ne dăm seama că suntem aleși cu toții uninominal.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Radu Țîmpău:

Bună ziua! Mă numesc Țîmpău Radu Bogdan. Sunt deputat și reprezint municipiul Deva.

Vreau să vă atrag atenția dumneavoastră. Ceea ce este menționat în hârtiile pe care le aveți în fața dumneavoastră, dacă le acordați un pic atenția necesară, și anume că această schimbare de proprietate de terenuri nu este destinată unor scopuri obscure, ci creării unor noi locuri de muncă. Amânând luarea acestei hotărâri, amânați crearea de noi locuri de muncă în climatul economic pe care susțineți că-l cunoașteți cu toții.

Nu amânați, vă rog frumos, această hotărâre. Creați aceste noi locuri de muncă. Municipiul Oradea are nevoie de ele, la fel ca noi toți.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Nu știu cum să încep pentru a nu nemulțumi pe cei care sunt la primul mandat. Dar vreau să atrag atenția celor doi vorbitori care ne-au certat că avem sau nu avem, știu eu, vot uninominal, că avem colegiu, că avem hârtii, că nu avem hârtii.

Domnule coleg,

Am rugămintea ca să fie ultima intervenție a dumneavoastră prin care îmi atrageți mie atenția asupra a ceea ce am de făcut ca și parlamentar. Dacă mai procedați așa o dată, o să cer scuze publice de la dumneavoastră.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc, doamnă deputat.

Domnul Calimente.

Domnul Mihăiță Calimente:

Da, o să vă atrag atenția, dacă doriți. (Râsete.)

Sigur că, practic, toți au fost aleși uninominal și fiecare încercăm să rezolvăm problemele județului unde am fost aleși.

Problema este alta, pentru că mie mi se pare că în această situație există două măsuri. Adică, dacă pe primarul de la Oradea îl chema Filip, probabil că nu se mai punea problema întoarcerii la comisie. Dacă îl cheamă Ilie Bolojan, sigur că punem problema întoarcerii la comisie a acestei hotărâri.

Dar domnului Tabără vreau să-i spun următoarele, și tocmai mă gândesc că poate îi dau și dreptul la replică. La Arad a existat un proces cu niște domni de la dumneavoastră, din Timișoara, care au cumpărat terenuri în județul Arad pe unde le-a trecut prin cap, pe niște prețuri de nimic, au primit de la toate primăriile de unde au cumpărat aceste terenuri negație că nu pot fi puși în posesie, s-au prezentat la domnul Falcă, la Arad, și au la ora aceasta, prin sentință judecătorească, 1.200 de hectare de la Stațiunea de Creștere a Bovinelor.

Deci, asta cum o rezolvăm, domnule Tabără?

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul Iosif Ștefan Drăgulescu:

Doamna președinte,

Stimate colege și stimați colegi,

Sunt Drăgulescu Iosif Ștefan. Sunt deputat de Timișoara și vorbesc și în calitate de om politic, dar mai ales în calitate de rector al unei universități.

Sigur că dorim dezvoltarea economică a României, dar să nu uităm că cercetarea științifică este la fel de importantă. Și aici sunt de acord cu domnul Valeriu Tabără, nu în calitate de om politic, ci în calitate de profesor universitar, că va trebui să ținem echilibrul între ceea ce înseamnă dezvoltare industrială și cercetare științifică.

Ceea ce este foarte clar și participăm și asistăm cu toții și pot să spun la niște anomalii, ca să nu spun monstruozități, chiar și cele care au fost specificate la Timișoara, dar o greșeală nu trebuie repetată cu o altă greșeală.

Deci, consider că repunerea în discuție la comisie este logică, importantă și în primul rând pentru discutarea cercetării științifice în domeniu.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Tabără, drept la replică.

Domnul Valeriu Tabără:

Nu mai ies altă dată, azi, vă asigur, decât cu o altă lege.

Dar vreau să-i spun colegului meu, care ne cunoaștem de atât timp, că este un singur răspuns: respectând legea și verificând cum s-a aplicat legea de către acele comisii locale și cum s-a vândut acel teren. Pentru că, dincolo de ele, vă rog să vă uitați în Normele metodologice la 247 cum se încalcă grav Constituția prin hotărâri ale comisiilor județene, dincolo de prevederile Constituției și ale Legii proprietății publice: respectând legea, domnule coleg Calimente.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc mult.

Acum, am avut o solicitare din partea liderilor de grup, care nu au stabilit încă locurile în sală, pentru a merge în continuare și astăzi, la votul deschis pe formula votului deschis prin ridicarea mâinii.

Vă consult în această privință. Sunteți de acord?

Cine este pentru?

Împotrivă? Două voturi împotrivă.

Abțineri? 6 abțineri.

Vă mulțumesc mult.

În continuare, supun votului dumneavoastră propunerea Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic de reîntoarcere a acestui proiect la comisie.

Cine este pentru? 147 de voturi pentru.

Împotrivă? 78 de voturi împotrivă.

Abțineri? O abținere.

Proiectul de lege se întoarce la comisie.

După consultarea cu președinta Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, vă propun să-i acordăm un termen de 14 zile pentru întocmirea raportului.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Vă mulțumesc.

Domnul Márton Árpad.

Domnul Márton Árpad-Francisc:

Doamna președinte,

Regulamentul nostru prevede că se votează în general prin vot electronic. Este o procedură mult mai eficientă. În 15 secunde avem exact cine, cum a votat și câți au votat. Nu este nevoie la astfel de decizii, nici măcar de o prezență majoritară a parlamentarilor și cred că de acum încolo ar fi bine să luăm toate aceste decizii prin vot electronic, exceptând acele situații când un lider de grup parlamentar nu propune altceva. Va merge mai repede.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc. Sunt de acord cu dumneavoastră.

Am votat deja în legătură cu acest subiect pentru ziua de astăzi.

La solicitarea liderilor de grup, vă solicit ca de mâine, să avem în vedere acest lucru, pentru sesiunea de plen, evident, sesiunea de plen următoare.

Vă rog. Tot pe procedură.

Domnul Gheorghe Gabor:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Tot pe o chestiune de procedură voiam să vorbesc, dar mi-a luat-o înainte colegul de la UDMR.

Problema este următoarea: dumneavoastră ați invocat aici faptul că unii lideri de grup au solicitat să votăm prin vot deschis, pentru că nu suntem corect așezați și încă nu s-a făcut așezarea în bănci.

Cartela electronică funcționează în orice bancă ne-am afla. Prin urmare, acest motiv - scuzați-mă, dar este pueril.

Votul electronic se poate desfășura oriunde ne aflăm în sala de plen. Prin urmare, cred că de astăzi putem să votăm în acest mod, lucrările fiind mult mai eficiente.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Propunerea pe care am făcut-o pentru vot deschis cu ridicarea mâinii s-a datorat în special faptului că mulți dintre colegii noștri mai noi n-au știut să-și aducă cartelele, n-au știu cum este procedura și atunci, neavând toată lumea cartele, vom ajunge într-o situație neplăcută, să nu avem posibilitatea să votăm.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc mult.

Oricum vorbim despre un vot care s-a încheiat și a decis modalitatea de exprimare a votului deschis pentru ziua de astăzi.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 1 aprilie 2020, 12:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro