Plen
Ședința Camerei Deputaților din 30 septembrie 2008
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.90/10-10-2008

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 30-09-2008 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 30 septembrie 2008

29. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.42/2008 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național al Produselor Tradiționale și Ecologice Românești (rămas pentru votul final).
 
consultă fișa PL nr. 492/2008

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

Pct.33, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.42/2008 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național al Produselor Tradiționale și Ecologice Românești.

Legea are caracter ordinar. Proiect adoptat de Senat. Raport de adoptare, Comisia pentru agricultură. Procedură de urgență. Suntem Cameră decizională.

Vă rog, domnule secretar de stat.

Domnul Toke Istvan:

Înființarea Oficiului Național al Produselor Tradiționale și Ecologice Românești, similar celor din statele membre ale Uniunii Europene, va permite pregătirea corespunzătoare a documentației pentru înregistrarea și dobândirea protecției indicațiilor geografice, denumirilor de origine și specialităților tradiționale garantate ale produselor românești, precum și asigurarea promovării produselor tradiționale, cât și a celor ecologice la nivel național și comunitar.

De asemenea, prin înființarea acestui oficiu național, se va asigura consultanța producătorilor și grupurilor de producători care produc sau procesează ori prelucrează același tip de produs și-l comercializează sub aceeași denumire pentru promovarea produsului.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult.

Comisia? Domnule președinte Kelemen, vă rog.

Domnul Kelemen Attila Bella Ladislau:

Da. Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Această lege ordinară, proiectul de lege ordinară a fost discutat în ședința din 23 septembrie. Comisia a acceptat cu 19 voturi, un vot împotrivă, forma adoptată de Senat, deci vă propunem să acceptați și dumneavoastră această formă propusă de Senat, Camera Deputaților fiind Cameră decizională.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Intervenții la dezbateri generale?

Domnul deputat Tabără.

Domnul Dumitriu, chiar am rugat să fiți chemat în sală, că aveam niște proiecte pe agricultură...

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Iau cuvântul pentru că acel vot împotrivă din comisie este al meu. De fapt, există două amendamente acolo, dar primul este cel mai important, la care eu renunț, însă nu pot să nu trec și să vă spun că nu cred că este corect ca această instituție să se formeze cu cele două componente: produse tradiționale și produse ecologice. De ce? Produsele ecologice urmează o anumită cale de aprobare, și o știm cu toții, și poate că ar fi trebuit să fie un oficiu în Ministerului Agriculturii care să se ocupe numai de această categorie de produse, și cealaltă este a produselor tradiționale, care în România ar putea să ajungă la câteva zeci de mii, dacă se va face o inventariere și mai ales o înregistrare bună a lor. Or, eu cred că un astfel de oficiu, pe structurile care sunt la Direcțiunile agricole de la minister și până în teritoriu, pentru că ele n-au funcționat până acum, sunt județe care au determinat câte două produse tradiționale, cred că oficiul ar fi trebuit să fie numai pentru produse tradiționale românești, pentru că cu aceste produse putem intra foarte bine pe piața externă.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul deputat Dragoș Dumitriu.

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

În primul rând, stimați colegi, e o micuță corecție la raport. Dacă domnul Tabără susține că a votat împotrivă, înseamnă că au fost două voturi împotrivă, pentru că și eu sigur am votat împotriva acestui proiect.

Domnul Bogdan Olteanu:

În curând o să aflăm că a fost de fapt o majoritate împotrivă...

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Ei nici chiar așa... Ce se întâmplă? Sună foarte bine: Oficiul Național al Produselor Tradiționale și Ecologice. Mai mult, expunerea de motive este foarte interesantă și ai presupune, din expunerea de motive, că este o instituție care va reglementa numirea produselor tradiționale, va apăra aceste denumiri, va apăra aceste produse.

În realitate, în momentul în care citiți legea veți vedea că este vorba de o instituție mai mult pentru publicitate și promovare. Deci e o chestiune care se poate face foarte simplu prin externalizarea către mijloace media private, către alte chestiuni, deci nu are nici cum această instituție înființată caracteristicile unei instituții a statului, unei instituții finanțate de la bugetul de stat.

De aceea, eu am solicitat în comisie ca Guvernul să completeze acest proiect cu mai multe atribuțiuni ale acestei instituții sau să retrimitem la comisie, și fac această propunere în acest moment, să retrimitem la comisie pentru a completa noi proiectul de lege cu alte atribuții necesare bunei funcționări a unei asemenea instituții.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Marcu Tudor.

Domnul Marcu Tudor:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Cu regret, vă spun că nu fac parte din această comisie care este foarte bine închegată în realitățile zilei, dar eu zic că este bine ca să trimitem din nou această lege la comisie pentru că aș face o propunere acum: să se analizeze și posibilitatea ca acest oficiu să se ocupe și de produsele nocive în agricultură. Degeaba avem Oficiu Național al Protecției Consumatorului sau cum se numește, deoarece acesta timp de 7 ani sau nu știu de când au început să apară pe piața românească produse mai mult decât nocive, cum ar fi deteriorarea completă a pieței în cea mai mare parte a zonelor din țară, în privința vânzării roșiilor, de exemplu, toată lumea, tradițional, cum zicem noi, produse tradiționale românești, au cumpărat semințe sătenii din Turcia, care au venit cu grămada la noi în țară sau nu mai știu din ce țară de genul acesta, produse absolut imposibil de valorificat sau de mâncat produsele acestea, deoarece, spre exemplu, roșiile de care vorbeam, nu mai vorbesc castraveții și alte produse de genul acesta, sunt atât de proaste, tari, niciodată nu se coc, oricât le-ai lăsa să se coacă rămân în permanență bolovan, săteanul vrea să vândă și peste o săptămână aceste produse, ele nu sunt nici tradiționale, nici ecologice, sunt pur și simplu nocive. În ce categorie le băgăm pe acestea? Nimeni nu-și mai face roșii tradiționale în România decât poate pentru ei, acasă.

În legătură cu acest oficiu ar trebui să ia în seamă comisia și posibilitatea de a controla aceste produse sau producția lor mai bine zis, să se interzică, pur și simplu, apariția pe piață, cum s-au interzis în alte țări civilizate din Occident, unde nu există asemenea produse și vedem cu toții când mergem acolo, există la noi aproape toate. Pentru că așa vrea țăranul, nu să vândă la ora 8 cu prețul de 10 mii de lei roșiile și la ora 12, când se termină piața, să vândă cu 5 mii de lei. El nu le mai ia acasă, ca în Grecia sau în Italia, unde le vinde cu jumătate de preț la sfârșitul zilei, dar săteanul român le duce acasă și le scoate după aceea peste două săptămâni, că ele tot tari sunt. Și ne motivează că așa vrea consumatorul.

Nu e adevărat! Noi suntem consumatori, toți ne plângem de așa ceva, dar acest oficiu nu a luat în seamă și această problemă, ca și cum produsele tradiționale sunt cele pe care le vedem noi acum pe piață, nu sunt tradiționale. Sunt produse contrafăcute, cu semințe turcești și, ca atare, degeaba am pus aici protecția produselor tradiționale deoarece nu există. Am putea însă să dăm competențe comisiei și pentru așa ceva.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc. Domnul deputat Kelemen.

Domnul Kelemen Attila Bella Ladislau:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Este de-a dreptul caraghios că noi aici începem acum să interpretăm fiecare cum știm, care este un produs tradițional sau care nu.

În acest raport și în preambulul legii este foarte clar că această denumire este preluată de la alte țări, cu tradiție în această problemă, din Europa. Este destul de rușinos, dacă doriți, că încă noi în România nu avem acest oficiu, deși România are cel mai mare procent de locuitori care trăiesc dintr-o agricultură tradițională.

Eu cred că această lege nu trebuie să fie retrimisă la comisie, legea trebuie să treacă și să ne apucăm să și lucrăm în acest domeniu, fiindcă dacă aveam acest oficiu, nu aveam acea problemă cu Uniunea Europeană, cu cazanele de fiert țuică și multe, multe alte produse tradiționale care, de fapt, sunt în România. Unele sunt ecologice, altele sunt numai tradiționale, dar trebuie să existe acest oficiu și trebuie să intre în atribuții.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Alte intervenții? Înțeleg că nu există amendamente admise sau respinse? Retrimiterea la comisie, aveți propunere?

Stimați colegi,

Avem propunere de trimitere a proiectului înapoi la comisie. Vă rog să vă introduceți cartelele pentru a putea vota. Numai pe bază de cartelă.

Ca să rămână la toată lumea, câte un vot fiecare, stimați colegi.

Propunere de retrimitere la comisie a înființării Oficiului de Produse Tradiționale și Ecologice.

Gata. Putem vota, stimați colegi? V-ați introdus cartelele? Mulțumesc.

Supun votului dumneavoastră propunerea de retrimitere la comisie a acestui proiect.

Vă rog să votați.

(Conform afișajului, se înregistrează 82 deputați prezenți, 12 voturi pentru, 68 voturi împotrivă, o abținere, un vot neexprimat.)

Vă mulțumesc. Propunerea a întrunit un număr impresionant de voturi, insuficient însă pentru adoptare.

Am finalizat dezbaterile generale. Nu există amendamente admise sau respinse. Proiectul rămâne la vot final.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 21 ianuarie 2020, 19:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro