Plen
Ședința Camerei Deputaților din 4 septembrie 2007
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.110/14-09-2007

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
10-10-2019 (comună)
08-10-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 04-09-2007 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 4 septembrie 2007

5. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.23/2007 privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului și din administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov, județul Brașov, în domeniul public al municipiului Brașov și în administrarea Consiliului local al municipiului Brașov, județul Brașov (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 391/2007

 

Domnul Valer Dorneanu:

  ................................................

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.23/2007 privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului și din administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru cartof și sfeclă de zahăr Brașov, Consiliului local al Municipiului Brașov.

Procedură de urgență avem și aici. Două comisii sunt chemate să prezinte raportul comun: Comisia pentru administrație publică și Comisia pentru agricultură. Le rog să ia locul în banca afectată comisiilor. (Se aplaudă apariția domnului secretar Dan Radu Rușanu, care îl înlocuiește pe domnul secretar Ioan Munteanu la prezidiu)

Vedeți cum sunteți? Pe președinte care a venit înainte nu l-ați aplaudat.

Are cuvântul inițiatorul. Cine prezintă din partea Guvernului?

Vă rog, domnule secretar de stat, și să vă prezentați pentru stenogramă.

Domnul Istvan Tőke (secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale):

Domnule președinte,

Sunt Istvan Toke, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Această ordonanță de urgență a fost înaintată pentru că drumul ocolitor al Municipiului Brașov a avut nevoie de asigurarea terenului reprezentând condiția pentru realizarea investiției de interes general, obiectiv care vizează interesul public cu impact major economic nu numai în zonă, ci și la nivel național.

Necesitatea efectuării acestui demers constă în faptul că prin realizarea arterei ocolitoare de interes județean și național se vor rezolva probleme de tranzit al Municipiului Brașov și o dată cu aceasta și o parte a efectelor negative din domeniul poluării mediului, a infrastructurii rutiere și a fluidizării circulației.

De asemenea, se va avea în vedere corelarea lucrărilor de reabilitare a rețelei stradale cu lucrările de realizare a arterei ocolitoare a Municipiului Brașov și influențele pe care autostrada București-Brașov le va avea asupra traficului de tranzit prin oraș.

În acest sens, vă prezentăm spre adoptare proiectul de lege privind aprobarea ordonanței respective.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnule deputat Soporan, vă rog să prezentați raportul comisiei. Astăzi sunteți raportor de serviciu, văd.

Domnul Vasile Soporan:

Așa e cum spuneți. Vă mulțumesc.

Iarăși un raport comun. La întocmirea raportului, comisiile au avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină și imunități.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare transmiterea unui teren din domeniul public al statului și din administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru cartof și sfeclă de zahăr Brașov, județul Brașov, în domeniul public al Municipiului Brașov și în administrarea Consiliului local al Municipiului Brașov, județul Brașov, în vederea realizării obiectivului de investiții "Ocolitoarea Municipiului Brașov".

Prin obiectul de reglementare și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

În conformitate cu prevederile art.61 și 63 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, membrii comisiilor reunite au examinat proiectul de lege în ședințele din 5 iunie și 25 iunie 2007.

Raportul comun al comisiilor a fost adoptat cu 50 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă și o abținere.

Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic și Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice propun plenului Camerei Deputaților aprobarea acestuia în forma adoptată de Senat în ședința din 9 mai 2007.

Pentru dezbatere, propun cinci minute.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

Mai întâi dacă sunteți de acord cu timpii propuși de dezbatere. Dacă sunt obiecțiuni. Nu. Împotriviri? Nu.

Dacă din partea grupurilor parlamentare dorește cineva să intervină. Domnul deputat Tabără, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am și auzit aici că cică "s-ar putea să fie împotrivă". Nu sunt împotrivă și tocmai de asta am și luat cuvântul astăzi pentru că se cunosc pozițiile pe care le-am exprimat de nenumărate ori de la acest microfon legat de ceea ce înseamnă patrimoniul funciar al instituțiilor publice și, mai ales, a celor care au implicații extraordinare în dezvoltarea agriculturii.

Institutul de sfeclă și de cartofi de la Brașov este un astfel de institut, dar în același timp, aceste proprietăți care fac parte din domeniul public, atunci când sunt puse la dispoziție pentru utilități publice, așa cum este centura pentru orașul Brașov, este o necesitate, să fim de acord și să cedăm aceste suprafețe.

Acesta este motivul pentru care va trebui să avem întotdeauna astfel de rezerve de teren. Atunci când ni se cere, să putem pune la dispoziție terenurile necesare, și nu pentru ceea ce înseamnă acele parteneriate care, nu de puține ori, sunt sub un anumit semn de întrebare.

Grupul parlamentar al Partidului Democrat, de fapt exprimat și în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, în comisiile reunite, este de acord cu acest proiect de lege și finalizarea lui.

Mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul deputat Mocanu, din partea Grupului parlamentar al P.S.D.

Domnul Vasile Mocanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Acest proiect de lege a fost dezbătut în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice în mai multe ședințe, în trei, patru ședințe. De fiecare dată am întors acest proiect la minister, fiindcă a fost cerut din partea mai multor colegi și din partea Grupului parlamentar al P.S.D. din comisie mai multe date referitoare la parcelele care vor fi predate de la Institutul de Cercetare la Consiliul Local Brașov.

Cu toate că aceste date n-au fost aduse niciodată de la minister în fața Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, noi am insistat asupra acestor date. Nici acum, nici în plen după ce a fost prezentată motivarea acestui proiect de lege și susținerea lui de către domnul secretar de stat, nu ne-au fost date aceste informații cerute de către noi.

Am gândit foarte bine cu toți colegii și am găsit de cuviință, chiar dacă aceste informații nu le-am obținut de la minister, să votăm pentru acest proiect de lege, dar, totuși, simțim că este ceva putred în această hotărâre.

Ar fi bine ca, din partea celor care cunosc această problemă, să ne informeze și pe noi. Este mult mai corect și colegial.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, domnul deputat Ghișe, întâmplător din circumscripția Brașov.

Domnul Ioan Ghișe:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal susține proiectul de lege. Doresc să vă aduc la cunoștință doar două, trei elemente în plus.

Șoseaua de centură ocolitoare a municipiului Brașov, în forma în care ea ar îndeplini cel mai bine funcțiunile pentru a devia traficul greu de la străpungerea cartierelor de locuințe din municipiu, înseamnă 22 km.

Porțiunea de teren propusă în proiectul de lege, pentru a se ceda unității administrativ-teritoriale a municipiului Brașov, este doar o parte a acestei porțiuni de 22 km și ea rezolvă doar parțial problema de fond, care înseamnă șoseaua de centură a municipiului Brașov.

Cum probabil fiecare dintre noi, cei prezenți aici în sală, am avut și plăcerea, dar în același timp și nefericirea de a merge pe traseul din București pe Valea Prahovei și prin Brașov pentru a ajunge în Transilvania, ne-am putut da seama de dificultățile pe care traficul le întâmpină în străbaterea municipiului Brașov, tocmai datorită lipsei acestei șosele de centură ocolitoare.

Așadar, proiectul de lege vine să împlinească o necesitate și, de aceea, vă rugăm să aveți amabilitatea ca prin votul dumneavoastră să susțineți aceste proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Dorește și reprezentantul Partidului Conservator să-și prezinte punctul de vedere.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Constantin Faina:

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor deputați,

Grupul parlamentar al Partidului Conservator susține proiectul de lege înscris la pct.4 al ordinii de zi.

Prin aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.23/2007 se vor crea premisele pentru finalizarea ocolitoarei municipiului Brașov, asigurarea terenului reprezentând condiția determinantă pentru realizarea acestui obiectiv, care vizează interesul public cu impact major nu numai asupra zonei, ci asupra nivelului național.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Vă mulțumesc.

Dacă mai dorește cineva să intervină?

Domnul deputat Moisoiu, din partea Grupului parlamentar al P.R.M.

Domnul Adrian Moisoiu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Colegii care au luat cuvântul înainte au prezentat o serie întreagă de puncte de vedere, care sunt într-adevăr pertinente. Șoseaua de centură și drumul ocolitor este o necesitate pentru municipiul Brașov.

În consecință, și Grupul parlamentar al Partidului România Mare susține această inițiativă.

Mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Vă mulțumesc.

Mai dorește cineva?

Poftiți, din partea Grupului parlamentar al U.D.M.R.

Domnul Attila Kovacs:

Stimați deputați,

Grupul parlamentar al U.D.M.R. va susține acest proiect de lege.

Transferarea acestui teren este foarte importantă pentru județul Brașov, pentru că astfel se va putea realiza un obiectiv foarte important, acela de ocolitoare a municipiului Brașov și șoseaua de centură.

Mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

Mai dorește cineva să intervină? Nu.

Trecem la dezbaterea proiectului de lege în formula propusă de comisie, respectiv forma Senatului.

La titlul legii, a proiectului de lege, dacă aveți obiecțiuni? Nu aveți.

Adoptat în unanimitate.

Cuprinsul articolului unic, care conține dispoziția de aprobare a ordonanței de urgență, dacă aveți obiecțiuni? Nu.

Adoptat în unanimitate.

La titlul ordonanței de urgență, dacă aveți obiecțiuni? Nu aveți.

Adoptat în unanimitate.

La art.1? Nu sunt obiecțiuni.

Adoptat în unanimitate.

La art.2? Nu sunt obiecțiuni.

Adoptat în unanimitate.

Vom supune proiectul votului final în ședința de astăzi.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 14 octombrie 2019, 9:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro