Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 14-11-2006

Ședința Camerei Deputaților din 14 noiembrie 2006

10. Dezbaterea Proiectului de Lege privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România (rămas pentru votul final).
 
consultă fișa PL nr. 686/2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

Pct.9, Proiectul de Lege privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România.

Legea are caracter ordinar.

Proiect adoptat de Senat.

Raport de adoptare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale.

Suntem Cameră decizională.

Inițiatorul. Domnul deputat Amet Aledin.

Domnul Aledin Amet:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

În țara noastră trăiesc astăzi, conform statisticilor oficiale, 25.000 de tătari. Cetățeni români născuți și educați în România, membrii Comunității tătare și-au păstrat identitatea etnică și identitatea religioasă, având îndatoriri și drepturi.

Aș dori să evidențiez un aspect, și anume, faptul că etnia tătară ocupă un loc important în ceea ce privește numărul intelectualilor raportat la numărul populației. Prin acest proiect de lege, noi, autorii, ne-am propus să marcăm data de 13 decembrie ca zi de sărbătoare, de bucurie a Comunității tătare.

Propunerea legislativă a primit votul favorabil din partea plenului Senatului, precum și votul pentru din partea Comisiei de cultură, Comisiei pentru administrație și Comisiei pentru drepturile omului.

Doamnelor și domnilor colegi,

Rugămintea mea este să oferiți această sărbătoare comunității tătare, o comunitate respectată și, în egală măsură, respectuoasă.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Comisia. Domnule vicepreședinte Varga, vă rog.

Domnul Varga Attila:

Mulțumesc, domnule președinte.

În conformitate cu prevederile art.95 din Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale a fost sesizată, în fond, spre dezbatere, a proiectului de Lege privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în ședința din 13 septembrie 2006, Camera Deputaților fiind Cameră decizională.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

În conformitate cu prevederile art.61 din Regulament, membrii Comisiei au examinat proiectul de lege în ședința din 11 octombrie 2006. La lucrările comisiei au fost prezenți 13 deputați din totalul de 15 membri ai comisiei.

Cu ocazia dezbaterilor, membrii comisiei au concluzionat că proiectul de lege adoptat Senat poate fi acceptat într-o formă amendată, având în vedere amendamentele propuse de Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și potrivit opiniilor exprimate de inițiatori și de unii membrii ai comisiei.

Raportul comisiei a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Prin urmare, supunem spre dezbatere și aprobare inițiativa legislativă privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătarilor din România.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Dacă există intervenții la dezbateri generale.

Vă rog, domnule deputat Moisoiu.

Domnul Adrian Moisoiu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Eu vreau să subliniez că este o bucurie pentru noi ca să aprobăm prin votul nostru acordarea acestei zile de sărbătoare pentru una dintre populațiile din România, pentru tătari, pentru minoritatea tătară din România de a avea o sărbătoare a sa proprie.

Grupul parlamentar al Partidului România Mare va susține necondiționat această inițiativă legislativă, mai ales că și în rândurile sale fac parte deputați de această etnie, în rândurile sale sunt consilieri locali și județeni din județele în care aceștia trăiesc și considerăm că se face astăzi un act de dreptate în acest sens.

De asemenea, am o rugăminte, dacă s-ar putea, domnule președinte, și anume, să se grăbească în măsura în care cred că toți colegii din sală vor vota favorabil această inițiativă parlamentară, să se grăbească demersurile pentru ca să se urgenteze la Senat, pentru votarea ei și la Senat, astfel ca 13 decembrie 2006 să fie pentru prima oară ziua în care etnia tătară să-și serbeze ziua sa.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Domnul deputat Miron Ignat.

Domnul Miron Ignat:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Acest proiect de lege a fost adoptat în Senat și de Comisia drepturilor omului, minorități și culte.

Implementarea acestei legi, după câte am constatat, nu implică nici cheltuieli guvernamentale, nici cheltuieli de la bugetele organelor locale, ci va fi o sărbătoare a etniei noastre, etniei tătare, care va recunoaște acest act istoric, prin ce a trecut și această etnie.

Declararea zilei de 13 - să fie o zi cu noroc, nu cu ghinion, cum sunt zilele de 13 - nu face altceva decât va recunoaște ceea ce ei sărbătoresc de ani și ani de zile.

Grupul parlamentar al minorităților naționale va vota favorabil acest proiect de lege.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Magheru, domnul deputat Săniuță și domnul deputat Fotopolos. Aceasta este ordinea, îmi pare rău.

Domnul Paul Magheru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am motive personale să intervin în legătură cu dezbaterile și, categoric, adoptarea acestei inițiative legislative. Lumea și astăzi mai confundă încă două minorități destul de apropiate, turcă și tătară, este adevărat că au o istorie relativ comună, un spațiu geografic relativ comun. În ce mă privește pe mine, ca locuitor al orașului Oradea, aș vrea să vă spun că mă leagă istoric de evenimentele din secolul al XIII-lea, faptul că în deplină expansiune mongolo-tătară, orașul Oradea, până astăzi, deține cea mai veche cetate din lemn, ridicată împotriva năvălirii tătarilor.

În legătură cu acest proiect de lege, aș vrea să vă spun că, cunosc și apreciez istoria, cultura acestei minorități, a favorizat în zona geografică și culturală, unde au fost inclusiv, contrar unor considerații istorice, a favorizat cultura, inclusiv cultura persană, apoi cultura țărilor învecinate. Aș vrea să vă mai spun, în legătură cu această minoritate, că eu spun, mai în glumă, mai în serios, colegilor mei din Parlament, din Grupul minorităților naționale altele decât cea maghiară, că fără minorități n-ar exista România Mare. Într-adevăr, România Mare există și prin aceste minorități.

Eu mă alătur sentimentelor exprimate de până acum și, categoric, și personal, și din partea Grupului parlamentar, mă bucur de bucuria minorității tătare din România.

Doresc și eu ca cifra fatidică 13 să le aducă numai noroc.

Deci, îi felicit pentru această inițiativă și vă promitem că ne vom bucura, alături de ei, prețuindu-i pentru istoria, pentru cultura și mai ales pentru ceea ce au reușit să lichideze din mentalul românesc. De regulă, în mentalul nostru, când auzeai de cuvântul turc și tătar, te apuca groaza. Ei, de data aceasta, te apucă cinstea, considerația și respectul față de această minoritate.

Îi felicit și mă bucur încă o dată de bucuria lor!

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Marian Săniuță.

Domnul Marian Florian Săniuță:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Dați-mi voie ca și eu, la rândul meu, să salut această inițiativă. Până la urmă, regimul minorităților în România reprezintă un model, dincolo de toate pasiunile care s-au pus de-a lungul vremii și, în special, în ultima sută de ani, vizavi de ce se întâmplă, ce s-a întâmplat și mi-aș permite să spun, ceea ce se va întâmpla într-o Românie europeană.

Ca parlamentar de stânga, însă, ca membru al Internaționalei socialiste, dați-mi voie să ridic o problemă: 13 decembrie este, în egală măsură, ziua tipografilor. 13 decembrie, în perioada imediat postbelică, după primul război mondial, a reprezentat un eveniment în care muncitorii tipografi, ieșiți în stradă, să-și câștige drepturile, împreună cu sindicatele, împreună cu formațiunile profesionale, au fost brutal reprimați de conducerea de atunci a țării.

Din acest punct de vedere, iată, vom asista la două sărbători într-o singură zi: una care să fie, să spun așa, plină de zâmbete, este vorba de sărbătoarea colegilor din minoritatea tătară, într-o Românie europeană, și una care comemorează, până la urmă, morții din piața teatrului, muncitorii tipografi, sindicaliștii care au picat atunci, doar pentru faptul că și-au cerut drepturile.

Din acest punct de vedere, eu cred că, dați-mi voie să-mi exprim acest punct de vedere, eu cred că atunci când proclamăm și dorim astfel de zile trebuie să ținem cont dacă în acea zi se mai întâmplă ceva, dacă există și alte conotații istorice, și sunt obligat să spun: ziua tipografilor și morții din piața teatrului ne pun în situația pe noi, parlamentarii de stânga, să reflectăm o dată în plus atunci când discutăm despre 13 decembrie, ca o altă zi.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Fotopolos, domnul deputat Mihei și domnul deputat Márton.

Domnul Sotiris Fotopolos:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Dacă-mi permiteți, astăzi este lăsata secului. În numele comunității elene, vă dorim petrecere plăcută și, foarte pe scurt, un obicei care se poartă de mii de ani în Grecia: finii se duc la nași cu tot ce trebuie și petrec până mâine dimineață.

Este un moment în care, pentru mine, acest proiect de lege reprezintă o dublă semnificație: comunitatea greacă din România are relații superbe cu comunitatea tătară și comunitatea turcă, sunt perfect de acord, mi-aș permite, colegului nostru deputat al minorității tătare că, pe 13 decembrie să ne invite la această sărbătoare, să elaborăm împreună o sărbătoare multietnică, dar cu majoritate românească în casa noastră.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Andrian Mihei.

Domnul Andrian-Sirojea Mihei:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Cred că este o dată de bun augur, când discutăm astăzi, 14 noiembrie, despre acest proiect de lege care sper să primească votul dumneavoastră final, pentru că, inevitabil, discutând despre etnia tătară, trebuie să discutăm despre Dobrogea, model de conviețuire multiculturală.

Astăzi, 14 noiembrie, se împlinesc 128 de ani de când Dobrogea a revenit României. Este de remarcat faptul că marele om politic liberal, Mihail Kogălniceanu, părintele reformei și al primei modernizări a României, a redactat Proclamația domnească pe care a rostit-o regele Carol când Dobrogea a revenit României.

Cred că este o zi de sărbătoare și trebuie să subscriem cu toții că acest meleag dobrogean întotdeauna a fost un cămin și pe etnia tătară.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Arpád Márton.

Domnul Márton Arpád-Francisc:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Ne bucurăm, iată, că suntem la un al doilea proiect de lege, care consacră o zi care pentru o minoritate din România este o zi importantă.

Noi am susținut și prima inițiativă, cea legată de comunitatea romilor, am susținut-o și pe aceasta, chiar participând la ajustarea din punct de vedere al textului, din punctul de vedere al necesităților legislative.

Ca atare, ne bucurăm că va fi votat și sper că va fi votat. Chiar mai mult, îi rog pe colegii noștri din Partidul Social Democrat, deși am înțeles problema dânșilor, să voteze acest proiect de lege, pentru că astfel de zile sunt legate pentru fiecare comunitate, de un eveniment istoric concret. Că aceste evenimente istorice concrete, de-a lungul secolelor s-ar putea să fie în aceeași zi, este o problemă pe care nu o putem rezolva și vă rog să nu interpretați altfel, dar nici când s-a decis în Parlamentul României, mi se pare, cu unanimitate, ziua națională pe 1 decembrie, nu s-a gândit nimeni, haideți să nu o punem pe 1 decembrie, pentru că mai există o zi internațională în aceeași zi.

Eu cred că astfel de suprapuneri, în data istorică pe care o avem acum, sunt inevitabile.

Și, dacă această comunitate, cea tătară, consideră că cea mai reprezentativă pentru dânșii este această zi, atunci, să susțineți și să votați pentru acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Alte intervenții la dezbateri generale? Domnule deputat Săniuță, tot la dezbateri generale? Vă rog.

Domnul Marian-Florian Săniuță:

Mulțumesc, domnule președinte.

Nu doresc să iau cuvântul pentru a crea un diferent. Văd că există în continuare pasiuni.

Vreau să spun, însă, extrem de clar, un singur lucru: atunci când am luat cuvântul și am sesizat că 13 decembrie este ziua în care români, conaționali de-ai noștri au fost împușcați în Piața teatrului, m-am gândit că într-o astfel de zi este o zi în care îi comemorăm pe acești oameni.

Sigur, cred că suntem la fel de români ca să-i comemorăm pe cei care au picat în Piața teatrului pe 13 decembrie și mai puțin să ne bucurăm. Or, dacă dăm dovadă că suntem cu toții români, indiferent de naționalitate, de minoritatea căreia îi aparținem, trebuie să acceptăm, stimați colegi, că istoria este una singură, aceea a României și românilor.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Domnul deputat Preda.

Domnul Ion Preda:

Stimate domnule președinte,

Stimați colegi,

Aici nu este vorba de poziția stângii sau a dreptei. Este vorba de istoria reală a României, care ne spune că la 13 decembrie 1918 a fost o încercare de puci, pusă la cale de Comintern.

Nici măcar social-democrația din România nu a sprijinit-o! Așa încât, pentru susținerea proiectului de lege care se discută nu este, din acest punct de vedere, nici un impediment.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnule deputat Frâncu, doriți să luați cuvântul? Îmi cer scuze, dar v-am văzut doar prezența, nu și mâna ridicată.

Domnul Emilian Valentin Frâncu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Cred că discuția a luat-o pe o cale greșită, nu se pune aici problema de a compara importanța a două evenimente.

Important este că, pe 13 decembrie, în Crimeea, comunitatea tătară și-a votat Constituția și, pentru această comunitate, această zi este o zi importantă și este o zi de sărbătoare.

Sunt unul dintre coautorii legii și am semnat, alături de colegul Aledin Amet, această lege, pentru că eu cunosc și respect cultura acestei minorități.

Vreau să vă spun că tătarii sunt printre puținele minorități care nu au corespondent în stat național și este firesc ca, spre deosebire de celelalte minorități, care-și pot serba o zi națională o dată cu conaționalii lor din statele respective, comunitatea tătară să aibă și ea, așa cum am stabilit și pentru comunitatea romă, pentru minoritatea romă, deci să aibă o zi de sărbătoare.

Și cred eu că este important pentru noi, tocmai pentru că am demonstrat întotdeauna o deschidere largă spre această problemă a minorităților naționale și am fost, poate, printre puținele state din lume care am avut o legislație în acest domeniu model pentru alte state, să fim cu toții de acord și să le oferim colegilor noștri această posibilitate de a avea o zi în care, practic, 25.000 de persoane să își serbeze o zi a lor.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Ujeniuc, domnul deputat Mălaimare.

Domnul Dragoș Ujeniuc:

Mulțumesc, domnule președinte.

Eu n-am înțeles un singur lucru: care este grija Grupului P.S.D.? Că în ziua de 13 decembrie, tătarii nu vor putea participa la sărbătoarea tipografilor, la comemorarea acestei zile pentru lupta tipografilor din 13 decembrie?

Părerea mea sinceră este că am început să ne facem că lucrăm! Continuăm în aceeași manieră, pe o problemă falsă, să purtăm discuții, iată, de aproape o jumătate de oră. Cele două sărbători: comemorarea zilei de 13 decembrie de către tipografi și sărbătoarea tătarilor nu sunt incompatibile, dacă sunt în aceeași dată. Haideți să fim puțin serioși și să abandonăm această problemă falsă.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul deputat Mălaimare.

Domnul Mihai Adrian Mălaimare:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Eu cred că n-ar trebui, evident, să amestecăm lucrurile, deși istoria le rezolvă așa cum trebuie și sunt convins că tot ceea ce a spus colegul nostru de la P.S.D. este în consens cu ceea ce este și în sufletul nostru, al tuturor.

Doar că vreau să vă relatez o scurtă întâmplare. În cadrul unei manifestări pe care am organizat-o la teatrul pe care-l conduc am avut în scenă, în fața a 1.500 de oameni, câți erau în amfiteatrul nostru, copiii comunității tătarilor și care ne-au cerut, m-au rugat să le permit, deși nu era în program, să cânte și să danseze un cântec al lor, despre oamenii care nu au o țară. M-au rugat, crezând că o să le interzic așa ceva. Le-am permis să o facă, 20 de copii și o profesoară au cântat plângând și 1500 de oameni s-au ridicat în picioare și nu au îndrăznit să aplaude. Aceasta este povestea. Aceasta este întâmplarea și eu salut în comunitatea tătarilor nevoia culturii noastre profunde, a unei culturi combinate, a unei culturi în care tătarii, cu tot ceea ce au ei bun și cu tot ceea ce înseamnă ei valoros sunt ai noștri.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Dragoș Dumitriu.

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Mulțumesc.

Stimați colegi,

Nu credeam să ajung să aud vreodată atâta patetism pe seama tătarilor.

lumea, până la urmă, în mare parte, este de acord cu această lege, stăm pe loc de aproape o oră pentru o chestie pe care o puteam vota în două minute.

Chiar trebuie să facem propagandă electorală și declarații politice până și pentru tătari?

Mulțumesc frumos.

Hai să trecem la vot!

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Rus.

Vreau să întreb dacă mai este vreunul dintre colegi care încă nu a vorbit, ca să pot să vă ofer cuvântul?

Domnul Ioan Aurel Rus:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnilor colegi,

Atunci când la Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități naționale a venit această inițiativă pentru aviz, am stat și am calculat toți colegii și am găsit de bine să avizăm favorabil și putem merge cu argumentele mai departe.

În România se sărbătorește de două ori ziua de Paște. Sunt confrații noștri catolici, reformați, cultele protestante, care-și sărbătoresc Paștele la o dată, și este dreptul lor, pe urmă este Paștele ortodox și sărbătorim altă dată.

Nu încurcă nici unul pe ceilalți, ci, dimpotrivă, ne bucurăm și la o sărbătoare și la cealaltă.

Este foarte adevărat ce spunea colegul nostru Săniuță, că în 13 decembrie comemorăm tipografii care s-au jertfit, dar tot atât de adevărat este că și comunitatea tătară are dreptul la o zi de sărbătoare. Așa că, haideți să dăm un vot pentru această sărbătoare, să se bucure și confrații tătari, ne bucurăm și noi împreună și în această conlucrare să se arate că într-adevăr vrem să facem ceva util aici, în Parlamentul României.

Mulțumim.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Alte intervenții la dezbateri generale? Stimați colegi, dar insist. Nu mai sunt.

Trecem, atunci, la dezbaterile pe articole. Nu avem amendamente respinse. Lucrăm pe raportul cu amendamente admise.

Punctul 1. Obiecții, observații, comentarii? Nu sunt.

Punctul 2. Nu sunt. Adoptate.

Punctul 3. Obiecții, observații, comentarii? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 4. Obiecții, observații, comentarii? Varianta comisiei. Nu sunt. Adoptat.

Am finalizat dezbaterea pe articole. Rămâne la vot final.