Plen
Ședința Camerei Deputaților din 31 octombrie 2006
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.162/10-11-2006

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
03-04-2020
02-04-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 31-10-2006 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 31 octombrie 2006

19. Supunerea la votul final:  
    19.1 Proiectul de Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate (adoptat);
 
consultă fișa PL nr. 616/2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

La pct. 1 pe ordinea de zi - Proiect de Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate.

Legea are caracter organic, prioritate de integrare, suntem primă Cameră sesizată.

Vă rog să votați. Vă mulțumesc.

Legea a fost adoptată, cu 251 de voturi.

(Conform afișajului, se înregistrează: 259 prezenți, 251 pentru, un vot împotrivă, 2 abțineri.)

Pentru explicarea votului..., eu, în orice caz.(Coboară la tribuna vorbitorilor.)

Doamnelor și domnilor colegi,

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal dorește înființarea Agenției Naționale de Integritate. Nu suntem mulțumiți de formula adoptată la nivelul comisiei, am susținut, de-a lungul dezbaterilor din comisie, dezbaterilor din plen, pe procedură și pe fond, că această formulă nu este puternică, nu are conținutul necesar și nu dă competențele necesare Agenției, pentru ca Agenția să-și ducă până la capăt efortul de prevenire și combatere a corupției.

Pe de altă parte, considerăm, dat fiind că Senatul este Cameră decizională, că aceasta reprezintă doar un prim pas în efortul de convigere a societății românești și a clasei politice românești că avem nevoie de o Agenție de Integritate puternică. Pasul decisiv trebuie să fie cel de la Senat, sperăm să avem în continuare sprijinul opiniei publice, sprijinul societății civile, pentru a-i convinge pe colegii noștri senatori că Agenția de Integritate, al cărei proiect este astăzi trimis cu propunere de adoptare de la Camera Deputaților, trebuie să capete mai multe competențe, trebuie să capete acele competențe pe care proiectul Guvernului Tăriceanu le propunea.

În această conjunctură, parlamentarii liberali, cu inima îndoită și cu încurcătură în suflete, au votat acest proiect. (Aplauze; Revine la prezidiu.)

Domnul deputat Călian, doamna deputat Jipa.

Domnul Petru Călian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Vă rog să-mi permiteți, în numele Grupului parlamentar PC, să mulțumim Partidului Național Liberal și Partidului Democrat pentru acest vot. Acest vot înseamnă de fapt o recunoaștere a activității depuse în Comisia juridică asupra acestui proiect de lege. Acest vot, practic, confirmă constituționalitatea Proiectului de Lege privind înființarea Agenției Naționale de Integritate în varianta Comisiei juridice.

Credem noi că această formă este acceptabilă și sperăm ca ea să fie votată și la Senat, deoarece, categoric, astăzi, a primit girul, în această formă, din partea majorității parlamentarilor din Camera Deputaților.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Doamna deputat Jipa.

Doamna Florina Ruxandra Jipa:

Stimați colegi,

În primul rând, vreau să-mi cer scuze pentru faptul că sunt foarte bolnavă și nu știu dacă vocea mea este la fel de sonoră ca de obicei.

Vreau să salut acest vot, dat astăzi de Camera Deputaților, pentru că înseamnă o mare victorie. Ca să fim integri, nu avem nevoie de o lege care nu există în nici o țară europeană! Noi, de la 1 ianuarie, suntem europeni cu totul, deci, este o mare păcăleală această lege a Agenției de Integritate! Nu a fost dorită decât de doamna Monica Macovei! Care, probabil, și-a dorit multe lucruri și care nu i-au reușit. Și-a dorit să fie și comisar european, nu i-a reușit nici acest lucru, nu are nici o importanță.

Dar, atâta timp cât voi fi în Comisia juridică, vă promit solemn că niciodată, cu concursul colegilor, care sunt bine ancorați în realitate, nu va trece nici o lege de o asemenea porcărie! (Vociferări.) Știți ce nenorocire era? (Rumoare, vociferări.) Nu faptul că noi nu dorim să fim... Nu avem bani, stimați colegi! Păi, asta presupunea niște costuri imense, ar fi însemnat...

De unde atâția bani de la buget? Nu avem bani pentru alte lucruri, care sunt foarte importante, și avem bani să creăm un organism care nu există niciunde? Poate în Congo, unde credeți dumneavoastră că ar putea să existe?

Deci, pentru mine este o mare satisfacție, nu m-am bătut în zadar. Vreau să vă spun că am avut și de plătit un mare preț pentru acest lucru. Și v-aș ruga, dacă puteți, să răbdați, să mă ascultați încă câteva secunde, stimați colegi, și vă spun și de ce.

Spre deosebire de ceilalți dintre dumneavoastră, eu am un mare handicap, știți care? Soțul meu este judecător de penal. Deci, gândiți-vă câtă verticalitate am avut, ca să am curajul să mă bat cu doamna Monica Macovei, care nici nu știți ce fel de om este, poate o să aflați pe parcurs sau poate se lămuresc și alții.

Acum câteva săptămâni, datorită faptului că eu am îndrăznit, de nenumărate ori, să fiu împotriva convingerilor dânsei (deși, atunci când a avut dreptate, de la acest microfon, eu v-am rugat să lăsăm Registrul Comerțului la justiție, pentru că aceasta era adevărata cale și mă bucur că a rămas acolo unde îi era locul), eu vreau să vă spun că a apărut în ziarul "Gândul" și este o mare nedreptate, nu la adresa soțului meu, este o nenorocire, ca soluțiile...

Domnul Bogdan Olteanu:

Doamnă deputat, vă rog, mai scurt.

Doamna Florina Ruxandra Jipa:

Domnule președinte, o secundă mai lăsați-mă să vă spun.

Este o trategie a acestei țări, în momentul de față (acum nu vorbesc de soțul meu), ca toate dosarele penale să fie popularizate prin presă! Dumneavoastră credeți că un judecător care are asupra lui această presiune mai poate să fie el însuși și să dea soluția corectă? Lăsați justiția să-și facă datoria!

Aruncăm numai cu noroi, spunem că este coruptă, dar de ce nu-i lăsați să-și facă datoria? S-ar putea să fie și corupți printre ei, eu nu neg acest lucru, dar nu mai popularizați, rugați presa să nu mai mediatizeze! Justiția se face în sălile de tribunal și nu în ziare!

Vă mulțumesc, domnule președinte. (Aplauze. Se strigă: "Bravo!")

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Cristian Dumitrescu.

Domnul Cristian Sorin Dumitrescu:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Grupul Partidului Social Democrat a susținut prin vot acest proiect de lege. Și cred că sunt în asentimentul dumneavoastră să recunoaștem că Parlamentul României, clasa politică din România, vorbește despre necesitatea înființării acestei Agenții. Aceasta este expresia votului pe care noi, astăzi, l-am dat.

Votul nostru a fost dat însă pentru inițiativa modificată, așa cum a fost prezentată de către comisie. Noi nu putem risca, la câteva săptămâni sau luni de intrarea în Uniunea Europeană, să promovăm legi care au caracter nedemocratic. Așa cum a fost modificată legea de către dumneavoastră, Parlamentul României, așa cum va merge ea la Senat, așa cum, probabil, va fi dezbătută și discutată în Senatul României, cu posibilități de îmbunătățire (pentru că totdeauna există această șansă), această lege va face ca o inițiativă, într-adevăr, unică în Europa, dar care, iată, ne-am angajat noi întâi, PSD-ul, cândva, clasa politică la putere astăzi, prin dumneavoastră, să funcționeze o astfel de Agenție.

Dacă ea va fi funcțională, dacă ea va respecta amendamentele care au fost adoptate de către Camera Deputaților, va fi expresia voinței noastre, nu de a ne ascunde, așa cum afirmă anumite persoane din Guvernul României, averile sau alte intenții, ci, din contră, să fim deschiși către controlul populației, către controlul cetățeanului asupra probității parlamentarului român.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Domnul deputat Bolcaș dorea o chestiune de procedură, după care revenim.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Problema de procedură este sinteza poziției grupului nostru parlamentar, de la început ne-am pronunțat împotriva acestei Agenții, așa cum a fost concepută în proiectul Guvernului. Este clar și categoric, în același timp, că în acest Parlament s-a muncit, este o victorie a dezbaterilor parlamentare și, din respect pentru modificările aduse și, în primul rând, trecerea acestei Agenții în subordinea, sub controlului Parlamentului, care reprezintă un act deosebit de democratic, noi am înțeles să votăm pentru modificările aduse în dezbaterile parlamentare. Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Bogdan Olteanu:.

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Márton Árpád.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Grupul parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România a promis că va încerca să îmbunătățească această lege și o va vota. Zicem noi, am reușit să o îmbunătățim și am votat-o.

Totodată, trebuie să spun că multe lucruri sunt vehiculate prin presă, inclusiv de doamna ministru, care nu se poate regăsi în ceea ce am făcut noi sau în textul legii.

S-a vehiculat ideea că au fost eliminate capitole întregi. Nici un capitol al legii nu a fost eliminat! A fost eliminată doar parțial o singură secțiune dintr-un capitol, însă, prevederile de acolo (evident, în formă modificată) au fost preluate, comprimate în alte articole, alineate.

Spre deosebire de ceea ce s-a spus, cum că nu se pot verifica averile, că nici măcar să-i întrebe pe cei care au depus declarațiile de avere, acest inspector nu are dreptul, legea are alte prevederi. Ar fi bine ca și doamna ministru să citească forma care a ieșit din Camera Deputaților.

Pentru că, în art. 4 alin. 2 se spune destul de clar că: dacă în urma comparării datelor, inspectorul constată diferențe între venit și avere sau a fost sesizat despre existența și a altor bunuri existente, poate solicita persoanei respective informații suplimentare.

Mai mult: inspectorul are dreptul de a solicita și are obligativitatea de a da informațiile necesare despre orice persoană juridică sau orice persoană fizică legată de acele informații, înscrisuri, documente, care se regăsesc la ea sau de care are știință, care sunt elocvente pentru soluționarea cazului. Mai mult: poate dispune expertiză judiciară. Și în urma tuturor acestor demersuri, are posibilitatea de a clasa sau de a sesiza organele de urmărire penală sau fiscală.

Mai mult, tocmai la propunerea Uniunii Democrate Maghiare din România a luat ființă un nou capitol de sancțiuni, spre deosebire de legea inițială, unde a existat o singură infracțiune prevăzută în lege, iar toate celelalte abateri erau abateri disciplinare sau contravenționale. În legea pe care o aveți în față sunt cinci infracțiuni prevăzute și sunt trei contravenții, din care, pentru două, constatarea și aplicarea amenzii revine tocmai acestui agent.

Iată că toate acestea se regăsesc în art. 52-57, iar acea procedură comprimată de care am vorbit se regăsește în art. 5, 6 și 7 ale legii. Vă rog să le verificați și o să vă dați seama că, într-adevăr, am votat o lege bună, constituțională, aplicabilă. Și esancționabilă orice abatere.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Ioan Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Votul de astăzi al Partidului Democrat este unul ferm, unul pentru crearea Agenției Naționale de Integritate. Nimeni nu poate pune la îndoială că prin întreaga activitate pe care Grupul parlamentar al Partidului Democrat a desfășurat-o de-a lungul dezbaterilor avute la nivelul comisiei, ca și la nivelul plenului Camerei, Partidul Democrat ar fi obstrucționat sau s-ar fi pronunțat împotriva acestei instituții.

Din păcate, și o spun cu un mare regret, legea a fost golită de conținut. Prin amendamentele care au fost adoptate, prin raportul care a fost ieri adoptat, legea a ajuns într-o formă în care scopul urmărit de către inițiator nu mai poate fi atins.

Inițiatorul a dorit o instituție prin care să fie controlate averile demnitarilor. A dorit o instituție prin care să sporească gradul de transparență în ceea ce privește modalitatea prin care demnitarii acumulează de-a lungul mandatului pe care îl au. Legea a fost golită de acest conținut și acest scop nu mai poate fi atins.

Partidul Democrat își exprimă însă convingerea că la nivelul Senatului, înțelepciunea va fi prezentă în rândul comisiei de specialitate, în rândul plenului Senatului și forma finală a acestui act normativ va fi una care să corespundă intențiilor inițiatorilor, intențiilor Guvernului, va fi una care să răspundă și angajamentelor pe care România și le-a luat față de Uniunea Europeană.

Aș vrea să precizez încă un singur lucru, că acest act normativ nu este al ministrului justiției, ministrul justiției nu poate să fie inițiator. Acesta este actul normativ al Guvernului României și, în consecință, ați votat împotriva unui act normativ inițiat de către Guvernul României și nu inițiat de către ministrul justiției.

Cu speranța că ceea ce astăzi s-a întâmplat în plen va fi corectat din plin în plenul Senatului, Partidul Democrat a votat pentru acest act normativ. Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Mai există vreun grup parlamentar? Nu.

Stați un pic! Ați mai vorbit o dată, domnule Călian.

Domnule Tabără, unul pentru grup, vă rog frumos!

 

Domnul Valeriu Tabără (din sală):

Procedură!

Domnul Bogdan Olteanu:

Procedură?

Sunt două intervenții pe procedură. Este domnul Tabără înaintea dumneavoastră. Vă dau și dumneavoastră cuvântul pe procedură. Dar, vreau înainte de aceasta, domnule Tabără, dacă-mi îngăduiți, să consult celelalte grupuri parlamentare, dacă doresc să intervină.

Grupul minorităților? Nu.

Parlamentari independenți? Nu.

Bine. Pe procedură, domnul Tabără și domnul Călian.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Eu nu vreau să iau cuvântul pe procedură, ci pentru a corecta un element esențial, pentru că am auzit de la acest microfon că, de altfel, activitatea dintr-o comisie de o importanță formidabilă pentru Parlamentul României, cum este Comisia juridică, de disciplină și imunități, o lege de o importanță formidabilă pentru societatea românească a fost judecată după persoana ministrului.

Este pentru prima dată când în Camera Deputaților, în trei legislaturi, aud de acet lucru. Și nu după conținutul și locul unei legi de o importanță capitală.

Regret, mărturisesc, acum, aici, în fața Camerei Deputaților, regret votul pe care l-am dat, pentru că l-am dat împreună cu colegii democrați pentru o instituție absolut necesară pentru societatea românescă. Și reafirm ceea ce am mai spus cu ani în urmă: corupția nu pornește din mediul economic, ci pornește din lumea politică. Iar astăzi am dat o lovitură teribilă acestei lupte de deschidere a societății românești spre ceea ce este normalitatea de partener cu cei spre care ne îndreptăm să lucrăm în Uniunea Europeană.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Călian.

Domnul Petru Călian:

Procedură, domnule președinte.

Unul dintre antevorbitorii mei a specificat faptul că unii membri din Coaliție au votat împotriva propriului proiect. Fac precizara că, atât P.D., cât și P.N.L., au votat tot împotriva propriului lor proiect. Pentru că au votat varianta comisiei.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule deputat, sunt convins că este vorba de acei foarte puțini parlamentari care, mai mult decât probabil, din eroare, au dat votul final împotriva propriului proiect. Cred că despre asta era vorba.

Stimați colegi,

Fac apel la responsabilitatea noastră politică și vă propun să trecem mai departe cu votul final și să terminăm sesiunea aceasta de vot final.

Vă reamintesc, înainte de a-i da cuvântul pe procedură domnului Merce, că este și o decizie în acest sens a Biroului permanent.

Domnule Merce, înțeleg că interveniți pe procedură? Vă rog.

Domnul Ilie Merce:

Domnule președinte,

O să intervin și eu pe procedură, cum au intervenit și alți colegi, de două ori. Eu am ridicat mâna mai demult să-mi dea cuvântul, dar domnul președinte face discriminări, am impresia. Și nu este corect.

Deci, ce vreau eu să spun vizavi de această lege? E inutilă! Ea a fost croită greșit de la început. Nu putea să sfârșească bine, fără îndoială.

De ce se preocupă Puterea, ca să-și creeze armă? O altă armă, în afară de C.N.S.A.S., cu Opoziția, de răfuială politică? Asta e și Legea A.N.I., de fapt. Hai, să nu ne ascundem după deget, că devenim neserioși, domnilor! Asta se vrea! Atât timp cât în țara asta există legi prin care se pot controla averile, da?, ce nu avem noi, însă, dar, ne e jenă să recunoaștem, voința politică să facem ceea ce trebuie în această țară. Să nu umblăm după lucruri ieftine și după capital politic! Ceea ce faceți dumneavoastră acum.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 4 aprilie 2020, 3:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro