You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2006 > 31-10-2006

Sittings of the Chamber of Deputies of October 31, 2006

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.76 Aurel Vlădoiu - declarație politică intitulată "Înregistrarea cotei de lapte alocată județului Vâlcea - un eșec previzibil";

 

Domnul Aurel Vlădoiu:

Declarație politică: "Înregistrarea cotei de lapte alocată județului Vâlcea - un eșec previzibil".

Normele europene în materie prevăd ca fiecare fermier ce va dori să-și comercializeze producția de lapte să se înscrie la cota de lapte alocată fiecărei țări membre a Uniunii Europene. Cota de lapte alocată României prin negocieri cu Uniunea Europeană, pentru perioada 1 aprilie 2007 - 31 martie 2008, este de 3.057 tone. Termenul de înscriere a fermierilor la cota de lapte este de 31 octombrie 2006. Până în prezent, potrivit datelor furnizate de DADR Vâlcea, în județul Vâlcea au fost depuse aproximativ 9.000 de cereri din partea celor 29.016 exploatații cu vaci de lapte. Dintre aceste cereri, au fost înregistrate aproximativ 8000, adică 25%-26% dintre proprietarii de vaci cu lapte din județ vor avea voie să-și comercializeze producția de lapte.

Având în vedere tradiția județului în ceea ce privește creșterea vacilor de lapte în gospodăriile proprii, precum și absența altor posibilități de a-și asigura mijloacele de trai, vă asigure, domnule ministru, că situația este mult mai gravă decât se vede de la București. Din discuțiile pe care le-am avut în teritoriu cu proprietarii de vaci de lapte am constatat că principala cauză a reticenței lor este teama că vor fi obligați să plătească impozite pentru întreaga cantitate de lapte cu care s-au înscris, chiar dacă nu o vor realiza.

Dacă rezultatele DADR Vâlcea în ceea ce privește acest program ar fi mai slabe decât media pe țară, aș putea spune că singurii vinovați sunt specialiștii din județ, dar, din păcate, lucrurile nu stau așa.

Urmare a acestei situații dezastruoase la nivel de țară, fermierii nu își pot lua subvenția pentru lapte, și aceasta, din cauza proastei coordonări a acestei acțiuni de către specialiștii din Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.