Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 31-10-2006

Ședința Camerei Deputaților din 31 octombrie 2006

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.74 Dumitru Bentu - declarație politică intitulată "Comisarul";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Dumitru Bentu:

Declarația politică de astăzi am intitulat-o "Comisarul".

Se discută în aceste zile un subiect care nu trebuia decât să constituie un argument solid în catalogul plusvalorilor pe care România le aduce în Uniunea Europeană începând cu ianuarie 2007 - un comisar european.

Doar pentru că spațiul politic dâmbovițean este original și atipic, am oferit decidenților de la Bruxelles noi elemente de nedisimulată consternare. Nominalizarea domnului Varujan Vosganian pentru funcția de membru în Guvernul Uniunii Europene a declanșat reacții discutate și disputate, care pot pune în pericol chiar existența respectivului executiv comunitar, întrucât votul negativ în Parlamentul European pentru unul din cei doi comisari, bulgar sau român, înseamnă respingerea întregii Comisii.

Sunt experiențe negative în istoria desemnărilor de comisari, cunoscute fiind problemele pe care le-a avut Jose Manuel Barroso cu Rocco Buttiglione, un conservator italian deosebit de radical, cu doamna Ingrida Udre, fost președinte al Parlamentului leton, sau cu Laszlo Kovacs, candidatul Ungariei.

Problema excede însă persoana domnului Vosganian, un politician de pluton, totuși, pentru care saltul de la fost contabil într-o fabrică de bere la cel de membru al executivului de la Bruxelles este totuși prea mare.

Problema este a celor care l-au desemnat, tributari vanităților personale, interminabilului și extrem de contraproductivului război dintre palate.

S-a creat un imens prejudiciu de imagine României, făcându-i pe unii politicieni vestici să afirme că țara noastră nu are "elite europene".

Trebuie amendată o asemenea constatare, în sensul că actuala Alianță nu dispune de astfel de puternice personalități, cunoscute și agreate în Europa. Cel puțin doi oameni politici de la P.S.D. ar fi trecut testul de competență la fel de repede și de convingător cum a făcut-o noul comisar pentru protecția consumatorilor - candidata Bulgariei, Meglena Kuneva.

De ce ei, bulgarii, au identificat din start soluția corectă, iar noi facem încă o dată dovada diletantismului politic?

Este clar că am pășit cu stângul într-o Europă care și așa nu era extaziată după România și aspirațiile ei legitime în primă sau ultimă instanță.

Pentru a fi intrat cu dreptul, s-ar fi impus o soluție de stânga.