Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 31-10-2006

Ședința Camerei Deputaților din 31 octombrie 2006

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
    1.1 Ioan Stan - declarație politică intitulată "Situația persoanelor vârstnice din județul Suceava este îngrijorătoare";

 

Doamna Daniela Popa:

  ................................................

Începm cu Grupul parlamentar al PSD, domnul deputat Ioan Stan.

Vă prezentați declarația, da? Aveți cuvântul, vă rog.

Domnul Ioan Stan:

Mulțumesc, doamnă președintă.

Doamnelor și domnilor, bună dimineața.

Declarația politică se numește: "Situația persoanelor vârstnice din județul Suceava este îngrijorătoare".

În județul Suceava trăiesc 207.634 de pensionari și peste 50.000 de vârstnici care nu au pensie. Datorită decapitării economiei și a altor unități prestatoare de servicii, numărul salariaților a scăzut cu mai bine de 30.000 față de numărul pensionarilor, iar pensiile pentru limită de vârstă și vechime sunt cu aproape 10 procente mai mici decât media pe țară. Situația devine și mai alarmantă, deoarece numărul pensionarilor crește față de numărul salariaților într-un ritm din ce în ce mai mare și, pe zi ce trece, vârstnicii și pensionarii devin din ce în ce mai săraci, mai umiliți, batjocoriți și mai mințiți în toată mass-media, de promisiunile populiste ale actualei guvernări.

Sunt mulți pensionari - și în cazul județului Suceava sunt peste 70.000 - care nu au primit nimic după atât de mult mediatizata recalculare, cât și după majorarea cu 5% a valorii punctului de pensie din luna septembrie a.c. În schimb, suportă și ei, la fel ca și ceilalți pensionari cărora li s-a majorat pensia cu câțiva lei, consecințele inflației, ale creșterii abuzive a prețurilor, atât la utilități, cât și la majoritatea produselor alimentare, a medicamentelor și a asistenței medicale, a creșterii impozitelor și taxelor locale, și mult mai grav este faptul că patronii băncilor iau din banii depuși de pensionari pentru înmormântare comisioane mult mai mari decât dobânzile acordate.

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Vă voi prezenta un exemplu de felul cum guvernanții își bat joc de pensionari, cum îi umilesc și îi jignesc, încălcând fără jenă legea, tocmai ei, care ar trebui să o aplice.

Legea nr. 388/2002 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 49/2001 pentru modificarea și completarea Legii nr. 19/2000 prevede că valoarea unui punct de pensie nu poate fi mică de 30% și mai mare de 50% din salariul mediu brut pe economie. Din datele statistice, rezultă că în luna iunie a.c. salariul mediu brut pe economie a fost de 1.122 RON. Până la 31 august 2006, valoarea punctului de pensie a fost de 323,1 RON, reprezentând numai 28,79% din salariul mediu brut pe economie.

Dacă s-ar fi respectat legea la limita minimă, valoarea punctului de pensie în luna iulie a.c. ar fi trebuit să fie de 336,6 RON, și nu de 323,1 RON, cât a fost în acea perioadă, iar mult trâmbițata indexare cu 5%, de la 1 septembrie a.c., nu face decât să aducă valoarea punctului de pensie în jurul nivelului de 31,5%, mai puțin decât în anul 2004 cu 4,2 procente. Dacă s-ar folosi procentul de 35,7%, care a fost în anul 2004, valoarea punctului de pensie ar fi în jur de 384,5 RON, la un salariu mediu brut pe economie de 1.077 RON.

Având în vedere datele de mai sus, mulți pensionari se întreabă: Unde este creșterea cu care se laudă guvernanții actuali? Întrebare pe care o adresăm și noi domnului Gheorghe Barbu, ministrul muncii, solidarității sociale și familiei.

Mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat.