Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 7, 2005
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.6/14-02-2005

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-07-2020
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 07-02-2005 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 7, 2005

26. Prezentarea pe scurt de către deputați a interpelărilor adresate membrilor Guvernului:  

   

Domnul Adrian Năstase:

    ................................................
 

Acum urmează să decideți dacă programul de interpelări poate să înceapă imediat sau așteptăm până la ora 19,30. Dacă colegii care au interpelări sunt prezenți, eu cred că putem de îndată. Deci, vă propun să începem de îndată, ca să nu pierdem vremea.

Domnul Eduard Martin. Nu este prezent.

Alexandru Mazăre a renunțat.

 
Valentin Iliescu

Domnul deputat Valentin Iliescu.

 

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea este adresată domnului Gabriel Zbârcea, noul președinte al Agenției de valorificare a activelor statului. Fac precizarea că, în calitate de deputat în Circumscripția electorală nr.42 București, în cursul săptămânii trecute m-am întâlnit cu un grup de salariați ai S.C. "FAUR", care mi-au prezentat situația privatizării acestei societăți în urmă cu mai bine de un an, ca pe un mare tun dat de fosta guvernare, fiind pe cale să se transforme acum într-o bombă socială. Și o să-mi permiteți, foarte pe scurt, să prezint doar câteva din argumentele formulate de acești salariați.

În primul rând, dânșii contestă modul în care s-a format acel consorțiu fictiv, pentru a fi îndeplinită una din condițiile din Caietul de sarcini al privatizării, respectiv ca cifra de afaceri a cumpărătorului să fie de cel puțin 120 milioane de dolari. S-a făcut acest consorțiu numai fictiv, format din firma BEGA - Timișoara, firma fraților Cristescu, LAMINATE S.A. București, RELCO S.A. și ASTRA ROMÂNĂ - Ploiești.

În al doilea rând, privatizarea, spun dânșii, s-a făcut în condiții extrem de dubioase, prin negocierea directă cu un ofertant unic, care a prezentat date și documente neconforme cu realitatea.

În al treilea rând, prețul cu care s-a făcut vânzarea, de numai 3,5 milioane de euro, și aceasta în condițiile în care numai Baza sportivă a acestei societăți comerciale depășește cu mult acest preț.

În al patrulea rând, noul proprietar nu este interesat deloc să-și onoreze angajamentele din contractul pentru investiții, modernizare și înființare de noi locuri de muncă, 10.000 locuri de muncă s-a angajat să înființeze, și numai de tăierea utilajelor și vinderea lor la fier vechi. În nici un caz nu poate fi vorba de mai bine pentru această societate. Repet, oamenii prevăd că Societatea Comercială FAUR va ajunge un fel de ARO - Câmpulung, și din acest motiv solicit domnului ministru, președinte al AVAS, să exprime un punct de vedere oficial față de această privatizare. Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Adrian Năstase:

Vă mulțumesc.

 
Ștefan Baban

Domnule deputat Ștefan Baban, aveți cuvântul.

 

Domnul Ștefan Baban:

Domnule președinte,

Am o interpelare către domnul ministru Gheorghe Barbu, ministrul muncii, solidarității sociale și familiei, care se referă la operațiunea de calculare a pensiilor. Nu doresc să o dezvolt acum, îmi păstrez această plăcere pentru lunea viitoare. Iar cealaltă interpelare se adresează președintelui Agenției Române pentru Investiții Străine, domnul Alexandru Popa, și cuprinde 4 întrebări: intrări și ieșiri de investiții străine directe în România, în perioada ianuarie 2001 - decembrie 2004; stocuri de investiții străine directe în aceeași perioadă; cele mai mari privatizări prin atragerea de investiții în România, în perioada ianuarie 2001 - decembrie 2004, și anume - nume, valoare și an; și, în sfârșit, ultima întrebare: numărul de contracte de privatizare încheiate cu investitorii străini, valoarea acestora în milioane lei, încasările totale în milioane lei, din care încasări în lei și în valută, în perioada ianuarie 2001 - decembrie 2004. Vă mulțumesc. Aștept răspuns atât scris, cât și oral.

 
 

Domnul Adrian Năstase:

Mulțumesc.

 
Adrian Moisoiu

Domnul deputat Adrian Moisoiu.

 

Domnul Adrian Moisoiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am trei interpelări. Prima o adresez domnului ministru Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, construcțiilor și turismului. Vă rugăm să vă spuneți punctul de vedere privind cei 180 de chiriași CFR de pe linia îngustă CFR Tg.Mureș-Băile Sovata, linie care astăzi este desființată, și care locuiesc în locuințe de serviciu, pe care doresc să le cumpere de la societatea feroviară, societate care le întocmește contracte de închiriere pe o durată de maximum un an.

Sperăm că veți adopta o hotărâre similară cu cea luată în cazul celor care locuiesc pe linii CFR normale și veți scoate locuințele la vânzare.

Cea de a doua interpelare se adresează doamnei Monica Luisa Macovei, ministrul Justiției. În seara zilei de 8 septembrie 2004, Municipiul Tg.Mureș, pe Str. Moldovei - colț cu B-dul 1 Decembrie 1918 - Barta Ioan din Tg.Mureș, pentru că a făcut o remarcă la adresa unui gest civic, a fost bătut în mod bestial, a intrat în comă și în seara zilei de 17 septembrie a decedat. La două luni după comiterea faptei, agresorii erau în libertate. Numele lor nu era făcut public, iar familia avea impresia că se mușamalizează cazul. Cazul Barta Ioan nu este o problemă de familie, ci a unei societăți în care cetățeanul de rând se simte în nesiguranță. Se spune că ancheta Poliției s-a încheiat. Rog informare asupra stadiului actual al cauzei.

La această interpelare formulată la data 8 noiembrie 2004, Ministerul Justiției în data de 17 decembrie 2004 mi-a răspuns că nu poate identifica victima și locul săvârșirii faptei. Parcă în Tg.Mureș s-ar comite zilnic sute și mii de asemenea fapte. Sper că de data aceasta să-mi dați un răspuns corespunzător.

Cea de a treia interpelare se adresează domnului Szolt Nagy, ministrul comunicațiilor și tehnologiei informației. Vă rugăm, domnule ministru, să binevoiți a răspunde la următoarele întrebări: ce se vrea cu Poșta Română? Ce prevede programul de guvernare în legătură cu aceasta? Când va fi scoasă Poșta Română din proiectul de monitorizare cu FMI și va fi transformată cu adevărat în societate comercială, conform Legii nr.31/1990? Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Adrian Năstase:

Mulțumesc.

 
Paul Magheru

Domnule deputat Paul Magheru, aveți cuvântul.

 

Domnul Paul Magheru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am două interpelări. Prima se adresează ministrului Justiției, doamnei Monica Macovei. Obiectul interpelării: incompabilitatea magistraților și parlamentarilor cu funcțiile de conducere, îndrumare și control în învățământul superior.

A doua interpelare se adresează Ministrului Educației și Cercetării. Obiectul interpelării: încălcarea Legii nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției de către unii demnitari.

Prezentarea pe larg am s-o fac, cum se obișnuiește, dar răspunsul îl doresc în prezența miniștrilor, răspuns pe care îl doresc și scris și verbal.

 
 

Domnul Adrian Năstase:

Mulțumesc.

 
Lucian Augustin Bolcaș

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Interpelarea este adresată doamnei ministru Monica Macovei, cu privire la modul dubios în care a fost selectată și mai ales modul tendențios în care a fost selectată Societatea FREEDOM HOUSE pentru realizarea unui audit așa-zis "independent" cu privire la lupta anticorupție. Și am solictat un răspuns personal, în fața Camerei Deputaților.

 

Domnul Adrian Năstase:

Vă mulțumesc foarte mult.

 
Mircia Giurgiu

Domnul deputat Mircia Giurgiu.

 

Domnul Mircia Giurgiu:

Am o interpelare adresată domnului Mircea Cinteză, ministrul Sănătății. Este vorba despre Centrul de Diagnostic și Tratament - Cluj, unde este nevoie de trei aparate în compartimentul de radiologie, fiindcă de peste 35 de ani în acest compartiment nu s-a mai investit nimic.

Aș vrea să se dea răspuns scris și oral. Este o interpelare mai lungă care a fost prezentată secretariatului. Mulțumesc.

 
 

Domnul Adrian Năstase:

Mulțumesc.

 
Ioan Cindrea

Domnul deputat Cindrea.

 

Domnul Ioan Cindrea:

Mulțumesc mult, domnule președinte.

Stimați colegi,

Interpelarea este adresată domnului ministru Gheorghe Barbu, ministrul muncii, solidarității sociale și familiei. Interpelarea se referă la indexarea pensiilor în anul 2005.

Așa cum se știe, prin declarațiile din ultima vreme, ministrul muncii, domnul Gheorghe Barbu, spune că până la finalizarea procesului de recalculare a pensiilor, nu se vor indexa pensiile pentru cei aproximativ 6,2 milioane de pensionari în acest an.

Datorită acestei decizii și inflației de minimum 7%, care va avea loc în acest an, prognozată pentru acest an, se va conduce la scăderea drastică a puterii de cumpărare a celor peste 6,2 milioane de pensionari din România, dacă avem în vedere că punctul de pensie s-a majorat de la 1 ianuarie doar cu 3,2% față de o creștere a prețurilor de 7% pe acest an.

Solicit ministrului muncii să ne răspundă în acest sens, scris și verbal. Mulțumesc frumos.

 
 

Domnul Adrian Năstase:

Vă mulțumesc.

 
Eduard Stelian Martin

Stimați colegi,

Acestea au fost interpelările prezentate. (Discuții la masa prezidiului cu membri ai grupului parlamentar al PUR.)

Vă rog, aveți cuvântul, domnule deputat.

 

Domnul Eduard Stelian Martin:

Stimați colegi,

Interpelarea este adresată domnului ministru al economiei și comerțului, domnul Codruț Sereș. Are ca subiect afirmațiile domnului ministru Sereș referitoare la furtul a 100.000 tone de combustibil din conductele COMPET PETROTRANS. Solicit dovezi pentru afirmațiile respective. Aștept răspuns în scris și oral. Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Adrian Năstase:

Mă adresez celor care sunt mai noi în aceste proceduri: să respectăm termenele, ca să putem să planificăm ...

 
Andrian-Sirojea Mihei

Vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul. Rugămintea mea este să vă prezentați, că nu am lista dumneavoastră, și de aceea n-am cum să vă anunț.

 

Domnul Andrian-Sirojea Mihei:

Interpelare adresată domnului Vasile Blaga, ministrul administrației și internelor, de către deputat Andrian-Sirojea Mihei, grupul parlamentar al Partidului Umanist din România (Social-Liberal) și prezentată în ședința Camerei Deputaților, din data de 7 februarie 1005.

Obiectul interpelării: nerespectarea de către autoritățile administrației publice locale - Constanța a publicării în Monitorul Oficial al județului, a propriilor hotărâri și dispoziții cu caracter normativ, lipsa accesului constănțenilor la această publicație.

 
 

Domnul Adrian Năstase:

Mulțumesc foarte mult.

 
Cornelia Ardelean

Vă rog, în continuare, aveți cuvântul, doamna deputat.

 

Doamna Cornelia Ardelean:

Stimați colegi,

Sunt deputata Cornelia Ardelean, grupul parlamentar al PUR (Social-Liberal).

Interpelarea este adresată ministrului sănătății, Mircea Cinteză. În privința situației unității medico-sociale din localitatea Săvârșin, județul Arad, mai exact rugăm solicitarea acordului de principiu în vederea înființării unui centru de sănătate multifuncțional în această localitate. Amănunte, în prezența domnului ministru.

 
 

Domnul Adrian Năstase:

Vă mulțumesc foarte mult.

Acestea au fost interpelările din partea grupului PUR.

Vă mulțumesc foarte mult. Ne revedem mâine.

 
   

Ședința s-a încheiat la ora 19,20.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 10 july 2020, 10:33
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro