Plen
Ședința Senatului din 27 octombrie 2004
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.149/03-11-2004

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
07-04-2021
06-04-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2004 > 27-10-2004 Versiunea pentru printare

Ședința Senatului din 27 octombrie 2004

11. Dezbaterea și respingerea propunerii legislative privind înființarea în municipiul Cluj-Napoca a "Muzeului Durerii", secție a Muzeului Național de istorie a Transilvaniei.
 
consultă fișa PL nr. L667/2004

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

................................................

La punctul 7 din ordinea de zi avem înscrisă propunerea legislativă privind înființarea în municipiul Cluj-Napoca a "Muzeului Durerii".

Comisia sesizată în fond, Comisia pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă.

Dacă sunt prezenți inițiatorii?

Vă rog să prezentați argumentele în susținerea propunerii legislative.

Domnul Ioan Miclea - deputat:

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor senatori,

Mă numesc Ioan Miclea, sunt deputat de Cluj al Partidului România Mare, și inițiativa legislativă am făcut-o la îndemnul rudeniilor mele din țară și din străinătate, de etnie evreiască. Vreau să vă informez pe cei care nu au avut posibilitatea să citească expunerea de motive că ea se bazează pe ceea ce s-a petrecut în timpul celui de-al doilea război mondial.

La mijlocul secolului trecut a apărut pe harta politică a Europei o nouă doctrină, care va aduce în viața omenirii multă suferință, și anume, fascismul. Puține au fost țările care au scăpat de acest flagel, iar printre cele care au fost bântuite de el se numără și România. Dacă în vechiul regat fascismul, sub forma autohtonă a mișcării legionare, a avut consecințe nefaste asupra vieții sociale și politice a țării, în partea de nord a Transilvaniei, pe teritoriul vremelnic ocupat de către unguri, el s-a manifestat în toată grozăvia lui, sub stindardul hortysmului. Zeci de sate românești au fost rase de pe suprafața pământului de către hoardele fasciste ungurești. Ip, Trăznea, Sărmaș, Ceanu sunt doar câteva exemple. Mii de vieți, începând cu pruncul din leagăn și terminând cu moșnegii ninși de ani și necazuri, au fost curmate pentru singura vină: erau români.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Miclea:

Primele schingiuri...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Domnule deputat...

Domnul Ioan Miclea:

Dați-mi voie, numai două minute și am terminat....

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Numai puțin...

Domnul Ioan Miclea:

Nu are legătură dacă nu...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Domnule deputat, la noi, în Senat, se vorbește, indiferent cine este, coleg senator, coleg deputat, reprezentant al Executivului, atunci când i se oferă cuvântul.

V-am oferit cuvântul nu pentru a ne citi expunerea de motive, că fiecare dintre noi o are, ci v-am ruga, dacă doriți, suplimentar, să adăugați argumente în susținerea propunerii legislative.

Domnul Ioan Miclea:

Da. Vreau să vă informez că despre această inițiativă legislativă știu și reprezentanți ai Congresului Mondial Evreiesc, ai Ligii antidefăimare și alți reprezentanți ai Comunităților evreiești din SUA, precum și din Israel, și mi-am promis că, în situația în care se va putea amenaja această secție a Muzeului Durerii, pe lângă Muzeul de Istorie al Transilvaniei, la Cluj, ne vor putea sprijini cu dovezi și mărturii.

Țin să vă spun că această inițiativă, o să-mi spuneți că se poate suprima printr-o decizie, printr-o hotărâre a Consiliului județean sau un ordin al ministrului culturii. De doi ani de zile aștept aceste decizii...acest proiect a mai fost prezentat, într-o altă formă... și am făcut această inițiativă legislativă în calitatea mea de membru al Parlamentului României.

Nu sunt nici membru în Executivul acestei țări, nu sunt nici membru într-un consiliu județean. Prin urmare, am făcut ceea ce am putut. Am înțeles, după ce am venit aici, că raportul făcut de către Comisia pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă este de respingere, fapt ce mă determina să nu pierd timpul venind aici.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, vă mulțumesc.

Rog punctul de vedere al Comisiei pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă.

Domnul Grigore Zanc:

Domnule președinte, stimați colegi,

Nu cred că e cazul să discutăm în aceiași termeni, în care s-a pus problema. Nu a fost vorba de nici o rea intenție. Conform legii...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă rog să vă pronunțați pe fond...

Domnul Grigore Zanc:

Deci, pe fond, comisia a hotărât respingerea acestei inițiative, tocmai în virtutea faptului că muzeele pot înființa în cadrul lor secții care să aibă profilul pe care îl solicită inițiativa, dar nu se pot înființa asemenea secții cu personalitate juridică pe teme care sunt cuprinse în structura Muzeului de istorie.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, vă mulțumesc. Rog punctul de vedere al Executivului.

Vă rog să vă ocupați locul la pupitru, domnule deputat. Vă ofer cuvântul, în final.

Aveți cuvântul, în numele Executivului, domnule ministru Hidegutti.

Domnul Ioan Hidegutti:

Domnule președinte de ședință, am avut aceeași părere și nu avem nimic împotrivă. Dacă este permis, voi fi amfitrionul acestei dorințe, putem oricând să înființăm această secție, fără nici un fel de altă prevedere. Vă mărturisesc însă că este pentru prima dată când aflăm de anvergura acestei dorințe.

Deci, sunt de acord, oricând, să sprijin. Nu cred că este nevoie de lege. Nici măcar de o hotărâre de Guvern. Dar de lege!

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, mulțumesc.

Declar deschise dezbaterile generale.

Dacă doriți să interveniți, în nume propriu sau în numele grupurilor parlamentare.

Domnul senator Eckstein, vă rog.

Domnul Eckstein Kovacs Peter:

Mulțumesc, domnule președinte.

Desigur, poziția comisiei și a reprezentantului Guvernului este riguroasă și legală, în aceeași măsură.

Obiecțiunile noastre provin din felul în care este formulat acest proiect de lege și, dacă vreți, o neîncredere funciară în sinceritatea inițiatorilor. Partidul România Mare și reprezentanții săi, în decursul timpului și al activității parlamentare și extra - parlamentare, au avut o poziție care a fost calificată de către presă și specialiști drept una antisemită.

Ca atare, eu cred că ideea de a dedica...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă rog să vă referiți la propunerea legislativă...

Domnul Eckstein Kovacs Peter:

Vă rog să nu mă întrerupeți...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Nu, vă rog să nu tensionați relațiile, pentru că altfel...

Domnul Eckstein Kovacs Peter:

Și am dreptul să-mi spun părerea, da?

Ideea de a înființa un muzeu al Holocaustului în România, desigur, este una binevenită și grupul nostru parlamentar susține acest lucru, dar cu un proiect care să vină, în principal, din partea Guvernului și al Comunității evreiești din România și care să reflecte, pe cât posibil, real, evenimentele istorice petrecute.

Ca atare, nu sprijinim această inițiativă legislativă.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc, domnule senator.

Dacă, în numele altor grupuri, doriți să luați cuvântul?

Dacă nu sunt, aveți cuvântul domnule deputat.

Domnul Ioan Miclea:

Domnilor și doamnelor,

Țin să "mulțumesc" domnului senator de Cluj - și chiar acesta este motivul pentru care de 15 ani... - și domnul senator de Cluj, Zanc, a fost și prefect, dar nu s-a realizat nimic.

Aștept de doi ani de zile să se pronunțe Ministerul Culturii și Cultelor, deci proiectul a mai trecut și pe la alte instituții. La sesizările adresate Ministerului Culturii și Cultelor și Comisiei pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, unde am avut promisiunea, prin domnul deputat Mălaimare, așteptam că se vor face demersurile necesare înființării, dar nu s-a vrut. Și motivul îl știm care este. Deci, nu se va putea realiza acest muzeu la Cluj, pentru că nu vrea UDMR-ul. Iertați-mă, domnul senator, nu vreau să dialoghez cu dumneavoastră, dar dumneavoastră vreți un alt proiect care să vină din partea Executivului. Am făcut eu, ca membru al legislativului. Și dacă nu este bun, să facă legislativul. Să-l facă Executivul sau Consiliul județean, dar să-l facă. Eu, în luna decembrie, mă voi întoarce din nou în America, sunt cu rezidență în SUA, și mă vor întreba, și o să spun că domnul Kovacs Eckstein Peter, care este din Cluj, nu vrea. Și domnul Zanc Grigore. Deci, o să spun. Iertați-mă, deci, altceva nu am ce să spun.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Numai puțin, să dăm și votul în Senat, ca să puteți să dați un răspuns complet.

Deci, vă rog să observați, stimați colegi, că la nivelul Comisiei pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă, raportul întocmit, raportul de fond, este de respingere.

Deci, ați ascultat punctul de vedere al domnului deputat, inițiator al propunerii legislative și punctul de vedere al Guvernului.

Vă rog să vă pronunțați prin vot, precizându-vă caracterul legii, de lege ordinară, asupra propunerii legislative și asupra raportului întocmit de Comisia pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă.

Vă rog să votați. Rog colegii senatori să voteze.

Plenul Senatului, cu 65 de voturi pentru, 30 împotrivă și 3 abțineri, a adoptat raportul întocmit de Comisia pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă și, pe cale de consecință, a respins propunerea legislativă.

Mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 10 aprilie 2021, 15:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro