Adrian Păunescu
Adrian Păunescu
Ședința Senatului din 28 iunie 2004
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.98/06-07-2004

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
14-04-2021
13-04-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2004 > 28-06-2004 Versiunea pentru printare

Ședința Senatului din 28 iunie 2004

  1. Declarații politice rostite de senatorii:
  1.8 Adrian Păunescu

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

................................................

Invit la tribună reprezentantul Grupului P.S.D., domnul senator Adrian Păunescu.

Domnul Adrian Păunescu:

Domnule președinte,

Sunt marcat de cuvintele grele de sensuri pe care le-a rostit aici doctorul Pop de Popa asupra stării de paciență grave a societății românești și a uneia dintre ariile ei cele mai profunde, cele mai semnificative, din Ardeal.

Sigur, n-am nevoie să-mi spună nimeni ce am de făcut, ce am de gândit în această chestiune, pentru că Dumnezeu mi-a dat, de mic, prin ascendența paternă, dragostea specială pentru ținuturile românești pătimite, pentru Ardeal și pentru Basarabia.

Și totuși, există momente, cum este acesta, în care parcă am auzit prima oară aceste adevăruri, rostite testamentar, dureros și, aș spera, cu titlul unui avertisment.

În cursul acestor ani de politică zilnică a Senatului, s-au făcut, fără îndoială, lucruri excepționale și s-au făcut lucruri obișnuite, așa cum s-au făcut și erori. Nu cred că este cuviincios ca între noi să ne strigăm erorile, pentru că imediat putem trece și noi la întrebări cu privire la schimbări de atitudine fundamentale ale unor partide, ale unor lideri, și nu cred că asta este problema importantă, ci important este ca, măcar în această ultimă jumătate de an de activitate senatorială pentru care am fost delegați de oameni, să găsim soluțiile cele mai corecte și să găsim căile cele mai bune de îndreptare a ceea ce s-a greșit. Și fără îndoială că s-a greșit la capitolul fermitate. S-a greșit la capitolul "politichie".

A trebuit să vină turul doi al alegerilor din localitățile patriei ca să revedem chipul hidos al celor ce știu, mai degrabă, să întoarcă armele decât să păstreze o relație corectă cu cei cu care se angajaseră într-un anumit sens al democrației. Și asta s-a petrecut, cu deosebire, în Ardeal, la Cluj, la Arad, la Bistrița, unde politica aceasta duplicitară, politica aceasta lipsită de loialitate, politica aceasta de punere a interesului, totdeauna, înaintea conștiinței, politica aceasta a pus pe cei care credeau că s-a petrecut miracolul și s-a petrecut schimbarea de conștiință a acelor lideri U.D.M.R., să vadă în ce fel s-au achitat udemeriștii de datoria de conștiință pe care și-o asumaseră. Mizerabil s-au achitat! Mizerabil! Urât!

Tablou înfricoșător al unei lumi care nu mai are nici o rușine! Poate face până la ora șase dimineața un troc, poate trece de la șase dimineața, ca să zic așa, prin alt troc, și nu totdeauna cuvântul respectiv înseamnă același lucru. O inadmisibilă jonglare cu criteriile, cu principiile, cu alianțele.

Am fost de-a lungul acestor ani total împotriva acestei alianțe care era, aici trebuie să întorc vorba domnului profesor, care era și ea contra naturii, pentru că nu poți să nu observi că, sub ochii tăi, chiar dacă îți închipui că domolești fiara, fiara lucrează contra interesului național.

Dar politichia a învins și rațiunea înaltă de stat, și lucrul acesta nu-l spun prima oară, politichia a învins bunul simț.

Vreau să vă spun că, în urmă cu câțiva ani, poate la începutul anilor '90, apărea o caricatură undeva, într-o publicație, sper că nu greșesc dacă spun că era "România Mare", erau niște fete cu picioare înalte și cu...

Din sală:

Sunt și acum!

Domnul Adrian Păunescu:

Cum? Sunt și acuma ce?

Din sală:

Fete cu picioare înalte!

Domnul Adrian Păunescu:

Nu. Caricatura respectivă a apărut atunci în presă.

Acuma nu trebuie să vă bateți dumneavoastră ca peremiști cu microfonul în piept că a apărut în 1990. A făcut-o cineva aia, nu dumneavoastră...

Dar iată care era caricatura. Era extraordinară!

Extraordinară! Și era profund semnificativă pentru acest fel prostituat de a face politică. Știți care era caricatura?!

Fetele astea cu picioarele înalte, cu puțini, foarte puțini chiloți, stăteau la un colț de stradă, pe un trotuar, și spuneau, cu răutate, desigur: "Noi suntem ude mereu (U.D.M.R.-u)." Asta era răutatea de acolo. Că fetele erau curve, erau ude mereu. Și aș vrea să le spun unora dintre liderii care au dispus această trădare că-și pot însuși această frază pentru felul, repet, lipsit de eleganță și de caracter în care au trădat. Pot să spună despre conștiințele dumnealor că sunt ude mereu.

Ei bine, sacrificiile care s-au făcut de partea celor care au condus în acești ani țara au fost mari. Unele sacrificii au fost plătite cu multă asprime în multe dintre județele Ardealului. Răspunsul la aceste concesii, care, încă o dată spun, nu trebuiau făcute, a fost această trădare.

Pe fondul acestei mici trădări, înlăuntrul granițelor se întâmplă lucruri pe care ar trebui să le observăm și, într-adevăr, să le condamnăm cu mai mare vehemență.

Iată, în ziua de 10 iunie, la Oradea, sub președinția episcopului Tökés, șapte organizații ale minorităților maghiare din cinci țări, România, Croația, Slovenia, Ucraina și Serbia și Muntenegru, au înființat un Consiliu de Autonomie al Maghiarilor din bazinul Carpatic.

Dumnealor au început să se ocupe de Bazinul carpatic.

Europa este mică pentru furia lor revanșardă, pentru sălbatica lor poftă de a destabiliza. E mică rău. Bazinul carpatic rămâne un fel de poligon de încercări pentru această nepotolită și, din păcate, neplătită suficient de către forțele istoriei, dorință de a sparge, dorință de a reformula hărți. Ce poate să însemne Consiliul de Autonomie al Maghiarilor din Bazinul Carpatic?! Cu corp și reprezentanță diplomatice! Și ce bazin? Citat: "Comunitățile autohtone maghiare care doresc să-și păstreze identitatea lor națională și să rămână pe pământul natal prin organizațiile reprezentative formate prin mijloacele democrației directe și indirecte își afirmă din nou voința la autonomie teritorială personală, la statutul special al autorităților publice locale în care comunitatea maghiară este în majoritate", se spune în convenția de colaborare încheiată de organizațiile componente ale acestui Consiliu de Autonomie al Maghiarilor din Bazinul Carpatic. "Noul organism își propune să reprezinte interesele comunităților maghiare față de instituții internaționale, precum Parlamentul European". Țările nu mai sunt bune, parlamentele țărilor s-au ofilit, guvernele sunt puse la colț, funcționează Consiliul de Autonomie al Maghiarilor din Bazinul Carpatic. O provocare mai nerușinată nu se putea.

Aceste instituții, Consiliul Europei, Adunarea Parlamentară a O.S.C.E., O.N.U. trebuie să aibă relații directe cu Bazinul. Pentru realizarea scopurilor propuse, CNABC, adică respectivul Consiliu de Bazin, a decis înființarea unei direcții executive care va funcționa, a unui colectiv diplomatic de lucru, format din foști diplomați, precum și a unei reprezentanțe la Bruxelles. Este, încă o dată, inadmisibil, ce se întâmplă și încă o dată inadmisibil că nu reacționăm. Lipsa de reacție favorizează și nu potolește focul pe care vor să-l aprindă, incendiul pe care vor să-l dăruiască bazinului carpatic.

Eu aș vrea să le spun, printr-un joc de cuvinte, că s-au mai văzut, din păcate, nenorociri la nivel de bazin.

Și să aibă grijă. Pentru că pedeapsa poate fi cumplită atunci când popoarele vor putea ridica ochii din situația în care se găsesc zilnic și vor putea reacționa la aceste provocări ordinare. Aceste provocări pe care nu am avut puterea să le vedem, pentru că ne-am ocupat de propriile noastre bătălii de acasă.

Doamnelor și domnilor,

Nu sunt de acord cu ceea ce s-a spus aici despre Partidul Social Democrat, că este partidul în care nimeni nu se dovedește capabil să pună degetul pe rană. Poate nimeni nu a avut, deocamdată, puterea să vindece anumite răni. Și la nivelul fiecărui partid există destule răni pe care fiecare ar trebui să aibă grijă să le trateze la nivelul partidului său, și nu să se ocupe de punerea degetului pe rana din alt partid.

Eu cred că una dintre chestiunile cele mai interesante a fost cea pe care am auzit-o, ca răspuns al domnului Eckstein la întrebarea: "Bine, dar de ce ați trecut de la, mă rog, alianța cu P.S.D. la alianța cu ceilalți?!" Păi, și a zis: "Dumneavoastră nu ați văzut ce voturi puține ați obținut la Cluj?!" Dânsul uită că am obținut voturi puține chiar din cauza alianței cu partidul său și că noi am făcut erori bazându-ne pe participarea maghiară la votul în al doilea tur de scrutin, ceea ce s-a dovedit a fi o himeră.

Dar, în fine, răspunsul acesta merită o atenție specială în cartea recordurilor, în materie de cinism: să acuzi pe cineva de ceva ce i se întâmplă datorită ție.

O bucurie, totuși, în aceste zile grele: atitudinea americană exprimată de secretarul american al apărării,

Donald Rumsfeld, la Chișinău, cu privire la retragerea armatei rusești din zona transnistreană. Este un răspuns pe care îl așteptăm de multă vreme și poate că un prim fapt revelator cu privire la ceea ce înseamnă apartenența reală la NATO. Ce înseamnă din punct de vedere pozitiv, pentru că negativ am observat și observăm în fiecare zi ce înseamnă.

Și în acest context, sigur, un fapt pozitiv este acela că președintele Voronin al Republicii Moldova a anunțat că nu vine la Putna. Mai bine așa. Ar fi fost greu de suportat o prezență cum e aceea a lui Voronin, care se dovedește din ce în ce mai străin de interesul național al Chișinăului.

Sunt, la acest capitol, de spus câteva cuvinte în sprijinul Conferinței juridice internaționale organizate de Asociația Internațională a Juriștilor Democrați de la Bruxelles și având statut consultativ pe lângă O.N.U. cu privire la rezoluția prin care se solicită punerea de îndată în libertate a patrioților români Andrei Ivanțoc și Tudor Petrov, deținuți în mod abuziv de 12 ani de autoritățile secesioniste ale așa-zisei republici nistrene. Arestarea, condamnarea de către un tribunal ilegitim și deținerea celor doi cetățeni ai Republicii Moldova de către autoritățile de la Tiraspol reprezintă infracțiuni de răpire și sechestrare. Așa se spune în rezoluție. Ceea ce nu se spune în rezoluție este că toate acestea se petrec cu sprijinul neîngrădit al Chișinăului și că la Chișinău sunt forțe a căror voință converge cu voința celor ce, la Tiraspol, îi țin înlănțuiți pe frații lui Ilie Ilașcu de 12 ani.

O chestiune urgentă asupra căreia rog prezidiul să-mi lase timp să exprim câteva gânduri. Un grup de profesori de biologie ni se adresează, trăgând un semnal de alarmă cu privire la ceea ce numesc ei desființarea orelor de anatomie, fiziologie și igiena omului de la clasele superioare din colegiile și liceele cu profil tehnologic, în care învață mai mult de jumătate din elevii acestei țări. Situația apare de neînțeles, cu atât mai mult cu cât comisia pentru curriculum se angaja să se introducă o nouă disciplină, "Educația pentru sănătate", promisiune neonorată până în prezent. Numărul de ore în care se studiază biologia în România este mult mai mic decât cel din statele europene. Eu cred că nu trebuie să facem economie la igienă și la sănătate, ci să facem economie la prostie și obtuzitate.

Și încă o dată reafirm, e a treia oară când afirm, deci, încă o dată reafirm credința mea că nu e fapt mai urât de la țară la țară, nu e fapt mai urât de la partid la partid și de la om la om decât întoarcerea brutală și bruscă a armelor. Este un fapt fără morală, este un fapt fără rușine, este un fapt care pune în gardă pe toți cei care văd ce se întâmplă cu privire la condiția decăzută a omului. O condiție pe care numai o jertfă ar putea să o salveze, în perspectivă. (Aplauze.)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc, domnule senator.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 18 aprilie 2021, 9:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro