Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2004 > 23-03-2004

Ședința Camerei Deputaților din 23 martie 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.52 Ioan Sonea - declarație politică intitulată "Războiul rozelor";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Ioan Sonea:

"Războiul rozelor"

Comisia de Politică Externă a Parlamentului European a supus acestuia un Raport asupra stadiului înregistrat de Romania în privința aderării la Uniunea Europeană, raport care a fost adoptat. Acest document acuză deteriorarea situației politice din Romania, este extrem de critic față de România și cere Guvernului de la București să întreprindă măsuri urgente de combatere a corupției, reformare a justiției, intărire a libertății presei. Oare a câta oară se cer astfel de lucruri? Raportorul Parlamentului European pentru România, Emma Nicholson, consideră că problemele de fond ale României sunt corupția și carențele statului de drept. În același timp, comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen, a promis să reorienteze negocierile de aderare din perspectiva recomandarilor conținute în raport. "Mesajul sever, puternic și foarte dur" transmis guvernului este : "România trebuie să atace problemele esențiale care o afectează în procesul de aderare: coruptie, coruptie, coruptie".

Ca și cum nu ar mai vrea să se lase păcălită, cunoscând modul în care Puterea de la București poate folosi raportul, baroneasa a pus la dispoziția presei documentul, cerând să nu se lase păcălită de tactici și manevre politicianiste. Este recunoașterea a ceea ce PRM spunea de multă vreme: că la Parlamentul European, reprezentanții Puterii sunt miei, iar în țară sunt lei. Referitor la adopțiile internaționale, se confirmă din nou acuzațiile PRM: "Eu... am dovezile, dar nu am dorit sa... răstignesc guvernul român. Raportul meu, surprinzator, e menit să ajute, nu să distrugă. Dacă publicam dovezile, provocam o furtună masivă", "Scandalul nu a ieșit încă la suprafață" privind copiii aflați la pubertate și exportați de Guvernul Român. Totuși nu se teme doamna baroneasă că ar putea fi acuzată de tăinuire și neprezentarea probelor, mai în glumă, mai în serios?

Comisarul Verheugen a confirmat un adevăr evident: "Guvernul și justiția trebuie să vizeze pe marii infractori. Nu e suficient să prinzi plevușca, să aduci peștișori în boxa acuzaților, trebuie să umbli după peștii cei mari... rechinii. Până acum, guvernul nu a avut suficient curaj să facă asta. Sper că-l are acum". Este clar că guvernanții noștri pescuiesc în ape tulburi și sunt șanse maxime ca rechinii să iasă prin plasa special pregătită pentru acest soi de pescuit. Că este așa o spune Președintele României când consideră că baroneasa exagerează duritatea raportului, și când primul ministru al României minimalizează, ca de obiecei, gravitatea celor puse în discuție.

Nici problemele învățământului și ale justiției din România nu sunt străine oficialilor europeni. Situația din învățământul superior românesc este deja pe masa de disecție a Comisiei Europene. Se cercetează nepotismul din universități, amestecul politicului în activitatea academică, blocarea accesului tinerilor la funcțiile de conducere, corupția în ceea ce priveste distribuția fondurilor europene, lipsa de perspectivă a absolvenților. Au fost deja depistați virușii, se așteaptă leacul.

Noul ministru al justiției s-a deplasat la Strasbourg pentru probleme privind reforma justiției și cooperarea cu instituțiile românești de profil. Unul dintre noii miniștri de stat propunea extinderea declarațiilor de avere, pentru toți membrii de familie ai demnitarilor sau soțiilor, respectiv copiii sau părinții acestora. Omul nu și-a consultat partidul și a fost pus la punct de purtătorul de mesaje: "Este nerealistă". Războiul Guvernului Romaniei cu corupția este prevăzut pentru perioada 2004-2007. Deci va fi un război lung și greu.

Însuși faptul că se prevăd încă atâția ani de luptă arată cât de importantă este corupția la noi și câtă importanță i se dă și mai departe, adică ce șanse mari de supraviețuire are corupția în România. Dacă ar muri corupția ce ar mai face anticorupția și ce realizări s-ar mai raporta? Românii și româncele trebuie să se pregătească de campanie.