Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2004 > 23-03-2004

Ședința Camerei Deputaților din 23 martie 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.46 Grigore Emil Rădulescu - prezentarea noului val de scumpiri;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Grigore Emil Rădulescu:

Ziua de 1 Aprilie, Ziua păcălelilor, aduce cu ea, din păcate, o situație reală ce va genera un nou val de scumpiri, primul de anvergură după cel de la începutul anului.

Este vorba de creșterea tarifelor la gazele naturale cu 4%, măsură prevăzută în negocierile dintre Guvern și Fondul Monetar Internațional (F.M.I.). Astfel, consumatorii conectați direct la sistemul național de transport gaze naturale vor plăti pentru 1.000 mc/3.584.674 lei, față de 3.413.975 lei/1.000 mc în prezent.

Majorarea prețurilor este justificată de necesitatea eliminării treptate a prețurilor de valorificare a gazelor din producția internă la nivelurile existente pe piața internațională (de cca 160 euro/1.000 mc), de liberalizarea pieței interne și de integrare în piața unică europeană a gazelor, în contextul realizării obiectivului de aderare a României la Uniunea Europeană în 2007. Astfel, prețul gazelor naturale va fi, de la 1 aprilie, de cca 138 dolari, cu 5% mai mare decât în prezent. Tarifele vor mai suferi încă două modificări până la sfârșitul anului, astfel încât, la 31 decembrie, prețul gazelor să fie de 143 dolari.

Directorul Autorității Naționale de Reglementare a Gazelor Naturale - Dan Pintilie, a declarat recent că, începând din 2005, prețurile la producători vor crește cu circa 25 dolari pe an, astfel încât, în 2007, prețul gazelor naturale să fie de 180 dolari la mia de metri cubi.

Lista scumpirilor nu se oprește însă aici, fiind deja anunțate scumpirea pâinii și a produselor de panificație, a cărnii de porc și a produselor din carne. Astfel, pâinea s-ar putea scumpi, spre mijlocul lunii aprilie, cu câteva sute de lei pe bucată, din cauza creșterii prețului grâului pe piețele internaționale.

În acest moment, necesarul de pâine este asigurat atât din grâu de la rezerva de stat, cât mai ales din importuri. În această lună, prețul grâului din import variază între 215 și 230 dolari/tonă (la prețuri CIF Constanța), față de 95 - 110 dolari per tonă în perioada similară a anului trecut.

Și prețul cărnii de porc se va majora în perioada imediat următoare, ca urmare a introducerii taxelor de salvgardare, de 45%, la importurile din Ungaria și Cehia. Această măsură a fost propusă de Ministerul Agriculturii, deoarece autoritățile din țările vecine subvenționează masiv exporturile de carne de porc.

Vicepreședintele Asociației Române a Cărnii apreciază o creștere a produselor procesate cu 5 - 6%.

Uleiul este un alt produs al cărui preț va suferi modificări. Potrivit surselor din industria de producere a uleiului alimentar, dacă prețurile la utilități (gaze, energie) se vor majora, implicit și uleiul se va scumpi, procentul nefiind însă stabilit.

În schimb, în domeniul energiei electrice, tarifele vor rămâne neschimbate până la 1 iulie a.c., dar modificarea prețurilor la energia electrică se va face trimestrial.