Plen
Ședința Camerei Deputaților din 2 septembrie 2003
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.103/12-09-2003

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
03-06-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2003 > 02-09-2003 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 2 septembrie 2003

13. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.27/2003 privind procedura aprobării tacite (amânarea dezbaterilor)
 
consultă fișa PL nr. 432/2003

Domnul Valer Dorneanu:

................................................

Pct.11: Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.27/2003 privind procedura aprobării tacite.

Domnul Ioan Oltean (din sală):

Vă rog, domnule președinte.

Domnul Valer Dorneanu:

Aveți procedură?

Domnul Ioan Oltean (din sală):

Da.

Domnul Valer Dorneanu:

Vă rog.

Domnul deputat Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Aș avea rugămintea să supuneți atenției plenului Camerei Deputaților amânarea dezbaterii actului normativ poziționat la nr.11 din următorul motiv: Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic a fost sesizată pentru aviz la Ordonanța Guvernului nr.27/2003.

Din motive absolut obiective, întrucât noi am solicitat la dezbatere prezența inițiatorului, pentru a ne prezenta date suplimentare legate de adoptarea acestei ordonanțe de urgență și întrucât la două termene nu s-a prezentat nici un reprezentant al Ministerului Justiției, Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic nu a putut să se pronunțe legat de această ordonanță.

Sigur, cunosc Regulamentul Camerei Deputaților. Comisia juridică, de disciplină și imunități a procedat absolut corect în această privință, însă mi se pare că, atâta timp cât autoritățile administrației publice locale și județene sunt implicate activ în aplicarea acestei ordonanțe, un punct de vedere al Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic mi s-ar părea binevenit, desigur în măsura în care se mai poate obține un termen. Mâine avem pe ordinea de zi analiza acestei ordonanțe, și eu aș solicita amânarea până săptămâna viitoare a pct.11 de pe ordinea de zi.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul deputat Boc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș (din sală):

Procedură!

Domnul Valer Dorneanu:

M-am uitat către dumneavoastră și nu am văzut nici o mână ridicată.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș (din sală):

Pe mine mă miră că îmi mai dați cuvântul în acest plen.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnule Bolcaș, stimate coleg vechi,

M-am uitat la dumneavoastră știind că aveți de gând să luați cuvântul și nu ați ridicat mâna. Era domnul Boc aici, care a cerut cuvântul, era domnul Napoleon Pop, care a cerut cuvântul.

Vă voi da cuvântul.

Poftiți.

Domnul Napoleon Pop:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Aș vrea să ridic și eu o problemă de procedură.

Dacă cineva ar fi citit cu atenție expunerea de motive la această ordonanță, probabil că ar fi recomandat ca un aviz simplu pentru această ordonanță să fie dat și de către Comisia economică.

Cred că ar fi bine să susținem amânarea și această ordonanță să fie prezentată și la Comisia economică, pentru că ea vorbește, la urma urmelor, despre eliminarea barierelor administrative pentru mediul de afaceri.

Vroiam să îmi expun și un punct de vedere pe fondul acestei ordonanțe, pe care oricum, personal, eu o aprob, însă se pare că ordonanța respectă principiul echilibrului absolut total în detrimentul funcționarului public. Orice aprobare tacită înseamnă o vină a unui funcționar și, deci, o pedepsire a acestuia. Nu știu dacă chestiunea este chiar așa de corectă.

Vă mulțumesc.

Sunt de acord și eu cu amânarea.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul deputat Boc, și apoi domnul deputat Lucian Bolcaș, dacă mai dorește și nu a rămas supărat.

Domnul Emil Boc:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Comisia juridică, de disciplină și imunități, corect sesizată, a analizat în termenul procedural stabilit acest proiect de lege de aprobare a acestei ordonanțe de urgență.

Un vechi adagio și principiu latin spune așa: Nemo auditur propriam turpitudine malegans. Adică: "Nimeni nu-și poate invoca propria culpă în susținerea unui interes".

Nu înțelegem astăzi decizia Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, comisie care, deși își recunoaște culpa de a nu fi soluționat în timp avizul pe care noi l-am cerut, solicită să mai prelungim aprobarea acestei ordonanțe extrem de importante pentru mediul de afaceri și pentru debirocratizarea administrației publice din România.

În consecință, având în vedere că prevederile Regulamentului Camerei Deputaților au fost respectate, având în vedere faptul că în acest caz Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic avea obligația până la data dezbaterii în plenul Comisiei juridice, de disciplină și imunități să își prezinte avizul, lipsa avizului nu putea împiedica și nu împiedică, potrivit Regulamentului, desfășurarea lucrărilor ședinței Comisiei juridice, de disciplină și imunități, lucru care s-a întâmplat, vă rugăm să procedați, domnule președinte, la continuarea dezbaterilor, pentru că, repet, acest act normativ extrem de important să fie aprobat de către Parlament pentru a avea forța legii, și nu forța aceasta trecătoare a ordonanței de urgență.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul deputat Lucian Bolcaș.

Domnul Ioan Oltean (din sală):

Domnule președinte...

Domnul Valer Dorneanu:

Ați vorbit o dată, domnule Oltean, monopolizați toate discuțiile Partidului Democrat în detrimentul altora.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

În primul rând, o procedură cu caracter pur personal.

Domnule președinte, direct domniilor voastre și domnilor colegi, niciodată nu m-am simțit lovit în calitate de persoană particulară, dar astăzi s-a încercat umilirea partidului din care fac parte și aceasta este mult mai grav decât o problemă personală. Ca om, vă respect și vă sunt coleg în continuare, dar ca reprezentant al acestui partid, pe care astăzi ați încercat să-l scoateți în afara Parlamentului, sunt mai mult decât indignat. Aceasta a fost prima problemă.

În legătură cu proiectul de lege aflat pe ordinea de zi, vreau să spun, în primul rând, că este vorba de importanța sa majoră și consecințele majore pe care le produce și, din acest punct de vedere, domnul deputat Boc are perfectă dreptate, dar tocmai în considerarea acestor consecințe nu dăm peste cap un text care, și prin conținutul lui și prin forma juridică, poate da naștere la foarte multe interpretări. În aceste condiții, vă rog să apreciați niște aspecte obiective, și anume avizul Comisiei juridice a fost dat în perioada deja a vacanței parlamentare, când această comisie a lucrat, dar, în același timp, nu s-a putut da avizul Comisiei pentru administrație. Se pot găsi multe modalități de reparare sau de îmbunătățire, dacă vreți, a unor texte care să permită o dezbatere reală în plen. Problema unei săptămâni, față de eternitatea în care se va aplica această lege, este prea mică. Susțin, și eu, amânarea.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnule deputat Oltean, lăsați-mă să-i răspund, totuși, distinsului meu coleg, pentru a-i risipi orice îndoială de lipsă de respect a mea pentru orice partid parlamentar, inclusiv pentru PRM. (Se adresează domnului deputat Ioan Oltean, care solicita să ia cuvântul) Nu am văzut însă modalitatea logică de a implica în procesul de mediere un partid care a părăsit dezbaterile la un proiect de lege, manifestându-și dezinteresul față de acesta și la Senat, și în Camera Deputaților. Nu era logic. Dacă ar fi votat măcar împotrivă, deci dacă ar fi participat până la capăt la procesul legislativ asupra unui proiect, era firesc să fie inclus în comisia de mediere. Altminteri, nu am găsit, nici eu, nici colegii mei din celelalte partide, un argument plauzibil.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Logica este simplă: părăsirea lucrărilor este o atitudine politică care este determinată de o situație de moment. Noi am părăsit lucrările la Camera Deputaților, dar nimeni nu a îndrăznit să înlăture Grupul parlamentar al Partidului România Mare de la lucrările Senatului. Dumneavoastră îndrăzniți să faceți acest lucru. Aici nu e vorba de logică, e vorba de dictatură!

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul președinte Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor și domnilor colegi,

Solicitarea de amânare privind dezbaterea punctului 11 nu are în vedere culpa comisiei sau nu invocăm culpa Comisiei de administrație publică, pentru că, trebuie s-o spun, cu foarte multă seriozitate, comisia nu se simte în culpă. Dacă noi nu am depus în termen raportul, la nivelul Comisiei juridice, acest lucru s-a datorat reprezentantului Guvernului la dezbaterea din ședința comisiei. Întreg colectivul comisiei a apreciat importanța deosebit de mare a acestui act normativ și consecințele extrem de mari pe care acest act normativ poate să le determine. De aceea am solicitat prezența inițiatorului pentru a furniza comisiei toate informațiile necesare, pentru ca, în deplină cunoștință de cauză, să putem să ne dăm avizul.

Consider că o săptămână nu este un termen ce nu poate fi acceptat, iar Comisia pentru administrație publică, în opinia mea, manifestă foarte multă seriozitate față de acest act normativ. Pe aceasta se bazează solicitarea noastră și nu este punctul de vedere al meu, este punctul de vedere al comisiei. Sigur că rămâne ca plenul și în special dumneavoastră, domnule președinte, să apreciați dacă este sau nu întemeiată această solicitare.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Stimați colegi,

Este o reglementare foarte importantă, se pare că există o largă convergență în solicitarea unei amânări pentru o dezbatere mai avizată și mai responsabilă. Supun votului dumneavoastră, deci, amânarea cu o săptămână a dezbaterii acestui proiect de lege, cu rugămintea adresată Comisiei juridice și Comisiei de administrație, ca mâine, ca și astăzi după-amiază, să dezbată acest proiect de lege.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Dacă sunt voturi împotrivă?

Abțineri? Nu sunt.

Rog și Comisia economică să transmită amendamentele pe care le are, iar pe reprezentantul inițiatorului îl rog să participe la ședințele celor două comisii, pentru a da explicațiile cerute, Comisia juridică și Comisia de administrație.

Mulțumesc foarte mult.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 7 iunie 2020, 9:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro