Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2003 > 02-09-2003

Ședința Camerei Deputaților din 2 septembrie 2003

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.19 Cristian Sandache - comentariu pe marginea unei preconizate alianțe politice PNL - PD;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Cristian Sandache:

Deși modelul politic al defunctei CDR este respins în mod oficial de către actuala opoziție democratică din România - alianța preconizată între Partidul Național Liberal și Partidul Democrat păstrează ceva din spiritul conglomeratului politic CDR. Neoliberalismul și social - democrația á la Băsescu par destul de greu a coabita reciproc, iar unele discuții de ordin tehnic seamănă pe alocuri cu disputele anilor 1997 - 2000.

Partidul Democrat visează la o cotă de cel puțin 25% din voturile electoratului românesc, dar ambiția sa este utopică. La rândul rău, Partidul Național Liberal, deși impulsionat de domnul Stolojan, rămâne încă modest organizat, cu deosebire în zonele rurale. Imaginea rezultată pare mai curând o construcție eterogenă, de laborator. Ideea unei forțe politice democratice în stare a deveni un partener de dialog al PSD-ului este una benefică, cu atât mai mult cu cât izolarea extremismului peremist reprezintă o necesitate națională.

E greu de presupus însă că PNL și PD vor reuși să ofere un model viabil în condițiile în care nu pot fi uitate modestele lor performanțe guvernamentale trecute. Nu în ultimul rând sistemul alianțelor de partide pare optim mai mult în plan teoretic decât sub aspect practic. Modelul bulgar - invocat de către unii analiști avea în fostul suveran Simeon al II-lea, un coordonator charismatic și practic lipsit de orice concurent pe acest plan.

E dificil însă a crede că imprevizibilitatea lui Traian Băsescu va fi un avantaj pentru alianța PNL - PD, chiar și în condițiile prgamatismului echilibrat al lui Theodor Stolojan.