Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2003 > 02-09-2003

Ședința Camerei Deputaților din 2 septembrie 2003

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.6 Ioan Miclea - declarație politică intitulată "Bir imoral";

Domnul Corneliu Ciontu:

................................................

Dau cuvântul domnului deputat Ioan Miclea. Urmează domnul deputat Beczek Garda Dezideriu.

Domnul Ioan Miclea:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică am intitulat-o "Bir imoral".

Partidul de guvernământ este pus, fără îndoială, într-o situație delicată și anume între pretențiile Uniunii Europene și ale Fondului Monetar Internațional privitoare la reformele din economie și societate și obligația de ocrotire socială pe care, cel puțin, denumirea sa de "social-democrat" îl obligă.

Între două rele, Guvernul și partidul-stat care se numește PSD l-a ales pe cel mai rău: a renunțat la orișice protecție socială, trecând la reforme absurde și dure pentru a-și crea o imagine cât de cât roză în străinătate. De dragul acestei imagini mincinoase și false, zi de zi sunt sacrificați milioane de oameni sărmani din țară, care pe lângă faptul că nu au din ce trăi sau că sursele lor de trai sunt mult sub nivelul supraviețuirii, se mai văd puși de către guvernanți în situația de a plăti fel de fel de biruri, care de care mai absurde.

S-ar putea scrie o carte a absurdului despre formele de biruri cu care Guvernul României jecmănește populația țării. Biruri și taxe, acesta este cuvântul de ordine prin care guvernanții strâng bani la bugetul cârpit și astenic al țării.

Din păcate, nu am auzit din gura vreunui guvernant cuvintele de ordine logică și firească: muncă, locuri de muncă, investiții.

Amintiți-vă, domnilor guvernanți, o butadă istorică când un guvern "burghezo-moșieresc" a pus bir pe fumărit. Noi, cei de azi, prin grija guvernului PSD-ist, am depășit de mult această absurditate. Am pus bir pe televizoare și aparate de radio pe care nu le avem, pe căldura cu care nu ne încălzim, pe frigul care ne îngheață iarna în apartamente, pe gaze care iarna au mai mult aer în compoziție decât metan etc. etc.

Iată mai nou un bir care frizează absurdul: impozitul pe care chiriașii îl plătesc pentru locuința în care stau sau își desfășoară activitatea.

Spuneam că acest bir este unul ce frizează absurdul, deoarece în afara faptului că el ar mai aduce niște bani la bugetul secătuit al țării, nu are nici o justificare legală, logică, morală, cutumială, etc.

Cum poate cineva concepe că un chiriaș trebuie să plătească impozit pe o locuință sau un comerciant pe spațiul închiriat, atâta timp cât ei plătesc chirie către proprietar, iar acesta la rândul lui plătește din aceasta impozit către stat. Trebuie să se plătească pentru locuințele închiriate de două ori impozit, o dată de către chiriaș, apoi de către proprietar, dacă locuințele sunt ale statului, iar chiriașul își plătește chiria către acesta, ce justificare mai are impozitul? Este el o suprachirie? Atunci de ce nu se mărește chiria, că tot este pus statul PSD-ist pe jecmăneală.

Este știut faptul că impozitul ce vizează bunurile, în general, este un impozit pe proprietate. În această situație poate fi ținut chiriașul să plătească un impozit pe o proprietate care nu-i aparține?

Vreau să vă atrag atenția, domnilor guvernanți, că cei care locuiesc în apartamente cu chirie sunt cei mai nevoiași oameni ai țării!

Apoi, nu uitați că un nou mandat nu o să vi-l dea nici Uniunea Europeană, nici FMI, ci aceia pe care dumneavoastră îi jecmăniți fără milă. După cum vă comportați (precum niște vechili), slabă speranță să mai primiți un mandat.

Prin aceste fapte dovediți încă o dată, dacă mai este cazul, cât de mincinoase sunt sondajele de opinie pe care la aruncați cu nonșalanță pe piață. Lumea simte, din păcate, la modul negativ, guvernarea dumneavoastră iresponsabilă. Este posibil ca omul de pe stradă să vă înjure și în același timp să se pronunțe în sondaje în favoarea dumneavoastră? Eu continuu să cred că totul este o minciună.

Înclin să vă cred că aveți o nevoie stringentă de bani. Se apropie campania electorală și vă trebuie mulți bani să cumpărați voturi și să fraudați alegerile. Vă trebuie mulți bani pentru a vă plăti acoliții în sutele de mii, poate milioanele de posturi administrative, în marea lor majoritate absolut inutile, în care i-ați cocoțat drept răsplată pentru serviciile ce le aduc partidului dumneavoastră.

Judecata se apropie și vă asigur că va fi aspră și dreaptă. Soarta dumneavoastră o va hotărî Măria sa alegătorul, omul de pe care trageți șapte piei, pentru a cârpi un buget al mizeriei și minciunii.

Opriți-vă până nu-i prea târziu!

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc.