Plen
Ședința Camerei Deputaților din 19 mai 2003
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.61/29-05-2003

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
14-04-2021
13-04-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2003 > 19-05-2003 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 19 mai 2003

15. Prezentarea pe scurt de către deputați a interpelărilor adresate membrilor Guvernului.  

Domnul Ovidiu Cameliu Petrescu:

Mulțumesc.

Trecem la interpelări.

Domnișoara deputat Lia Olguța Vasilescu.

Prezentați, pe scurt, obiectul interpelării dumneavoastră.

Doamna Lia Olguța Vasilescu:

Interpelarea este adresată doamnei Rodica Stănoiu, ministrul Justiției și se referă la o nouă hotărâre aberantă a Tribunalului Municipiului București.

Stimați colegi,

Scandalul permanent întreținut de evaziunea fiscală practicată de Grupul MEDIAPRO, precum și o decizie halucinantă a justiției aflată în subordinea doamnei ministru Stănoiu, mă determină să formulez o nouă interpelare referitoare la abuzurile pe care anumite instanțe de judecată le săvârșesc împotriva unor instituții de presă care-și fac datoria.

Mai precis, este vorba despre o hotărâre pe care Tribunalul București a emis-o în procesul dintre MEDIAPRO Internațional și ziarul "Bursa". Deși cotidianul amintit își făcuse doar datoria de a atrage atenția că Trustul MEDIAPRO este cel mai mare debitor al statului, instanța a considerat că obrazul subțire al lui Adrian Sârbu trebuie atins cu 800 de milioane de lei și a motivat decizia aberantă cu inepția că "Bursa", vorbind despre uriașele datorii ale MEDIAPRO, 1.800 de miliarde, ar fi comis un act de concurență neloială.

Vă întrebăm, doamnă ministru, pentru ca, la rândul dumneavoastră, să puneți aceeași întrebare instanței care a comis o asemenea gafă și să ne luminați, și pe noi, după care logică se află în concurență neloială două posturi de Televiziune, Pro-TV și Acasă, cu un ziar. Și, dacă admitem că acest lucru ar fi posibil, nu credeți că Adrian Sârbu ar trebui să plătească despăgubiri pentru concurență neloială celorlalte instituții de presă care-și plătesc datoriile la zi și pe care Sârbu le sfidează, pur și simplu, așa cum sfidează și statul, prin evaziunea fiscală pe care o practică?

Cum postul Pro-TV a devenit tribuna de la care combat, atât de des, liderii PSD, să tragem concluzia că justiția condusă de doamna ministru Stănoiu l-a răsplătit pe domnul Adrian Sârbu?

Solicit răspunsul oral.

Vă mulțumesc.

Domnul Ovidiu Cameliu Petrescu:

Păcat că nu poate să-i întrebe, mai nimeni, pe judecători, ceva, dar asta-i situația!

Domnul Ștefan Pășcuț a depus în scris, doamna Liana Naum a depus două interpelări în scris, domnul
Petre Posea a depus în scris, domnul Adrian Moisoiu a depus în scris, domnul Florin Iordache a depus în scris, domnul Eugen Nicolăescu a depus în scris, domnul Gheorghe Dinu e aici și o să susțină, Metin Cerchez a depus în scris.

Domnul Mircea Costache.

Poftiți.

Domnul Ovidiu Cameliu Petrescu:

Nu, e Mircea Costache la rând! Mai târziu dumneavoastră. (Se adresează domnului deputat Gheorghe Dinu)

Am vrut să lichidez niște poziții cu niște colegi care au depus în scris.

Domnul Costache Mircea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Prima mea interpelare este adresată domnului Mircea Geoană, ministrul Afacerilor Externe al României, și obiectul interpelării se referă la activitatea consilierilor economici din cadrul ambasadelor și misiunilor economice ale României în străinătate.

Activitatea consilierilor economici din cadrul celor 94 de ambasade și a celor două misiuni economice ale României, după știința noastră, ar trebui să se concretizeze în îmbunătățirea relațiilor economice bilaterale cu țările în care aceștia reprezintă interesele României.

Aș vrea să știu în ce măsură se reflectă activitatea acestora în contracte încheiate între persoane juridice române și cele din țara respectivă și care este valoarea acestora în cadrul schimburilor economice cu țările în care funcționează.

Solicit răspuns în scris și verbal de la tribuna Camerei Deputaților.

Aceasta este prima interpelare.

A doua este adresată domnilor miniștri Mihai Tănăsescu - ministrul Finanțelor Publice, domnului Vasile Dâncu - ministrul Informațiilor Publice și se referă în principal la starea actuală a presei din România. Domnului ministru Tănăsescu i-aș solicita un răspuns cât se poate de clar și de precis referitor la situația achitării datoriilor la bugetul statului de către instituțiile media românești. Ar face foarte bine dacă ne-ar furniza și nouă și ar da și publicității lista datornicilor, cuantumul datoriei și eventual să ne precizeze măsurile pe care intenționează să le întreprindă ministerul cu rău platnicii.

În legătură cu aceeași situație a presei, domnului ministru Vasile Dâncu i-am adresat două întrebări.

În primul rând, un punct de vedere personal în legătură cu modul în care se face presă în țara noastră, cât de independente consideră dumnealui că sunt instituțiile media românești; în același sens îl întreb pe domnul ministru dacă consideră că există vreo legătură între nivelul înalt al corupției și al criminalității economico-financiare în general și presă. Cum se face că unii directori de instituții media posedă averi imense în țară și în străinătate, iar când, regretabil de altfel, are loc vreun accident auto în care sunt implicați ziariști se descoperă că aceștia erau multimilionari în dolari.

Tot pe domnul ministru Dâncu îl întreb dacă domnia sa consideră că televiziunea română reflectă imparțial viața partidelor politice și ar trebui să ne ajute să explicăm cetățenilor care ni se adresează cu întrebarea: de ce PRM ca a doua forță politică din România și parlamentarii acestuia nu au acces în programele televiziunii publice nici măcar atunci când întreprind demersuri legale și legitime, cum ar fi moțiunile de cenzură adresate Guvernului?

Aștept răspunsurile celor doi onorați domni miniștri în scris și verbal de la tribuna Camerei Deputaților.

Domnule președinte, dacă îmi permiteți, eu aș mai avea de adresat unele interpelări, dacă considerați că este suficient, mă opresc aici.

Domnul Ovidiu-Cameliu Petrescu:

Formulați pe scurt obiectul, așa cum scrie la regulament. Este adresată lui cutare și obiectul este respectivul și când vine ministrul sau secretarul de stat, atunci o prezentați în formula amplă.

Domnul Costache Mircea:

Am înțeles. O interpelare pe adresa doamnei Mihaela Rodica Stănoiu - ministrul Justiției: urmare unor solicitări, numeroase altminteri, am vrea să știm de ce organele abilitate nu se sesizează atunci când sunt grave încălcări ale legii referitoare la înstrăinări din patrimoniul public și o să anexez și materiale de presă pentru a vedea domnia sa despre ce era vorba, în legătură cu 11 spații aparținând unor membri cooperatori din municipiul Buzău.

Domnul Ovidiu-Cameliu Petrescu:

Este vorba de sesizarea din oficiu care este prevăzută în Codul de procedură penală.

Domnul Costache Mircea:

Da. Eu am făcut acolo precizarea și de aceea vroiam să fiu foarte concis că a fost sesizat și Tribunalul municipiului Buzău, care nu a răspuns în termen și nici în ziua de astăzi cei care s-au adresat nu au primit răspunsul legal, păgubiții.

Domnul Ovidiu-Cameliu Petrescu:

Parchetul trebuie să se sesizez, tribunalul dacă știe că nu are nici o implicare, până nu se sesizează Parchetul, nu va răspunde niciodată.

Domnul Costache Mircea:

Da. Un cetățean din Buzău, Iancu Constantin, are de asemenea o rugăminte care o transmite prin mine domnului ministru Ioan Rus, ministrul de Interne, în legătură cu o plângere penală care nu a fost soluționată în condițiile legii și numește dosarul, numărul dosarului, data ș.a.m.d., aflat la Poliția municipiului Buzău. Eu am primit răspunsuri pertinente de la acest minister și sper că, și de data aceasta, am anexat acolo toate materialele necesare, sper că se va verifica veridicitatea celor semnalate și se vor dispune măsurile legale în consecință.

Mulțumesc.

Domnul Ovidiu-Cameliu Petrescu:

Și eu vă mulțumesc. Domnul Ioan Onisei nu este. Domnul Sonea, poftiți.

Domnul Ioan Sonea:

Vă mulțumesc. Interpelarea mea se adresează domnului ministru Tănăsescu, este vorba de consecințele reglementărilor privind taxa radio-tv. Am constatat o serie de abuzuri, aș spune: plata retroactivă, favorizarea unor categorii și alte astfel de lucruri și cer o explicație și măsuri în acest sens. Mulțumesc.

Domnul Ovidiu-Cameliu Petrescu:

Și eu vă mulțumesc. Vă rog totuși să-i permitem domnului secretar de stat Laurențiu Tănase de la Ministerul Culturii și Cultelor să dea un răspuns pentru domnul deputat Roșculeț, că ambii sunt în sală. Poftiți!

Domnul Laurențiu Tănase (secretar de stat, Ministerul Culturii și Cultelor):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Referitor la interpelarea domnului deputat Roșculeț, și anume în ce măsură s-a implicat Ministerul Culturii și Cultelor pentru sprijinirea lucrărilor ample de construcție de la mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus, Ministerul Culturii și Cultelor dorește să prezinte următorul răspuns. Mănăstirea Sfinții Brâncoveni de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov reprezintă un important centru al spiritualității ortodoxe și al culturii românești. Construirea actualei incinte a mănăstirii a fost sprijinită substanțial de instituția noastră, fapt atestat și de placa memorială care amintește numele donatorilor - Secretariatul de Stat pentru Culte și Ministerul Culturii și Cultelor.

De asemenea, Ministerul Culturii și Cultelor a susținut de la început inițiativa Înalt - Prea - Sfințitului mitropolit Antonie Plămădeală de a se construi alături de incinta mănăstirii un centru ecumenic și cultural internațional. Astfel, prin hotărâri de guvern sau direct din bugetul Ministerului Culturii și Cultelor vă putem prezenta sumele care s-au alocat în ultimii ani în scopul înălțării acestui edificiu și anume. În anul 2000 au fost alocate 4 miliarde de lei, în anul 2001 - 2 miliarde și jumătate și 500 de milioane de lei, în anul 2002 - 2 miliarde 450 de milioane de lei și în prezent, clădirea se află în fază avansată de finisare și Ministerul Culturii și Cultelor va sprijini în continuare realizarea sa.

De altfel, deja există în acest an o alocare a unei tranșe de 250 de milioane pentru Mănăstirea Brâncoveanu și este pe traseul avizărilor pregătită o hotărâre de guvern pentru un ajutor substanțial. Sperăm ca beneficiind de ajutorul tuturor celor interesați, lucrările de construire să fie finalizate în acest an, așa cum dorește și conducerea mănăstirii și în special conducerea Mitropoliei ortodoxe de la Sibiu. Vă mulțumesc.

Domnul Ovidiu-Cameliu Petrescu:

Domnule deputat, doriți să comentați? Poftiți.

Domnul Gheorghe Roșculeț:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Domnule ministru,

Întrebarea mea era mult mai precisă. Eu nu am pus niciodată la îndoială contribuția pe care Ministerul Culturii și Cultelor a avut-o în legătură cu așezământul monahal de la Sâmbăta de Sus. Întrebarea mea era mai precis în sensul că acest centru cultural, aflându-se în fază avansată de construcție, mai are nevoie de circa 2 miliarde jumătate - trei. Întrebarea mea se referea la faptul dacă ministerul are în vedere alocarea acestei sume pentru finalizarea lucrărilor.

În finalul intervenției dumneavoastră ați făcut două precizări în sensul alocării unei sume de 250 de milioane și a unei hotărâri de guvern care să prevadă alocarea unei sume mai mari. Eu, de fapt, aceasta ceream, emiterea unei hotărâri de guvern prin care să se aloce suma necesară terminării lucrărilor, având în vedere că în această vară se împlinesc 10 ani de la resfințirea Bisericii de la Sâmbăta de Sus. Mulțumesc.

Domnul Ovidiu-Cameliu Petrescu:

Vă mulțumesc. Domnul Ioan Miclea prezintă obiectul a două interpelări.

Domnul Ioan Miclea:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Interpelarea mea se adresează primului-ministru al Guvernului și se referă la modul de alocare, de împărțire a fondurilor SAPARD pentru dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii rurale. Mulțumesc.

Domnul Ovidiu-Cameliu Petrescu:

Și eu vă mulțumesc. Doamna deputat Mona Muscă a depus în scris, domnul Bălăeț a depus în scris, domnul Chiliman a depus în scris, domnul Doru Dumitru Palade a depus în scris. Domnul Merce nu este, domnul Brudașca nu este, domnul Gheorghe Dinu. Poftiți!

Domnul Gheorghe Dinu:

Mulțumesc domnule președinte.

Am două interpelări; prima adresată domnului ministru Vasile Dâncu - ministrul Informațiilor Publice se referă la faptul că la Brașov, încă din 1991 ființează o fundație națională - Neamul Românesc - care își dorește să promoveze și să țină legăturile cu românii trăitori dincolo de hotare, în care domniile lor, responsabilii acestei fundații au solicitat în aprilie 2002 și 28 octombrie 2002 un sprijin, nu neapărat material și nici financiar, departamentului pe care-l conduce domnul ministru Dâncu, ci doar o întrevedere spre a putea stabili un punct de vedere comun în legătură cu acest mod de a promova interesele românilor din spațiile pe care le trăiesc acești vitregiți ai sorții.

A doua interpelare este adresată domnului ministru Miron Mitrea, ministrul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței și se referă la o Ordonanță nr.41 din 1997 care nu a fost aprobată în Parlament și care reglementa sau era Regulament de aplicare a transportului pe căile ferate și care nici până astăzi nu este promovată ca lege, pentru că, din nefericire, partidul de guvernământ aflat atunci în opoziție, în 1997, nu a fost de acord cu modul cum... sau a făcut observația că modul în care fostul ministru al Transporturilor a împărțit calea ferată nu era compatibilă cu Regulamentul propus. Drept urmare, și la această dată, calea ferată nu are un regulament de transport. Mulțumesc.

Domnul Ovidiu-Cameliu Petrescu:

Și eu vă mulțumesc. Domnul Dorin Popescu a depus în scris. Domnul Ștefan Baban. Poftiți!

Domnul Ștefan Baban:

Vă mulțumesc domnule președinte. Foarte pe scurt. Prima interpelare este adresată domnului ministru Răzvan Theodorescu cu rugămintea de a lua măsurile necesare legate de Mănăstirea Putna. Este vorba despre refacerea picturilor de acolo și pentru a nu se transforma în altceva, rugămintea mea este să se ia măsurile pe care le crede dumnealui de cuviință.

A doua interpelare este adresată domnului Marian Sârbu - ministrul Muncii și Solidarității Sociale și se referă la meseriile care nu sunt prinse în Legea 507/2003 și care s-au moștenit de-a lungul vremii: sobar, coșar și alte meserii de acest gen, cuprinse în interpelarea mea, în care cer și îl rog pe domnul ministru să găsească soluții ca și acești oameni să poată, în cadrul unei activități independente, să-și poată desfășura activitatea. Vă mulțumesc.

Domnul Ovidiu-Cameliu Petrescu:

Și eu vă mulțumesc.

Vă informez că a mai depus în scris interpelare domnul deputat Coriolan Simedru.

Cu aceasta ședința noastră de astăzi s-a încheiat, ne revedem mâine.

Ședința s-a încheiat la ora 19.12.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 19 aprilie 2021, 16:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro