Mihai Baciu
Mihai Baciu
Sittings of the Chamber of Deputies of May 21, 2002
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.86/31-05-2002

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2002 > 21-05-2002 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of May 21, 2002

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.16 Mihai Baciu - declarație "de politică generală", pornind de la constatarea că partidul de guvernământ "atacă partidul democrat";

Domnul Corneliu Ciontu:

................................................

Am plăcerea să-l invit pe domnul deputat Mihai Baciu să ne onoreze cu declarația Excelenței Sale... Și urmează domnul Vișinescu.

Domnul Mihai Baciu:

Mulțumesc, domnule președinte. Trebuie să intru în tonul limbajului dumneavoastră, deci:

Excelența Voastră, domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Nu voi face azi o declarație politică pe o temă anume, pe o temă punctuală, sunt atât de multe, încât nu m-am hotărât pe una anume, ci voi face o declarație de politică generală, plecând de la constatarea, absolut evidentă pentru oricine, că în ultimul timp, în mass-media românești, în presă, în televiziune, oriunde vreți dumneavoastră, inclusiv aici, la Parlament, partidul de guvernământ, prin toate mijloacele, cu toate ocaziile și din toate direcțiile atacă Partidul Democrat, în care vede dușmanul principal, dușmanul ireconciliabil, care trebuie distrus. Este adevărat că noi suntem, nu "dușmanul principal", suntem adversarul principal al partidului de guvernământ și suntem percepuți în mod corect.

Din această cauză, partidul de guvernământ a îndreptat toate tunurile, unele de tinichea, împotriva liderului formațiunii noastre, împotriva lui Traian Băsescu, pe care încearcă, pe toate căile, cum vă spuneam, și cu toate mijloacele, să-l demonizeze. Nu-l acuză numai de fapte negative de ordin politic sau economic, dar chiar face, de multe ori, presa subordonată puterii, trimiteri la așa-zise defecte fizice, de comportament și mai știu eu cum, metode pe care le cunoaștem mai demult.

Dar să lăsăm la o parte aceste constatări și să revenim la câteva fapte, absolut idubitabile. În Consiliul General al Municipiului București, s-a ajuns, din cauza acestei uri, din cauza acestei dușmănii fără limite împotriva lui Băsescu, ca acești consilieri ai PSD-ului să voteze și să adopte măsuri care vin în totală contradicție cu interesul general al celor pe care îi reprezintă domniile lor, este vorba de bucureșteni. Suntem pe cale să pierdem bani mulți, nemaipunând la socoteală obrazul pe care ni-l pătăm mereu, datorită acestei dușmănii față de primarul general al Capitalei din partea consilierilor Municipiului Bucureștiului ai PSD-ului.

Ba, mai mult decât atât - și v-aș ruga să rețineți cu mare atenție ceea ce spun acum - am înțeles (și eu zic că am înțeles bine) că acești consilieri vor să introducă recurs în anulare împotriva hotărârilor definitive ale instanțelor, care au constat - instanțele, deci, au constatat - caracterul nelegal și netemeinic al acelor hotărâri pentru care a fost desființat de către Guvern Consiliul General. Cu alte cuvinte, ei încearcă acum, printr-o mișcare disperată, bazându-se pe ideea că Procurorul General, subordonat puterii, va accepa acest recurs în anulare și vor anula alegerile care trebuie să se țină în Municipiul București pentru Consiliul General. Este o încercare disperată, eu sper să nu aibă succes, dar în condițiile politice în care trăim nu este exclusă nici o asemenea eventualitate.

Ați asistat cu toții la moțiunea pe care am depus-o săptămâna trecută, în legătură cu acea televiziune, zisă "strategică", din Constanța. S-a răspuns la această moțiune într-o manieră neașteptată și neobișnuită în Parlamentul României: nu s-a aminitit nimic în răspunsul Guvernului și în răspunsurile date de reprezentanții PSD-ului de tema, ca atare, ci s-a vorbit numai de Băsescu. Că, Băsescu este așa, că Băsescu este altfel..., în orice caz, că Băsescu n-ar mai trebui să facă umbră pământului era concluzia generală a tuturor acestor declarații.

S-a dezgropat învechitul și depășitul dosar al flotei românești, că "Băsescu a vândut flota!", ca și cum o flotă a unei țări o vinzi așa, ca pe o cutie de chibrituri sau ca pe nu știu ce marfă măruntă la o piață! Dacă era adevărat acest dosar, putea să fie Traian Băsescu de mult anchetat și condamnat, nu s-a întâmplat, pentru că este o invenție acest dosar. Și spun acum deschis în fața dumneavoastră, dacă se vor aduce dovezi clare că Băsescu a vândut, cum se spune, flota țării, sunt primul care își va da demisia din Partidul Democrat!

Domnul Ionel Olteanu (din sală):

Și treceți la PSD sau la PRM?

Domnul Mihai Baciu:

S-au promovat în Parlament acte normative în contradicție vădită cu Constituția și cu legile existente, pentru a satisface clientela politică a PSD, numeroasă și rapace, numeroasă și tot mai lacomă. Mă refer la Ordonanța nr. 184, care a dat pe mâna primăriilor de sector tot ce înseamnă administrare a patrimoniului școlar; s-a promovat o ordonanță de urgență care dă pe mâna sectoarelor autorizațiile de construcții, se promovează alte și alte măsuri legislative în vădită contradicție cu cadrul legislativ general și Constituția, tocmai pentru a promova interesele clientelei și pentru a scădea, atât cât mai avem și noi, din influența opoziției, fie ea democrată, fie ea liberală.

Și, atunci, în încheiere, stau și mă întreb, făcând și paranteza, PSD-ul a reușit să pună mâna și să controleze această mare parte din mass-media naționale, mass-media publice - mă refer la Televiziunea română, la Radioul național, la Rompres, acum, a fost clocită, după cum știți, și o Lege privind audiovizualul, pe care o vom lua în discuție... Și domnul Ionel Olteanu, care se distrează aici, în fața mea, amicul meu și colegul meu de la Consiliul Europei, știe foarte bine...

Domnul Corneliu Ciontu:

Nu vă provocați colegii, vă rog frumos, că vă intimidează, pe urmă!

Domnul Mihai Baciu:

Excelența Voastră, nu mă intimidează domnul Olteanu!

Domnul Ionel Olteanu (din sală):

Nici nu am încercat!

Domnul Mihai Baciu:

Nici nu încearcă, știe că nu are nici un succes, dar este vesel pentru că, uneori, adevărul duce, sigur, la stări de veselie...

Domnul Ionel Olteanu (din sală):

Așa este! Bravo, domnule Baciu!

Domnul Mihai Baciu:

Deci, a controlat și controlează PSD-ul o mare parte din mass-media românești și prin intermediul acestora duce aceeași politică de care vă spuneam mai înainte, în loc să se ocupe de marile probleme ale țării. Sunt metode cunoscute, domnilor! Când sărăcia crește, când învățământul se află în colaps - ne aflăm în fața blocării anului școlar, când sănătatea este vai de capul ei, a oamenilor, nu a noastră, cei din sala aceasta, când omul vine la spital cu medicamente și cu mâncarea de acasă, sigur că sunt cunoscute aceste mijloace de deterunare a atenției publice, prin atacuri la persoane, la partide, prin scoaterea în evidență, în prim plan, a unor fapte nesemnificative: accidente, epidemii, eu știu, cine știe ce borfași pe care îi prinde poliția ș.a.m.d.

Așa încât, închei, domnule președinte...

Domnul Corneliu Ciontu:

Era și timpul!

Domnul Mihai Baciu:

Era și timpul să închei, deși tema pe care o pun nu are sfârșit...

Închei, domnule președinte, spunând colegilor mei, dintre care mulți îmi sunt prieteni, din partidul de guvernământ, că există un adevăr foarte vechi, pe care Biblia l-a afirmat acum mai mult de două mii de ani, că Biblia se întinde pe mai mult de 100 de ani, care spune că: "De ceea ce te temi, în general, nu scapi". Vă temeți de noi, în primul rând, de Partidul Democrat, nu veți scăpa, pentru că avem doi aliați extraordinari: valoarea noastră și erodarea, pe drept cuvânt, prin politica generală a partidului de guvernământ. Vă mulțumesc, stimați colegi, pentru atenția cu care m-ați ascultat.

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumim, apluaze furtunoase. (Aplauze ironice ale unor deputați PSD.)

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 23 february 2020, 13:04
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro