Plen
Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 8 martie 2000
Sumarul ședinței
Stenograma completă

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
28-07-2020
27-07-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2000 > 08-03-2000 Versiunea pentru printare

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 8 martie 2000

14. Depunerea jurământului de către membrii Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Domnul Vasile Lupu:

Stimați colegi,

Vă rog ocupați-vă locurile în bănci pentru solemnitatea jurământului ce va fi depus de membrii votați.

Vă rog, felicitările după jurământ.

Domnilor deputați, vă rog luați loc în bănci.

Domnul Horia Roman Patapievici este invitat la microfon, să depună jurământul. (Aplauze din partea Puterii. Rumoare.)

Domnul Horia Roman Patapievici:

"Subsemnatul Horia Roman Patapievici, numit în calitatea de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, jur să respect Constituția și legile țării, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să-mi îndeplinesc cu conștiinciozitate, onoare și fără părtinire îndatoririle ce-mi revin în calitate de membru al Colegiului Consiliului.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!" (Aplauze)

Domnul Vasile Lupu:

Domnul Claudiu Secașiu este invitat la microfon, pentru jurământ.

Domnule Claudiu Secașiu, aveți cuvântul.

Domnul Claudiu Secașiu:

"Subsemnatul Claudiu Secașiu, numit în calitatea de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, jur să respect Constituția și legile țării, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să-mi îndeplinesc cu conștiinciozitate, onoare și fără părtinire îndatoririle ce-mi revin în calitate de membru al Colegiului Consiliului.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!" (Aplauze)

Domnul Vasile Lupu:

Vă mulțumim.

Domnul Viorel Mircea Nicolescu are cuvântul pentru depunerea jurământului în calitate de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Domnul Viorel Mircea Nicolescu:

"Subsemnatul Viorel Mircea Nicolescu, numit în calitatea de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, jur să respect Constituția și legile țării, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să-mi îndeplinesc cu conștiinciozitate, onoare și fără părtinire îndatoririle ce-mi revin în calitate de membru al Colegiului Consiliului.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!" (Aplauze)

Domnul Vasile Lupu:

Vă mulțumim.

Domnul Andrei Gabriel Pleșu are cuvântul.

Domnul Andrei Gabriel Pleșu:

"Subsemnatul Andrei Gabriel Pleșu, numit în calitatea de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, jur să respect Constituția și legile țării, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să-mi îndeplinesc cu conștiinciozitate, onoare și fără părtinire îndatoririle ce-mi revin în calitate de membru al Colegiului Consiliului.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!" (Aplauze)

Domnul Vasile Lupu:

Vă mulțumim.

Domnul Mircea Dinescu are cuvântul. (Aplauze)

Domnul Mircea Dinescu:

"Subsemnatul Mircea Dinescu, numit în calitatea de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, jur să respect Constituția și legile țării, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să-mi îndeplinesc cu conștiinciozitate, onoare și fără părtinire îndatoririle ce-mi revin în calitate de membru al Colegiului Consiliului.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!"

Vă mulțumesc. (Aplauze)

Domnul Vasile Lupu:

Vă mulțumim.

Domnul Gheorghe Mihai.

Domnul Gheorghe Mihai:

"Subsemnatul Gheorghe Mihai, numit în calitatea de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, jur să respect Constituția și legile țării, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să-mi îndeplinesc cu conștiinciozitate, onoare și fără părtinire îndatoririle ce-mi revin în calitate de membru al Colegiului Consiliului.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!" (Aplauze)

Domnul Vasile Lupu:

Domnul Florian Chirițescu.

Domnul Florian Chirițescu:

"Subsemnatul Florian Chirițescu, numit în calitatea de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, jur să respect Constituția și legile țării, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să-mi îndeplinesc cu conștiinciozitate, onoare și fără părtinire îndatoririle ce-mi revin în calitate de membru al Colegiului Consiliului.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!" (Aplauze)

Domnul Vasile Lupu:

Domnul Aurel Pricu.

Domnul Aurel Pricu:

"Subsemnatul Aurel Pricu, numit în calitatea de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, jur să respect Constituția și legile țării, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să-mi îndeplinesc cu conștiinciozitate, onoare și fără părtinire îndatoririle ce-mi revin în calitate de membru al Colegiului Consiliului.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!" (Aplauze)

Domnul Vasile Lupu:

Domnul Gheorghe Onișoru.

Domnul Gheorghe Onișoru:

"Subsemnatul Gheorghe Onișoru, numit în calitatea de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, jur să respect Constituția și legile țării, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să-mi îndeplinesc cu conștiinciozitate, onoare și fără părtinire îndatoririle ce-mi revin în calitate de membru al Colegiului Consiliului.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!" (Aplauze)

Domnul Vasile Lupu:

Domnul Csendes Ladislau Antoniu.

Domnul Csendes Ladislau Antoniu:

"Subsemnatul Cendes Ladislau Antoniu, numit în calitatea de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, jur să respect Constituția și legile țării, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să-mi îndeplinesc cu conștiinciozitate, onoare și fără părtinire îndatoririle ce-mi revin în calitate de membru al Colegiului Consiliului.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!" (Aplauze)

Domnul Vasile Lupu:

Domnul Constantin Buchet.

Domnul Constantin Buchet:

"Subsemnatul Constantin Buchet, numit în calitatea de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, jur să respect Constituția și legile țării, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să-mi îndeplinesc cu conștiinciozitate, onoare și fără părtinire îndatoririle ce-mi revin în calitate de membru al Colegiului Consiliului.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!" (Aplauze)

Domnul Vasile Lupu:

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Cu aceasta, Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității este constituit. Felicităm membrii validați astăzi de Parlament, în ședința celor două Camere reunite, și le urăm succes în marea și nobila misiune de aflare a adevărului consumat în chingile dictaturii comuniste. (Aplauze.)

Noul membru desemnat în Comisia pentru controlul activității SRI este invitat să depună jurământul. (Aplauze.)

Domnul Adriean Videanu:

"Eu, Adriean Videanu, deputat, în calitate de secretar al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, jur să păstrez secretul asupra documentelor, datelor și informațiilor de care voi lua cunoștință în exercitarea atribuțiilor, atât pe timpul mandatului, cât și după încetarea acestuia. Jur pe popria răspundere că nu am făcut parte din structurile fostei securități și că nu fac parte din cadrele Serviciului Român de Informații sau ale altor servicii secrete de informații." (Aplauze.)

Domnul Vasile Lupu:

Domnul deputat Horia Văsioiu. Mai întâi, domnul George Șerban cere cuvântul pentru o intervenție procedurală.

Domnul George Șerban:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Aici este vorba de următorul lucru. Cu 7 luni în urmă, când am demisionat din PD, mi-am asumat faptul că vom ajunge în această situație. Este o chestiune de procedură. Faptul că nu mi-am dat demisia cu 7 luni în urmă, a dovedit că decizia mea a fost corectă. Nu puteam lăsa această comisie fără președinte timp de 7 luni, pentru toanele cuiva. Faptul că astăzi, această nominalizare se face după 7 luni, dovedește încă o dată că decizia mea a fost corectă.

Mai mult de cât atât, am ținut ca acest vot să aibă loc și să nu-mi dau demisia pentru următorul fapt. Acum două săptămâni am venit în această sală, domnul Miron Mitrea conducea ședința, i-am spus că intenționez, la un anumit punct al ordinii de zi, să-mi prezint demisia. Am vorbit cu anumiți colegi din Opoziție, care mi-au spus următorul lucru: "Ai fost ales prin vot secret cu bile, ai avut 20 de voturi împotrivă, stenograma ședinței este la dispoziția Secretariatului tehnic, în condițiile acestea este un gest cel puțin de desconsiderare față de cei care te-au votat". Am considerat că este necesar să pun la dispoziția Parlamentului posibilitatea de a mă vota în continuare pe aceeași pocedură prin care am fost ales.

Faptul că dumneavoastră, dintr-o eroare, ați supus la vot această funcție prin vot deschis, și nu prin vot secret cu bile, așa cum s-a procedat, cel puțin prin simetrie, dacă nu pe alte considerente, pentru că un om ales prin vot secret cu bile nu poate fi ales prin altă procedură decât aceea prin care a fost ales. Este un lucru evident, care depășește Regulamentul Parlamentului. Eu pot să vă spun în acest moment că cu acordul a cel puțin 4 din membrii Comisiei SIE, dacă lucrurile nu se îndreaptă, va exista o contestare la Curtea Constituțională din partea Comisiei SIE, nu din partea mea, a procedurii în care s-a făcut această alegere.

Eu ceea ce vreau să vă spun este urmtăorul lucru, că indiferent care ar fi rezultatul votului secret pentru mine, stima și considerarea acelor oameni din această Cameră pe care i-am stimat și i-am respectat va fi aceeași. Deci nu e important rezultatul votului, ci respectarea procedurii și neîncălcarea regulamentului.

Vă mulțumesc.

Domnul Vasile Lupu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Mai dorește cineva să ia cuvântul?

Domnul deputat Rădulescu.

Domnul Cristian Rădulescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Aici este o chestiune foarte simplă de procedură și o alta de morală politică. Cea de procedură este următoarea: comisia aceasta, al cărui președinte l-am nominalizat noi acum, cel nou, funcționează după o hotărâre a Parlamentului României, Hotărârea nr.44 din 28 octombrie 1998. Și aici nu se specifică sub nici o formă care este modul de vot asupra membrilor și președintelui comisiei. Întrucât nu se specifică, plenul este suveran să decidă. Și dacă el, data trecută, a decis că votul trebuie să fie secret și cu bile, tot el decide, cu o forță echivalentă de voință politică, că acum a trebuit să se voteze cu mâna ridicată. Deci un vot deschis. Nu se poate și este o teorie absolut bizară să se creadă că un vot al Camerei, indiferent sub ce formă a fost exercitat, al Camerelor reunite, poate fi mai slab ca valoare de manifestare de voință politică decât alt vot, indiferent sub ce formă a fost el dat. Este votul Camerelor reunite, indiferent cum s-a exercitat.

Prin urmare, este un vot absolut valabil și recursul la ceea ce s-a spus, la principiul simetriei, mi se pare absolut nevalabil.

Chestiunea de morală politică pe care voiam s-o ridic tot aici este următoarea: dacă fostul nostru coleg de partid, George Șerban, în urmă cu 7 luni și-ar fi dat demisia din această poziție, nu era nici un fel de problemă, fiindcă a doua zi Partidul Democrat ar fi nominalizat persoana care să îi ia locul în această poziție. Se pare însă că a făcut modă această cramponare de scaune, pe care unii o apără cu pretexte de genul consecvenței și continuității în politică și ducerii mai departe a atribuțiilor care au fost date persoanei respective, argumente absolut false, goale și care nu duc decât la o dereglare a activității politice în țara noastră.

Luăm act de ceea ce a spus colegul nostru și-i spunem încă o dată că în momentul în care și-ar fi dat demisia, a doua zi Partidul Democrat nu avea nici o problemă să vină cu un înlocuitor al dânsului, așa cum s-a întâmplat și acum. (Aplauze)

Domnul Vasile Lupu:

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Există o contestație asupra acestui vot. Contestația este însușită și de cel puțin un membru al prezidiului; unul lipsește.

În timpul pauzei, rog să se pregătească stenograma ședinței în care a fost desemnat domnul deputat George Șerban și prin similitudine vom proceda la fel. Dacă a fost votat prin vot deschis, rămâne valabil votul. Dacă a fost votat prin vot secret cu bile, eu nu pot interpreta altfel regulamentul ședințelor comune.

Domnul Niculescu-Duvăz.

Domnul Nicolae Bogdan Niculescu-Duvăz:

Domnule președinte,

Vă rog, după ce vă voi spune punctul nostru de vedere, să ne comunicați care literă a Regulamentului ședințelor comune o invocați în interpretarea dumneavoastră. În opinia noastră, Camerele reunite sunt suverane să adopte modul de vot pe care îl cred de cuviință. Vi s-a comunicat, și cred că nu suntem în dezacord, domnule președinte, că nici un vot nu este mai slab sau mai puternic decât altul. Este pur și simplu un vot al unei majorități. Revenirea asupra unui vot deja dat ar pune în suspensie și în discuție toate voturile de modificări de comisii pe care le-am dat astăzi, pentru că, poate ar trebui ca toate să se supună aceluiași tip de vot.

Vă rog să aveți bunăvoința să constatați că s-a votat în aceste Camere reunite în mod corect, s-a adoptat prin vot deschis, prin voința celor două Camere reunite, și să puneți pe cel ales în acest moment să presteze jurământul în fața Camerelor reunite.

Vă mulțumesc, asta este cererea noastră.

Domnul Vasile Lupu:

Domnul deputat Radu Berceanu.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sunt eu de o bucată de vreme absent din această sală, fiind ministru, dar am condus ședințele Camerei Deputaților aproape 8 ani de zile, în calitate de vicepreședinte, din octombrie 1991 până prin aprilie 1998. Pot să vă spun că oricând vă pot cita 50 de exemple simetrice, în care o dată Camera a decis să fie vot deschis, altă dată Camera a decis să fie vot cu bile. Așa că, această teorie a similitudinii este pur și simplu o teorie invocată pentru a pune niște bețe în roate și pentru a ascunde lucruri de altă natură.

Vă rog, domnule președinte, în calitate de conducător al acestei ședințe, să cereți celui care a contestat un vot litera din regulament, articolul din regulament, și nu o teorie a simetriei care nu-și are rostul pentru că în momentul acela, repet, eu pot să caut oricând în arhive și o să găsim alte 50 de voturi care nu sunt valabile, și noi ne aflăm în ilegalitate, dacă le considerăm pe toate aceste voturi nevalabile, pur și simplu pentru că o dată Camera a decis să voteze deschis, și altă dată Camera, în același caz sau într-un caz asemănător, a decis să voteze cu bile.

Vă mulțumesc.

Domnul Vasile Lupu:

Stimați colegi,

Eu dau citire regulamentului.

Secțiunea a 5-a - "Numiri și alegeri". Secțiunea se compune din două articole. Art.83. "Dezbaterea în ședința comună a Camerelor Parlamentului a propunerilor de numiri și alegeri în funcțiile prevăzute la art.1 pct.7, 18, 19, 20, și 21 din prezentul regulament se face pa baza raportului comun întocmit de comisiile permanente de specialitate ale celor două Camere". Deci pentru punctele menționate, numirea se face pe baza raportului comun.

Și acum dispoziția generală a art.84: "Votul este secret și se exercită prin buletine de vot".

Dacă ar fi fost un acord general, fără nici o contestare, aș fi acceptat senin votul deschis.

Domnul deputat Acsinte Gaspar.

Domnul Acsinte Gaspar:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

De aceea ajungem la situații de felul acesta, pentru că nu întotdeauna suntem dispuși să respectăm regulamentul. Regulamentul scrie foarte clar, la art.33: "Camera Deputaților și Senatul, întrunite în ședință comună, vor stabili de fiecare dată deci de fiecare dată ce procedură de vot vor utiliza, în afara cazurilor în care prin prezentul regulament se stabilește o procedură de vot obligatorie".

Mă duc acum la ceea ce a citat aici domnul vicepreședinte Vasile Lupu, la Secțiunea a 5-a – "Numiri și alegeri" – numai că această reglementare se referă la niște cazuri exprese și spune: "...în funcțiile prevăzute la art.1 pct.7..." și să vedem despre ce este vorba la art.1 pct.7. La art.1 pct.7 se vorbește despre "numirea, la propunerea Președintelui României, a directorului Serviciului Român de Informații", deci nu ne găsim. Pct.18: "alegerea magistraților ce compun Consiliul Superior al Magistraturii." Pct.19: "numirea membrilor Curții de Conturi". Pct.20: "numirea membrilor noii Curți Supreme de Justiție". Și pct.21: "efectuarea altor numiri în funcții care, potrivit legii, intră în competența Parlamentului".

Deci, ne găsim la alte funcții, cu această numire? S-a procedat la votul care se vorbește la art.84 că "este secret și se exercită prin buletine de vot"? Nu. Camera a stabilit, în virtutea competenței sale generale, modalitatea de vot. Astăzi s-a venit și s-a cerut o altă modalitate de vot. Tot plenul Camerei a decis astăzi asupra modalității. Deci nu văd... cu atât mai mult cu cât în hotărâre nu scrie absolut nimic în legătură cu votul. De pildă, am votat anterior Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. S-a apelat la procedura de vot prin apel nominal pentru că în lege s-a scris expres că votul se exprimă prin apelul nominal. Atunci când am aprobat componența Consiliului de Adminsitrație la Radioteleviziune, votul a fost secret și s-a exprimat prin bile, pentru că s-a scris expres în lege. Eu cred că nu există nici un fel de inadvertență și că votul e valabil. (Aplauze.)

Domnul Vasile Lupu:

Da. Sunt surprins că, la prezidiu, domnul Gaspar a contestat votul deschis.

Stimați colegi,

Am închis discuția, suspendăm ședința. Votul este valabil, se va depune jurământul înainte de închiderea ședinței. Vă rog. Colegii care contestă să conteste la Curtea Constituțională. Dacă vor aprecia că este competentă Curtea.

Domnul deputat desemnat este invitat să depună jurământul.

Domnul Horia Văsioiu:

"Eu, Horia Văsoiu, deputat, în calitatea de membru și președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe jur să apăr interesele României și să respect Constituția și legile țării.

Jur că atât pe timpul mandatului, cât și după încetarea acestuia, voi păstra secretul asupra documentelor, datelor și informațiilor considerate ca atare de lege de care voi lua cunoștință în exercitarea atribuțiilor.

Jur pe propria răspundere că nu am colaborat cu structurile fostei securități și că nu fac parte din cadrele Serviciului de Informații Externe sau ale altor servicii secrete de informații".

(Aplauze.)

Domnul Vasile Lupu:

Stimați colegi,

Suspendăm ședința. Reluăm lucrările la orele 14,00.

După pauză

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 5 august 2020, 23:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro